Recept Francouzský selský jablkový koláč Pra

babi Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Těsto: Ve velké míse přesít dohromady mouku, sůl a cukr. Přidat máslo a prstama vemnout dovnitř, jako na drobenku, až vzniknou malé drobky. Pomalu přidávat vodu, míchajíc, až se zařne tvořit drobenkové těsto. Pozor nepřepracovat, těsto by bylo tuhé. Uštípnout kousek těsta na zkoušku; má držet pohromadě. Jestli je těsto ještě moc drobivé, tak přidat trochu víc vody. Jestli je lepivé a mokré, pak přidat trochu mouky. Položit těsto na plastický film, držet ho jednou rukou a druhou odžduchovat (vypracovat) těsto od sebe, až je hladké a elastické. Vytvořit plochý bochníček, zabalit jej do filmu a dát do chladničky na 2 hodiny, nebo přez noc. Předehřát troubu na 190°C. Vyjmout těsto z chladničky a nechat při pokojové teplotě po 10min. před vyválením. Na trochu pomoučeném vále vyválet těsto na 30cm kruh. Očistit okraje nožem, jsou-li moc střapaté. Opatrně válečkem přenést na plech s nízkým okrajem. Lžící přendat jablka na těsto do kopečku a nechat asi 5cm okraj dokola bez jablek. Posypat jablka skořicí a hřebíčkem. Zdvihat těsto dokola a poskládat na jablka (vytvořit okraj). Péct koláč po 35-40min., až je těsto křupavé a nahnědlé. Náplň: Rozkrájet každou čtvrtku jeblka na 2-3 půlměsíčky. Posypat citronovou šťávou a cukrem, dobře promíchat. Rozehřát máslo na pánvi na středním ohni a přidat jablka. Vařit je za dosti častého míchání, po 12min., až jsou jablka zlatově hnědá. Sejmout z ohně a dát stranou. (takto připravená náplň zamezí mokvavému těstu). P.S.: Stejně se může připravit koláč z hrušek, jenom se vaří po 10min. do zlatova.

Recept je z kategorií: Ovocné moučníky

Nahlásit recept

  • 30.09.02 vloženo
  • 6250x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • Těsto (Pate Brisse):
  • 175g polohrubé mouky (víc, je-li zapotřeby)
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička jemného krystalového cukru
  • 120g másla, nakrájeného na malé kousky
  • 3-8 lžic ledové vody
  • Náplň:
  • 900g středně velkých, trochu nakyslých jablek na vaření, oloupaných, jadřinců zbavených a nakrájených na čtvrtiny (Fuji, Granny Smith, nebo podobná)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 mleté skořice
  • špetka tlučeného hřebíčku
  • 55g jemného krystalového cukru
  • 40g másla
  • Creme fraiche, nebo lehce našlehaná šlehačka na ozdobu

Doporučená příloha

  • Koláč podávat teplý s ¨Creme fraiche¨z Labužníka, nebo slehačkou.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Francouzský selský jablkový koláč

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz