Recept Gelaje bandora/Dzos mos

Syrská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Gelaje bandora/Dzos mos

Úvod

Najjednoduchsie jedlo - da sa povedat jedlo chudobnych od severnej Afriky az po Jemen - a jedno z najlepsich…
Gelaje bandora - rozvarene alebo povarene paradajky - Palestincania, Egyptania, Sudanci, Jordanci.
Dzos mos Syria, Libanon a kopec inych zazitych nazvov podla oblasti, krajiny ale aj dediny.

Postup

Cibulu a cesnak nakrajame na drobnunko. Spenime do biela na oleji a pridame na drobno nasekanu feferonku (kto nerad - neda). Nechame prejst teplotou a pridame narezane podla vlastneho uvazenia na aku velkost paradajky (zvycajne na stvrtky), okorenime, osolime a nechame prejst varom.

Egyptania najprv davaju na olej cesnak na platky a prazia az do hneda vyslovene. V Syrii, Palestine, Libanone a Jordanskyu na olivovom oleji len! a vela maju radi. Niekde v Syrii rezu cibulu na pasiky. Koreni sa podla chuti, zvacsa nie… Mam rada stipku kurkumy, palivej a sladkej mletej papriky, cierne korenie a vela feferonky :-)

Pre neoblomnych masozravcov sa moze vysledny produkt posypat mletym alebo na uuuplne na male kocky nakrajanym oprazenym masom. Niekto prida maso hned pri prazeni cibule a cesnaku napriklad (zvacsa sa ale nedava). V Libanone davaju aj baranie sadlo. Niekedy zvyknu zamiesat vajco az dva ku koncu varenia alebo uplne na koniec sa len hore rozklepne vajco ako volske oko.

Paradajky sa krajaju zvacsa na stvrtky alebo aj na drobne kocky a vysledny produkt je na vasej chuti. Bud sa necha prevarit az do husta alebo len prejst teplotou a pustit stavu ako je na foto.

Jedavame kuskom chleba priamo z taniera a zapijame poharom dobreho caju a zakusujeme feferonkou (kto moze a rad).
Dobru chut :)

Recept je z kategorií: Zeleninová jídla


Reklama

Nahlásit recept

  • 27.08.11 vloženo
  • 3579x zobrazeno

Čas přípravy

  • 15 min

Ingredience

  • cibula
  • cesnak
  • olej (aj olivovy podla krajiny)
  • paradajky
  • feferonky
  • sol
  • mleta paprika
  • cierne korenie
  • mleta kurkuma
  • alebo aj ziadne okrem soli

Doporučená příloha

  • caj

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

jolana 27.08.11 18:15

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Gelaje bandora/Dzos mos

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Jasmina Ben
71 příspěvků 31.07.14 22:51

Tak toto je u nas skoro kazdy tyden :D je to vyborne a jak pises jen macet chleba je uzasneee :)

 
jolana
5065 příspěvků 01.09.11 23:07

Babi, dakujem :)..ake je to jednoduche, tak to je dobre.. a este ked su paradajky domace vonave a len tak do toho macat chleba..ja to zapijam cajom… :-)
Anka 22, veru! :palec: ..aj feta sa dava..dakujem :)

 
anka22
95 příspěvků 01.09.11 21:46

V Izraeli jsem to jedla okořeněné římským kmínem a buď s volským okem nebo posypané Fetou. S tou to bylo moc dobré.

 
babi
6360 příspěvků 01.09.11 17:47

jolanko, dlouho jsem zde nebyla a tak prohlizim recepty…Tento recept je jak delany na podzimni prebytek rajcat…urcite jej vyzkousim. Zdravim a dekuji za recept.

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Pomerančová zmrzlina


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz