Recept Francouzský králík v česnekovém soosu

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Králíka naporcujeme a složíme do pekáčku nebo do ohnivzdorné misky. Snažíme se ho co nejvíce "složit", aby mezi jednotlivými kousky byly co nejmenší mezery. Prosypeme česnekovými stroužky, osolíme a zalijeme mlékem tak, aby byl králík zcela ponořený. Dáme na plotnu a uvedeme do varu. V okamžiku, kdy se na mléku utvoří škraloup a mléko by už už chtělo překypět přes okraj nádoby, sundáme z plotny a dáme do trouby, kde králíka upečeme doměkka. Během pečení se může stát, že škraloup na mléku na povrchu zhnědne, ale to není na závadu. Při pečení se česnek v mléce rozpustí, jeho intenzivní vůně někam vyvane a nám zůstane v pekáči báječně měkké maso v lahodném soosu. Recept vypadá trochu divoce, zvláště to množství česneku, ale kdo ochutnal, ví, že tato úprava králičího masa nemá konkurenci. Žádný tuk se do soosu nepřidává, v mléku je ho dost.

Recept je z kategorií: Králík

Nahlásit recept

  • 13.12.06 vloženo
  • 12381x zobrazeno

Čas přípravy

  • cca 2 hodiny

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • Králík o váze asi 2-2,5 kg
  • 1-1,5 dl oloupaných česnekových stroužků (opravdu tolik, to není překlep)
  • 1-1,5 litru polo- nebo plnotučného mléka
  • sůl

Doporučená příloha

  • Rýže nebo brambory

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Francouzský králík v česnekovém soosu

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
di
2451 příspěvků 19.11.09 02:09
Re: Francouzský králík v česnekovém soosu

Jo, tak přesně tohohle králíka (jen s přidáním trošky rozmarýnu) jsem uvařila letos zjara. Byl moc dobrý, moc nám chutnal - jen dceři ne, od toho dne je vegetarián.

casino
4488 příspěvků 19.11.09 01:16
Re: Francouzský králík v česnekovém soosu

parles, máte paměť jako slon :-) 1974, Kčs 17,–
1,5 kg pečeně, sklenice česneku, sůl, pepř, mušk. oříšek, 1 l mléka

parles
302 příspěvků 19.11.09 00:53
Re: Francouzský králík v česnekovém soosu

Měl jsem asi před čtvrtstoletím Francouzskou kuchařku, kde se přesně tímto způsobem připravovala vepřová pečeně. Byla vynikající a podávala se s vařenými bramborami. Pak jsem ji ale někomu půjčil, tedy tu kuchařku… a je fuč!

Ou
49 příspěvků 19.11.09 00:03
Re: Francouzský králík v česnekovém soosu

Výborný recept - jen jsem tam lila zbylé biomléko a to už bylo evidentně těsně před zkysnutím, takže během pečení zhrudkovatělo.

Šťávu jsem tedy rozmixovala, čímž vznikla hebká smetanová omáčka. Trošku jsem ji dosolovala a kyselila a ještě do ní nasekala petželku.

S bramborovými plackami - lahůdka.

Bali
1254 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzský králík v česnekovém soosu

jde použít i telecí, vepřové,…
Ve Francii je to docela běžný pokrm, a MOC dobrý.
Domácího králíka mám v mrazáku; původně se těšil na celozrnný kabátek z hořčice, ale asi dostane mléčnou koupel.

rampik
7 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzský králík v česnekovém soosu

Tak jednoduchý a dobrý recept na králíka se hned tak nevidí. Díky, chutnalo všem.

Alis
2617 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzský králík v česnekovém soosu

nechala jsem se o víkendu inspirovat… použila jsem krůtí stehenní plátky, jinak postupovala podle receptu. Výsledek? Jemná voňavá šťáva, lahodné maso. K tomu bramborová kaše - dokonalá kombinace. Uvažovali jsme s rodinou, že je to ideální recept pro velké společnosti, vaří a peče se to v podstatě samo. A pro ty, co nemohou česnek v žádné úpravě? Myslím, že místo česneku například plátky čerstvých žampionů, nebo pórek, mladá cibulka… a bude to také vynikající. Děkuji za dobrý nápad, Kousavko!!!

Kousavka
14 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzský králík v česnekovém soosu

S Nivou nemám zkušenosti, možná by se chuť Nivy pobila s tím množstvím česneku.

Labužník IVULE02
2 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Francouzský králík v česnekovém soosu

Pekla jsem králíka minulý týden, byl vynikající. Česnekem se opravdu nemá šetřit. Sosík je tak dobrý, že jsme vyškrabávali lžicí všechny zbytky. Myslíš, Kousavko, že by se mohl přidat do mléka kousek Nivy?

Kousavka
14 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzský králík v česnekovém soosu

Ne chotné, ale chutné.

Kousavka
14 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzský králík v česnekovém soosu

Podle mne by to šlo.
Asi takhle: když peču kuře, je měkké a šťavnaté, protože se peče v kůži a ta jej chrání před vysušením.
Když peču králíka, kůži nemá, a tak bývají nohy někdy částečně vysušené a už nejsou tak chotné. Proto se mnohdy králík obaluje slaninou nebo se králík častěji polévá vypečenou štávou. Moje maminka ho pekla s vepřovým bůčkem, protože králík je libový a tuk, vypečený z bůčku, jej omastil a ochutil. V mléce naopak žádné vysušení nehrozí.
Jinak ten originální recept nebyl na králíka, ale na jiné maso (recept mám už přes 30 let a asi týden marně vzpomínám, co to bylo původně za maso). my to vyměnili za králíka a s králíkem je to fakt lahůdka.

Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzský králík v česnekovém soosu

Tedy, Kousavko, to vypadá opravdu zajímavě. Včera jsem králíka málem koupila, příště už váhat nebudu a otestuji tvůj recept… Myslíš, že by to šlo i s kuřecím masem?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Grilovaný pstruh

Nejlepší recepty

Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Hruškový koláč Hruškový koláč
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz