Recept Frgály z Rožnova od posledního groše

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Připravíme si kvásek z vlažného mléka, trochy mouky, trochy cukru a rozdrobených kvasnic. Po jeho vzejití smícháme se zbytkem prosáté mouky se solí, tukem, cukrem, trochu našlehanými vejci a vypracujeme v těsto. Přikryté ho necháme na teplém místě nakynout. Na trochu pomoučeném vále vyválíme tenké placky a potřeme je náplní. Posypeme je drobenkou. Necháme je několik minut na plechu odpočinout a potom je vložíme do předem rozehřáté trouby a upečeme. Po upečení jejich okraje potřeme smíchaným tekutým máslem s cukrem a rumem. Náplň: Mák s cukrem uvaříme v mléce asi 20 minut. Necháme ho prochladnout, přidáme špetku, nebo dě skořice, kůru, marmeládu, promícháme s ořechy a hrozinkami s rumem a zahustíme perníkem. Drobenka: Všechno dáme do misky a prsty promneme na drobenku.

Recept je z kategorií: Koláče

Nahlásit recept

  • 15.03.07 vloženo
  • 8378x zobrazeno

Ingredience

  • na 5 velkých koláčů
  • Těsto:
  • 900 g mouky (1:1 hladká a hrubá)
  • 150 g másla
  • 100 g cukru krupice
  • 60 g kvasnic
  • 1/4 l vlahého mléka
  • 2 vejce pokojové teploty
  • lžička soli
  • Drobenka:
  • 80 g cukru krupice
  • 300 g polohrubé mouky
  • 250 g másla
  • 2 lžíce rumu
  • Na pomaštění:
  • Máslo, vanilkový cukr, a rum, vše podle potřeby
  • Maková náplň:
  • 300 g pomletého máku
  • až 500 ml mléka
  • 1 lžička jemně nastrouhané citronové kůry
  • 6 lžic vanilkového cukru smíchaného s cukrem krupice
  • 4 lžíce posekaných ořechů
  • mletá skořice
  • hrozinky (jsou-li velké tak posekané) namočené v rumu
  • 4 lžíce pikantní nakyslé marmelády
  • na zahuštění nastrouhaný perník

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Frgály z Rožnova od posledního groše

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Frgály z Rožnova od posledního groše

33-55
2 příspěvky 19.1.11 12:29

Mezi náplněmi mi chybí ta absolutně nejlepší - borůvková (rozvařím borůvky s cukrem a trochou škrobu nebo mouky na kaši).

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Frgály z Rožnova od posledního groše - Heji,

oči se mi zavírají, ale napsat Ti musím ;o) Alespoň krátce poděkovat za krásný komentář, nemluvíc o receptu na hruščákovou potírku. Určitě budu zkoušet a můj muž Tě bude milovat, ančto hrušky jsou jeho nejzamilovanější ovoce. A taky by souhlasil s Tvojí maminkou, protože vždycky říká, že másla tam má být tolik, že by čkověk z toho málem oslepl?!

Přeji Ti dobrou noc!

Scarlet02
577 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Frgály z Rožnova od posledního groše. Hejo

Díky moc!!! Já jsem tu makovou nádivku měla nižší, protože mně pochyběl mák. Totiž já místo cukru přidala sůl. (A to se mně stalo za poslední 2 roky už po druhé). Takže to všechno muselo letět do ........... Tož tak su šikovná.

Přeji hezký večer!

heja
312 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Frgály z Rožnova od posledního groše nejen pro Scarlet

Potěradlo na hruščáky: cca 100 g sušených hrušek (propláchnutých) + cca 50 g křížal z jablek dáme vařit ve vodě se skořicí, omytou citronovou kůrou vcelku, hřebíčkem a 1-2 hvězdičkami badyánu (hvězdičkové koření) - toto je nenahraditelné. Uvařené scedíme, odstraníme koření a umeleme na masovém mlýnku. Můžeme přidat asi 1lžíci povidel, vanilkový cukr, cukr moučku- dle chuti, štamprdli rumu a strouhaný perník tak 1-2 lžíce. Vývarem z hrušek případně naředíme do hustoty marmelády a případně ještě přikořeníme mletým badyánem (dle chuti). Potěradlem potíráme frgál - vrstva potěradla (jakéhokoliv) musí být vyšší než vrstva těsta. No a dále už to Babi krásně popsala. A po upečení nezapomeň na to máslo s rumem. Potřít okraje a hojně pokapat. Peču z 1 kg mouky a stačí na 2 tvarohové, 2 makové, 2 povidlové a 2 hruščáky (kruh na běžný plech, cca 25 cm v průměru). Po vychladnutí prokládám v krabici pečícím papírem a špejlemi. Jo a do máku je moc dobré přidat trochu nastrouhané čokolády. Tož tak ňa to naučila moje mamuška. Akorát ta chlebová pec chybí a ty malé valašské hrušky. No a pokud se frgály hned nesní, jsou výborné i zamražené. Dobrou chuť.

Scarlet02
577 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Frgály z Rožnova od posledního groše. - Hejo,

to musím upéct!!! Těch sušených hrušek se tam dáváš na gramy tolik, kolik máku? Znala jsem jen hrušková povidla, ale ta tedy psala. Díky moc.

Přeji hezké svátky

heja
312 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Frgály z Rožnova od posledního groše.

Scarlet, a což teprve „hruščáky“. Na Valašsku si frgály bez nádivky ze sušených hrušek skoro nedovedou představit. Ty nesmí na svátečním stole chybět. Jen ty správné sušené hrušky sehnat ! Peču je teď z hanáckých, ale ty už nemají to správné horské aroma. A k tomu máslu s rumem nakonec - maminka (naroz. na Horní Bečvě) mi říkávala, že musí na „potěradle“ vytvořit rybníčky jako pětikoruna. A to pečlivě dodržuji. Babi, dík za připomenutí. Svátky jsou přede dveřmi.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Frgály z Rožnova od posledního groše - Scarlet,

jsem opravdu nesmírně ráda, že Vám frgály tak zachutnaly. Ono je hodně receptů, tento jsem získala nedávno a zvláště manželovi zachutnal. No a rum ničemu neuškodí, zvláště ten punč co se zde prodává je pěkně voňavý, do pečiva jako dělaný ;o) V Kanadě se všude dostal koupit různý pravý rum, ale dalo mně to hodně námahy sehnat rakouský Stroh (punč), který je tak nejblíže k Tuzemskému… Ještě jednou Ti děkuji nejenom za fotografii, ale za pěkné komentáře!

Pa,

Scarlet02
577 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Frgály z Rožnova od posledního groše. Babi, ještě...

…i ta drobenka byla bezva. Já jsem dávala vždycky žloutek, ale je to zbytečné. A ta máslová poleva na konec, mňam. Tu jsem neznala vůbec. Frgály se krásně leskly a voněly po rumíčku.
Hezkou neděli!

Scarlet02
577 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Frgály z Rožnova od posledního groše. Babi,

nemáš zač děkovat, to já…ta nádivka byla fakt skvělá!

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Frgály z Rožnova od posledního groše - SCARLET ;o)

to je nádhera! Děláš překrásné fotečky svých kulinářských výtvorů ;o) Děkuji Ti natisíckrát za vyzkoušení receptu…

Příjemný zbytek víkendu!

Scarlet02
577 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Frgály z Rožnova od posledního groše. - Babi,

dělala jsem jen z poloviční dávky. Přišly vnučky a bylo po koláči. Takže ke snídani nezbylo lautr nic.
A tady je rozklikávací obrázek.
Hezký zbytek víkendu!

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Frgály z Rožnova od posledního groše - yanul,

ne ne ne, momentálně žiji ve Slezku, ale hodně těch věcí ještě neznám. Musím se učit a tak se ptám ;o) Zní to dobře, mrknu se po Ruměnkách při svém příštím nákupu…Děkuji za poučení a radu…

Moc Tě zdraví,

yanul
76 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Frgály z Rožnova od posledního groše.

Babi, promiň, netušila jsem, že žiješ mimo rodnou hroudu. Ruměnky jsou rumové perníky menších tvarů a mně se osvědčily. Zahušťuju jimi mák a také je používám, když dělám tvarohové kynuté řezy. Na kynuté těsto natáhnu řidší, ochucený tvaroh, posypu rozinkami namočenými v rumu, rozdrobím na to ty ruměnky a dám upéct. Po upečení pocukruji, poleji rpzpuštěným máslem a pak už se jen dívám, jak se strávníkům dělají boule za ušima :-))

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Frgály z Rožnova od posledního groše - yanul,

s jablky je nádivka zajisté výborná. Nejsem si však jista, co jsou to ruměnky, to jsou nějaké bonbóny?

Příjemný víkend!

yanul
76 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Frgály z Rožnova od posledního groše.

Babi, vše je v pohodě, já to napsala kvůli začínajícím kuchařinkám, které se drží receptu, my pokročilé bychom na to přišly, ač jinak máme život sladký :-))
Makovou nádivku dělám hodně podobně, jen bez ořechů, zato do ní dávám strouhaná jablka. Komu jsem to poradila, tak to dělá, pak to smí i žlučníkáři. A místo perníku drobím ruměnky. Nemusí se strouhat, stačí jen nadrobit a jsou rovnou s rumovou příchutí, zkus to a ať frgále chutnají. Hezký večer a celý víkend.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Frgály z Rožnova od posledního groše - yanul,

dík za bystré oko ;o))) Máš naprostou pravdu a pak se řekne nula, že nic neznamená… Nebyla to sice moje chybička, recept jsem v tomto znění nedávno dostala, ale určitě tam ta nula patří. Už jsem to napravila…a recept co nevidět vyzkouším.

Přeji Ti příjemný den!

yanul
76 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Frgály z Rožnova od posledního groše.

Babi, asi se vloucila chybička při množství cukru.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Tiramisu z mascarpone

Nejlepší recepty

Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz