Recept Golubce - jak je dělám já
glama Polská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Postup
Mleté maso umíchám, přidám vejce, strouhanku, trošku smetany a nejemno nasekaný kopr. Nemusí ho být moc a lze ho také vynechat úplně. Dochutím Do většího kastrolu dám vařit vodu a do ní postupně namáčím hlávku zelí. Spařené listy vždy sloupnu a odložím. Do změklých listů zabalím mleté maso. Udělám z nich pěkné pravidelné válečky. Nešpendlím, protože nimi nebudu kvrdlat. V kastrolu osmahnu cibuli a naskládám válečky. Na ně dám zbylé zelí, nakrájené na nudličky, přidám nakrájené papriky. Zaliji protlakem/kečupem, ev. trošku podliji vodou. Zhruba po 30 minutách zaliji šlehačkou. Dusím doměkka. Kdo neodhadne, ochutná nakrájené zelí. Rozhodně bude stačit 35-45 minut. Balení závitků: Změklý list, odříznout dolní, tvrdší část se silným středním žebrem (tj. asi 1/4 až 1/3 listu) položit váleček mletého masa na dolní okraj zarolovat kousek přeložit obě strany dovnitř a dorolovat. položit na konec listu, aby se nerozroloval. Kdo chce. může spíchnou párátkem Nezahušťuji. A pak už jen přivírám oči blahem....
Recept je z kategorií: Mleté maso
- 13.04.04 vloženo
- 35852x zobrazeno
Ingredience
- Hlávka zelí
- mleté maso
- vejce
- trošičku strouhanky
- smetana
- rajčatový protlak nebo kečup
- čerstvý kopr
- tzv. bílá - slovenská - paprika
- cibule
- sůl, pepř
Doporučená příloha
snad brambory, rýže, chleba
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku29.2.12 13:27
Ja nevím jak dělají golubce v Polsku, znám jen ty z Ukrajiny. Přesto
je recept pro mě jen vodítkem. Náplň jsem udělala jak je v receptu,
přidala jsem trošku rýže. Zalila jsem ale směsí protlaku, rajského pyré
a paprikové pasty maďarské . Trochu sambal badjaku a berbere tomu určitě
neuškodilo.Papriku jsem nikdy navrch nedávala, tu dávám na pečené,
plněné papriky.
Upečené jsem zalila smetanou s koprem.
Zelí jsem měla jen malé, takže jsou to spíš „golubátka“ ale
vynikající! Glamo, skvělé, po letech moc chutna!
Diskuse k receptu Golubce - jak je dělám já
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Golubce - jak je dělám já
mezinárodní recept, já je znám z Maďarské kuchařky jako Toltott káposzta (o v prvním slově mají mít tečky nahoře). V tom ode mne je rýže a navíc krom čerstvého i kyselé zelí. Osobně tomu „mému“ dávám přednost, to ale neznamená, že někoho nutím.
521 příspěvků 2.3.12 18:31
Glama, vcera jsem uvarila, jen trosinku ochutnala, pac bylo pozde a dnes se v praci uz od rana tesim na obed
Nemela jsem cerstve bylinky, pridala jsem suseny
kopr a oregano a jednu velkou silnostennou oranzovou papriku, je to opravdu
mnam! 
2302 příspěvků 29.2.12 14:35
Jedno z mých nejoblíbenějších jídel. Připraveno na zítra, jen ještě do mletého masa přídávám rýži.
Golubce co vím, se dělají mleté maso s rýží a rajský protlak. V Polsku jim říkají golombki. Přesto je recept pro mě jen vodítkem. Asi jako pro Glamu (už podle názvu).
Náplň jsem udělala jak je v receptu, přidala jsem ale trošku rýže. Zalila jsem směsí protlaku, rajského pyré a paprikové pasty maďarské . Trochu sambal badjaku a berbere tomu určitě neuškodilo.Papriku jsem nikdy navrch nedávala, tu dávám na pečené, plněné papriky.
Upečené jsem zalila smetanou s koprem.
Takhle jsem uvařila tentokrát (příště zase bude jinak). Základ zůstává, dochucování měním.
Zelí jsem měla jen malé, takže jsou to spíš „golubátka“ ale vynikající! Glamo, skvělé, po letech moc chutna!
Příspěvek upraven 29.02.12 v 14:09
521 příspěvků 29.2.12 00:26
A kdyz tam vrznu nejakou silnostennou zlutou, pac ty tenke se tady moc nevidi, tak se taky houby stane, ne? Ta paprika se mi v tom moc libi
Anitta!!! Sama sobě taky!
Bílou slovenskou bych nahradila…nějakou
tenkostěnnou paprikou. Slovenská vypadá asi takhle… tak něco podobného..
nebo takhle 
A pokud ji tam nedáš, bude to pořád strašně dobré, jen bez papriky

Taky mám chuť to zase udělat..
521 příspěvků 28.2.12 22:45
Glama!!!!!
Delas mi chute! Mam nekolik
receptu, vyzkousela bych tvuj, ale cim nahradit bilou slovenskou papriku? 
Leísku pravda..mooc velká dobrota je to! Já k tomu ani žádnou přílohu nepotřebuji.
Navíc mi v této variantě vyhovuje, že se všechno dělá v jednom hrnci a současně. Je to lepší než vařit rajskou ještě mimo.
Variant bude asi hodně, každý národ aspoň jednu
nabízí svou variantu, kterou nejspíš zná jako ukrajinskou a má ji ráda. Já v tom nevidím žádný problém.
15 příspěvků 28.2.12 15:06
obdivuji Vaší suverénní jistotu, že toto jídlo pochází z Ukrajiny - vzhledem k příbuznosti Ukrajiny a Polska (teritoriální ale i historické). Zelné závitky se dělají na celém Balkáně (sarma), Arménii (tolma) a i v Turecku a Řecku. Jejich původ bych hledal asi někde ve střední Asii (???). Nejen golubce (např. i boršč) mají svou ukrajinskou a i polskou variantu - která je ta původnější bych si netroufal hádat. (ale na druhou stranu by se pod každý guláš mohlo napsat, že tento recept je původně z Maďarska a tato „česká“ verze je úplně mimo).
1 příspěvek 28.2.12 13:21
Toto jídlo pochází z Ukrajiny.
Má to ráda celá rodina a chlapi mají k tomu
raději chleba bez smetany 
A dělá se k tomu rajská omáčka, nezahušťovat příliš a do mletého se přidává rýže vařená. Jinak se to dochutí jako sekaná. Potom když maso zavinete do listů, tak se to polije tou rajskou om. a dá se to do trouby cca na 200 stupňů 40 min. Dává se na to kysaná smetana a to je potom blaho
457 příspěvků 25.1.09 03:43
Glamo díky za recep ten je jistě vynikající.Co nejdříve vyzkouším,už se těším.Díky!!
Glamo, mlsná tlamo!…mmmm!…to vypadá velmi chutně! Všechny ingredience zrovinka mám doma, díky za bezva inspiraci…ňam
Eleeen, je to jednoduché. Pokud je to prostřední žebro příliš silné, seřízni ho!Zespoda i svrchu. Nebo ho můžeš vykrojit úplně, ale zas musíš dát pozor, abys tu díru po výkroji zacelila. - přeložením stran přes sebe. Myslím, že jednodušší je seříznout, nebo i sklepat paličkou.
Minuty neměřím.
Dolní část listu klidně odřízni celou - záleží na velikosti listu, množství nádivky apod. Zbavíš se tak dobře i toho nejtlustšího žebra.
Spařuji ve větším kastrolu. Voda stále vaří a já chytnu zelí vidličkou za košťál a hlavou dolů (to zelí)ho potopím. Chvilku nechám ve vodě, ale jde spíše o vteřiny než o minuty. Vytáhnu, změklé listy odlámu nebo odříznu a zase potopím a tak dále. Ten spodek listu stejně musíš odříznout, protože ho nepotopíš důkladně celý a tak zůstává tvrdší. Záleží na tobě, jak dlouho spaříš - jak se ti bude nejlépe zpracovávat. Nakonec se stejně podusí.
A voda se stále musí vařit, protože novým potápěním zelí ji stále schlazuješ.
Nic to není, chce to jen jednou vyzkoušet a uvidíš, že to bude jasné. Tohle jídlo se ti nemůže nepovést!!
Dobrou chuť! Hned bych si dala…
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
můžeš mi poradit? Co mám dělat, když spařuju listy a ten prostřední „stonek“ mi nechce změknout. Odkrajuješ tyto části nebo to dělám blbě? Kolik minut se mají listy spařit? Děláš to ve vařící vodě (na plotně) nebo vodu odstavíš, když zavře? Díky!