Recept Francouzský osvěžující koláč z bistra

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Francouzský osvěžující koláč z bistra

Postup

Předehřát troubu na 190°C. Tence vyválet těsto na kruh veliký natolik aby se dala vyložit nízká forma (nejlépe s vydělávacím dnem) velikosti asi 23cm. Propíchat dno vidličkou. Vyložit těsto alobalem a nasypat tam fazole, nebo keramické pečící kuličky. Péct těsto na slepo asi po 15 min. až je okraj těsta pevný a suchý. Vyjmout fazole a alobal a pokračovat v pečení těsta dalších 5-7min. do zlatova. Vložit kůru, šťávu a cukr do misky. Šlehačem našlehat a postupně přidávat creme fraiche, nebo šehačku a našlehat do hladké spojité hmoty. Zašlehat dovnitř vejce jedno po druhém a potom žloutky. Nalít krém do předpečeného těsta a péct dalších 15-20min., až je náplň ztuhlá. Jestli se však Těsto zbarvuje příliš rychle, tak ho přikrýt pruhem alobalu (mám na to fígl, ančto mám stejné formy dvě, tak kruh z té druhé beze dna položím na okraj těsta vzhůru nohama a tak jednoduše zabráním připalování). Nechat vychladnout a pocukrovat. Jméno koláče je ¨Tarte au Citron¨.

Recept je z kategorií: Koláče

Nahlásit recept

  • 20.02.05 vloženo
  • 10152x zobrazeno

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • 340G těsta dle receptu "ZDE":http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=8898
  • nastrouhaná kůra ze 2-3 citronů
  • 150ml čerstvě vymačkaná šťáva z citronu
  • 100g jemného krytalového cukru
  • 60ml "creme fraiche":http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=5757 , nebo šlehačky
  • 4 vejce
  • 3 žloutky
  • mletý cukr na pocukrování

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Francouzský osvěžující koláč z bistra

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Scarlet02
577 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzský osvěžující koláč z bistra.

Ty fazole se tam dávají proto, aby těsto bylo krásně rovné a nebyly na něm případně bubliny. Prostě ta fazole to těsto zatíží.

zunicka
9 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzský osvěžující koláč z bistra.

Prosim Vas, kolko tych fazuli sa tam ma asi nasypat, nikdy som o nicom podobnom nepocula:)))

Labužník e.v.a.02
232 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzský osvěžující koláč z bistra.

nezkoušela jsem to, ale myslela jsem, že po 15 minut při 190 stupních fazole opeče dost… pekla jsem to jen s alobalem, nerada švindluju… možná půjdu do hračkářství pro hliněnky :-)

Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzský osvěžující koláč z bistra.

_evi_, vždyť se fazole ale v troubě nijak neznehodnotí a klidně se pak můžou použít na jídlo… nebo se pletu?

Labužník e.v.a.02
232 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzský osvěžující koláč z bistra.

Už jsem koláč dělala, ale bez kuliček a fazolí mně bylo líto … nevíte někdo kde se pořídit ty pečící kuličky?

kachnicka
4 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Francouzský osvěžující koláč z bistra.

Jéé, teda vy jste rychlé, labužnice…Díky moc vám oběma, babi i Irene za poskytnutí cenných rad… Satay už tisknu a asi zkusím spíš tohle, protože mi to přijde nějak jednodušší…I když teda navlíkání nahoru a dolů - to jako že dělám takovýho hada? Jako stáčím to maso furt do „S“? No, když tak sleduji své dotazy, tak asi vypadám jako pěkný tupec, ale já to chci mít fakt dokonalý ( zatím jsem dělala party pro 40 jen ve stylu Indie, Itálie a Švýcarsko - to byla celkem pohoda =rýže, těstoviny, brambory:)))
Mějte se moc hezky a kuchtění zdar!

P.S. Pak dám vědět, jak vše dopadlo…

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Ireno...

mockrát Ti děkuji za dobrou radu pro kachničku a také za vyzkoušení daného receptu. Udělalas mně velkou radost ;o)

Pěkný pozdrav,

Pájinka
152 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzský osvěžující koláč z bistra.

Milá babi, ano máš pravdu, jsem ta bývalá Pája, bohužel, když se tu vytvářely „povinně nepovinné“ registrace, nešlo mi se pod tímto jménem zaregistrovat, takže jsem teď Pajinka :-))
Jsem totiž trošku maniak v pečení sladkostí (bohužel je i ráda jím :-)), takže všehcny recepty týkající se sladkostí velmi pečlivě pročítám.
Ale koláč je vynikající !

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Kachničko...

Prosím Tě, tykej mně ;o) Navíc nejsem expert na nic z kuchyně! Jenom ráda sbírám recepty a vařím je. Recept na rýžové thajské závitky najdeš ZDE Rýžové placky se máčí po jednom kusu na chvíli ve vlažné vodě, jenom tak dlouho, aby změkly (záleží na výrobci a podle velikosti, od 5 sekund do 60 sekund, ale nezapomenout, že ještě po namočení měknou) a kladou se na čistou utěrku. Mrkni se na tento recept ZDE , ten se nesmaží. S receptem na kuře s oříšky kešu bych radila jej připravovat po menších čásech (pro 40? lidí), protože pánev musí být rozehřátá a velkým obsahem ingrediencí by se toho těžko dosáhlo. Já mám dobrou zkušenost s tímto receptem ZDE , protože se může použít různé maso, které se marinuje až den dopředu a omáčky se také mohou připravit dopředu. Pak se špejle s masem dají pod gril a ogrilují se. Nevím, zdali jsem alespoň trošínku pomohla ;o) Každopádně Ti přeji zdar v tak náročném hoštění 40ti lidí !

Pěkný den Ti přeje,

1irena
594 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzský osvěžující koláč z bistra.

Kachnicko, snad mi babi promine, že odpovídám před ní, ale kuřátko s akažuovými oříšky jsem dělala s kešu a bylo vynikající. Ony kešu jsou(myslím)akažuové oříšky:)

kachnicka
4 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Francouzský osvěžující koláč z bistra.

Milá babi,
předem se omlouvám, že tento komentář nebude přímo k receptu, ale spíše jej chci nasměrovat na Vás a nevím, jak Vás jinak co nejrychleji chytit na Labužníkovi… Tak mi promiňte a prosím, jako odborník na thajské recepty, poraďte, jak na thajské závitky - mám rýžové plátky na závitky máčet jednotlivě nebo všecky pohromadě? Fakt to nemůžu nikde najít, jsem už zoufalá, protože v pátak vařím pro 40 lidí na téma thajská kuchyně a kromě Vámi popsaného thajského kuřátka s akažuovými oříšky ( no ty taky nevím kde seženu, ale v nejhorším nahradím buráky nebo kešu - to snad půjde…) chci zkusit právě ty závitky…Díky moc za radu a ještě jednou se omlouvám za tento způsob „kontaktu“.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Pajinko...

jestli seš bývalá Pája, tak vím proč ten druhý recept znáš ;o)))) No, tak se bude mazat. Dík za bystré oko!

Měj se moc pěkně!

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Rosničko...

všechno co je uvedeno, tak našlehat do hladka, včetně šlehačky na šlehání, nebo creme fraiche. Creme fraiche je nejlepší připravit z kyselé smetany a šlehačky na ušlehání. Ta druhá verze je nadlehčená ;o)

Pěkný den,

Pájinka
152 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzský osvěžující koláč z bistra.

Babi, nechci být šťoura, ale tento recept jsi sem už kdysi dávno napsala pod názvem „Chutný TARTE au CITRON - koláč z francouzského bistra“.

rosnicka
262 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzský osvěžující koláč z bistra.

vypada to skvele. MAm jen dotaz, tim vyslehat do hladka se mini uslehat slehacku na slehani nebo jen obyc uslehat do spojite hmoty.

Koukala jsem se i na vyrobu creme fraiche. Mysli se obyc slehacka (ne na slehani) a kyska, takove to mliko, kysele mleko (kefir nebo acidofilni?), co se v Cechach prodava po pul litru?

dik

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzský osvěžující koláč z bistra i s obrázkem ;o)
Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Mrkvový salát Mrkvový salát
Kuře na medu Kuře na medu
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz