Recept Francouzská Les Halles cibulačka (samostatné jídlo)

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Rozehřát pánev a vložit do ni máslo, nebo sádlo a olej. Rozehřát tuk a přidat cibuli. Osolit a dobře promíchat. Přikrýt a dusit po 15min. Sem tam zamíchat, ale ne často, cibule by nezkaramelizovala. Ochutnat a přidat trochu cukru (polévka má být trošku nasládlá). Odkrýt, přidat česnek a smažit tak dlouho, až je cibule krásně hnědá. Sem tam míchat dřevěnou vařečkou a seškrabávat přípek. Smažit asi po 20-30min. Posypat moukou a smažit o chvíli déle. Odstavit z ohně a nechat stát po 3min. Nalít na cibuli Madeira víno a uvolnit všechen výpek na dně. Vařit asi 5min., nebo až se víno zredukuje na půl. Vlít dovnitř vývar, přidat svazek koření a bylinek a napůl přikryté poklicí vařit po 45-50min. Ochutnat a po případě přichutit. Připravit croutony (topínky). Namazat krajíčky máslem a ogrilovat je do hněda, obrátit a ogrilovat druhou stranu (bez toho by se příliš nasákly polévkou). Předehřát troubu na 190°C. Mezi tím připravit ohnivzdorné misky. Na spodek dát trochu syrové cibule a zalít vše horkou polévkou až skoro po okraj. Položit nahoru croutonky a na ně plátky sýru, tak aby přesahovaly okraj misek. Poskládat misky do pekáče s vysokým okrajem, vložit pekáč do vrchní části trouby a nalít kolem misek vařící vodu. Péct po 10-15min., nebo až se sýr rozpustí. Zapnout gril a grilovat další 1-2min. Vyjmout z trouby a opatrně z vodní lázně. Položit misky na talířky. Ihned podávat s koňakem, kterého si každý 1 lžíci přileje, až probourá topinku se sýrem. P.S. Recept zní zdlouhavě, ale je celkem jednoduchý a každopádně výborný.

Recept je z kategorií: Speciální polévky

Nahlásit recept

  • 13.01.03 vloženo
  • 11400x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 4 lžíce sádla, nebo másla (ve Francii se používá sádlo)
  • 2 lžíce oleje, nejlépe arašidového
  • 900g žluté cibule (asi 7-10, jedna může být sladká španělská cibule), oloupané, rozkrojené v půlce a potom na 3/4 cm plátky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 2 stroužky utřeného česneku
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 125ml Madeira vína, nebo suchého červeného vína
  • 2l hovězího vývaru, nejlépe domácího, nebo komerčního se sníženým množstvím soli, ohřátého
  • v kuchyňské gáze svázané koření a bylinky - 4 snítky petrželky, 1/2 lžičky sušeného tymiánu, 1 bobkový list, 6 celých černých pepřů
  • 125ml posekané cibule do misek
  • 6 lžic koňaku, nebo dobrého brandy
  • 1 1/4 cm tlusté plátky bagety, velké jako obvod ohnivzdorných misek
  • 12 plátků (asi 3mm tlusté) gruyerského sýru, nebo podobného, natolik velkých, aby přesahovaly přes okraje misek

Doporučená příloha

  • Kusy bagety a robustní červené víno.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Francouzská Les Halles cibulačka (samostatné jídlo)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Francouzská Les Halles cibulačka (samostatné jídlo)

babi
6360 příspěvků 10.9.10 22:45
Re: Francouzská Les Halles cibulačka (samostatné jídlo).

Zde je dalsi vyborna cibulacka, casem musim dopsat historii Les Halles v Parizi ;)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Štika na smetaně Štika na smetaně
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Ostrý jazyk Ostrý jazyk

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz