Recept Frgály tzv.hruščáky

Labužník Bobina Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Těsto: Vypracujeme těsto a necháme 10-15 min. kynout. Uděláme 4-6 bochánků (4 na klasickou velikost frgálů, ale aby se vešly 2 na plech, doporučuji menší) a necháme 10-15 min. kynout. Z bochánků vyválíme placky a na jen vymazaném plechu necháme opět 10-15 min. kynout. Potřeme náplní, posypeme drobenkou, okraje potřeme žloutkem a zase necháme 10-15 min. kynout. Pečeme v horké troubě. Náplň I: Sušené ovoce uvaříme s kořením ve vodě (víc vody, dost se nacucnou), scedíme a umeleme na masovém strojku. Přidáme cukr, můžeme i rum. Nyní by se přidala povidla a perník. Náplň II: Umeleme hrušky na masovém strojku a přimícháme ostatní přísady. Pozn.: Jedla jsem hruščáky s oběma typy náplní (bez povidel a perníku), vždy mi moc chutnaly. Jinak frgály je novější název těchto koláčů. Nenašla jsem, kdy se začal objevovat. Původní název na Valašsku je vdolky.

Recept je z kategorií: Koláče

Nahlásit recept

  • 09.07.03 vloženo
  • 8189x zobrazeno

Ingredience

  • Těsto:
  • 1 kg polohrubé mouky
  • 25 dkg tuku (např. Hera)
  • 12 dkg cukru
  • 4 žloutky
  • 5 dl mléka
  • 6 dkg droždí
  • sůl
  • Náplň I:
  • 45 dkg sušených hrušek
  • 30 dkg sušených jablek
  • 20 dkg cukru
  • celá skořice, hřebíček, badyán
  • (asi pro nastavení nádivky se také někde přidává 10 - 15 dkg povidel a stejné množství strouhaného perníku)
  • Náplń II:
  • 1 kg sušených hrušek
  • 10 dkg rozpuštěného másla
  • mletý badyán
  • skořice
  • cukr dle potřeby

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Frgály tzv.hruščáky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Plněné vepřové závitky

Nejlepší recepty

Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz