Recept Francouzský slaný koláč

Medjo Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod

Je to typický každodenní pokrm, jehož existuje nesčetně variant.

Postup

Smíchat mouku, sůl a máslo na drobenku, přidat vejce a upatlat těsto. To dát na 30 min. do ledničky odpočinout. Pak jím vyplnit dno dortové formy a nezapomenout na trochu vyšší okraje. Dno propíchat vidličkou a dát péci do bleděrůžova (asi 10-15 min. na 180 stupňů C). Mezitím nastrouhat sýr a smíchat ho se smetanou. Formu vyndat z trouby, povrch těsta poklást salámem, navrch nalít šlehačku se sýrem a dopéci dozlatova. Pozn.: Salám není nutný.

Recept je z kategorií: Slané koláče

Nahlásit recept

  • 22.07.09 vloženo
  • 26596x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 min. + odpočinek

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • Těsto:
  • 120 g hladké mouky
  • 60 g másla
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • Náplň:
  • 1,5-2 dl smetany ke šlehání
  • 50 g strouhaného sýra (stačí eidam)
  • 50 g měkkého salámu (šunka, krůtí nářez apod.)

Doporučená příloha

  • zeleninový salát, víno

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

jorgo 12.5.13 12:30

No to je kuchař. Recept ujde, ale slovo upatlat zavání opravdu vším, jen ne kulinářstvím.

Diskuse k receptu Francouzský slaný koláč

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Francouzský slaný koláč

Myst
2 příspěvky 1.11.09 22:06
Re: Francouzský slaný koláč

Naprosto super recept, dneska jsem to zkoušela a ačkoli jsem téměř nekuchařka, všem to moc chutnalo a nebylo to vůbec náročné. Rozhodně jsem ho dnes nedělala naposledy :)

mrtvola
1394 příspěvků 27.7.09 02:45
Re: Francouzský slaný koláč

Esme, díky :-)

esmeralda
4813 příspěvků 26.7.09 10:06
Re: Francouzský slaný koláč - Bocianka, díky,

asi jsme se minuly. Také mě to napadlo a když jsem ji doplnila, tak se recept objevil.

Moje dilema spočívá v tom že tento recept je jen těsto, nikoliv moučník.
Vhodnější kategorii jsem ale nenašla.
Kdybys o nějaké věděla, poraď. Můžu ji změnit. .

bocianka
528 příspěvků 26.7.09 09:39
Re: Francouzský slaný koláč Esmeraldo,

nemáš tam kategorii, nebude to tím?

esmeralda
4813 příspěvků 26.7.09 08:26
Re: Francouzský slaný koláč - Mrtvolo

Recept jsem napsala.
Je sice v Receptech po stovkách ale na úvodní stránce vidět není.
Už jsem si postěžovala Pepíčkovi. Snad to za mě vyřeší.

esmeralda
4813 příspěvků 26.7.09 07:26
Re: Francouzský slaný koláč - Mrtvolo,

tvůj dotaz není vůbec hloupý.
Prostudovala jsem recepty týkající se těsta v sekacím robotu a nic takového tu není.
Dej mi půl hodinky, přidám ho pro tebe na Labužníka.

mrtvola
1394 příspěvků 26.7.09 02:02
Re: Francouzský slaný koláč

Děvčata, nechci vypadat jako idiot, ale těsto v sekacím robotu mě dost zajímá. V jakém pořadí dáváte suroviny do misky sekacího robotu. Napřed máslo a pak mouku nebo naopak? Vím, že ten dotaz vypadá stupidně, ale to proto, že když tam dělám něco s moukou a tekutinou je pořadí dost důležité.

Medjo
145 příspěvků 25.7.09 19:34
Re: Francouzský slaný koláč

Esmeraldo, francouzsky je to „pâte brisée salée“, česky se někdy překládá jako „máslové těsto“.

Výhodou je právě úžasná variabilita a rychlost. Pórek, rajčata, lišky, cibule, … prostě co kdo má rád:)

esmeralda
4813 příspěvků 25.7.09 14:58
Re: Francouzský slaný koláč - Medjo

Přiznám se že i já kupuji některá těsta v supermarketu.
Lískové jsem dělala jednou a už nikdy více.

Ale to těsto které tu popisuješ (já mu říkám „linecké“, ale nevím jestli je to správně, moc se v tom nevyznám) mám za dvě minuty hotové v sekacím robotu. To ani nestačím vycouvat z garáže.

Osobně mám také ráda vaření metodou „žaves“. Moje forte jsou pokrmy z co nejmenšího počtu surovin.
A když přijde návštěva tak jdu do kuchyně už jen pro jídlo, nebo odnést špinavé talíře.

Medjo
145 příspěvků 25.7.09 13:22
Re: Francouzský slaný koláč

Promiň, Francouzky:(

To mám z práce!

Medjo
145 příspěvků 25.7.09 13:21
Re: Francouzský slaný koláč

Já mám ráda oboje, ale ze slaných koláčů je toto můj favorit. A buď kvalitní šunka od kosti nebo raději žádná:)
Fascinuje mě, jak si Francouzsky urychlují práci a ještě pořád se tomu dá říkat „vaření“. Těsto koupí hotové, ricpic na něj něco poházejí, strčí do trouby a je z toho mňamka!

esmeralda
4813 příspěvků 25.7.09 07:06
Re: Francouzský slaný koláč

Ještě pár vajíček a máme Quiche Lorraine.

Slané koláče mám raději než sladké.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Mrkvový salát Mrkvový salát
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz