Recept Francouzská Svatomartinská husička

(Hodnoceno 1x) Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Francouzská Svatomartinská husička

Postup

Očistit husu a osušit ji. Namočit chléb do mléka. Mezitím na pánvi na 2 lžících másla pomalu osmažit cibulku a šalotku. Nechat ji zesklovatět a potom k ní přidat husí i kuřecí játra. Naprudko je osmažit a potom je trochu osolit a opepřit. Zalít vše koňakem, nechat zahřát a zapálit. Plameny ihned udusit pokličkou. Na talíř propasírovat obsah pánve a vzniklé pyré dát stranou. Vymačkat chléb a přidat ho k pyré. Přendat vychladlý obsah talíře do misky a přidat k němu syrové sádlo, petrželku, šalvěj, vejce, oříšek a sůl s pepřem. Dobře vše promíchat. Jablka osmažit na 6 lžících másla, až jsou napůl uvařená. Přidat je do misky s pyré. Obsah misky promíchat a dochutit. Husu osolit a opepřit zevnitř a nadít ji připravenou nádivkou. Potom celou husu osolit, opepřit a vložit ji na záda do pekáče (můj trik: na dno pekáče rovnoběžně položím několik tlustých špejlí a tak se husí kůže nepřilepí na dno pekáče). Dobře husu polít rozpuštěným máslem. Husu péct v předem vyhřáté troubě na 180°C asi po 70 - 90 minut, nebo až po vyjmutí zapíchnuté kovové jehle do nejtlustší části stehna šťáva vytéka čirá. Husu položit na servírovací mísu, do pekáče zamíchat víno a vařečkou uvolnit všechen výpek. Takto vzniklou šťávu podávat v omáčníku. Je-li však šťáva příliš tučná, tak trochu tuku odstranit. Mísu libovolně ozdobit na příklad čerstvými hruškami i jablky. Jako přílohu podávat brambory podle receptu "ZDE":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=7133 Oba recepty jsou od snad nejznámějšího žijícího šéfkuchaře Pana Paul Bocuse

Recept je z kategorií: Husa

Nahlásit recept

  • 09.11.05 vloženo
  • 18568x zobrazeno

Ingredience

  • 1 malá husa, asi 3 kilová, připravená k pečení
  • 4 plátky bílého chleba s odkrojenou kůrkou
  • mléko podle potřeby
  • 120 g másla (8 lžic)
  • 4 šalotky na jemno posekané
  • 2 střední cibule na jemno posekané
  • očištěná játra z husy
  • 4 kuřecí očištěná játra
  • sůl a pepř podle chuti
  • 2 lžíce koňaku
  • 8 lžic nastrouhaného, nebo pomletého čerstvého sádla
  • 1 lžička posekané petrželky
  • 4 posekané lístky šalvěje, nebo 1/2 lžičky sušené
  • 2 vejce
  • dvě špetky nastrouhaného muškátového oříšku
  • 6 - 8 kyselých zelených jablek, oloupaných bez jadřinců a rozkrájených na 1/4 a potom posekaných na kousky
  • 4 lžíce bílého suchého vína, nebo vody

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tuso 06.12.15 17:40

Recept není špatný, akorát husa v kombinaci s masovou nádivkou je už za hranicí snesitelnosti. Samostatně obě výborné, ale spolu již extrémně těžké jídlo. Proto jenom 4 hvězdy.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Francouzská Svatomartinská husička

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
sik
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Re: Francouzská Svatomartinská husička

uz vařím jen ten text je úžasný

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská Svatomartinská husička

Děkuji Ti Pepíčku za obrázek!

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská Svatomartinská husička

Dámy a pánové, to je paráda, co? Ten pan Bocuse opravdu umí!

Manku, řekneš nám prosím jak chutnalo? eiran, to slovo famózní je fakt famózní ;o) PITRYS, co takhle víc takovéhoto čtení, mám dodat? No Pupku, mazlit se můžeš, ale to je asi vše ;o)

Děkuji Vám za přečtení receptu,

Pupek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Francouzská Svatomartinská husička

Tak s touhle husičkou bych se moc rád pomazlil, ať se můj žlučník třeba převrací v hrobě…

PITRYS
86 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská Svatomartinská husička

čte se to opravdu s chutí :-)))

airan
652 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská Svatomartinská husička

Tak tahle husicka vypada primo " Famozni" :-)) Manzel to cte se mnou a povida , ze mu za chvili zacnou tect sliny jak bernardynovi:-))

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Francouzská Svatomartinská husička

Babi, díky za inspiraci na víkendové menu! :-)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Bazalkové máslo

Nejlepší recepty

Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz