Recept Frankfurtská zelená omáčka

babi Německá kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Oloupat a rozkrojit vejce. Vyjmout žloutky a propasírovat je se solí. Opláchnout, osušit bylinky, na jemno je posekat a smíchat je se žloutky. Přidat olej a posekané bílky. Ochutit citronem, cukrem, pepřem, solí a hořčicí. P.S.: Omáčka se podává vesměs k vařenému hovězímu masu, ale hodí se i k jiným pokrmům.

Recept je z kategorií: Omáčky

Nahlásit recept

  • 13.02.03 vloženo
  • 21298x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 4 na tvrdo uvařená vejce
  • sůl
  • 1 svazek pažitky
  • 1 svazek petrželky
  • 2 snítky kopru
  • 1 svazek míchaných bylinek
  • 125ml olivového oleje
  • citronová šťáva
  • pepř
  • cukr
  • hořčice

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Frankfurtská zelená omáčka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Frankfurtská zelená omáčka

lydia
1227 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Frankfurtská zelená omáčka Ivo :-)

Ve Vídni a nejenom tam, je Heurigen po celý rok. Až přijedeš, dej zavčas vědět a maso ti objednám :-). Musíš ale nejdříve ochutnat v restauraci :-) Ale na to, co bys měl všechno ochutnávat budeš potřebovat hodně času. Krásný pozdrav, L.

Eleeen, můžeš dělat klidně tuto omáčku, také ji někdy dělám. Chtěla jsem jenom napsat, že k tradičnímu „Tafelspitzu“, o kterém Ivo píše, se dělá omáčka jiná. Když jsou čerstvá vejce, není problém. :-)

Ivo
1045 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Frankfurtská zelená omáčka - drahá Lýdie...

…velmi rád se nechám od Tebe pokárat a klidně se nechám poučit :-). Kdybys Ty věděla, jak jsem dopadl s Tafelspitzem „počesku“…hihi…Největší problém je zakoupit správné maso - v devítí řeznictví z deseti na můj dotaz, zda mi umí prodat květovou špičku, vytřeštili oči a hráli věc do autu - až v desátém se nějaký mladíček suverénné rozběhl do chlaďáku a s jistotou Jamese Bonda mi uříz kus hovězího, které ještě po čtyřech hodinách vaření bylo tuhé a nekonzumovatelné (rozuměj „nepřekousnutelné běžným chrupem“) a po čtyřapůlté hodině se v tom kastrólu rozpadlo na jednotlivé vlákna. Takže se s největší pravděpodobností Tafelspitz nekonal, ale zážitek to byl…hihi.....asi se fakt budu muset vydat do vídně (ale asi až bude „zuřit“ Heurigen) :-)

Eleeen
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Frankfurtská zelená omáčka - lydia, Ivo

Tak já asi zůstanu u té Ivovi a babiny, protože u nás doma nesmíme syrové žloutky kvůli alergii…

lydia
1227 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Frankfurtská zelená omáčka- Ivo !!!

musím tě pokárat:-)). K Tafelspitzu se nedělá NĚJAKÁ ZELENÁ omáčka. (Babi promiň, nic proti tomuto receptu ) ani taková jako je v tvém odkazu. Tafelspitz je rakouská specialita, ke které se podává pažitková omáčka - 3 na tvrdo uvařené propasírované žloutky smíchat s 2 čerstvými žloutky, s 2 v mléce namočenými, oloupanými , propasírovanými žemlemi, pomalu vmíchat 1/4 l oleje, osolit, ochutit octem nebo citr. šťávou, nakonec vmíchat 3 PL na jemno nakrájené pažitky. Žádné jiné bylinky. K tomu jablečný křen, oloupaná jablka uvařit s trochou vody a citronovou šťávou, do vychladlého nastrouhat asi 3 PL čerstvého křenu. K tomu všemu se podávájí tzv. g´röste Erdäpfel - den předem uvařené brambory, nastrouhané na hrubém struhadle vmíchat do orestované, na kostky nakrájené cibulky a opékat.
Samozřejmě může každý jíst co chce a jak chce, chtěla jsem jenom na ten Tafelspitz reagovat :-)

Labužník handula02
634 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Frankfurtská zelená omáčka., IVO

asi to bude dobré, ale ten pohled…nic moc, ale pro vojáky jak dělané..hihihi
Hezký večer

Ivo
1045 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Frankfurtská zelená omáčka.

Při snaze dozvědět se něco více o Tafelspitzu a najít nějaký recept na jeho (její) přípravu, jsem narazil na webu i na jakousi **zelenou omáčku TARGET = _new **. Jal jsem se ji připravit a vyzkoušet a musím říct, že se k hovězímu (zejména vařenému) opravdu hodí. Vzhledem k tomu, že ta mnou objevená je téměř identická se zde Babi uváděnou, tak jen přidávám komentář. V té mé omáčce jsou navíc ještě dvě malé nadrobno posekané šalotky a 25 g tvarohu (použil jsem křenový) a místo citrónové šťávy jsou použity 3 lžíce vinného octa. Chtěl bych jen upozornit, že je žádoucí jak šalotku, tak i bílky posekat na co nejjemnější kousky (příště se pokusím využít struhadlo). Před podáváním je vhodné omáčku vychladit.

Doporučuji vyzkoušet a zaexperimentovat s bylinkami :)

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Květáková polévka Květáková polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz