Recept Freekeh

jolana Jordánská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Freekeh

Postup

Az nahodou objavite niekde krabicu z nazvom Freekeh a na nej nakreslenu zelenu psenicu, kupte si a vyskusajte co si nasi predkovia varili. Vysvetlenie najdete za chvilu v dennicku. Ako priloha: Na rozpustenom masle oprazime dobre umyte a aspon 1 hodinu namocene freekeh, pridame sol podla chuti a kurkum-nemusi byt. Zalejeme horucim vyvarom alebo vodou a pomaly uvarime ako ryzu, len potrebuje vody kusok viac a casu viac. Najprv nechame prejst varom poriadne, potom stiahneme teplotu a dovarime pomaly. Vysledok je ako ryza. Ked vidime, ze mame malo tekutin a freekeh su este neuvarene, doplnime vriacou vodou. Ako polievka: Na masle osmahneme masko, alebo ked nemame len ciste pomlete, dobre umyte a aspon 1 hodinu namocene freekeh. Zalejeme vriacou vodou, na 1 salku 3 salky vody, a pomaly uvarime. Ochutname ak su uz skoro makke pridame male zemiacky. Na polievku su freekeh pomlete na hrubsie. Na prilohu su skoro cele. V krabiciach sa predavaju alebo cele alebo pomlete. Verte je to fantasticke a velmi zdrave ! Freekeh V Jordansku a okolitych statoch je velmi oblubene jedlo Freekeh. Chcem vam priblizit co to je, ak to nahodou niekde objavite. Vyber z knihy: Magdalena Beranova: Slovane Stari Slovane slklizeli cast obili jeste nedozraleho, v podzimnim jaru a zacatkem leta. Takto ziskane obili prazili a uskladnovali na pozdejsi dobu. Prazilo se na otevrenem ohni ci zapalenim svazku klasu. Pak se vydrolilo a cast se spotrebovavalo primo (ako pukance). Nezrale obili se ve starocestine nazyvalo prazma. Jeste v historickych pramenech 14. a 15, stoleti nalezame o tomto pokrmu mnoho zajimavych informaci. V roce 1442 dokonce shorela polovina mesta Strakonic "z neopatrnosti deti, jezto prazmu palili". Rovnez se dovidame, ze "Crven Erazmovi da jahody, Barnab prazmu Vitovi". Poznuti casti obili v nezralem stavu skytalo dvoji uzitek. Ziskala se cerstva a dostatecne hodnotna potrava v dobe, kdy lonske zasoby koncili, a prodlouzila se doba zni. Tak bylo mozno zasit a vypestovat vice obili. Tak to je kratke priblizenie toho co su Freekeh- Prazma. Na z mekcen.

Recept je z kategorií: Historické recepty

Nahlásit recept

  • 23.05.06 vloženo
  • 16070x zobrazeno

Ingredience

  • Ako priloha ku pecenemu masu alebo kurcatu:
  • 500 gr. freekeh
  • 3-4 pol.lyzice masla
  • sol
  • stipka kurkum
  • Na 1 salku potrebujeme priblizne 1 a pol vyvaru alebo vody
  • Ako polievka :
  • 1 salka pomletych freekeh
  • kusok kurcata alebo maska, tiez nemusi byt, alebo droby kuracie, slepacie
  • kusok masla
  • zopar malych zemiackov

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Freekeh

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Freekeh

midla
266 příspěvků 24.2.12 12:48

Jolanko, díky. Tak jsem zase chytřejší. Já myslela, že to pražíš až na pánvi…

jolana
5068 příspěvků 24.2.12 11:59

Midla, freekeh su prazene… myslim ze aj v nemecku grukern…to ide cez taky kombajn a ako to pada z druhej strany je na to nasmerovany plamen ..pada to pak uz uprazene a potom sa odpleveli a predava bud priamo cerstve a sam si clovek preberie a nasusi.. alebo kupi v obchode po cely rok..v podstate to je v oblasti ako zakladna potravina..dostat cele alebo drvene. Drvene sa pouziva na polievku a musim povedat ze polievka je jednoducho bozi.. :mavam:

midla
266 příspěvků 24.2.12 11:43

No asi jsem měla napsat: Grünkern prodávají pražené nebo lépe řečeno i pražené. Nepražené jsem nezaregistrovala, ale možná je k mání. Holt taková rychlá myšlenka co jsem kde kdy viděla či neviděla na netu. To co používá Jolanka je evidentně neupražené.

bocianka
528 příspěvků 24.2.12 11:28
midlo,

to je opravdu výběr. To se Ti povedlo. Prosím, beru to jako dobrý vtip, tak se neuraž, to by mne mrzelo. :jazyk:

midla
266 příspěvků 24.2.12 08:58

Řekla bych, že Grünkern prodávají pražené nebo i pražené.

jolana
5068 příspěvků 23.2.12 19:26

At vam chutna :)..volaju to Grünkern a najdete aj ine ich recepty nemecky :)

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 23.2.12 19:06

Rada vyzkousim, uz vim kde koupim , dik za upozorneni na tenhle recept , Jolano :dance:

mrtvola
1394 příspěvků 23.2.12 19:03

Jolo, nevíš, jak tomu ti Němci říkají? Taky bych koupila, až zas pojedu na nákup. Brachse(n) je pražma, ale je tím myšlena ryba a grüne Weizenkerne to asi taky nebudou?

jolana
5068 příspěvků 23.2.12 18:55

freekeh ..taky lahoda na zobani :lol:

jolana
5068 příspěvků 9.4.10 22:11
Re: Freekeh

foto :)

Labužník marianne02
297 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Freekeh

Freekeh (grünkern) byl k obědu, k tomu salát z polníčku, delikatesa… Díky za vysvětlení, za recept… M. :-)

jolana
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Freekeh

Marianne prepac, ja som si tu prvu tvoju otazku nevsimla. Freekeh znamena doslovne "drhnute, trene, suchane " nenapada ma to prave slovo- ale ked sa tie zrna opalia a zacmudia tak sa este suchaju medzi dlanami aby boli zrna ciste bez pliev. Ano vyslovuje sa to 'friike ". Vies, su chutne ako oriesky ked ich predavaju este cerstve - nevysusene… aj v tej knihe Slovane sa pise ako Sara sedela a prazmu cerstvu lupala a jedla. Moje ulahcenie ich varenia( a su takto aj chutnejsie ) … uvarim ich tak asi do polovice a potom prikryty kastrol supnem do rury. Su velmi ale velmi zdrave- vyslovene zasobaren vitaminov. Mam radost, ze si ich vyskusala a chutilo..aj my ich mame velmi radi…pekny vecer.

Labužník marianne02
297 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Freekeh

Jolanko, freekeh/grünkern jsem vyzkoušela, vynikající, i jen tak bez masa. Děkuji za recept. M. :-)

Labužník marianne02
297 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Freekeh

Ve zdravé výživě jsem sehnala výrobek „Grünkern“ od firmy PRO-BIO, zelená zrna pšenice špaldy, vyrábí se uzením špaldových zrn sklizených v mléčné zralosti (viz etiketa). Balení 300 g/42 Kč.

Jolano, u receptů mě zajímá opravdu všechno: na webu jsem četla, že Freekeh se vyslovuje frí-ka?, co toto slovo znamená? Brzy vyzkouším Tvůj recept. Velmi si cením Tvých receptů - jsou originální, autentické a v pravém slova smyslu „zdravé“. Děkuji a hezký den:-)

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz