Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
AlexejVo Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Tento super recept mám od svojej mami. Keď manželka ponúkla s týmto zákuskom návštevu tak sa ozval výkrik " To je bomba". Ale názov takto nevznikol, ten vznikol omnoho dávnejšie, keď som bol chlapec a tieto bomby sme mali na vianoce. Je to podľa mňa jeden z najlepších zákuskov aký som jedol. Ale to uvidíte sami ak si ho spravíte a ochutnáte.
1 Palmarín vymiešame s cukrom, pridáme rum, veľký balík postrúhaných piškótov, a gaštanové pyré. Vymiešame cesto. 2 Z cesta si spravíme guľku asi tak o priemere 3 cm. a do guľku spravíme otvor. Je na to prípravok a mám ho ale lepšia sa mi to robí pomúčeným prstom. Hlavne je to rýchlejšie. 3 Do vytvoreného otvoru nalejeme vaječný likér. Odporúčam kvalitnejší. ja používam Advocaat. Ale treba dať pozor a naliať len tak do dvoch tretín aby sa bez problémov dal štoplík. 4 Ako som už povedal zaštopľujeme piškótom. Oblúkom do vnútra . 5 Hotové bomby ešte na záver namočíme do rozpustenej čokolády a dáme vychladnúť 6 nakoniec ich namočíme v čokoláde, môžeme aj dva krát.
Recept je z kategorií: Dezerty
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Gaštanové bomby
… + 5 co si vysomrovalo nové štěně co se mi motalo pod nohama
Jsem si umanul, že to spáchám ála úúúly…
Spáchal jsem na zítřejší slááávu pro každého z mančaftu 1 kousek s vaječňákem, pak jsem vypěnil a ostatní jsem naplnil, jako vosí klasiku, ochuceným máslem
Tož, dobré je to!
Samozřejmě s koňakem to píííše
Akorát rumu jsem dal 10× více (žeby překlep?) a piškoty do těsta dával až nakonec…
A k tý Vopávii:
U nás už je drobotina odrostlá jabkám s piškotkama a já této krmi zatím ještě nedozrál, takže piškoty si občas, když ji honí mlsná, paple paní casinová marmeládou a zatím si nestěžovala…
Koupil jsem vedle Opávie jakousi MARILU, ale že by to bylo bohviečo říci nemohu…; bylo to na vylámání zubů, ale OPÁVIA je ještě o fous horší
Tož tak
Příspěvek upraven 23.01.16 v 00:40
457 příspěvků 17.1.16 20:28
@Zuzka1973 Máme podobné chutě, já máčené piškoty v meltě taky ráda k snídani
Kupuju u nás v sámošce od výrobce tuším
z Pardubic, zatím se zdají v pořádku. Ty Opavia jsou opravdu
nejedlé 
@Zuzka1973

@birkana Tak ať z toho aspoň něco máš
https://www.stream.cz/…skoty-opavia
Jak tak čtu vaše hodnocení inovované receptury piškotů od Opavie - to musí být NĚCO
! Já piškoty nekupuji a tudíž nemám
přehled
.
Na druhou stranu; když dětem rostou zoubky, nemusí dnešní matka shánět „kousátka“ (kroužky apod.)
@jau Poděkování za smích si spíš zaslouží Opavia

@Eja Mě tehdy zarazil nejen tvar, ale i barva a jistá „betonovitost“. Pak jsem našla na netu i důvod, Opavia dávno není česká, to víme dávno, ale aspoň piškoty si držely jistou úroveň… jenže pak přešoupli linku do Polska a v regálech se objevily ty „vylepšené“ - bo na obalu se objevilo: „vylepšená receptura“


Kupoval si je u nás spíše muž, já jen občas uloupila hrst k hrnku melty… Jenže ty nové se ne a ne rozpustit
Hodila jsem je kocourovi, který je v meltě máčené taky rád… očichal a pojal piškotek jako hračku, packou si s ním hrál - to nikdy s jídlem nedělá…
Takže jsme přešly na jinou značku, složením jsou v pořádku a nebo když je čas, tak jich upeču plech - dva do foroty.
@Zuzka1973 moje smečka Opavia s novou recepturou nevezme ani do úst, natož aby to sežrali - čuchnou, kouknou na mne „sežer si to sama“ a jdou pryč…
457 příspěvků 17.1.16 14:30
@Zuzka1973 „Použijete opakovaně“ mě opravdu pobavilo
dík za dnešní smích.
@daduuja To je fakt…
1150 příspěvků 17.1.16 13:11
@Zuzka1973 casino si peče pod vosí hnízda linecká kolečka, s tím vaječným bych se taky bála, jestli teda se dá tohodle bát
Ale Opavia piškoty tutově neprotečou, to
spíš ten vaječňák vyschne 
@casino Nebojte se, šťoplík vydrží
Špuntovala jsem tím leta vosí hnízda
vaječňákem plněné a vždy v pohodě, jediné co je třeba hlídat je to,
aby to těsnilo…


Navíc pokud použijete piškoty od Opavie, tak se netřeba bát už vůbec… Nová „vylepšená“ receptura zaručuje, že piškot po použití omyjete, uschováte a použijete opakovaně
Možná, že už tu recepturu vrátili do původní podoby, ale to nevím… od té doby už se jim vyhýbám a buď si dělám své nebo od jiných firem…
Vážně se nebojte, piškot změkne jen v místě styku s likérem, ale neproteče to.
Mně se ten recept také moc líbí.
No, mám v mrazáku kostku pyré…ale dumám, co asi udělá vaječňák s tím štoplíkem
273 příspěvků 16.1.16 19:43
Nechcelo sa mi na Vianoce robiť úliky, toto by mohla byť dobrá obmena, uvidíme, uvidíme.
1150 příspěvků 16.1.16 18:25
To by mi taky chutnalo
Dík za recept 