Recept Francouzská snadná venkovská paštika - Terrine de Campagne

(Hodnoceno 2x) Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Francouzská snadná venkovská paštika - Terrine de Campagne

Postup

Pomocí ostrého nože posekat najemno vepřové maso, pupek, kuřecí játra, a slaninu. Vložit vše do mísy, osolit, opepřit, a přidat oříšek, jalovčinky a brandy. V chladnu nechat odpočinout do druhého dne. Předehřát troubu na 180°C. Lehce vymastit Terrine, nebo chlebíčkovou formu. Do masové směsi přimíchat šalotky a vejce. Dobře promíchat. Na spodek nádoby okrasně poskládat bobkové listy a potom vyložit nádobu pomocí plátků slaniny tak, aby nahoře přesahovaly přes okraj nádoby. Do připravené Terine, nebo chlebíčkové formy lžicí přendat vsechnu masovou směs. Směs uhladit obrácenou stranou lžíce a přeložit přes ni plátky slaniny, které jsme nechaly přesahovat přes nádobu. Povch všeho přikrýt dobře máslem potřeným pečícím papírem a potom celou nádobu zabalit do alobalu. Položit nádobu do jiné větší nádoby, nebo plechu s vysokým okrajem, vložit vše do trouby a do větší nádoby nalít vařící vodu (takto se vytvoří tz. Bain-Marie). Vody musí být tolik, aby dosahovala tak do poloviny nádoby (Terrine) s masem. Vše se peče v troubě tak dlouho, (asi 1 1/2 hodiny) až se Pate-Paštika-masová směs smrskne ode stran nádoby. Po upečení se paštika vyjme opatrně z trouby a z vodní lázně. Potom se i s alobalem nechá zchladnout. Ze studené paštiky se slije šťáva, která tam vznikla a paštika se vloží do chladničky na dobu až 1 týdne. (Někdy z paštiky ještě unikne trochu šťávy, což je normální.) Před podáváním opatrně objet strany nádoby nožem a pak paštiku vyklopit na servírovací mísu, nebo na destičku, kde se paštika krájí na plátky. TIP: Paštiku před vložením do chladničky zatížím cihlou zabalenou v alobalu. P.S. Terrine je vesměs porcelánová podlouhlá oválná, nebo obdélniková nádoba, podle které jsou pojmenovány masové paštiky.

Recept je z kategorií: Recepty na Silvestr Směsi mas

Nahlásit recept

  • 24.11.04 vloženo
  • 51542x zobrazeno

Ingredience

  • 620g libového vepřového masa
  • 180g vepřového syrového pupku (syrový špek) nakrájeného na proužky
  • 180g kuřecích jater očištěných
  • 100g uzené slaniny na kostičky pokrájené
  • 1 1/2 lžičky soli (mořské)
  • 1/2 lžičky pepře
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • 8 jalovčinek, rozdrcených
  • 3 lžíce brandy
  • 2 šalotky na jemno posekané
  • 1 velké vejce trochu našlehané
  • několik bobkových listů
  • asi 8 tenkých plátků slaniny

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Bento 16.08.13 14:12

Babi, dobru chut aspon tak na dialku, vyborna terrina aj ked som ju trochu pomenil neobaloval som slaninou ale som ju pomlel na jemnejsie a zatazil na noc a na miesto jalovcov, zelene korenie a k tomu fougasse a pohar vina - ( alebo dva )
 Cheers

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

Bento 20.04.12 18:42

babi aj ked tvoja pod menom terrine a ja som robil pastiku Pâté de Campagne ( aj ked som nasiel recept na Selsku pastiku ) tento tvoj je blizsie k tomu co som robil akurat som pridal okrem konaku aj trochu portskeho vina a vsetko som pomlel na hrubo.Vysledok lepsi ako v drahej restauracii.
PS: Robil som to vo Francuzkej terrine formicke.

Uvaření se již líbí 6 labužníkům
Stránka:  1 2 Další »

Diskuse k receptu Francouzská snadná venkovská paštika - Terrine de Campagne

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
babi
6360 příspěvků 28.06.14 01:48

Bento, koukam, ze na Labuznika chodime kazdy v jiny cas :roll: Musim vsak s Tebou souhlasit v pozitivnim nazoru na pastiky a take plne souhlasim spis s dvoumi pohary vina. Ruzne pastiky miluji a podle situace a nalady je pripravuji. Nadlehcenou, trochu neobvyklou z Provence http://www.labuznik.cz/…ika-vyborna/ anebo pracnejsi, avsak slavnostnejsi http://www.labuznik.cz/…ena-v-teste/ nemluvic o francouzsko-kanadske http://www.labuznik.cz/…de-campagne/ Moc Ti dekuji za dalsi pekny obrazek :mavam:

Příspěvek upraven 28.06.14 v 01:52

babi
6360 příspěvků 21.04.12 00:27

Bento, diky moc za chutne a lakave obrazky :! Ja mela jeden cas uplne ve jmenu pastik…jednu jsme dojidali a druha se jiz chladila. Je to vlastne nesmirne vdecna priprava a mam povic francouzskych receptu od velikanu francouzske kuchyne. Recept na Pâté de Campagne jsem take pridala, zalezi na chef kuchari ktery pripravoval. Terrin, nebo Pate se muze velice lisit od jemne po hrubou konzistenci, nekdy s kousky trebas divociny uvnitr a zajiste take s pridanymi napriklad pistaciemi, nebo lanyzi. Ale to Ti nerikam nic noveho :) . Teriny/nadoby mam take ruzne a ta Tvoje se mi moc libi :D

jolana
5066 příspěvků 21.04.12 00:07

Bento, ked tak pozeram neviem ci mam zavidiet pastiku a ci tu formu na pastiku..super ..jedno aj druhe..ahoj a dobru chut :)

babi
6360 příspěvků 11.10.10 21:44

casino, dejte potom vedet, jak to pracovalo pro Vas. kdyz jsem mluvila o baleni pastik, tak to bylo do tenkeho asi dvoumilimetroveho platu koupeneho od reznika. Pokud me pamet neklame, je to soucasti jednoho z mych obrazku pastiky.

matejr, dekuji za zdravou a prijemnou debatu, kolikrat se kazdy neco priucime :-)

matejr
6 příspěvků 11.10.10 07:37

Tak moc díky.Už mám jasno.To jsem rozpoutal debatu…
Určitě dám pak vědět jak to vše dopadlo!

casino
4488 příspěvků 11.10.10 02:16

Hmmm, zajímavé! Neznám, vyzkouším… :-)

babi
6360 příspěvků 11.10.10 01:38

casino, tak vidite, ja pouzivam syrovy spek na spikovani a take na obalovani nekterych pastik…

casino
4488 příspěvků 11.10.10 01:17

V ingrediencích stojí psáno: „180g vepřového syrového pupku (syrový špek) nakrájeného na proužky“
No, Francouzi v receptech mluví o „slanině“… na Moravě se říká „syrové sádlo“
Myslím, že bůček je vhodný, ale špek na špikování masa je něco jiného (je zauzený!!!) než syrový špek (sádlo)… Mně osobně uzená chuť v paštikách příliš nesedí…:-)

babi
6360 příspěvků 11.10.10 00:04

matejr, vzhledem k tomu ze to je recept z Francie, tak se snazim jej tak presentovat, avsak nekdy ta podobenstvi na priklad mezi slaninami jsou tak blizka, ze opravdu az tak moc na tom nesejde. Ja pouzivam tucny bucek na spalicky nakrajeny, nebo spek (cim bys na priklad spikoval maso). Hlavne aby Ti chutnalo!

matejr
6 příspěvků 10.10.10 21:57

Děkuju za radu.Jen nejsem moc kovaný.Syrovou anglickou myslíte vepřový bok?
Nebo po čem přesně se mám ptát v řeznictví?

babi
6360 příspěvků 10.10.10 21:46

ajti, komu vsak musim podekovat v prvni rade a nejvic je Tobe za spachani receptu a nejenom to, ale rozdavani dobrych rad! Nemene vsak za krasnou fotku pastiky kterou jsi pripravila :potlesk: Dekuji jeste jednou!

babi
6360 příspěvků 10.10.10 20:45

zlato, dekuji Ti za propagaci teto snadne pastiky, ktera si to napprosto zaslouzi…

ajta
590 příspěvků 10.10.10 16:19

Když jsme paštiku připravovali s toastem, řešili jsme stejný problém - vepřový pupek. Nakonec jsme místo něj použili pravou syrovou anglickou slaninu a výsledek byl excelentní. maso jsem sekala v sekáčku tak, aby se ve hmotě vyskytovaly i větší kousky. Paštika má být spíš hrubozrnná(ostatně na fotce je to vidět).
Přeji mnoho zdaru, za tu námahu to rozhodně stojí! :palec:

Příspěvek upraven 10.10.10 v 16:21

matejr
6 příspěvků 09.10.10 10:26

Dobrý den.Mám prosbu o radu k tomuto receptu.Tím vepřovým pupkem se myslí syrové nevyškvařené sádlo?Nebo klasický špek(ne anglická),ale ten je myslím vyuzený tak nevím.
Pak ještě jak nahrubo má být vše nasekáno?Na kostičky nebo jemně v robotu?
Moc díky za radu.Recept určitě vyzkouším

ajta
590 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská snadná venkovská paštika - Terrine de Campagne.

Doporučuji všem labužnickým „hračičkům“… na Silvestra se taková masová paštička hodí!! ;-)

zlata
1200 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská snadná venkovská paštika - Terrine de Campagne.

Vyzkoušeno již několikrát a vždycky veliký ohlas. S dovolením, recept putuje různě po Čechách.

Bali
1254 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská snadná venkovská paštika - Terrine de Campagne.
:-)
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská snadná venkovská paštika - Bali,

ach jo, ten Tvůj pan manžel má stejné potíže, jako já s mým manželem, všechno uždibuje ;o)

Bali
1254 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská snadná venkovská paštika - BABI!!!

mám zákaz vstupu do lednice!!!

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská snadná venkovská paštika - Bali,

Terrinky se musí nechat zaležet, aby se všechny ty chutě krásně prolnuly. A už neuždibuj ;o)))

Pa,

Bali
1254 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská snadná venkovská paštika - Terrine de Campagne.

zrovna jsem trochu uzobla, je vyborna. Ale jeste neni uplne „hotova“. Zitra uz to bude to prave orechove, az se pekne rozlezi.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská snadná venkovská paštika - Bali,

jak už jsem řekla nedávno, Vy si tedy papáte ;o) Také mám recept s divočinou ¨Terrine de Gibier¨ (je na Labu) a budeme ji mít o svátcích. Tak si na té své pochutnejte.

Dobrou noc!

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská snadná venkovská paštika - Ivo,

ta paštika se pochopitelně může jíst dřív, třebas druhý den, ale v lednici vydrží až jeden týden, čímž se myslí ji do týdne sníst ;o)

Dobrou noc!

Bali
1254 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská snadná venkovská paštika - BABI!!!

tak něco podobného máme zrovna v troubě! A rovnou dvě teriny! Jen je v tom i trochu divočiny.

Ivo
1045 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská snadná venkovská paštika - Terrine de Campagne.

Již tady toho bylo napsáno hodně, ale rád bych se zeptal, kdo nejvíc porušil pokyn, nechat tuto paštiku týden v lednici? Jinými slovy, kdy se do ní nejdříve můžeme pustit?

Děkuji za vyzrazení vašich zkušeností.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Terrine de Campagne - Esme...

jéjda, já si myslela, že v Austrálii je moře Italů, tak že se nespletu, když budu jmenovat Pancettu, která je obvykle rolovaná ;o) A tak vidíš, věci se nazývají, jak sama říkáš, porůznu… Jednoduše do té paštiky příště dej něco tučnějšího…

Pěkný den!

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská snadná venkovská paštika - Terrine de Campagne.

Babi, ono to zase takové fiasko nebylo. Všichni si chválili tu chuť a to mi dá dost síly na to abych to zkusila znovu. A vidíš, tady se pod názvem Pancetta prodává něco co se podobá Prosciuttu. Ha ha. Aby se v tom čert vyznal.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská snadná venkovská paštika - Esme...

Ráda bych, aby se Ti příště paštika podařila, je to otrava, když se člověk s něčím připravuje a nevyjde to ;o))) Příliš libové maso je pak jako drtiny a paštiku něco musí vázat dohromady… Ten syrový podbříšek Italové nazývají Pancetta.

Pa pa,

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská snadná venkovská paštika - Terrine de Campagne.

Babi, díky za vysvětlení. Tvé tipy jsem probrala jeden po druhém a došla jsem k závěru že by to mohlo být tím že maso bylo moc libové. Vždyť oni tady ty ubožáky čuníky zabíjejí už kolem 50 kilo. Kde by se na takovém nedochůdčeti vzalo sádlo?? Příště do toho dám trochu více slaniny.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Terrine de Campagne P.S...

Nějak mně uletěl prostředek mé odpovědi ;o)))
Paštiky připravuji dosti často a různé. Zatím se mně žádná nedrolila. Důvod ke drobivé paštice může být zrovna nejeden. Maso bylo příliš libové, nebylo pořádně propracované, paštika nebyla dobře zatížená, možná byla také trochu nedopečená. Udaný čas na pečení je pouze orientační a záleží i na velikosti formy a jejím druhu, nebo do vodní lázně nebyla použita vařící voda (tím pádem, než přišla voda k bodu varu v troubě, doba pečení se zkrátila). Při krájení je dobré použít ostrého dlouhého nože a pak se dají krájet i tenčí plátky. Esme, neříkám že toto vše jsi udělala Ty, ale jsou to body, kterých se vyvarovat ;o)

Pa,

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Terrine de Campagne - esmeraldo...

právě včera večer jsem připravovala recept na jinou Venkovskou paštiku

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská snadná venkovská paštika - Terrine de Campagne.

Babi, bylo to moc dobré, všichni se o Silvestru cpali až se jim dělaly boule za ušima. Jen jedna věc mě trápila. Bylo to dosti drolivé. Špatně se to krájelo a na talíři to nevypadalo úhledně. Nevíš proč? Jako by tam mělo přijít ještě nejaké ztužovadlo…Ale ty mi jistě poradíš. Pokusím se znovu, protože na to každý komentoval jak to bylo dobré. Díky za skvostný recept.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re:Terrine de Campagne - Esmeraldo.

Esme, udělalas mně velkou radost, žes recept vyzkoušela. Doufám, že si neméně na něm pochutnáte ;o)

G´day!

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská snadná venkovská paštika - Terrine de Campagne.

Babi, opět ses vytáhla. A je to opravdu snadné, neboť jsem to zvládla i já. Paštika si tiše tuhne v ledničce. Pochybuju jenom o jedné věci:

že vydrží týden… ;-))

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská snadná venkovská paštika - Terrine de Campagne.

Lucianko, děkuji Ti za vyzkoušení receptu a jsem ráda že chutnal ;o) Jalovčinky jsou jednoduče koření Jalovec, které se dává třebas do divočiny atd, jak jistě znáš. Brandy jsou na příklad destilované hrozny, nebo jiné ovoce (slivovice je také brandy). Můžeš si to představit jako vařené víno, jehož alkoholické výpary se zhromaždí, nechají se uležet/zestárnout a potom se nalahvují. Koňak (Cognac) a Armaňak (Armagnac) jsou specifické francouzké druhy brandy z hroznů.

S pozdravem,

Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská snadná venkovská paštika - Terrine de Campagne.

Babi,
děkuji za recept,
udělala jsem s ním radost mamince při návštěvě a trochu manželovi - bylo to opravdu překvapení a všem moc chutnalo. Jen prosím, co jsou to jalovčinky? Dala jsem tam místo toho staročeské koření.
A brandy jsem doma také nenašla (ostatně ani moc nevím, co to je), tak posoužila whisky.
Děkuji ***

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Milá ajti a toustíku...

paštika Vám dopadla nádherně a neméně pěkný je Váš obrázek, za který ještě jednou děkuji ;o)

Pohodu Vám přeje,

vencal
213 příspěvků 25.01.09 03:43
Terrine de Campagne

Tý jo, to je kráááááááása, klobouk dolů

trikolka
383 příspěvků 07.12.04 14:50
Re: Terrine de Campagne - ajto

posli kousek, slintam na klavesnici :)

ajta
590 příspěvků 25.01.09 03:43
Re:Terrine de Campagne - Babi :o)

Zde je fotograficky zdokumentováno co lze vytvořit dle tvého receptu :o)

Paštika je vynikající!!!

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Ajti...

budu za foto vděčná. Dík předem ;o)

ajta
590 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzká snadná venkovská paštika - Terrine de Campagne.

Babi, paštika se mimořádně povedla, máme i foto, když budeš chtít, můžeme ji poslat i Pepíčkovi, aby ji přidal k receptu. Určitě vyzkouším i další paštiku na Tvé doporučení, ještě jednou hezký den přeji Ajta, Toastík a Okurka :o))

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
P.S.

Promiňte, nějak mně zpráva utekla ;o)
Chtěla jsem Vám poděkovat za vyzkoušení receptu a také upozornit, že na Labužníku je pěkný výběr dalších receptů.

Pěknou slavnostní neděli Vám přeje,

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Ajti, toustíku a okurko...

Mám obrovskou radost, že jste si pochutnali ;o))) Já vím, že paštiky vlastně nedají moc práce a Labužníci by je měli vyzkoušet! Mám plno receptů, které ještě mohu napsat, ale jeden je právě zde

ajta
590 příspěvků 25.01.09 03:43
Terrine de Campagne - Babi

…dnes jsme ji ochutnali a byla to nádhera. S dijonskou hořčicí, okurkou, francouzským červeným vínem ( Gigondas) je to radost. Jakoby sem vstoupila malinko Francie, snad i vůně moře v dáli. Sama výroba paštiky je mnohem snažší, než se zdá. Chystám se i na tu s kouskem zvěřiny. No, a teď si dám skleničku dobrého brandy, na ten radostný recept, děkuji za něj a přeji krásnou adventní neděli…

toastík :o)

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Toustíku...

Ty se do té Francie snad budeš muset vrátit. Z Tvých poznámek čiší nostalgie a touha zase prožívat krásné chvíle v jižanké pohodě Francie a to se vším všudy. Nedivím se Ti však. Jak už zde bylo řečeno, tamní lidé nejí jen pro naplnění žaludků, ale pro ně je to kultůra století stará a vytříbená. Kdo jiný by vymyslel přípravu obyčejných brambor, jako jsou Soufflé brambory, jejichž lupínku se nejdříve usmaží v oleji 150°C a vystydlé se znuvu usmaží při 180°C, při čemž krásně zhnědnou a nafouknou se. To stolování pod širým nebem s vlajícím ubrusem ve vánku jsem provozovala od jara do podzimu a Kanadě pod širokou korunou javoru. Proč ne právě zde pod širokou korunou lípy, i když možná jenom v trávě? Myslím si však, že bychom měli podle našich možností umožnit dětem náhled do jiných kultůr, kterým se obohatí pro život.

Přeji Ti pěkný den.

ajta
590 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Babi :o)

…paštika neskutečně zavoněla a byla přendána do chladničky. A mně to nedá. Tu dobu co jsem pobýval ve Francii jsem byl obklopen lidmi, kteří když jedli, tak jedli krásně. Vždy dodrželi menu o třech chodech, a to i ve všední dny. Jejich vztah k jídlu byl úžasný. O sobotách a nedělích i o svátcích stávalo se jídlo jakousi poezií. Byla to krásná jídla, jejichž vůně se táhla z blízké kuchyně a stávala se tak středem našich hovorů. Vína byla vybírána vždy pečlivě, někdy lehká, jindy zas krásná červená, ale vždy poctivá. Často se jedlo pod širým nebem, občas vanul teplý vítr od moře, byla to krása. Těmto lidem mohu poděkovat za to, že dali takový rozměr mému labužnictví, radosti pohybovat se v kuchyni, a hlavně mé zálibě k vínu. Už kvůli těm lidem jsem to musel napsat…

toast :o)

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzká snadná venkovská paštika - Toustíku

Koukám, že přece jenom voláš tu Francii domů. To to bude u Vás vonět! Nejhorší je to čekání, ale o víkendu si nejspíš krásně pochutnáte. Pak už jenom křupavý selský chléb a třebas hořčici, okutčičky… no a to brandy…oh la la…

Pěkný večer,

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzká snadná venkovská paštika - Ivo

pamatuji si, že sis už jednou kdysi dávno přál mít velkou troubu, takže Tě to nepominulo. Přeji Ti opravdu hodně štěstí s instalací i se samotnou inteligentní troubou. Doufám, že se dovíme jak jsi spokojený.

Moře pozdravů,
Babi

ajta
590 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzká snadná venkovská paštika - Terrine de Campagne.

Babi, veškeré ingredience pokrájené, koření dodáno, vše odloženo do chladu. Zítra začne radostný den, už se na to těším. Koupili jsme s Ajtou dobré brandy, a takhle na večer sklenička není vůbec k zahození…hezký večer přeje toastík

Vložit nový komentář
Stránka:  1 2 Další »

Nejlepší recepty

Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz