Recept Fougasse - provensálský plochý chléb

(Hodnoceno 3x) Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Fougasse - provensálský plochý chléb

Úvod

Sýr se dá použít i plísňový, náplň se dá obměňovat - klobása, olivy, sušená rajčata, restovaná cibule, použít se dá mnohé.

Postup

Z mouky, droždí, vody, oleje, soli, pepře a bylinek vypracujeme těsto a necháme 1 a půl hodiny kynout. Těsto můžeme udělat i v domácí pekárně.

Troubu rozehřejeme na 180°C.

Po vykynutí na pomoučeném vále vyválíme čtverec nebo obdélník, potřeme olivovým olejem, poklademe sýrem a půlkami rajčat. Kraje přehneme dovnitř, abychom náplň dobře uzavřeli. Placku obrátíme, stlačíme, uděláme do ní několik hlubších zářezů nožem.

Přendáme ji na plech, vyložený pečicím papírem, potřeme ještě zvrchu olejem, posolíme trochu hrubozrnnou solí a pečeme cca 30 minut.

Recept je z kategorií: Chléb


Reklama

Nahlásit recept

  • 10.08.12 vloženo
  • 10765x zobrazeno

Čas přípravy

  • 15 min + kynutí + 30 min pečení

Ingredience

  • 250 g polohrubé nebo hrubé mouky
  • sáček sušeného droždí (nebo půlka kostky čerstvého)
  • 125 ml vlažné vody
  • 25 ml olivového oleje
  • sůl, pepř
  • hrst posekaných bylinek na pizzu (rozmarýn, tymián, saturejka)
  • 6 cherry rajčat
  • 100 g tvrdého sýra, najkrájeného na hranolky nebo tlustší plátky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

van.Thomas 20.05.15 10:55

Nejsem si jistý, jestli to dopadlo, jak mělo. Ale i tak to byla náramná lahůdka. Z obrázků jsem nabyl dojmu, že to má být nadýchané, což u mě nebylo, protože po rozválení placky a vytvarování už se to podruhé nezvedlo. Budu to trénovat. Mouku jsem použil polohrubou.

Odkaz na uvaření

mahulen 16.04.13 12:38

Výborný chléb. Nejoblíbenější náplní jsou rajčátka a sýr, někdy přidám restovanou cibulku. Opožděně děkuji zébulon za recept.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 20.09.12 16:16

Výborná dobrota, dělala jsem z dvojité dávky (2 ks). Jako náplň jsem použila domácí klobásu (děláme je z vepřového smíchaného se skopovým, kravičky bohužel nechováme, neměli bychom je kam ustájit) pokrájenou na kolečka a zelené olivy.
Už při pečení to nádherně provonělo celý dům :)
Z koření jsem použila tymián, oregano, bazalku a rozmarýn. Hrubou sůl navrch jsme si museli tentokrát odpustit, protože jsem úplně zapomněla, že jsem ji posledně dodělala na preclíky a nekoupila… Ale i tak to je výborné!

Uvaření se již líbí 7 labužníkům
Odkaz na uvaření

zébulon 10.08.12 15:25

Z vyváleného těsta vykrájena kolečka, potřena olivovým olejem, upečenými rajčaty a zbylou ratatouille, nasekanou nadrobno. Pečeno na 200°C 10 minut. Na závěr jsem navrch rozdrobila jeden malý čerstvý kozí sýr (tentokrát picandou) a ozdobila lístkem rukoly. Moc dobré jednohubky!

Uvaření se již líbí 11 labužníkům

Diskuse k receptu Fougasse - provensálský plochý chléb

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
hippolyta
394 příspěvků 20.05.15 19:23

Van Thomas, vsak je to v nazvu - plochy chleb :- ). Moc to nevyskoci, ale dulezita je chut a pokud se placka uplne nesrazila a byla dobra, vsechno je v nejlepsim poradku. Ale samosebou, trenink nezaskodi. Practice make the master! zebulon v. r.

 
radium
34 příspěvků 29.05.14 17:05

@rychlokvaška pokud to bylo Lahůdkové droždí COUNTRY LIFE (balíček 150 g), tak to ani nakynout nemohlo. Jsou to inaktivované kvasnice, které nezajišťují kynutí, ale používají se jako ochucovadlo.

 
birkana
1668 příspěvků 28.05.14 14:34

@rychlokvaška, raději se řiď údajem na sáčku. Některý výrobce má sáček droždí na 1 kg mouky a jiný na 500 g 8o Těch 15 g je asi hodně - já mám

  • droždí Fermipan: 11 g na 1 kg mouky
  • droždí RUF: 7 g na 500 g mouky - zde výrobce udává, že sáček odpovídá 25 g čerstvého droždí

Někdy se mi stane, že sušené droždí obtížně kyne a proto si i z něho připravím kvásek (ne pro použití v pekárně :cert: ). Tam ale klidně dám navrch mouky rozdrobené čerstvé ;)

 
exczech
297 příspěvků 28.05.14 14:27
klas

@babi To je pekny vyraz ; ve forme klasu :)

 
hippolyta
394 příspěvků 27.05.14 22:11

Mila okurcicko, sla jsem se podivat na pytlik se susenym drozdim - muj ma 10 g, znacka obycejna ze samoobsluhy. Nevim v cem muze byt chyba, ale mela bys testo, pokud si ho nedelas v domaci pekarne, prodelavat nejmene pet minut, az bude pekne elasticke. Pak dat do nejlepe porcelanove nebo kameninove misy a nechat kynout na teplem miste. Mam na to takovy figl, zapnu v elektricke troube jen osvetleni a misu s testem tam zavru. Zarovka troubu vyhreje tak akorat, aby testo pekne vykynulo. Ona ta fougasse neni jako focaccia, nadychana, je opravdu po upeceni spis plocha, ale testo pred pecenim by nakynout melo. Dej vedet, jak to dopadlo! Zdravi byvsi zebulon.

 
rychlokvaška
1 příspěvek 27.05.14 21:22

Dnes jsem se pustila s chuti do tveho receptu. Dokonce jsem si pripravila testo hned na 2 Fougasse. Ale nenakynulo. Pouzila jsem susene drozdi Countrylife. Kolik je dle tebe 1 sacek? Ja dala 15g. A asi to bylo malo :(
Urcite se nevzdam a chtela bych zkusit jeste jednou. Takhle jsme si pochutnali na obracene pizze :)
Dekuji za radu.

 
babi
6360 příspěvků 01.10.12 00:15

Zebuli, koukni na sladkou verzi http://www.labuznik.com/…pes-sucrees/ Slanou take pecu a to casteji, avsak pouze s bylinkami a to ve forme klasu… Stravnici si jednoduse utrhavaji casti.
Zdravim!

 
Zuzka1973
2192 příspěvků 20.09.12 16:44

@jolana
Nás potěšil také… je to dárek od kamaráda.

Jol, báječně to spolu ladilo, ony ty olivy si o víno doslova říkaly, tak ten dárek přišel doslova na zavolanou :palec:

 
jolana
5065 příspěvků 20.09.12 16:42

Zuzko, a co ten Tokaj? dobry ze ano ..ten ma velmi potesil… :hug: Nech zije Tokaj :lol:

 
Zuzka1973
2192 příspěvků 20.09.12 16:23

Zatím jsme vyzkoušeli náplň z klobás a oliv… Už teď se těším, až vyzkoušíme s tou cibulkou :palec:
pod klobásovo-olivovou náplň jsem použila ementál, k té cibulce ještě nevím… Ale ještě mám v plánu olivy s nivou…
Díky moc za tento recept :kytka:

 
babi
6360 příspěvků 26.08.12 21:50

Zebuli, tohoto chleba jsem se napekla…dokonce jsem byla presvedcena, ze jsem recept pridala na Labu. Ja vsak pekla tradicni, jenom s bylinkami nanejvys s posekanymi olivami, coz take ovlivnuje tvar ve forme klasu. Obdobny chleb vsak clovek najde vsude kolem Stredozemniho more. Moc Ti dekuji za pripominku a plnenou obdobu Fougasse.
S pozdravem…

 
Zuzka1973
2192 příspěvků 10.08.12 19:01

Dík za inspiraci :palec:
Pro mne s olivami, pro rodinku s klobáskou…
Hned ukládám :kytka:

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Pomerančová zmrzlina


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz