Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Alis Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Uvařím brambory ve slupce, oloupu a ještě teplé nastrouhám, přidám mouku a sůl a vypracuji hladké těsto. Zkušenosti mi řekly, že je dobré vypracovat těsto rychle a nepřepracovat ho, aby nebylo gumové. Z těsta vyválím válečky asi jeden cm silné, nakrájím malé kousky prstem dotvořím do tvaru klasického noku. Vidličkou každý kousek zrýhuji nebo nožem na máslo udělám příčnou rýhu, to podle mé momentální kreativní nálady. Noky vložím do osolené vařící vody a vařím několik minut. Občas vařečkou promíchám. Když noky vyplavou na povrch, ještě chviličku vařím. Nejjistější je jeden noček ochutnat a podle toho rozhodnout, kdy je nejlepší doba ke zcezení. Dobu, kdy se noky vaří, využiji k přípravě slaniny. Nakrájím ji na malé kostičky a pomaličku vyškvařím. Do mísy vsypu horké a dobře okapané noky, na ně nasypu rozdrobenou bryndzu a zaliji horkou slaninou. Promíchám a podle konzistence zaliji trochou mléka. Podávám v míse, na stůl postavím mlýnek s bílým pepřem, stolovníci si sami nabírají, nejprve hodně opatrně, mají strach o linii i o přeplněná bříška... Pak si přidají další malou lžíci, pak ještě jednu a nakonec je mísa stejně vždycky prázdná, bříška jsou naopak plná a hlavy zcela otupělé. V tomhle stavu se rozhodnu o receptík podělit s labužníky a zjistím, jak složité je dát dohromady smysluplnou větu... Vyplnit kolonku národní kuchyně je však věc nemožná i ve stavu střízlivém, nepřejedeném a bdělém... Itálie kontra Slovensko, Soňa, Umberto kontra Anička, Janek a ostatní milí slovačiska... Soni, nakonec jsem díky specifické bryndze zvolila Slovensko, ale bylo to fakt moc těžké :-))
Recept je z kategorií: Bramborová jídla
digestiv dle vlastního výběru
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Gnocchi italsko - slovenského přátelství
K. u k. Rakousko - Uhersko bylo velké. Zahrnovalo Horní zem i severní Itálii a bída je nadnárodní jev. Jestli pro služebnictvo vařila Marienka z Lubovni, Mařenka z Tábora nebo Maria z Terstu… Miloš
… já to pořád říkám, že nikdy žádná „krajová“ jídla neexistovala, akorát ty názvy. Všude se vždy dělala nějaká ta placka (ať už pizza nebo pita, český slaný koláč…) nebo třeba bramborové noky, gnocchi, knedlíčky, šulance či šulánky.
Omlouvám se, že mě to nenapadlo, vždyť je to tak prosté, že i u vás to budete vařit
551 příspěvků 24.2.09 04:58
na Slovensku tomu jednoducho hovorime „sulance s bryndzou a slaninou“
2904 příspěvků 26.1.09 03:33
OK holky!
a mas to zarlivko!
rýpavou a bystrou kaši zároveň

Já nevím proč, Aničko, možná proto, že italské noky jsou první surovina, až budu psát recept na halušky s parmazánem, napíšu slovensko - italskou družbu
2904 příspěvků 26.1.09 02:32
Pôvod:Slovensko
Názov receptu: Gnocchi italsko - slovenského…
Prečo nie slovensko - talianskeho?
Teraz je Sonička na koni!
nevadi, ja si pockam na odvetu. Anicce to vitezstvi podstoupim, to kvuli Jankovi.
Moc hezké.
Zdravim Zdendu a Janka. Ahoj Sona.
2904 příspěvků 26.1.09 02:04
Ďakujem…
… díky za pěkný ohlas
Gramy u mouky jsem už opravila, díky též.
To, že ředíš bryndzu mlékem dopředu, to vím, viděla jsem mistryni
halušek v akci. Tady v Čechách jsem koupila takovou zvláštní bryndzu,
balenou jako máslo, byla sice dobrá, ale ne tak, jako ta májová zo
Zázrivej. A byla taková sušší, drobivá, nevěděla jsem, jak se zachová,
budu-li ji ředit dopředu zastudena, proto jsem volila opačný postup a
ředila už trochu teplem povolenou.
Přeji krásný nedělní večer!
A.
2904 příspěvků 26.1.09 01:28
Tvoj receptík je ako Ty…milučký…
Len pozri na hmotnosť múky…
A ešte tech. poznámka - ja ak robím bryndzové halušky, riedim bryndzu v miske trochu mliekom a až potom dávam na halušky…