Recept Francouzský selský guláš z Burgundska

babi Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Na velkém horkém kastrolu vyškvařt slaninu do zlatohněda. Na jejím tuku usmažit cibuli do sklovita. Přidat hovězí maso a na prudko ho smažit na všech stranách. Přilévat postupně víno. Snížit oheň na pomalý, přikrýt kastrol a velice pomalu vše dusit alespoň po 2hodiny, až je maso měkké, ale stále drží pohromadě. Sem tam zamíchat a je-li zapotřeby, přilít více vína. 10min. před koncem vaření přidat nastrouhanou kůrku z bagety na zahuštění, a klobásu. V jiném kastrolu na rozpálený olej vložit zeleninu a osmažit ji. Přidat sladkou papriku, rozdrcenou pálivou papričku, sůl a pepř, majoránku, jalovec, rybízový rosol, rajčatovou pastu, citronovou kůru a vše smažit za stálého míchání po několik minut navíc. Směs přidat do kastrolu k hotovému masu a jenom na chvíli ještě povařit. Nechat úplně vystydnout a vmíchat dovnitř šlahačku. Přikrýt a uschovat v chladničce na 2-3 dny před podáváním. Ohřát guláš a podávat ho horký s bagetou.

Recept je z kategorií: Guláše

Nahlásit recept

  • 28.03.03 vloženo
  • 11129x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 1kg čisté hovězí kližky, nebo hovězího pupku na větší kousky, proti vláknu nakrájené
  • 200g libové uzené slaniny, na malé kostičky nakrájené
  • 1 pikantní, uzená klobása, Montbéliard, nebo podobná, na plátky nakrájená
  • 1kg cibule, na drobno nakrájené
  • 300ml suchého červeného vína
  • nastrouhaná kůrka ze ztvrdlé bagety
  • 300g zeleniny (mrkev, řapíkatý celer a petržel) na drobno nakrájené
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce sladké, mleté papriky
  • trochu rozdrcené, pálivé papričky (podle chuti)
  • sůl a pepř podle chuti
  • několik pomletých jalovcových bobulek
  • špetka majoránky
  • 1 lžíce rybízového rosolu, nebo džemu
  • kůra z půlky vosku zbaveného citronu
  • 1 lžička rajčatové pasty
  • 200ml našlehané šlehačky

Doporučená příloha

  • Velice křupavá bageta a zbytek vínka.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Francouzský selský guláš z Burgundska

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Francouzský selský guláš z Burgundska

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Gourmet...

jsem ráda, že Ti recept padnul do oka a hlavně že Ti chutnal, i když s úpravama. Recepty jsou nakonec jenom nápady a nové recepty vznikají použitím dalších nápadů! Zdraví,

gourmet
11 příspěvků 25.1.09 03:43
Výborné

tenhle recept mne nadchl, takže jsem ho otestovala, jen jsem ho trochu upravila dle své chutě (kližku či přední nemusím - použila jsem normální zadní hovězí, klobásu nemusím, vynechala jsem ji tedy úplně, slaniny jsem použila jen kousíček na ovonění a v celku, aby se dala odstranit, jinak jsem použila nornální olivový olej). Fakt to bylo dobrý, a to jsem to snědla skoro hned, dva dny se to u mne neodleželo.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Ivo, klobáska...

je uzená vepřová měkká klobáska, která obsahuje 3 díly libového masa, jeden díl tučného a používá se do dušených pokrmů. Takže, nějaká podobná by se hodila. Řekla bych, že čabajka je tučnější a musí se o trochu dýl vařit/dusit. Ahoj!

Ivo
1045 příspěvků 25.1.09 03:43
Babi, to by mohlo být ňam....

Tento pokrm rozhodně otestuji, je dost zajímavý. Zkus mi jen, prosím tě, přiblížit tu klobásu (něco jako Čabajka?).

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Houbová smaženice Houbová smaženice

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz