Recept Francouzské pochutnání - báječné POMPES SUCREES

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Francouzské pochutnání - báječné POMPES SUCREES

Postup

Smíchat vlažnou vodu, špetku cukru s kvasnicemi a nechat je vzejít. Prosít mouku, sůl a cukr do mísy. Doprostřed udělat důlek a nalít tam kvasnice, máslo, vodu z pomerančových květů a přidat kůry z pomeranče a citronu s anýzovými semínky. Pomalinku vmíchat dovnitř 250 ml vody a uhníst hladké vláčné těsto (asi 10 minut). Je-li nutné, tak přidat víc vody. Těsto má být docela měkké. Z těsta udělat kouli a vrátit ho zpět do mísy. Přikrýt a na teplém místě nechat nakynout asi 1 hodinu. Předehřát troubu na 190°C. Dva plechy vyložit pečícím papírem. Těsto rozdělit na dvě části (je-li těsto lepivé, tak si pomoučit ruce) a každou rozdělit na 5 stejných koulí. Pomocí dlaně zploštit koule a 5 z nich položit na plech. Každou vyválet válečkem na 13 mm. Kruhy by měly být tak 3 cm od sebe. Pomocí rádýlka, nebo ostrého nože naříznout uprostřed každého kruhu asi 5 cm dlouhý zářez. Asi 2.5 cm na jednu stranu od zářezu udělat 3 diagonální zářezy šikmo dolů. Udělat simetrické zářezy na druhé straně. Neproříznout však okraj placky. Stejně pokračovat se zbytkem vyválených kruhů. Jemně roztáhnout zářezy pomocí prstů na nestejnoměrné oválné otvory asi 2.5 cm široké, které se během pečení trochu uzavřou. Pomocí štětečku, anebo prstů potřít povrch kruhů trochu našlehaným žloutkem a potom je posypat cukrem. Jeden plech vložit do chladničky zatím co se peče druhý. Péct asi 15 - 20 minut ve středu trouby do zlatova. Pět minut před upečením první várky vyjmout z chladničky druhý plech. Pompesky nechat vychladnout na mřížce. Mohou se jíst teplé, nebo při pokojové teplotě. Lze je uschovat až po 48 hodin zabalené v alobalu, nebo zmrazit v plastickém sáčku na 1 měsíc. PS: Někdy se na jihu Francie podávají během Velikonoc. Je také slaná verze.

Recept je z kategorií: Domácí chléb

Nahlásit recept

  • 06.04.07 vloženo
  • 7857x zobrazeno

Počet porcí

  • 10 porcí

Ingredience

  • Na 10 mini pompesek
  • 2 x sáček suchých kvasnic
  • 8 lžic vlažné vody
  • 500 g hladké mouky
  • 100 g mletého cukru
  • 1/8 lžičky soli
  • 150 g másla, rozpuštěného
  • 1 lžíce vody z pomerančových květů
  • jemně nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče a jednoho citronu, nebo i víc
  • 1 1/2 lžičky anýzových semínek
  • 200 - 300 ml vody
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce cukru krupice na posypání

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Francouzské pochutnání - báječné POMPES SUCREES

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Attid
1 příspěvek 02.05.09 23:43
Re: Francouzské pochutnání - báječné POMPES SUCREES.

Je to výtečné. Místo vody z květů jsem dala likér cointreau. Hotové pompes krásně jemně voní po másle, anýzu a citrusové kůře. Trochu mi tam nesedí to droždí - sáček droždí je po 11 g a mouky je 0,5 kg. Jinak, pokud chcete mít malé pompes, rozdělte těsto na 20 dílů. Já jsem takhle měla 10 pompes o velikosti dřevorubecké dlaně.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Karbanátky Karbanátky
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz