Recept Francouzská Les Halles cibulačka (samostatné jídlo)

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Rozehřát pánev a vložit do ni máslo, nebo sádlo a olej. Rozehřát tuk a přidat cibuli. Osolit a dobře promíchat. Přikrýt a dusit po 15min. Sem tam zamíchat, ale ne často, cibule by nezkaramelizovala. Ochutnat a přidat trochu cukru (polévka má být trošku nasládlá). Odkrýt, přidat česnek a smažit tak dlouho, až je cibule krásně hnědá. Sem tam míchat dřevěnou vařečkou a seškrabávat přípek. Smažit asi po 20-30min. Posypat moukou a smažit o chvíli déle. Odstavit z ohně a nechat stát po 3min. Nalít na cibuli Madeira víno a uvolnit všechen výpek na dně. Vařit asi 5min., nebo až se víno zredukuje na půl. Vlít dovnitř vývar, přidat svazek koření a bylinek a napůl přikryté poklicí vařit po 45-50min. Ochutnat a po případě přichutit. Připravit croutony (topínky). Namazat krajíčky máslem a ogrilovat je do hněda, obrátit a ogrilovat druhou stranu (bez toho by se příliš nasákly polévkou). Předehřát troubu na 190°C. Mezi tím připravit ohnivzdorné misky. Na spodek dát trochu syrové cibule a zalít vše horkou polévkou až skoro po okraj. Položit nahoru croutonky a na ně plátky sýru, tak aby přesahovaly okraj misek. Poskládat misky do pekáče s vysokým okrajem, vložit pekáč do vrchní části trouby a nalít kolem misek vařící vodu. Péct po 10-15min., nebo až se sýr rozpustí. Zapnout gril a grilovat další 1-2min. Vyjmout z trouby a opatrně z vodní lázně. Položit misky na talířky. Ihned podávat s koňakem, kterého si každý 1 lžíci přileje, až probourá topinku se sýrem. P.S. Recept zní zdlouhavě, ale je celkem jednoduchý a každopádně výborný.

Recept je z kategorií: Speciální polévky

Nahlásit recept

  • 13.01.03 vloženo
  • 11254x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 4 lžíce sádla, nebo másla (ve Francii se používá sádlo)
  • 2 lžíce oleje, nejlépe arašidového
  • 900g žluté cibule (asi 7-10, jedna může být sladká španělská cibule), oloupané, rozkrojené v půlce a potom na 3/4 cm plátky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 2 stroužky utřeného česneku
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 125ml Madeira vína, nebo suchého červeného vína
  • 2l hovězího vývaru, nejlépe domácího, nebo komerčního se sníženým množstvím soli, ohřátého
  • v kuchyňské gáze svázané koření a bylinky - 4 snítky petrželky, 1/2 lžičky sušeného tymiánu, 1 bobkový list, 6 celých černých pepřů
  • 125ml posekané cibule do misek
  • 6 lžic koňaku, nebo dobrého brandy
  • 1 1/4 cm tlusté plátky bagety, velké jako obvod ohnivzdorných misek
  • 12 plátků (asi 3mm tlusté) gruyerského sýru, nebo podobného, natolik velkých, aby přesahovaly přes okraje misek

Doporučená příloha

  • Kusy bagety a robustní červené víno.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Francouzská Les Halles cibulačka (samostatné jídlo)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
babi
6360 příspěvků 10.09.10 22:45
Re: Francouzská Les Halles cibulačka (samostatné jídlo).

Zde je dalsi vyborna cibulacka, casem musim dopsat historii Les Halles v Parizi ;)

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz