Recept Francouzské těsto na koláče, neslazené - "Pâte brisée"

(Hodnoceno 2x) Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Francouzské těsto na koláče, neslazené -

Postup

Do mísy vložit mouku, cukr, sůl a dobře vše zamíchat. Přidat kostičky másla a pomocí nožů, nebo studdených rukou vypracovat na hrubší ¨drobenku¨. (pro rozpočet č. 2 přidat žloutek). Nepřepracovat, protože by těsto bylo tuhé a ne ¨lístkové¨, křehké. Stále mnout drobenku mezi prsty a postupně přidávat pouze tolik vody, aby se těsto trochu spojovalo dohromady (ne příliš mnoho vody, těsto by bylo lepkavé). Rychle zhrnout těsto dohromady, v případě rozpočtu č.1 ho rozkrojit na dvě části, zabalit těsto do plastického filmu a sploštit ho na kulatý/é disk/y. Těsto nechat odpočinout v chladničce po 1 hodinu, nebo přes noc. Vyválet těsto na pomoučeném vále na 3mm a 5cm větší kruh, než je forma na koláč.

Recept je z kategorií: Základní těsto

Nahlásit recept

  • 08.06.03 vloženo
  • 23021x zobrazeno

Ingredience

  • Rozpočet č. 1 (na 1 23cm koláč s dvojitou krustou, nebo dva koláče bez vrchní krusty).
  • 320g polohrubé mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 230g zchlazeného másla na malé kostičky nakrájené
  • 4-8 lžic ledové vody
  • Rozpočet č, 2 (na 1 23cm koláč bez vrchní krusty).
  • 125g polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 100g zchlazeného másla, nakrájeného na kostičky
  • 1 žloutek
  • 2-3 lžíce ledové vody

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Radicalbee 22.06.16 12:54

Testo vyzkouseno, funguje hned na poprve, pouzito na rebarborovo-jahodovy „pie“. Nema chybu. Dekuji kucharce Babi, naucila me i vanocku!

Odkaz na uvaření

Radicalbee 22.06.16 12:50

Testo vyzkouseno, funguje hned na poprve, pouzito na rebarborovo-jahodovy „pie“. Nema chybu. Dekuji kucharce Babi, naucila me i vanocku!

Odkaz na uvaření

daduuja 05.11.15 13:23

Těsto bez žloutku. Výborné.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

lenickas 18.09.13 13:11

výborný, krásně křehké těsto

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Francouzské těsto na koláče, neslazené - "Pâte brisée"

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Eja
3854 příspěvků 31.05.09 01:13
Re: Francouzské těsto na koláče, neslazené - ¨Pâte brisée¨.

No právě proto jsem pekla slané koláče až ráno v pět. Pečená masa na studené mísy Ti v tomhle počasí utažené v Alobalu na balkoně v pohodě přes noc vydrží.
Co takhle fotečky koláčů a přiblížit trochu co v nich je :-)

mrtvola
1394 příspěvků 31.05.09 00:57
Re: Francouzské těsto na koláče, neslazené - ¨Pâte brisée¨.

No, Ejo, toho se taky bojím, ale trouba je jen jedna a noc krátká :((.

Eja
3854 příspěvků 30.05.09 23:03
Re: Francouzské těsto na koláče, neslazené - ¨Pâte brisée¨-mrtvol

Nepečeš moc brzo - nezvlhne těsto od náplně?
Počasí Ti přeje :-) - to myslím vážně, z hlediska skladování pochutin přes noc je teplota venku ideální.

mrtvola
1394 příspěvků 30.05.09 22:32
Re: Francouzské těsto na koláče, neslazené - ¨Pâte brisée¨.

Drobivost těsta číslo 2 mohu potvrdit - zvolila jsem ho na křehký šparglový koláč. Ovšem trpělivost přinesla růže a výsledek je překvapivě vzhledný.
Nicméně těsto číslo 1 (plněné sýrovou pěnou se špenátem a slaninou) je neméně vzhledné a pracuje se s ním tisíckrát líp.
Chuť zhodnotím až zítra.

Bali
1254 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzské těsto na koláče, neslazené - ¨Pâte brisée¨.

v tomto těstě žloutek být může a nemusí. Se žloutkem je těsto více drolivé ;-)

Labužník e.v.a.02
232 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzské těsto na koláče, neslazené - ¨Pâte brisée¨.

babi, taky mi to vrtá hlavou a taky dělám tvůj rozpočet 1. a francouzské koláčky jsi nám zavedla do rodinky - díky :-)

Labužník jasmine02
120 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzské těsto na koláče, neslazené - ¨Pâte brisée¨.

Babi, moc Vás zdravím a chci se zeptat, proč je v druhém typu těsta ten žloutek. Já dělám tohle těsto raději bez vajec. Hodí se ten se žloutkem na některé zrčité koláče lépe?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Kapustičky na slanině

Nejlepší recepty

Karbanátky Karbanátky
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz