Recept Francouzák normál

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Vlašák do papíru za dvěpade, kdo by ho neznal? Býval se skutečnou majonézou, bez konzervantů a tahavejch blevajzů a salám, co do něj dávali, byl k jídlu, že by byl z masa? Těch deset deka, to byl kopec, co? Rozumím vašim povzdechům a přidávám svůj. Čeho jsme se dotkli, myslím my chlapi, mohli jste vzít jed na to, že vše bylo pravé.
Francouzák, lehký, nasládlý, vonící zeleninou. Dobrota za kačku sedmdesát, někam zapadla. Nepřežila převrat. Zato se objevila v jedné z mých kuchařek. Lakonicky psaná, závazná norma pro výrobny lahůdek. Dokonce dvě. Jako tehdejší benzín. Normál a speciál. Tady jsou

Postup

Postup norma neuvádí, asi bylo každému jasné, co s tím

Recept je z kategorií: Zeleninové saláty


Reklama

Nahlásit recept

  • 23.01.10 vloženo
  • 3724x zobrazeno

Čas přípravy

  • norma neuvádí

Počet porcí

  • 100 porcí

Ingredience

  • 800 g brambor
  • 1700 g mrkve
  • 1400 g celeru
  • 1200 g hrášku
  • 2200 g okurek
  • 2100 g majonézy
  • 150 g soli
  • 280 g cukru
  • 200 ml octa

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Francouzák normál

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
birkana
1670 příspěvků 14.05.14 15:25

@exczech, bramborovej, vlašák či hanáckej z červeného zelí s rohlíkem nebo dalamánkem :mavam: :palec:

 
exczech
297 příspěvků 14.05.14 15:14

@casino Ktomu musim poznamenat ze jak jsem se ucil jako kluk ve Skodovce v Plzni na soustruznika tak ten salat do papiru a k nemu rohlik ci kousek opekane sekane byla levna pochoutka :)

 
Wolfg
583 příspěvků 14.05.14 12:08
A to je pravej francouzskej salát, Diano

Je v něm převaha zaleniny a brambory jsou jen na okraj. Recept, co jsem uložil vychází z tehdejší normy, ale nijak závazné. Vtip je v harmonické chuti zeleniny a velkou roli hraje i způsob krájení surovin, tedy, jak je pokrm vnímán hmatově. Nevím, proč se nedělá. Asi pro vysokou cenu okurek a patlání se zeleninou.

 
birkana
1670 příspěvků 14.05.14 10:33

@di, Francouzský salát (obyčejný) dle Receptur studených pokrmů (vyd. 1980) má toto množství ingrediencí na 10 kg hotového výrobku (po odečtení odpadu a výrobních ztrát):

  • 2000 g brambory
  • 2600 g mrkev
  • 1900 g celer kořenový
  • 1510 g zelený hrášek bez nálevu
  • 1100 g okurky konzervované
  • 2100 g majonéza
  • 200 g ocet
  • 5 g pepř mletý
  • 100 g cukr krupice
  • 100 g sůl
  • 50 g worcester
 
di
2451 příspěvků 13.05.14 20:24

Vlašák jako salát znám, francouzák jen v těch níže uvedených nesalátových významech. Když se tak koukám na suroviny – není tam oproti zelenině málo brambor? Fakt nevím, jen se ptám.

 
exczech
297 příspěvků 13.05.14 20:05

@birkana vtipne :)

 
birkana
1670 příspěvků 13.05.14 19:12

@casino :potlesk:, tímto francouzákem to může skončit. Definitivně :cert:

 
casino
4474 příspěvků 13.05.14 18:29
Je zmám ještě další francouzák

Francouzákem to může začít a po nějakém čase to může francouzákem i skončit… :mrgreen:

 
birkana
1670 příspěvků 13.05.14 15:23

@exczech, já jsem tady (v ČR) doma už 57 let a toto pojmenování pro salát jsem četla u tohoto receptu poprvé. Proto jsem také tento název ve svém příspěvku dala do uvozovek. Jinak s tebou souhlasím: je to polibek :hug:, což tento salát rozhodně není :jazyk:

 
exczech
297 příspěvků 13.05.14 14:48
Francouzak

Francouzak=polibek Francouzkym stylem s jazykem do pusy :P :cert:
Francouzky salat= srozumitelne :lol: :cert:
Cestina se asi hodne zmenila od meho odchodu :(

Příspěvek upraven 13.05.14 v 14:49

 
birkana
1670 příspěvků 10.05.14 15:16
Salám nehledej!

@Alis, ty lahůdkářské normy mám :jazyk:, salám není ani v obyčejném „francouzáku“, ani ve „speciálu“.Ještě existuje Francouzský salát se šunkou. Máš-li zájem o recepturu, napiš SZ, pošlu sken.

 
Alis
2617 příspěvků 10.05.14 14:24

Marně hledám ten salám…

 
casino
4474 příspěvků 25.01.10 05:26
Re: Francouzák normál, dag

Polepším se :-) To byl jen pokus o splynutí s davem…

 
dag
539 příspěvků 25.01.10 05:00
Re: Francouzák normál

To je pro tento čas dobrá připomínka.
Horší jsou ty koncovky- tuzemák, dospělák, vlašák.....
Nějak se posouvám níže. Zatím doufám, že ne gastronomicky.

 
oldsoft
682 příspěvků 24.01.10 07:44
Re: Francouzák normál

Našel jsem to v Recepturách studených pokrmů od J. Runštuka a kol., takže pro zajímavost:

"":http://www.q3.cz/view.php?…

"":http://www.q3.cz/view.php?…

"":http://www.q3.cz/view.php?…

 
casino
4474 příspěvků 24.01.10 04:34
Re: Francouzák normál

jj, za 2,– Kčs deset deka do papíru a k tomu jeden rohlík; to mohlo být tak 1960…
Po letech mi prodavač z Lahůdek svěřil jak jeho vedoucí pomocí láku z okurek dosahoval vyšších tržeb… Ale já vlastně mluvím o Vlašáku :-)

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Tažený štrůdl


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz