Recept Francouzský zeleninový salát

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Francouzský zeleninový salát

Postup

Brambory, mrkev, fazolové lusky a jablka nakrájíme na kostičky a vložíme je do mísy. Okurky rovněž nakrájíme na stejnoměrné kostičky, lehce je v dlaních vymačkáme a spolu s hráškem je přidáme ke směsi v míse. Směs pak osolíme, opepříme, okyselíme, pokapeme voršestrem a nakonec lehce přimícháme majonézu.

Nutriční hodnoty na 1 porci (125 g):
Energie = 825 (1305) kJ, bílkoviny = 1,7 (2,4) g, tuky = 16,1 (29,1) g, sacharidy = 11,8 (12,3) g
(V závorkách jsou uvedeny hodnoty při použití klasické majonézy.)

Recept je z kategorií: Zeleninové saláty

Nahlásit recept

  • 24.10.07 vloženo
  • 15632x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 hodiny

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • 250 g vařených bramborů
  • 80 g vařené mrkve
  • 60 g vařených fazolových lusků
  • 80 g vařeného hrášku
  • 100 g sladkokyselých okurek
  • 80 g jablek
  • 300 g majonézy "light"
  • několik kapek voršestru
  • trochu octa nebo citronové šťávy
  • sůl
  • bílý pepř
  • Poznámka: Místo ve slané vodě uvařené zeleniny můžeme použít zeleninu konzervovanou.

Doporučená příloha

  • Používáme jako přílohu, předkrm nebo na tvorbu podstavců

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Francouzský zeleninový salát

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Bali
1254 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzský zeleninový salát

my dáváme žloutek, třený česnek, někdy i šalotku, pepř, sůl,dijonskou hořčici, vinný ocet a olej. Můj švára to jí jen tak, lžící bez ničeho :-))
K rybám, potvorám a masu, zelenině i salátům supr!

Bali
1254 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzský zeleninový salát

my dáváme žloutek, třený česnek, někdy i šalotku, pepř, sůl,dijonskou hořčici, vinný ocet a olej. Můj švára to jí jen tak, lžící bez ničeho :-))
K rybám, potvorám a masu, zelenině i salátům supr!

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Ráda bych se přihlásila do klubu....

…vyznavačů domácí majonézy.
Vždyť je to tak jednoduché .
Ta „majonéza“ z odchodu sedí na polici a má trvanlivost rok.
Napadlo vás někdy proč tomu tak je?

Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzský zeleninový salát - Nero - SKVĚLÁ POZNÁMKA!

Omlouvám se, teprve dnes jsem objevil neuvěřitelně skvělou poznámku (Nero, to není jenom o tom, že mám rád psy, kočky, koně a vůbec zvířátka - žadnou protekci to nevyvolalo…)! Musím tuto poznámku citovat „Považuji experimentování a modifikace receptů za užitečnou věc, ale ty modifikace by neměly zá:,–(ně měnit výslednou chuť. To pak už je jiné jídlo, které by někdy zasloužilo samostatný recept.“ Domnívám se totiž, že skutečně mnohdy jen změna jedné z ingrediencí vytvoří jiné jídlo. Jenže občas čtu v komentářích názor opačný od Tvého - totiž ať nepíšeme recept, kde je jenom malá obměna. Ovšem gourmet ví, že i jemné změny vytvářejí chuťově odlišné pokrmy. Jsem nadšen, fakticky - NÁDHERNÁ POZNÁMKA!!! A samozřejmě - s jogurtem by ten salát bylo o něčem jiném - proto jsem se ptal. bylo-li by to možné. A mám to v oblíbených. jis­tě!

Bali
1254 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzský zeleninový salát
:-))
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzský zeleninový salát

Nero, Tvůj komentář mi připomněl oblíbenou průpovídku jednoho z mých kamarádů… „Ježiš, to je to dobrý, to mi zase bude blbě…“ :-)))

Nero
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzský zeleninový salát - Bali

Stoprocentně souhlasím. Domácí majonéza je určitě nejlepší. Potíž je jen v tom, že obvykle čím víc to chutná, tím je to škodlivější (viz salmonely ve vejcích) nebo se po tom víc tloustne (viz nutriční hodnoty v závorkách). Přeji hezký den.

Odula
17 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzský zeleninový salát

Vyzkouším salát co nejdříve jako přílohu. Zakoupila jsem si folii na smažení bez tuku, vytvořím lehké karbanátky z mletých krůtích prsíček a zeleniny, k tomu tento salát a určitě se vejdu do předpisových 1500 kJ s celým obědem. A ještě si pochutnám:-)

Bali
1254 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzský zeleninový salát

a když do toho dáte majonézu domácí, tak si pochutnáte víc. Podobný macedoine děláme taky, ale bez jablek a právě s domácí, dobře ochucenou majonézou. Zeleninu používáme sterilovanou. Salátem plníme ruličky šunky a hned je večeře nebo předkrm. Ve Francii je to jeden z nejoblíbenějších salátů.

Nero
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzský zeleninový salát - bona

Díky za podporu. Považuji experimentování a modifikace receptů za užitečnou věc, ale ty modifikace by neměly zá:,–(ně měnit výslednou chuť. To pak už je jiné jídlo, které by někdy zasloužilo samostatný recept. Přeji dobrou noc.

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzský zeleninový salát-Nero,

mluvíš mi z duše, nebo z chutě…teď nevím…:-)) Také jsem toho názoru, že pokud k večeři nesním více než např. deset deka, nemůže mi to ve výsledku ublížit, ani poznamenat moji postavu… Ale majonézu a jogurt bych nesrovnávala (párkrát jsem je v období tzv. „záchvatů zdravé výživy“ zkoušela zaměnit), to je úplně o něčem jiném…:-))
Labužnictví je - podle mně - o kvalitě a plné chuti, ne o přejídání… Takže kdo nepotřebuje hubnout, rozhodně majonézu! :-))))

Nero
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzský zeleninový salát

To jsem zatím nezkoušel, třeba by to šlo, ale já zase tolik hubnout nepotřebuji :-) On přece jen jogurt je jogurt a majonéza je majonéza :-))

Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzský zeleninový salát

Nu, tohle rozhodně smím a chci. A což tak místo majonézy jogurt; je to možné?

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Tatranské kuře Tatranské kuře
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz