Recept Garbanzos (chickpeas,cizrna)

heja Španělská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Cizrnu namočíme přes noc do studené vody, vodu pak slijeme. Cizrnu, vaříme v osolené vodě s vepřovým nebo uzeným masem (asi 2 hodiny. nebo v tlakovém hrnci) až cizrna a maso změknou. Z uvařeného žloutku, octa, oleje a trochy vývaru z cizrny utřeme omáčku podobnou majonéze. Přidáme utřený česnek a dle chuti sůl a pepř. Do omáčky vmícháme cizrnu, nasekaný bílek, pokrájené uzené maso, rajčata, usekanou petrželku a kapary. Vše dobře promícháme nejlépe dřevěnou vidlicí a v chladnu necháme uležet.

Recept je z kategorií: Luštěniny

Nahlásit recept

  • 27.12.05 vloženo
  • 15209x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hod + doba pro nam

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 250 g cizrny
  • 250 g vepřového nebo uzeného masa
  • 1 oloupaná cibule
  • 2 oloupaná rajčata bez semen
  • 1 vejce uvařené natvrdo
  • 2 lžíce vinného octa
  • 5 PL panenského olivového oleje
  • čerstvě mletý pepř
  • voda
  • sůl
  • petržel
  • kapary
  • 1 stroužek česneku.

Doporučená příloha

  • kvalitní červené víno

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Garbanzos (chickpeas,cizrna)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Garbanzos (chickpeas,cizrna)

Bunter
457 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Ejo

Napravuji chybu způsobenou před dvěma roky. Do vyhledávače je třeba napsat Colorante Alimentario a tam je ta správná debata o tomto barvivu. Moc se omlouvám…

Lassienka
409 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Garbanzos (chickpeas,cizrna) - Ivo

Tak to jsem na Tebe zvědavá… A doufám, že kalamitu jste přežili…dokonce i u nás v polabí je sníh…

Ivo
1045 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Garbanzos (chickpeas,cizrna) - Lassienko...

…využil jsem toho, že ještě nejsme zcela pohlcení sněhem a prokopal jsem tunel do nejbližšího obchodu kde jsem mimo jiné zakoupil i jednu řepu. Takže pokud nás ta bílá smrt přikryje zcela, bude alespoň růžová rýže a řepový salát…hihi.

Pěkný zbytek roku přeje Ivo.

Lassienka
409 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Garbanzos (chickpeas,cizrna) - Ivo

Jestli chceš růžovou rýži, tak uvař ve vodě bulvu červené řepy, vodu si uchovej a v ní opak uvař rýži. Řepu oloupej a udělej z ní nějaký dobrý salát.

Ivo
1045 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Garbanzos (chickpeas,cizrna) - Maňano...

…kurkumou jsem se již naučil rýži barvit , ale k některým pokrmům by bylo příjemné ji mít růžovou či načervenalou…

Dík, Ivo.

Manana
1515 příspěvků 25.1.09 03:43
Ivo, jo a rejže!

rejži je lepší barvit kurkumou nebo šafránem, to k ní víc pasuje.

Manana
1515 příspěvků 25.1.09 03:43
Ivo

o Achiote se domnívám, že ho má Clint Koch, Front Line, Kovářská 4 na metru Českomoravská v Praze, web nuevoprogreso.cz, ale to mu nějak stále nefunguje.
Tady na Labuž je Achiote v surovinách jako orellano (podle latinského názvu rostliny Bixa orellana), ale v latinské Americe mu říkají achiote, vyslov „ačote“, prodává se pod obchodním názvem Annato.

Manana
1515 příspěvků 25.1.09 03:43
Hejo

Azafrán barví ne silně, ale lehce do růžova nebo oranžova. Dej polévkovou lžící do pokrmu nebo do rýže, trochu tuku, krátce s tím osmaž a zalej vodou nebo šťávou z masa, zkrátka nařeď a nech podusit nebo povařit.

buraci
1136 příspěvků 29.12.05 08:15
Re: Garbanzos (chickpeas,cizrna)

S pravym safranem se zachazi tak, ze se trosku pestiku zaleje lzici horke vody a necha se stat, dokud nepusti barvu. Tak by to mozna se svetlici slo taky.

Ivo
1045 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Garbanzos (chickpeas,cizrna) - dotaz na Maňanu ale i jiné

níže se zmiňuješ o bylince Achiote, barvící do červena. Je to prostředek, který se dá u nás lehce získat? Myslíš, že je vhodný k obarvení rýže?

Dík, Ivo.

Eja
3883 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Garbanzos (chickpeas,cizrna)

Tome, já si taky nic nepamatuju :), ale mám na ploše svého PC takový forichtuňk, kam to jenom strčím a je to …co udělá jedno písmeno, hledala jsem COLORANTO a ono mělo být na konci E..

Bunter
457 příspěvků 25.1.09 03:43
Colorante

Před časem tady proběhla debata o tomto barvivu.Naťukejte si v labužníkovém hledači Colorante a vyjede vám to.Naučil jsem se kdysi vkládat „modré odkazy“,ale kdo si to má pamatovat když vkládám jednou za rok…

Eja
3883 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Garbanzos (chickpeas,cizrna)

Hejo, prohnala jsem COLORANTO Googlem a nic......asi se to jmenuje jinak, určitě by něco vypadlo ( tedy ono vypadlo, ale rozhodně žádné koření).

heja
312 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Garbanzos (chickpeas,cizrna)

Manano, dík, ani nevíš, jak jsi mi pomohl. Už dlouho si lámu hlavu, proč mi „šafrán“ - s nápisem Azafran, který jsem si přivezla z Tenerife skoro vůbec nebarví. Tak to není šafrán ! A jak se s tím Azafranem zachází, aby barvil ?

Manana
1515 příspěvků 25.1.09 03:43
Pro Heju

seasoning je něco jako u nás k dostání Podravka, nebo Knorr Aromat, nebo Vegeta do polévek a omáček a pod. Coloranto nevím a neznám, asi to bude nějaké umělé barvivo, které ale vůbec neovlivní chuť pokrmu! Šafrán barví silně, ale je také svébytně aromatický a hodí se do arabské kuchyně. V Mexiku přibarvují pokrmy buď s Achiote (Bixa orellana) na červeno, nebo Azafránem (Carthamus tinctorius - světlice barvířská, není to pravý šafrán krokus!!!) na žluto až oranžovo. Obojí vpodstatě nezmění chuť pokrmu, což pravý šafrán nebo kurkuma dokážou značně!

buraci
1136 příspěvků 28.12.05 21:20
Re: Garbanzos (chickpeas,cizrna)

Do paelly se jako barvivo myslim pouziva safran.

heja
312 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Garbanzos (chickpeas,cizrna)

Florentýnko, dík, já tušila, že to bude něco takového. Možná bys mohla také vědět, co je COLORANTO (doufám, že tak nějak to bylo španělsky napsáno) dostala jsem to pro přípravu paelly. Je to vlastně takové barvivo - prášek oranžové barvy a dá paelli a pucheru takovou pěknou žlutou barvu. Zajímalo by mne, jaké je asi složení.

Florentyna
439 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Garbanzos (chickpeas,cizrna) - Hejo,

seasoning pokud vím znamená ochucení, koření obecně, a často se pod tímto pojmem skrývá jen sůl a pepř. Taky to může být dochucovací prostředek jako například vegeta či jí podobná směs zvýrazňujcí chuť. Takže to není žádné speciální koření a o nic jsi určitě nepřišla :-)

heja
312 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Garbanzos (chickpeas,cizrna)

Manano, ty jako odborník určitě budeš vědět, co je to za koření či směs koření seasoning - dostala jsem ten recept v angličtině i ve španělštině - tam to je condimento a nějak jsem se zapomněla zeptat. Vařila jsem to bez toho koření - i tak to bylo skvělé. Víš-li to, prosím, napiš to.

Manana
1515 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Garbanzos (chickpeas,cizrna)

Jedno dobré garbanzo z Mexika.

Eja
3883 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Garbanzos (chickpeas,cizrna)

Óóóóóóóóóóó- mňam. Nemám slov.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Jahodový pohár Jahodový pohár
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz