Recept Francouzská polévka z černého kořene

Martifulka Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Černý kořen olopeme (nejlépe v igelitových rukavicích - při loupání vytéká oranžová lepivá šťáva), nakrájíme na kousky a dáme uvařit. Když je černý kořen měkký, slijeme ho a vodu uschováme. Černý kořen prolisujeme přes síto (nebo rozmixuje ještě ve vodě ponorným mixérem a potom přecedíme) a vrátíme zpátky do vody. Po uvedení k varu přilijeme šlehačku smíchanou s trochou mouky, povaříme a okořeníme solí, pepřem a před koncem vaření přidáme na velice jemno nakrájenou petrželku. Na talíři přidáme osmaženou housku nebo ještě lépe svítek z palačinky. Polévka má nezaměnitelnou chuť a je i docela sytá. V případě, že nemáte černý kořen (neviděla jsem ho prodávat, takže si ho pěstujeme - dá se pěstovat i přes zimu a na jaře se vykope), je možné nahradit ho např. celerem, ale pak je to trošku o něčem jiném, i když i tak je polévka moc dobrá. Recept mám od jedné paní, která se narodila ve Francii a pak se provdala do Čech - byl to starý rodinný recept. Při pěstování černého kořene je nezbytné mít semena, která byla dobře uchovávaná, jinak vůbec nevzklíčí. Klíčivost je jen jeden rok.

Recept je z kategorií: Polévky

Nahlásit recept

  • 06.09.07 vloženo
  • 8247x zobrazeno

Čas přípravy

  • cca 1 hodina

Ingredience

  • 750 g černého kořene
  • 2 l vody
  • šlehačka na vaření
  • mouka
  • sůl
  • pepř
  • petrželka
  • svítek z palačinky nebo osmažená houska

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Francouzská polévka z černého kořene

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Francouzská polévka z černého kořene

Martifulka
66 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Francouzská polévka z černého kořene

Tak to u nás pokud vím ne, takže my si ho občas pěstujeme, ale to dolování ze zmrzlé země někdy v únoru nebo březnu bych si docela i odpustila :-) Bali, děkuji za přečtení receptu. Hezký den, M.

Bali
1254 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Francouzská polévka z černého kořene

to může být dobré. Černý kořen máme rádi jako přílohu k pečenému masu. U nás nevím, ale mají ho v Německu ve skleničkách, ale i čerstvý.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz