Recept Francouzské kluski s houbama

(Hodnoceno 1x) gmp Polská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod

Proč zrovna francouzské? Taky nevim, v tom jsou Poláci dost divní, třeba lískovému těstu také říkají francouzské. Tak to máme další postní den. Pokud se mladá hospodyňka rozhodne pro houby nejedlé. Nejde o jídlo postní, ale dietní s definitivou.

Postup

Předem namočené hříbky přecedím, pokrájím na velejemné kousky. Do robotizující mísy dám třít máslo přidávajíc po jednom žloutky. Třu, až se z robota kouří. Přidám sůl, pepř, posekané houby a petržílku. Stáhnu z robota a už pěkně vařečkou zapracuji mouku. Naposledy velice delikátně sníh z bílků. V hrnci přivedu do varu osolenou vodu s trochou škrobu. Stříbrnou lžící (ať lidi viděj) odpaluji do vřící vody kousky těsta. Vyčkám, až mi várka vyplave, vyjmu cedníkem a dám další várku. Podávám ještě horké polité cibulkou nebo máslem.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla Hlavní jídlo Houby Jednotlivé chody Polévkové zavářky

Nahlásit recept

  • 02.03.13 vloženo
  • 2105x zobrazeno

Ingredience

  • 125 g másla
  • 5 vajec
  • 7 PL mouky
  • 50 g sušených hub (jedlých)
  • 1 KL posekané petrušky
  • Sůl, bílý pepř

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

van.Thomas 9.3.21 12:31

Recept jsem se snažil dodržet, byť jsem vařil menší množství (ze dvou vajec). Výsledek jsem použil jako polévkovou zavářku. Zřejmě je v tom nějaký fígl, který jsem neobjevil, protože jsem musel dost improvizovat, abych dosáhl nějakého výsledku. Po přidání mouky (polohrubé) do utřených vajec vzniklo poměrně husté těsto, do kterého se sníh z bílků zamíchával dost obtížně. Musel jsem ho do těsta prakticky vetřít, což sněhu nedělá moc dobře a část ho nejspíš ubyla. K mému překvapení se první noček okamžitě rozpustil a na hladině plaval jen bílek a houby. Musel jsem zvýšit množství mouky asi na dvojnásobek, aby nočky držely. Autor zřejmě měl na mysli vrchovatou lžíci mouky, zatímco já dával zarovnanou lžíci (protože lžíci oleje s kopečkem taky neuděláte). A nebo mají ve Francii lžíce jak lopatku na uhlí. Se zvýšeným množstvím mouky už noky držely pěkně, ale zase si nedovedu představit, jak bych do takového těsta zamíchával sníh. To už bych musel to těsto do sněhu asi nastrouhat. Výsledek byl chutný, možná bych ubral trochu hub.

Diskuse k receptu Francouzské kluski s houbama

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Francouzské kluski s houbama

Eja
3887 příspěvků 3.3.13 11:43
:mrgreen: :mrgreen: :mavam:
tlustá bába
1212 příspěvků 3.3.13 11:38
nový recept

Již na tom pracuji, nejsem si ještě jistá názvem receptu, ale v podstatě se jedná o pavučincové frikasé, s bramboříkovými hlízami a perlivou Fridexiádou s extraktem PCB.
Eju (samozřejmě) uvedu jako spoluautora receptu. Děkuji za inspiraci!
:lol:

Eja
3887 příspěvků 3.3.13 07:22

Obávám se, že v tomto státě se spíš zakáže propagace špenátu než tabáku :evil:

Ad pavučinec - jako nápoj na zapití bych doporučila trochu Fridexu ( aby se ledviny dlouho netrápily :mrgreen: )

gmp
1603 příspěvků 2.3.13 22:14
-

Já je nejim, já je likviduju, aby mi tam po zahradě nelezli tůristí. Propagace špenátu bude už brzo zákonem zakázána, stejně jako tabákových výrobků.

tlustá bába
1212 příspěvků 2.3.13 19:45
pozor, kluzké!

Jíst může, když to nepřežene, ale víc než 40 kousků z lesa nenosit! To je na dva roky natvrdo a amnestie teď asi dlóóóuho nebude! :lol:
@gmp
Petržílku už vím kam. To by šlo! Praváky mám.:mavam: (to jsem ještě doplnila)

Příspěvek upraven 02.03.13 v 19:46

Eja
3887 příspěvků 2.3.13 19:20

Copak kopr..ale ŠPENÁT :mrgreen:
Milošu, ty lysohlávky nejez!!

gmp
1603 příspěvků 2.3.13 17:11
chybička se vloudila

Do surovin kopr nepatří. Patří tam petržílka. Už jsem to opravil. Byť si myslim, že s koprem by to bylo taky jedlé. Co se týče tech hřibů tak máš pravdu, vemu košík. Informuji Matesa, že jdu na hřiby a posbírám všechny lysohlávky kolem chalupy. Ale tady v tomhle případě, bych asi opravdu volil praváky.

tlustá bába
1212 příspěvků 2.3.13 10:40
Kluski

Rozsáhlá kritika před vypitím kávy (četba do rána):

  1. Nejedlými houbami bych se nezdržovala, výsledek je značně nejistý. Spolehlivější je použití těch s bílou lebkou, třeba pavučince plyšového - a mezitím se stihneš vystěhovat do „nevydávajícího“ státu.
  2. Stříbrnou lžící bych to nedělala, hned by viděli a byli z toho pěkně otrávení.
  3. Hříbky, už poučena, chápu jako všechny vaše moravskoslezské houby, ne naše hřiby hřibovité.
  4. A kam asi tak mám dát ten kopr!? Viděla bych ho pěkně navrchu, ale zase s tou cibulkou?! Takže asi dovnitř.
  5. A co slaninka nahoře? Slaninka nebude?


Ukládám a archivuji - a nestačím-li ujet, očekávám pravidelné dodávky buchet, nebo řeknu, žes´mě navedl! :hug:

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Sýrový bramborák

Nejlepší recepty

Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Ostrý jazyk Ostrý jazyk

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz