Recept Francouzský králík v česnekovém soosu
Kousavka Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Postup
Králíka naporcujeme a složíme do pekáčku nebo do ohnivzdorné misky. Snažíme se ho co nejvíce "složit", aby mezi jednotlivými kousky byly co nejmenší mezery. Prosypeme česnekovými stroužky, osolíme a zalijeme mlékem tak, aby byl králík zcela ponořený. Dáme na plotnu a uvedeme do varu. V okamžiku, kdy se na mléku utvoří škraloup a mléko by už už chtělo překypět přes okraj nádoby, sundáme z plotny a dáme do trouby, kde králíka upečeme doměkka. Během pečení se může stát, že škraloup na mléku na povrchu zhnědne, ale to není na závadu. Při pečení se česnek v mléce rozpustí, jeho intenzivní vůně někam vyvane a nám zůstane v pekáči báječně měkké maso v lahodném soosu. Recept vypadá trochu divoce, zvláště to množství česneku, ale kdo ochutnal, ví, že tato úprava králičího masa nemá konkurenci. Žádný tuk se do soosu nepřidává, v mléku je ho dost.
Recept je z kategorií: Králík
- 13.12.06 vloženo
- 14022x zobrazeno
Čas přípravy
- cca 2 hodiny
Počet porcí
- 6 porcí
Ingredience
- Králík o váze asi 2-2,5 kg
- 1-1,5 dl oloupaných česnekových stroužků (opravdu tolik, to není překlep)
- 1-1,5 litru polo- nebo plnotučného mléka
- sůl
Doporučená příloha
Rýže nebo brambory
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Francouzský králík v česnekovém soosu
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Francouzský králík v česnekovém soosu
2453 příspěvků 19.11.09 02:09
Jo, tak přesně tohohle králíka (jen s přidáním trošky rozmarýnu) jsem uvařila letos zjara. Byl moc dobrý, moc nám chutnal - jen dceři ne, od toho dne je vegetarián.
parles, máte paměť jako slon
1974, Kčs 17,–
1,5 kg pečeně, sklenice česneku, sůl, pepř, mušk. oříšek, 1 l mléka
Měl jsem asi před čtvrtstoletím Francouzskou kuchařku, kde se přesně tímto způsobem připravovala vepřová pečeně. Byla vynikající a podávala se s vařenými bramborami. Pak jsem ji ale někomu půjčil, tedy tu kuchařku… a je fuč!
49 příspěvků 19.11.09 00:03
Výborný recept - jen jsem tam lila zbylé biomléko a to už bylo evidentně těsně před zkysnutím, takže během pečení zhrudkovatělo.
Šťávu jsem tedy rozmixovala, čímž vznikla hebká smetanová omáčka. Trošku jsem ji dosolovala a kyselila a ještě do ní nasekala petželku.
S bramborovými plackami - lahůdka.
1254 příspěvků 25.1.09 03:43
jde použít i telecí, vepřové,…
Ve Francii je to docela běžný pokrm, a MOC dobrý.
Domácího králíka mám v mrazáku; původně se těšil na celozrnný kabátek z hořčice, ale asi dostane mléčnou koupel.
7 příspěvků 25.1.09 03:43
Tak jednoduchý a dobrý recept na králíka se hned tak nevidí. Díky, chutnalo všem.
nechala jsem se o víkendu inspirovat… použila jsem krůtí stehenní plátky, jinak postupovala podle receptu. Výsledek? Jemná voňavá šťáva, lahodné maso. K tomu bramborová kaše - dokonalá kombinace. Uvažovali jsme s rodinou, že je to ideální recept pro velké společnosti, vaří a peče se to v podstatě samo. A pro ty, co nemohou česnek v žádné úpravě? Myslím, že místo česneku například plátky čerstvých žampionů, nebo pórek, mladá cibulka… a bude to také vynikající. Děkuji za dobrý nápad, Kousavko!!!
14 příspěvků 25.1.09 03:43
S Nivou nemám zkušenosti, možná by se chuť Nivy pobila s tím množstvím česneku.
2 příspěvky 25.1.09 03:43
Pekla jsem králíka minulý týden, byl vynikající. Česnekem se opravdu nemá šetřit. Sosík je tak dobrý, že jsme vyškrabávali lžicí všechny zbytky. Myslíš, Kousavko, že by se mohl přidat do mléka kousek Nivy?
14 příspěvků 25.1.09 03:43
Ne chotné, ale chutné.
14 příspěvků 25.1.09 03:43
Podle mne by to šlo.
Asi takhle: když peču kuře, je měkké a šťavnaté, protože se peče v kůži a ta jej chrání před vysušením.
Když peču králíka, kůži nemá, a tak bývají nohy někdy částečně vysušené a už nejsou tak chotné. Proto se mnohdy králík obaluje slaninou nebo se králík častěji polévá vypečenou štávou. Moje maminka ho pekla s vepřovým bůčkem, protože králík je libový a tuk, vypečený z bůčku, jej omastil a ochutil. V mléce naopak žádné vysušení nehrozí.
Jinak ten originální recept nebyl na králíka, ale na jiné maso (recept mám už přes 30 let a asi týden marně vzpomínám, co to bylo původně za maso). my to vyměnili za králíka a s králíkem je to fakt lahůdka.
841 příspěvků 25.1.09 03:43
Tedy, Kousavko, to vypadá opravdu zajímavě. Včera jsem králíka málem koupila, příště už váhat nebudu a otestuji tvůj recept… Myslíš, že by to šlo i s kuřecím masem?