Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
babi Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Těsto: Ve velké míse přesít dohromady mouku, sůl a cukr. Přidat máslo a prstama vemnout dovnitř, jako na drobenku, až vzniknou malé drobky. Pomalu přidávat vodu, míchajíc, až se zařne tvořit drobenkové těsto. Pozor nepřepracovat, těsto by bylo tuhé. Uštípnout kousek těsta na zkoušku; má držet pohromadě. Jestli je těsto ještě moc drobivé, tak přidat trochu víc vody. Jestli je lepivé a mokré, pak přidat trochu mouky. Položit těsto na plastický film, držet ho jednou rukou a druhou odžduchovat (vypracovat) těsto od sebe, až je hladké a elastické. Vytvořit plochý bochníček, zabalit jej do filmu a dát do chladničky na 2 hodiny, nebo přez noc. Předehřát troubu na 190°C. Vyjmout těsto z chladničky a nechat při pokojové teplotě po 10min. před vyválením. Na trochu pomoučeném vále vyválet těsto na 30cm kruh. Očistit okraje nožem, jsou-li moc střapaté. Opatrně válečkem přenést na plech s nízkým okrajem. Lžící přendat jablka na těsto do kopečku a nechat asi 5cm okraj dokola bez jablek. Posypat jablka skořicí a hřebíčkem. Zdvihat těsto dokola a poskládat na jablka (vytvořit okraj). Péct koláč po 35-40min., až je těsto křupavé a nahnědlé. Náplň: Rozkrájet každou čtvrtku jeblka na 2-3 půlměsíčky. Posypat citronovou šťávou a cukrem, dobře promíchat. Rozehřát máslo na pánvi na středním ohni a přidat jablka. Vařit je za dosti častého míchání, po 12min., až jsou jablka zlatově hnědá. Sejmout z ohně a dát stranou. (takto připravená náplň zamezí mokvavému těstu). P.S.: Stejně se může připravit koláč z hrušek, jenom se vaří po 10min. do zlatova.
Recept je z kategorií: Ovocné moučníky
Koláč podávat teplý s ¨Creme fraiche¨z Labužníka, nebo slehačkou.
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Francouzský selský jablkový koláč