Recept Francouzský selský guláš z Burgundska

babi Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Na velkém horkém kastrolu vyškvařt slaninu do zlatohněda. Na jejím tuku usmažit cibuli do sklovita. Přidat hovězí maso a na prudko ho smažit na všech stranách. Přilévat postupně víno. Snížit oheň na pomalý, přikrýt kastrol a velice pomalu vše dusit alespoň po 2hodiny, až je maso měkké, ale stále drží pohromadě. Sem tam zamíchat a je-li zapotřeby, přilít více vína. 10min. před koncem vaření přidat nastrouhanou kůrku z bagety na zahuštění, a klobásu. V jiném kastrolu na rozpálený olej vložit zeleninu a osmažit ji. Přidat sladkou papriku, rozdrcenou pálivou papričku, sůl a pepř, majoránku, jalovec, rybízový rosol, rajčatovou pastu, citronovou kůru a vše smažit za stálého míchání po několik minut navíc. Směs přidat do kastrolu k hotovému masu a jenom na chvíli ještě povařit. Nechat úplně vystydnout a vmíchat dovnitř šlahačku. Přikrýt a uschovat v chladničce na 2-3 dny před podáváním. Ohřát guláš a podávat ho horký s bagetou.

Recept je z kategorií: Guláše

Nahlásit recept

  • 28.03.03 vloženo
  • 11171x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 1kg čisté hovězí kližky, nebo hovězího pupku na větší kousky, proti vláknu nakrájené
  • 200g libové uzené slaniny, na malé kostičky nakrájené
  • 1 pikantní, uzená klobása, Montbéliard, nebo podobná, na plátky nakrájená
  • 1kg cibule, na drobno nakrájené
  • 300ml suchého červeného vína
  • nastrouhaná kůrka ze ztvrdlé bagety
  • 300g zeleniny (mrkev, řapíkatý celer a petržel) na drobno nakrájené
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce sladké, mleté papriky
  • trochu rozdrcené, pálivé papričky (podle chuti)
  • sůl a pepř podle chuti
  • několik pomletých jalovcových bobulek
  • špetka majoránky
  • 1 lžíce rybízového rosolu, nebo džemu
  • kůra z půlky vosku zbaveného citronu
  • 1 lžička rajčatové pasty
  • 200ml našlehané šlehačky

Doporučená příloha

  • Velice křupavá bageta a zbytek vínka.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Francouzský selský guláš z Burgundska

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Francouzský selský guláš z Burgundska

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Gourmet...

jsem ráda, že Ti recept padnul do oka a hlavně že Ti chutnal, i když s úpravama. Recepty jsou nakonec jenom nápady a nové recepty vznikají použitím dalších nápadů! Zdraví,

gourmet
11 příspěvků 25.1.09 03:43
Výborné

tenhle recept mne nadchl, takže jsem ho otestovala, jen jsem ho trochu upravila dle své chutě (kližku či přední nemusím - použila jsem normální zadní hovězí, klobásu nemusím, vynechala jsem ji tedy úplně, slaniny jsem použila jen kousíček na ovonění a v celku, aby se dala odstranit, jinak jsem použila nornální olivový olej). Fakt to bylo dobrý, a to jsem to snědla skoro hned, dva dny se to u mne neodleželo.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Ivo, klobáska...

je uzená vepřová měkká klobáska, která obsahuje 3 díly libového masa, jeden díl tučného a používá se do dušených pokrmů. Takže, nějaká podobná by se hodila. Řekla bych, že čabajka je tučnější a musí se o trochu dýl vařit/dusit. Ahoj!

Ivo
1045 příspěvků 25.1.09 03:43
Babi, to by mohlo být ňam....

Tento pokrm rozhodně otestuji, je dost zajímavý. Zkus mi jen, prosím tě, přiblížit tu klobásu (něco jako Čabajka?).

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz