Recept František "HM Mother Queen i.m.

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Seženeme dobrý gin. Tím myslím fakt dobrý, František si přeci zaslouží jen to nejlepší :-) a vy taky - takže panáčka jde se na to!

Část švestek nadrobno nakrájíme a necháme marinovat v ginu. Špek nakrájíme na tenké proužky a část rozmarýnu odrbeme a nakrájíme. Jalovčinky lehce podrtíme, tak, aby část zůstala celá, část na kousky. Smícháme marinované švestky (včetně tekutiny!), špek a rozmarýn, můžem přidat trošku podrcených jalovčinek, sůl.
Kýtu hezky očistíme, úzkým nožem naděláme hluboké vpichy a směsí švestek se špekem pořádně našpikujeme a celou kýtu popatláme. Můžeme dát přikryté do chladu třeba na dva dny.

Do pekáče dáme taktéž špek, zbytek směsi, všechny další švestky, rozmarýnek a jalovčinky. Na to posadíme kýtičku z Františka, podlejeme troškou vody, osolíme, opepříme a nakonec pokapeme ginem. Přikryté pečeme na středně vysokou teplotu, přeléváme masíko šťávou (příp. přidáme trochu horké vody), opatrně aby se nespálily švestky.

Až to začne fakt hodně vonět (hoďka a půl?), začnou se vám do kuchyně stahovat hladovci - kdy že ten Franta už bude hotový? Tak je počastujeme ginem, vyženeme zase ven a necháme kýtu ještě tak hoďku v troubě, na poslední půlhodinu sundat víko, ale hlídat a polévat!

Na poslední chvíli se může masíko ještě pokapat ginem a poklást plátečky másla a nechat přejít grilem. Hotovo. Když to stihnete, naporcujte to. Já to nestihla…

Pro vysvětlení názvu: Její Výsost Královna Matka (Velká Británie) si každý den dávala poctivého panáka dobrého ginu. I proto se dožila úctyhodného věku. In Memoriam je jak za královnu, tak Františka.

Recept je z kategorií: Skopové maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 15.11.07 vloženo
  • 4108x zobrazeno

Ingredience

  • kýta z Františka, beránka
  • sušené švestky
  • gin
  • rozmarýn
  • špek
  • jalovec (malá hrstka)
  • sůl
  • pepř

Doporučená příloha

  • čerstvý chleba, šťouchané brambory s cibulkou

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu František "HM Mother Queen i.m.

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: František OPRAVA

Jasně - přeťukl jsem se. Xoriguer je menorský typ ginu…

 
Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: František

Skopové mi dost hodně sedí, gin tak úplně ne, ovšem je-li skutečně kvalitní (myslím tím skutečně ten HOLANDSKÝ, LONDÝNSKÝ, MENORSKÝ - co se týče konkrétních značek, jistě je možný Beefeater, z holandských nejspíše Bokma či Xoriguer, z menorských nejspíše Xoriguer - byť ten je chuťově poněkud specifický - a nejspíše i giny ne tolik tradiční patří dnes k špičce a našim chuťovým pohárkům mohou zalahodit - chybu nejspíše neuděláme ani s extra suchým ginem Tanqueray či obecně uznávaným ginem Safir z Bombaje..).
Každopádně… rád jsem si tento recept receptík přečetl…

 
J.a.O.
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Re: František

Přátelé, ten František byla naše chodící sekačka zahrady - černohlavá ovce, nikoliv zlobivý sousedovic kluk.

H.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Štika na smetaně Štika na smetaně
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz