Recept František "HM Mother Queen i.m.

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Seženeme dobrý gin. Tím myslím fakt dobrý, František si přeci zaslouží jen to nejlepší :-) a vy taky - takže panáčka jde se na to!

Část švestek nadrobno nakrájíme a necháme marinovat v ginu. Špek nakrájíme na tenké proužky a část rozmarýnu odrbeme a nakrájíme. Jalovčinky lehce podrtíme, tak, aby část zůstala celá, část na kousky. Smícháme marinované švestky (včetně tekutiny!), špek a rozmarýn, můžem přidat trošku podrcených jalovčinek, sůl.
Kýtu hezky očistíme, úzkým nožem naděláme hluboké vpichy a směsí švestek se špekem pořádně našpikujeme a celou kýtu popatláme. Můžeme dát přikryté do chladu třeba na dva dny.

Do pekáče dáme taktéž špek, zbytek směsi, všechny další švestky, rozmarýnek a jalovčinky. Na to posadíme kýtičku z Františka, podlejeme troškou vody, osolíme, opepříme a nakonec pokapeme ginem. Přikryté pečeme na středně vysokou teplotu, přeléváme masíko šťávou (příp. přidáme trochu horké vody), opatrně aby se nespálily švestky.

Až to začne fakt hodně vonět (hoďka a půl?), začnou se vám do kuchyně stahovat hladovci - kdy že ten Franta už bude hotový? Tak je počastujeme ginem, vyženeme zase ven a necháme kýtu ještě tak hoďku v troubě, na poslední půlhodinu sundat víko, ale hlídat a polévat!

Na poslední chvíli se může masíko ještě pokapat ginem a poklást plátečky másla a nechat přejít grilem. Hotovo. Když to stihnete, naporcujte to. Já to nestihla…

Pro vysvětlení názvu: Její Výsost Královna Matka (Velká Británie) si každý den dávala poctivého panáka dobrého ginu. I proto se dožila úctyhodného věku. In Memoriam je jak za královnu, tak Františka.

Recept je z kategorií: Skopové maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 15.11.07 vloženo
  • 4043x zobrazeno

Ingredience

  • kýta z Františka, beránka
  • sušené švestky
  • gin
  • rozmarýn
  • špek
  • jalovec (malá hrstka)
  • sůl
  • pepř

Doporučená příloha

  • čerstvý chleba, šťouchané brambory s cibulkou

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu František "HM Mother Queen i.m.

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: František OPRAVA

Jasně - přeťukl jsem se. Xoriguer je menorský typ ginu…

 
Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: František

Skopové mi dost hodně sedí, gin tak úplně ne, ovšem je-li skutečně kvalitní (myslím tím skutečně ten HOLANDSKÝ, LONDÝNSKÝ, MENORSKÝ - co se týče konkrétních značek, jistě je možný Beefeater, z holandských nejspíše Bokma či Xoriguer, z menorských nejspíše Xoriguer - byť ten je chuťově poněkud specifický - a nejspíše i giny ne tolik tradiční patří dnes k špičce a našim chuťovým pohárkům mohou zalahodit - chybu nejspíše neuděláme ani s extra suchým ginem Tanqueray či obecně uznávaným ginem Safir z Bombaje..).
Každopádně… rád jsem si tento recept receptík přečetl…

 
J.a.O.
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Re: František

Přátelé, ten František byla naše chodící sekačka zahrady - černohlavá ovce, nikoliv zlobivý sousedovic kluk.

H.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz