Recept Francouzská paštika zapečená v těstě

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Nakrájet maso a šunku na 2-3cm plátky a ty pak nakrájet na proužky asi 10cm dlouhé. Přidat dalších 6 ingrediencí a marinovat vše do druhého dne. Dát stranou. Vložit dalších 7 ingrediencí do mísy a dobře vše zamíchat. Vznikne nám míšeninka na plnění formy. Připravit testo. Vyložit těstem formu, vše podle receptu z labužníka ¨Těsto na Paté en Croute¨. Na dno vyložené formy těstem rozetřít asi 3cm připravenou směsi-míšeninky. Potom do toho natlačit podélce formy 3 proužky masa a 3 proužky šunky. (Zde patří plátky lanýže, nebo pokapání lanýžovám olejem). Rozdělit pistácie. Rozetřít další vrstvu masové nálně-míšeninky, potom proužky masa a šunky a pistácie. Nahoře musí být míšeninka. Přikrýt plátem těsta podle receptu ¨Těsto na Paté en Crouté¨. Povrch potřít vejcem našlehaným s mlékem a vše upéct. Ještě teplé naplnit aspikem. Podávat nakrájené na plátky ozdobené zbytkem ztuhlého pokrájeného aspiku a jinými lahůdkami dle Vašho uvážení. Název receptu ¨Paté de Veau at Jambon en Croute¨ od Henri Paul Pellaprat

Recept je z kategorií: Speciality

Nahlásit recept

  • 25.11.04 vloženo
  • 7295x zobrazeno

Ingredience

  • 340g libového telecího, nebo vepřového bez tuku
  • 340g libové šunky
  • 170ml portského vína
  • 1 mrkev nakrájená na plátky
  • 1 cibule na plátky nakrájená
  • 5 černých pepřů
  • 1/4 lžičky koření do drůbeže
  • 1 bobkový list
  • 220g slaniny na kostičky pokrájené
  • 900g najemno umletého libového telecího, nebo vepžového
  • 1 lžíce posekané petrželky
  • 2 hnědé šalotky, na jemno posekané
  • 1 1/2 lžičky soli (používám mořskou)
  • 6 lžic neušlehané šlehačky
  • 2 velké vejce trochu našlehané
  • těsto na Paštiky z Labužníka Paté en Croute
  • 2 posekané lanýže, nebo pár kapek lanýžového oleje, nemusí být
  • pistáciové oříšky
  • 1 vejce našlehané s 1 lžící mléka
  • aspik s sherry příchutí

Doporučená příloha

  • Selský chléb

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Francouzská paštika zapečená v těstě

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
babi
6360 příspěvků 28.06.14 02:18

@exczech Verim, ze pri Vasi profesi jste pripravil mnoho gurmanskych specialit :) Tento recept je od jednoho ze zakladatelu Le Cordon Bleu school v Parizi :)

exczech
297 příspěvků 24.05.14 07:40

@babi Zjednodusene, ale akoratni :) Delal jsem mimo jine veci take trochu Garde Manger a par takovych pasticek en croute jsem udelal.

Příspěvek upraven 24.05.14 v 07:40

Bali
1254 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská paštika zapečená v těstě.

jedna právě upečená je TADY

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská paštika zapečená v těstě.

Jasmin, ¨Ovčácký koláč/Pie/Páj¨ se peče v nízké formě, nebo zapékací misce a jak říkáš, má dole masovou směs a nahoře něco jako bramborovou kaši. Někdy však má nahoře těsto a pak se jmenuje třebas ¨Selský koláč/Pie¨, ale i jinak, jako na příklad ¨Steak and Kidney Pie¨, což je páj ze steaku a ledvinek. I těchto koláčů je dost druhů.

Paštiky jsou trochu jiné, zvláště ty zapečené v těstě. Pečou se jako tento recept, nebo se pečou nadvakrát. Nejdříve se ve formě upeče masová část (vesměs ve vodní lázni), nechá se vychladnout a potom se zabalí do těsta a znovu se upeče, tentokrát na plechu.

Koláče, nebo paštiky vesměs mají nahoře otvor na unikání páry a případné zalití aspikem atd. Často se nahoře zdobí různými tvary, jako jsou lístky, copánky i třebas mušličky, jde-li o rybí koláč.

Pochopitelně moje popisy jsou nesmírně zjednodušené.

Zdraví Tě,

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská paštika zapečená v těstě.

Jasmine, nemáš na mysli páje ?

Labužník jasmine02
120 příspěvků 25.01.09 03:43
Shepperds Pie x Francouzská paštika

Ovčákův koláč má dole maso, nahoře bramborovou kaši. Francouzská paštika je maso, nahoře těsto. Já dumám, jak se asi jmenuje anglický pokrm v pekáči (aspoň jsem ho tam jedla), který má dole ochucenou bramborovou kaši (kousky ryby nebo možná i jiné maso) a nahoře těsto (dekorované, s dírou na unikání páry)?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Karbanátky

Nejlepší recepty

Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz