Recept Francouzská Svatomartinská husička

(Hodnoceno 1x) babi Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Francouzská Svatomartinská husička

Postup

Očistit husu a osušit ji. Namočit chléb do mléka. Mezitím na pánvi na 2 lžících másla pomalu osmažit cibulku a šalotku. Nechat ji zesklovatět a potom k ní přidat husí i kuřecí játra. Naprudko je osmažit a potom je trochu osolit a opepřit. Zalít vše koňakem, nechat zahřát a zapálit. Plameny ihned udusit pokličkou. Na talíř propasírovat obsah pánve a vzniklé pyré dát stranou. Vymačkat chléb a přidat ho k pyré. Přendat vychladlý obsah talíře do misky a přidat k němu syrové sádlo, petrželku, šalvěj, vejce, oříšek a sůl s pepřem. Dobře vše promíchat. Jablka osmažit na 6 lžících másla, až jsou napůl uvařená. Přidat je do misky s pyré. Obsah misky promíchat a dochutit. Husu osolit a opepřit zevnitř a nadít ji připravenou nádivkou. Potom celou husu osolit, opepřit a vložit ji na záda do pekáče (můj trik: na dno pekáče rovnoběžně položím několik tlustých špejlí a tak se husí kůže nepřilepí na dno pekáče). Dobře husu polít rozpuštěným máslem. Husu péct v předem vyhřáté troubě na 180°C asi po 70 - 90 minut, nebo až po vyjmutí zapíchnuté kovové jehle do nejtlustší části stehna šťáva vytéka čirá. Husu položit na servírovací mísu, do pekáče zamíchat víno a vařečkou uvolnit všechen výpek. Takto vzniklou šťávu podávat v omáčníku. Je-li však šťáva příliš tučná, tak trochu tuku odstranit. Mísu libovolně ozdobit na příklad čerstvými hruškami i jablky. Jako přílohu podávat brambory podle receptu "ZDE":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=7133 Oba recepty jsou od snad nejznámějšího žijícího šéfkuchaře Pana Paul Bocuse

Recept je z kategorií: Husa

Nahlásit recept

  • 09.11.05 vloženo
  • 19050x zobrazeno

Ingredience

  • 1 malá husa, asi 3 kilová, připravená k pečení
  • 4 plátky bílého chleba s odkrojenou kůrkou
  • mléko podle potřeby
  • 120 g másla (8 lžic)
  • 4 šalotky na jemno posekané
  • 2 střední cibule na jemno posekané
  • očištěná játra z husy
  • 4 kuřecí očištěná játra
  • sůl a pepř podle chuti
  • 2 lžíce koňaku
  • 8 lžic nastrouhaného, nebo pomletého čerstvého sádla
  • 1 lžička posekané petrželky
  • 4 posekané lístky šalvěje, nebo 1/2 lžičky sušené
  • 2 vejce
  • dvě špetky nastrouhaného muškátového oříšku
  • 6 - 8 kyselých zelených jablek, oloupaných bez jadřinců a rozkrájených na 1/4 a potom posekaných na kousky
  • 4 lžíce bílého suchého vína, nebo vody

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tuso 6.12.15 17:40

Recept není špatný, akorát husa v kombinaci s masovou nádivkou je už za hranicí snesitelnosti. Samostatně obě výborné, ale spolu již extrémně těžké jídlo. Proto jenom 4 hvězdy.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Francouzská Svatomartinská husička

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Francouzská Svatomartinská husička

sik
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Re: Francouzská Svatomartinská husička

uz vařím jen ten text je úžasný

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Francouzská Svatomartinská husička

Děkuji Ti Pepíčku za obrázek!

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Francouzská Svatomartinská husička

Dámy a pánové, to je paráda, co? Ten pan Bocuse opravdu umí!

Manku, řekneš nám prosím jak chutnalo? eiran, to slovo famózní je fakt famózní ;o) PITRYS, co takhle víc takovéhoto čtení, mám dodat? No Pupku, mazlit se můžeš, ale to je asi vše ;o)

Děkuji Vám za přečtení receptu,

Pupek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Francouzská Svatomartinská husička

Tak s touhle husičkou bych se moc rád pomazlil, ať se můj žlučník třeba převrací v hrobě…

PITRYS
86 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Francouzská Svatomartinská husička

čte se to opravdu s chutí :-)))

airan
652 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Francouzská Svatomartinská husička

Tak tahle husicka vypada primo " Famozni" :-)) Manzel to cte se mnou a povida , ze mu za chvili zacnou tect sliny jak bernardynovi:-))

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Francouzská Svatomartinská husička

Babi, díky za inspiraci na víkendové menu! :-)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Hruškový koláč Hruškový koláč
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...
Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz