Recept Fougasse - provensálský plochý chléb
zébulon Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
Sýr se dá použít i plísňový, náplň se dá obměňovat - klobása, olivy, sušená rajčata, restovaná cibule, použít se dá mnohé.
Postup
Z mouky, droždí, vody, oleje, soli, pepře a bylinek vypracujeme těsto a necháme 1 a půl hodiny kynout. Těsto můžeme udělat i v domácí pekárně. Troubu rozehřejeme na 180°C. Po vykynutí na pomoučeném vále vyválíme čtverec nebo obdélník, potřeme olivovým olejem, poklademe sýrem a půlkami rajčat. Kraje přehneme dovnitř, abychom náplň dobře uzavřeli. Placku obrátíme, stlačíme, uděláme do ní několik hlubších zářezů nožem. Přendáme ji na plech, vyložený pečicím papírem, potřeme ještě zvrchu olejem, posolíme trochu hrubozrnnou solí a pečeme cca 30 minut.
Recept je z kategorií: Chléb
- 10.08.12 vloženo
- 13365x zobrazeno
Čas přípravy
- 15 min + kynutí + 30 min pečení
Ingredience
- 250 g polohrubé nebo hrubé mouky
- sáček sušeného droždí (nebo půlka kostky čerstvého)
- 125 ml vlažné vody
- 25 ml olivového oleje
- sůl, pepř
- hrst posekaných bylinek na pizzu (rozmarýn, tymián, saturejka)
- 6 cherry rajčat
- 100 g tvrdého sýra, najkrájeného na hranolky nebo tlustší plátky
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku20.5.15 10:55
Nejsem si jistý, jestli to dopadlo, jak mělo. Ale i tak to byla náramná lahůdka. Z obrázků jsem nabyl dojmu, že to má být nadýchané, což u mě nebylo, protože po rozválení placky a vytvarování už se to podruhé nezvedlo. Budu to trénovat. Mouku jsem použil polohrubou.
Líbí se mi16.4.13 12:38
Výborný chléb. Nejoblíbenější náplní jsou rajčátka a sýr, někdy přidám restovanou cibulku. Opožděně děkuji zébulon za recept.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 5 labužníkům20.9.12 16:16
Výborná dobrota, dělala jsem z dvojité dávky (2 ks). Jako náplň jsem
použila domácí klobásu (děláme je z vepřového smíchaného se
skopovým, kravičky bohužel nechováme, neměli bychom je kam ustájit)
pokrájenou na kolečka a zelené olivy.
Už při pečení to nádherně provonělo celý dům
Z koření jsem použila tymián, oregano, bazalku a rozmarýn. Hrubou sůl
navrch jsme si museli tentokrát odpustit, protože jsem úplně zapomněla, že
jsem ji posledně dodělala na preclíky a nekoupila… Ale i tak to je
výborné!
10.8.12 15:25
Z vyváleného těsta vykrájena kolečka, potřena olivovým olejem, upečenými rajčaty a zbylou ratatouille, nasekanou nadrobno. Pečeno na 200°C 10 minut. Na závěr jsem navrch rozdrobila jeden malý čerstvý kozí sýr (tentokrát picandou) a ozdobila lístkem rukoly. Moc dobré jednohubky!
Líbí se mi Uvaření se již líbí 11 labužníkůmDiskuse k receptu Fougasse - provensálský plochý chléb
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Fougasse - provensálský plochý chléb
395 příspěvků 20.5.15 19:23
Van Thomas, vsak je to v nazvu - plochy chleb :- ). Moc to nevyskoci, ale dulezita je chut a pokud se placka uplne nesrazila a byla dobra, vsechno je v nejlepsim poradku. Ale samosebou, trenink nezaskodi. Practice make the master! zebulon v. r.
34 příspěvků 29.5.14 17:05
@rychlokvaška pokud to bylo Lahůdkové droždí COUNTRY LIFE (balíček 150 g), tak to ani nakynout nemohlo. Jsou to inaktivované kvasnice, které nezajišťují kynutí, ale používají se jako ochucovadlo.
@rychlokvaška, raději se řiď údajem na sáčku. Některý výrobce má sáček droždí na 1 kg mouky a jiný na 500 g
Těch 15 g je asi hodně - já mám
Někdy se mi stane, že sušené droždí obtížně kyne a proto si i z něho připravím kvásek (ne pro použití v pekárně
). Tam ale klidně dám navrch mouky rozdrobené
čerstvé 
@babi To je pekny vyraz ; ve forme klasu
395 příspěvků 27.5.14 22:11
Mila okurcicko, sla jsem se podivat na pytlik se susenym drozdim - muj ma 10 g, znacka obycejna ze samoobsluhy. Nevim v cem muze byt chyba, ale mela bys testo, pokud si ho nedelas v domaci pekarne, prodelavat nejmene pet minut, az bude pekne elasticke. Pak dat do nejlepe porcelanove nebo kameninove misy a nechat kynout na teplem miste. Mam na to takovy figl, zapnu v elektricke troube jen osvetleni a misu s testem tam zavru. Zarovka troubu vyhreje tak akorat, aby testo pekne vykynulo. Ona ta fougasse neni jako focaccia, nadychana, je opravdu po upeceni spis plocha, ale testo pred pecenim by nakynout melo. Dej vedet, jak to dopadlo! Zdravi byvsi zebulon.
1 příspěvek 27.5.14 21:22
Dnes jsem se pustila s chuti do tveho receptu. Dokonce jsem si pripravila testo hned na 2 Fougasse. Ale nenakynulo. Pouzila jsem susene drozdi Countrylife. Kolik je dle tebe 1 sacek? Ja dala 15g. A asi to bylo malo

Urcite se nevzdam a chtela bych zkusit jeste jednou. Takhle jsme si pochutnali na obracene pizze
Dekuji za radu.
Zebuli, koukni na sladkou verzi http://www.labuznik.com/…pes-sucrees/ Slanou take pecu a to casteji, avsak pouze s bylinkami a to ve forme klasu… Stravnici si jednoduse utrhavaji casti.
Zdravim!
@jolana
Nás potěšil také… je to dárek od kamaráda.
Jol, báječně to spolu ladilo, ony ty olivy si o víno doslova říkaly, tak ten dárek přišel doslova na zavolanou
5068 příspěvků 20.9.12 16:42
Zuzko, a co ten Tokaj? dobry ze ano ..ten ma velmi potesil…
Nech zije Tokaj 
Zatím jsme vyzkoušeli náplň z klobás a oliv… Už teď se těším, až vyzkoušíme s tou cibulkou

pod klobásovo-olivovou náplň jsem použila ementál, k té cibulce ještě nevím… Ale ještě mám v plánu olivy s nivou…
Díky moc za tento recept
Zebuli, tohoto chleba jsem se napekla…dokonce jsem byla presvedcena, ze jsem recept pridala na Labu. Ja vsak pekla tradicni, jenom s bylinkami nanejvys s posekanymi olivami, coz take ovlivnuje tvar ve forme klasu. Obdobny chleb vsak clovek najde vsude kolem Stredozemniho more. Moc Ti dekuji za pripominku a plnenou obdobu Fougasse.
S pozdravem…
Dík za inspiraci

Pro mne s olivami, pro rodinku s klobáskou…
Hned ukládám