Recept Francouzský slaný koláč

Medjo Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod

Je to typický každodenní pokrm, jehož existuje nesčetně variant.

Postup

Smíchat mouku, sůl a máslo na drobenku, přidat vejce a upatlat těsto. To dát na 30 min. do ledničky odpočinout. Pak jím vyplnit dno dortové formy a nezapomenout na trochu vyšší okraje. Dno propíchat vidličkou a dát péci do bleděrůžova (asi 10-15 min. na 180 stupňů C). Mezitím nastrouhat sýr a smíchat ho se smetanou. Formu vyndat z trouby, povrch těsta poklást salámem, navrch nalít šlehačku se sýrem a dopéci dozlatova. Pozn.: Salám není nutný.

Recept je z kategorií: Slané koláče

Nahlásit recept

  • 22.07.09 vloženo
  • 26144x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 min. + odpočinek

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • Těsto:
  • 120 g hladké mouky
  • 60 g másla
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • Náplň:
  • 1,5-2 dl smetany ke šlehání
  • 50 g strouhaného sýra (stačí eidam)
  • 50 g měkkého salámu (šunka, krůtí nářez apod.)

Doporučená příloha

  • zeleninový salát, víno

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

jorgo 12.5.13 12:30

No to je kuchař. Recept ujde, ale slovo upatlat zavání opravdu vším, jen ne kulinářstvím.

Diskuse k receptu Francouzský slaný koláč

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Francouzský slaný koláč

Myst
2 příspěvky 1.11.09 22:06
Re: Francouzský slaný koláč

Naprosto super recept, dneska jsem to zkoušela a ačkoli jsem téměř nekuchařka, všem to moc chutnalo a nebylo to vůbec náročné. Rozhodně jsem ho dnes nedělala naposledy :)

mrtvola
1394 příspěvků 27.7.09 02:45
Re: Francouzský slaný koláč

Esme, díky :-)

esmeralda
4813 příspěvků 26.7.09 10:06
Re: Francouzský slaný koláč - Bocianka, díky,

asi jsme se minuly. Také mě to napadlo a když jsem ji doplnila, tak se recept objevil.

Moje dilema spočívá v tom že tento recept je jen těsto, nikoliv moučník.
Vhodnější kategorii jsem ale nenašla.
Kdybys o nějaké věděla, poraď. Můžu ji změnit. .

bocianka
528 příspěvků 26.7.09 09:39
Re: Francouzský slaný koláč Esmeraldo,

nemáš tam kategorii, nebude to tím?

esmeralda
4813 příspěvků 26.7.09 08:26
Re: Francouzský slaný koláč - Mrtvolo

Recept jsem napsala.
Je sice v Receptech po stovkách ale na úvodní stránce vidět není.
Už jsem si postěžovala Pepíčkovi. Snad to za mě vyřeší.

esmeralda
4813 příspěvků 26.7.09 07:26
Re: Francouzský slaný koláč - Mrtvolo,

tvůj dotaz není vůbec hloupý.
Prostudovala jsem recepty týkající se těsta v sekacím robotu a nic takového tu není.
Dej mi půl hodinky, přidám ho pro tebe na Labužníka.

mrtvola
1394 příspěvků 26.7.09 02:02
Re: Francouzský slaný koláč

Děvčata, nechci vypadat jako idiot, ale těsto v sekacím robotu mě dost zajímá. V jakém pořadí dáváte suroviny do misky sekacího robotu. Napřed máslo a pak mouku nebo naopak? Vím, že ten dotaz vypadá stupidně, ale to proto, že když tam dělám něco s moukou a tekutinou je pořadí dost důležité.

Medjo
145 příspěvků 25.7.09 19:34
Re: Francouzský slaný koláč

Esmeraldo, francouzsky je to „pâte brisée salée“, česky se někdy překládá jako „máslové těsto“.

Výhodou je právě úžasná variabilita a rychlost. Pórek, rajčata, lišky, cibule, … prostě co kdo má rád:)

esmeralda
4813 příspěvků 25.7.09 14:58
Re: Francouzský slaný koláč - Medjo

Přiznám se že i já kupuji některá těsta v supermarketu.
Lískové jsem dělala jednou a už nikdy více.

Ale to těsto které tu popisuješ (já mu říkám „linecké“, ale nevím jestli je to správně, moc se v tom nevyznám) mám za dvě minuty hotové v sekacím robotu. To ani nestačím vycouvat z garáže.

Osobně mám také ráda vaření metodou „žaves“. Moje forte jsou pokrmy z co nejmenšího počtu surovin.
A když přijde návštěva tak jdu do kuchyně už jen pro jídlo, nebo odnést špinavé talíře.

Medjo
145 příspěvků 25.7.09 13:22
Re: Francouzský slaný koláč

Promiň, Francouzky:(

To mám z práce!

Medjo
145 příspěvků 25.7.09 13:21
Re: Francouzský slaný koláč

Já mám ráda oboje, ale ze slaných koláčů je toto můj favorit. A buď kvalitní šunka od kosti nebo raději žádná:)
Fascinuje mě, jak si Francouzsky urychlují práci a ještě pořád se tomu dá říkat „vaření“. Těsto koupí hotové, ricpic na něj něco poházejí, strčí do trouby a je z toho mňamka!

esmeralda
4813 příspěvků 25.7.09 07:06
Re: Francouzský slaný koláč

Ještě pár vajíček a máme Quiche Lorraine.

Slané koláče mám raději než sladké.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz