Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Lassienka Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Rozvírací dortovou formu vymastíme a dobře vysypeme. Máslo rozehřejeme a necháme zchladnout a smícháme s ostatními surovinami. 2/3 těsta si necháme, 1/3 těsta odložíme do mrazáku. Dortovou formu dobře vyložíme těstem po dně i po stěnách (mělo by se vyválet, ale je křehké a rádo se trhá a spíš se mi odvědčila strategie dávat těsto kousek po kousku a prostě ho pěchovat vedle sebe). Smícháme všechny suroviny určené na nádivku a rozetřeme do vyložené formy. Vezmeme 1/3 těsta z mrazáku a na hrubém struhadle ho postrouháme rovnoměrně na vršek dortu po celé ploše. Koláč pomalu pečeme při 180 °C a zkoušíme špejlí. Aby se dobře rozležel, je dobré nechat ho druhého dne. Je to neuvěřitelná lahůdka, doporučuji.
Recept je z kategorií: Koláče
dobrá káva nebo čajíček
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Francouzský ořechový koláč
492 příspěvků 25.1.09 03:43
Florentýnko, zkus ořechy nahradit mletým mákem. Máma dělá makovou nádivku taky se žloutkama. Nevím jak se bude chovat sníh při vmíchání do máku. Myslím, že by se nic nemělo stát, jen to vylehčí a nebude tak hutná.
409 příspěvků 25.1.09 03:43
Tak doporučuju péct jen tchýním bez žlučníkových záchvatů po ořechách
.
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
S tou tchýní, je to skvělé, zvláště, jestli má, jako já po vlašákách žlučníkové záchvaty.
439 příspěvků 25.1.09 03:43
No tak to s těmi jablky zní zajímavě, díky
409 příspěvků 25.1.09 03:43
No, minimálně ty ořechy zkus až budeš čekat tchýní návštěvu. Potřebuje den uležet (ten koláč, ne tchýně), ale je to neskutečná lahůdka. A pokud si chceš zaexperimentovat, tak z toho udělej verzi hraběnčina koláče. Spodek těsta vysyp rozdrcenými piškoty, na to dej nastrouhaná jablka smíchaná s celými ořechy, vanilkovým cukrem a skořicí - vrstva do výše zhruba 2/3 výšky celého koláče - na to dej sníh z bílků a pak postrouhej těsto. Péct pomaličku při 150 °C. A opět platí - lepší je nechat uležet. Ale jinak, ta ořechová verze je stejně nejlepší!!!!
439 příspěvků 25.1.09 03:43
Lass, my zrovna ořechy dvakrát nemusíme, nezkoušela jsi je někdy nahradit něčím jiným? Tohle vypadá tak zajímavě, že to musím vyzkoušet.