Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
jcs1 Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Výborná sladko-kyselá chuť tohoto citronového koláče nemá chybu. Doporučuji k vyzkoušení.
Aktualizováno 19.11.2012: Doporučuji ubrat cukru! Podle komentářů níže je koláč příliš sladký (i když recept vychází z pořadu Kluci v akci a měl by být tedy funkční tak jak je). Do těsta si vystačíte s hodně málem cukru a v citronovém krému postačí určitě i polovina cukru (80 g), možná i méně. Na merringue dejte také méně.
*Nejdříve připravíme těsto:* Smícháme sypké suroviny (mouka, krupicový cukr, špetku soli). Přidáme 2 žloutky (bílky uchováme na sníh), změklé máslo a trochu vlažné vody. Propracujeme do vláčného těsta. Těsto nesmí lepit (to znamená, že máte moc másla a nepovedlo by se). Kulatou formu (cca 20 - 25 cm) vyložíme pečicím papírem, a těsto do ní rovnoměrně rozprostřeme + vytvoříme okraj ideálně 2 - 3 cm. Těsto by mělo být cca 0,5 cm - 1 cm tlusté. Pomocí vidličky prodírkujeme těsto (proti nafouknutí) a dáme do vyhřáté trouby na 180 °C na 10 minut mírně zapéct (těsto nemusí být zcela upečeno - budeme totiž péct dále). **TIP: Do formy můžete na pečicí papír na těsto nasypat například tvrdý hrách pro jistotu, aby vám strany "nesjely" dolů. Anglicky se tento postup nazývá blind baking.** *Mezitím si připravíme citronový krém:* Nastrouháme z citronů trochu citronové kůry (cca malou hrst). Citrony pečlivě vymačkáme, přidáme cukr, smetanu, špetku soli, 2 celá vejce a 2 žloutky (2 bílky opět uchováme na sníh) a promícháme. Z trouby vyndáme těsto a nalejeme krém do formy. Pečeme dalších 30 - 40 minut. *Meringue (sníh)*: Vyšleháme 4 bílky rychlým šlehačem, postupně přidáváme krupicový cukr. Šleháme tak dlouho, dokud není sníh zcela tuhý (ne tekutý). S pomalým šlehačem (který mám já) vám to může trvat poměrně dlouho, ale vytrvejte. Vyndáme koláč z trouby a sníh můžeme buď jednoduše rozprostřít po koláči nebo si část dáme do igelitového sáčku s pravoúhlým rohem, ten zastřihneme a otvorem na dortu vytvoříme malé "pusinky". Koláč dáme znovu do trouby na cca 10 minut, aby se sníh "zapekl". Koláč sledujte, aby pusinky nezčernaly - může se tak stát velmi rychle. Povrch by měl být lehce dozlatova. Troubu vypneme a koláč můžeme nechat ještě 30 minut v troubě dojít. Nejlépe uchováme v lednici a podáváme až druhý den. (inspirováno citronovým koláčem v pořadu Kluci v akci)
Recept je z kategorií: Koláče Moučníky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
9.5.15 13:36
Těsto supr, pusinky nahoře taky v pohodě, jen krém mě trochu zklamal.
Na obrázku vypadá dělaný jinak než je popisovaný v receptě Přidávala jste barvivo a víc citronové kůry
než je napsáno? Taky na obrázku nevypadá tolik smetanový, možná bych to
příště zahustila kukuřičným škrobem a míň smetany, aby to bylo míň
smetanový. Přikládám obrázek
10.7.14 12:57
Koláč je skvelý, už dlho som hľadala taký, ktorý bude skutočne
citrónový a kyslý
Cukru som všade dala menej než 1/2 z pôvodne uvedeného množstva a vyšlo
to perfektne
4.6.14 13:16
I když koláč v mém podání vypadá tak, jak vypadá, chuťově je
úžasný. Do těsta jsem dala jen asi 25g cukru, do náplně zhruba 60g, do
sněhu taky jen malinko. Celou dobu jsem používala třtinový cukr. Koláč
není vůbec kyselý, chutná moc dobře. Díky za recept!
19.11.12 19:58
S nadšením jsem upekla tento koláč, ale přílišné ovace nesklidil - byl příliš sladký…
Líbí se miOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Francouzský citronový koláč
@zebulon bezvadny popis, presne jek si to pamatuji z dob meho pusobeni. Klasicke "pie dough) a ten postup na Merengue pie je klasika, jenom ja jsem nedaval tu zelatinu
@casino
já jsem si představovala chuť oloupaných
kuliček hroznů - no proč ne, vychytávku kuliček z citronového želé,
které se rozpustí při pečení a ochutí těsto, no taky proč ne - u Vás
člověk nikdy neví, ale tohle 
… @zébulon vložit níže prezentovaný rcp na LABUŽNÍKA!
Připravil jsem paralelně oba koláče přesně podle uvedených receptů (akorát v případě rcp podle @jcs1 jsem se při nejlepší vůli nedokopal k použití „ZMĚKLÉ máslo a trochu VLAŽNÉ vody“
Mančaft porovnával korpus, krém a pusinku.


Ale když to porovnáváte vedle sebe, tak lze
říci, že ten nevařený přímo smrděl 

Jednoznačně jsme vyhodnotili koláč od zébulon jako, po všech stánkách, laskominovatější
Její korpus byl příjemně chrumkavý (no, zřejmě i proto, že byl plněný asi 6 hodin před podáváním, kdežto koláč @jcs1 byl upečený = naplněný asi ještě o 8 hodin dřív). Pokud někdo rád koláč „vyzrálý“ (krém se spojil s korpusem v jednu hmotu) tak ať upeče podle @jcs1
Krém od @zébulon nám chutnal také víc, asi proto, že se s korpusem neměl čas „spářit“
A pusinka? Ta podle @jcs1 byla cítit po vejcích! Jak jinak, když sníh jsou bílky s cukrem, že?
Samozřejmě oba koláče zmizly, jenom se po nich zaprášilo, rcp podle @jcs1 hodnotím pouze **** ale ten podle @zébulon by postoupil bez ztráty kytičky
@Eja to jsem rádo, že jsem jich trošííínku vykolejilo
Jsou to jakési skleněné čočky (pí.
casinová do nich kdysi, když prožívala ikebanové období, aranžovala
různé přírodniny) které jsem použilo místo v rcp doporučovaného hrachu

Tak jsem to tedy upeklo „naslepo“ se
skleněnými čočkami, a nutno říci, že to těsto prohlédlo 
Ano, @B.M. má recht
Běžně při pečení nic na zatěžování těsta nepoužívám, ale co bych neudělalo, že aby postupu v rcp bylo učiněno zadost, že?
8 příspěvků 16.6.14 08:16
Koukám na to už asi 5 minut a??? co tam dali? co jsou ty kuličky mezi krémem a pusinkou nebo spíše mezi těstem a krémem
oloupané hroznové víno? kuličky nějakého
želé?

@Jarčulinka To mě mrzí
Já to tu v komentáři psal, že bych dal
příště méně cukru.
Rád bych, aby se tu objevil ještě někdo zkušenější, protože nedávno jsem koláč naprosto stejného vzhledu ochutnal v kavárně Le Caveau v Praze na Jiřího z Poděbrad a koláč byl i tam hodně sladký, takže to tak asi doopravdy má být.
Je tam silný kontrast kyselého se sladkým a to se mi na tom líbilo, ale opravdu je hodně sladký.
Má tu někdo zkušenost s tím, jak má doopravdy chutnat?
@zébulon Díky!
Křehké těsto: 200 g hl. mouky, 40 g cukru moučky, 120 g studeného másla, 3 lžíce ledové vody, špetka soli
Mouku prosijeme na pomoučený vál, přidáme cukr, sůl, uprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme vodu, okolo nasekáme máslo na drobné kousky a rychle zpracujeme těsto, které vytvoří hladkou kouli. Necháme odpočinout v chladnu nejméně hodinu.
Troubu rozehřejeme na 210°C.
Po hodině vyválíme z těsta placku velikosti formy, propícháme vidličkou, přikryjeme alobalem nebo papírem na pečení a suchými fazolemi. Pečeme 10 minut. Sundáme zátěž a papír a dopečeme ještě cca 5-10 minut, až je těsto pěkně do béžova zabarvené. Necháme vychladnout.
Citrónový krém (připravit nejméně 2 hodiny předem): 3 vejce, 130 g cukru, 5 dobře omytých citrónů, 2 plátky želatiny (lze vynechat), 100 g másla
Ze 3 citrónů ostrouháme kůru. Citróny vymačkáme, potřebujeme získat 1,5 dcl šťávy. Želatinu namočíme v misce se studenou vodou.
Vejce, cukr, citrónovou šťávu a kůru smícháme v misce, kterou můžeme ponořit do vodní lázně. V kastrole zahřejeme vodu, vložíme do ní misku se směsí a stále mícháme, až směs zhoustne. Přidáme želatinu, zamícháme a necháme vychladnout. Když je směs vlažná, zašleháme elektrickým šlehačem studené máslo. Necháme v lednici vychladit, přikryté fólií, přitisknutou až ke krému.
Italský meringue (pusinka): 2 bílky, 150 g cukru, 50 ml vody
Na sněhovou pusinku si svaříme 50 ml vody se 150 g cukru, necháme vařit asi
5 minut. Mezitím ušleháme z bílků sníh. Když je cukrový sirup hotový, tenkým pramínkem ho lijeme do sněhu a stále šleháme. Vydržíme asi 8 minut, sníh musí být pevný a lesklý. Přendáme ho do cukrářského sáčku.
Na hotový korpus rozetřeme krém, na krém nastříkáme tuhý sníh, podle fantazie, případně vidličkou uděláme vlnky a horkovzdušnou pistolí opálíme povrch. Pokud nemáme pistoli, vsuneme na chvíli pod gril, ale velice bedlivě hlídáme, pusinka se snadno a rychle spálí dočerna.
Necháme při pokojové teplotě do doby podávání. Zbytky (pokud nějaké budou!) uchováváme v lednici.
Nonono, to je spechu :- ).
1 příspěvek 21.10.12 22:25
Koláč včera pekli Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/…137-recepty/?…
@zébulon Sem s ním
No tak šup tam s návodem
Je to zajimavy, ale neni! Je tu muj tarte au citron, ale ten je do sklenicek, i kdyz krem z nej se da pouzit i na normalni kolac. Ale myslela jsem, ze babi tu ma vsechny tyhle klasicke recepty a citronovy kolac ma taky s creme fraiche. Ja bych se nad tim nepozastavovala, kdyby to nebyl jeden z mala dezertu, ktere mam vasnive rada, takze ho mam nastudovany :- ). Jestli to nevadi, pridam navod do komentaru?
Vyzkouším příště i klasickou
Je tu recept i na ni? Nebo se liší jen
v tom, že se nepřidá smetana do toho krému a jinak vše stejně?
Chci si příští víkend upect citronový koláč, ale ted jste mne zmátli. Třeba se diskuze ještě nějak vykrystalizuje, vyčkám
Aha, omlouvam se, to jsem prehledla. O pravdu se s nikym prit nebudu :- ). Ale ta klasicka kombinace bez smetany je genialni svou jednoduchosti chuti.
Zmekle maslo a prilisne propracovavani krehkeho testa maji za nasledek jeho ztvrdnuti, podle mych zkusenosti, proto jsem se ptala.
@zébulon Zdroj je pod receptem uveden, připravil jsem podle tohoto videa http://www.ceskatelevize.cz/…-akci/video/. Je to úplně na konci
Tak a teď kdo má pravdu?
Změklé máslo proto, aby se těsto lépe propracovalo - to mi dává smysl.
Nevim, odkud mate recept, mohl byste uvest zdroj? Do kremu na tenhle kolac (asi myslite klasiku, podle nazvu) nikdy nepatri smetana. Do kremu patri citronova stava, vejce, cukr - tyto ingredience se michaji ve vodni lazni do zhoustnuti, pote se zasleha studene maslo. Krem uz se s kolacem nepece, jen se zapeka snih. Se smetanou to muze vypadat stejne, ale bude to uplne jiny kolac. Jeste k tomu testu - to je poprve, co nekdo doporucuje krupicovy cukr, vlaznou vodu a zmekle maslo pri priprave krehkeho testa. Ma to nejaky duvod? Podle me je jistejsi pouzit cukr moucku, studene maslo i vodu a rychlost pr zpracovani. Pomer surovin neresim, to ma asi kazdy svuj recept.
A pro Eju - citronovy kolac se casto dela uplne bez pusinky navrchu a je to take uzasne dobre.
@Eja Citronový krém je hodně jemný, prostě hutnější pěna
Podruhé bych možná dal do všech tří částí méně cukru, ale to je o chuti. Někdo má rád sladší, někdo méně. Osobně příště cukru asi 10 - 20 % uberu.
Děkuji, to jsem chtěla vědět - jaká je konzistence té druhé vrstvy. Nonlight zakysanka s trochou vanilkového cukru a strouhnutou citronovou kúrou bude asi pro mne to pravé a nasekané opražené mandle jako dekorace to asi nezkazí
@Eja Tvaroh nebo šlehačku bych osobně upřednostnil před želatinou. On už ten krém má trošku „želatinovou“ konzistenci, tak bych navrch nic podobného nedával.
Nebo co třeba Creme fraiche ? A kdo by chtěl odlehčit, tak by šlo i něco na bázi jogurtu… Možností bude hodně.
Jcs, vypadá to úžasně, ale poraď - od dětství jedna z mála věcí, které neee, je sněhová čepice na koláči. Určitě ty dvě vrstvy chtějí nějak zakončit - ale tohle já nemůžu. Po vychladnutí citronovou želatinu? šlehaný tvaroh se šlehačkou místo sněhu?