Recept Francouzské těsto na koláče, neslazené - "Pâte brisée"

(Hodnoceno 2x) Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Francouzské těsto na koláče, neslazené -

Postup

Do mísy vložit mouku, cukr, sůl a dobře vše zamíchat. Přidat kostičky másla a pomocí nožů, nebo studdených rukou vypracovat na hrubší ¨drobenku¨. (pro rozpočet č. 2 přidat žloutek). Nepřepracovat, protože by těsto bylo tuhé a ne ¨lístkové¨, křehké. Stále mnout drobenku mezi prsty a postupně přidávat pouze tolik vody, aby se těsto trochu spojovalo dohromady (ne příliš mnoho vody, těsto by bylo lepkavé). Rychle zhrnout těsto dohromady, v případě rozpočtu č.1 ho rozkrojit na dvě části, zabalit těsto do plastického filmu a sploštit ho na kulatý/é disk/y. Těsto nechat odpočinout v chladničce po 1 hodinu, nebo přes noc. Vyválet těsto na pomoučeném vále na 3mm a 5cm větší kruh, než je forma na koláč.

Recept je z kategorií: Základní těsto

Nahlásit recept

  • 08.06.03 vloženo
  • 23098x zobrazeno

Ingredience

  • Rozpočet č. 1 (na 1 23cm koláč s dvojitou krustou, nebo dva koláče bez vrchní krusty).
  • 320g polohrubé mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 230g zchlazeného másla na malé kostičky nakrájené
  • 4-8 lžic ledové vody
  • Rozpočet č, 2 (na 1 23cm koláč bez vrchní krusty).
  • 125g polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 100g zchlazeného másla, nakrájeného na kostičky
  • 1 žloutek
  • 2-3 lžíce ledové vody

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Radicalbee 22.06.16 12:54

Testo vyzkouseno, funguje hned na poprve, pouzito na rebarborovo-jahodovy „pie“. Nema chybu. Dekuji kucharce Babi, naucila me i vanocku!

Odkaz na uvaření

Radicalbee 22.06.16 12:50

Testo vyzkouseno, funguje hned na poprve, pouzito na rebarborovo-jahodovy „pie“. Nema chybu. Dekuji kucharce Babi, naucila me i vanocku!

Odkaz na uvaření

daduuja 05.11.15 13:23

Těsto bez žloutku. Výborné.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

lenickas 18.09.13 13:11

výborný, krásně křehké těsto

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Francouzské těsto na koláče, neslazené - "Pâte brisée"

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Eja
3854 příspěvků 31.05.09 01:13
Re: Francouzské těsto na koláče, neslazené - ¨Pâte brisée¨.

No právě proto jsem pekla slané koláče až ráno v pět. Pečená masa na studené mísy Ti v tomhle počasí utažené v Alobalu na balkoně v pohodě přes noc vydrží.
Co takhle fotečky koláčů a přiblížit trochu co v nich je :-)

mrtvola
1394 příspěvků 31.05.09 00:57
Re: Francouzské těsto na koláče, neslazené - ¨Pâte brisée¨.

No, Ejo, toho se taky bojím, ale trouba je jen jedna a noc krátká :((.

Eja
3854 příspěvků 30.05.09 23:03
Re: Francouzské těsto na koláče, neslazené - ¨Pâte brisée¨-mrtvol

Nepečeš moc brzo - nezvlhne těsto od náplně?
Počasí Ti přeje :-) - to myslím vážně, z hlediska skladování pochutin přes noc je teplota venku ideální.

mrtvola
1394 příspěvků 30.05.09 22:32
Re: Francouzské těsto na koláče, neslazené - ¨Pâte brisée¨.

Drobivost těsta číslo 2 mohu potvrdit - zvolila jsem ho na křehký šparglový koláč. Ovšem trpělivost přinesla růže a výsledek je překvapivě vzhledný.
Nicméně těsto číslo 1 (plněné sýrovou pěnou se špenátem a slaninou) je neméně vzhledné a pracuje se s ním tisíckrát líp.
Chuť zhodnotím až zítra.

Bali
1254 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzské těsto na koláče, neslazené - ¨Pâte brisée¨.

v tomto těstě žloutek být může a nemusí. Se žloutkem je těsto více drolivé ;-)

Labužník e.v.a.02
232 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzské těsto na koláče, neslazené - ¨Pâte brisée¨.

babi, taky mi to vrtá hlavou a taky dělám tvůj rozpočet 1. a francouzské koláčky jsi nám zavedla do rodinky - díky :-)

Labužník jasmine02
120 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzské těsto na koláče, neslazené - ¨Pâte brisée¨.

Babi, moc Vás zdravím a chci se zeptat, proč je v druhém typu těsta ten žloutek. Já dělám tohle těsto raději bez vajec. Hodí se ten se žloutkem na některé zrčité koláče lépe?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Tiramisu z mascarpone

Nejlepší recepty

Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Houbová smaženice Houbová smaženice
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz