Recept Fouace - velikonoční brioška

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Fouace  - velikonoční brioška

Úvod

Fouace (nebo fouasse, fouée) je tradiční, původně velikonoční, francouzská brioška, na kterou existuje velké množství receptů, lišících se podle regionů, ale tady na Labužníku je jen jeden od babi, podle kterého se brioška nejspíš ne úplně povede (je tam příliš málo mouky se mi zdá). Přidávám ještě jeden, protože je to moučník zvláštní, moc dobrý a v době domácích pekáren ne už vražedně pracný. Voda z pomerančových květů se dá koupit v četných arabských obchodech.

Podle knihy Pâtisseries maison od Florence Edelmann

Postup

Všechny přísady necháme dosáhnout pokojové teploty.

CELOU NÁSLEDUJÍCÍ ETAPU MŮŽE PROVÉST DOMÁCÍ PEKÁRNA NEBO ROBOT, pod naším dohledem.

V míse smícháme přesátou mouku, sůl a cukr. Uděláme uprostřed důlek, dáme do něj vejce, droždí rozmíchané s trochou mléka a vodu z pomerančových květů. Mícháme a přidáváme pomalu zbylé mléko, až získáme těsto, které tvoří kouli a přestává se chytat stěn mísy. Je pořád dost řídké, ale to je v pořádku, nelekejte se. Pokud se i nadále chytá stěn, což se může stát, z důvodu vlastností použité mouky, poprášíme několikrát moukou, ale důležité je těsto zpracovávat dostatečně dlouho, 20 až 30 minut. Přidáme potom změklé máslo a dále zpracováváme, dokud se máslo úplně nevstřebá. Zpracováváme ještě nějakou dobu, abychom do těsta dostali co nejvíc vzduchu (tak praví originální recept :- ) ). Těsto se stává pevnějším a pevnějším.

Těsto (před fází kynutí vyndáme z pekárny) přikryjeme utěrkou a necháme odpočívat přes noc na chladném chráněném místě (v některých receptech uvádějí v lednici).

Další den těsto přendáme na pomoučený vál, pomoučíme si i ruce a zpracováváme těsto znovu, překládáme ho přes sebe, můžeme přidat rozinky nebo jiné suché plody (citronát, datle, mandle…). Pokud chceme dělat dvě menší briošky, rozdělíme těsto na poloviny, vyválíme z nich válce a vytvoříme kruhy, které položíme na plech, vyložený papírem na pečení. Aby se nám udržel otvor uprostřed, dáme do něj pomoučenou skleničku nebo kulaté tvořítko. Necháme zakryté kynout další hodinu.

Troubu rozehřejeme na 160-175°C, briošky potřeme žloutkem, rozmíchaným ve lžíci teplé vody, posypeme perlovým cukrem (pokud máme) a pečeme cca 25 - 30 minut. V některých receptech se po upečení brioška potře rozšlehaným bílkem, ovoněným pomerančovou vodou (nesmí být asi v tom případě posypaná perlovým cukrem).

Doporučuji udělat jednu větší briošku, je uvnitř vláčnější, než dvě malé.

Dobrou chuť!

Recept je z kategorií: Moučníky


Reklama

Nahlásit recept

  • 29.03.13 vloženo
  • 4130x zobrazeno

Čas přípravy

  • dlouho

Ingredience

  • Na dvě menší nebo jednu větší briošku
  • 500 g mouky (směs hladké a polohrubé zhruba 3: 7)
  • 20 g droždí
  • 100G másla
  • 150 ml mléka
  • 3 střední vejce
  • 125 g cukru
  • špetka soli
  • 2 polévkové lžíce vody z pomerančových květů (pokud nemáte, nedáte, nebude to už fouace, ale bude to taky dobré - bude to nejspíš mazanec) nastrouhaná kůra z celého omytého citrónu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

zébulon 29.03.13 18:02

Uvaření se již líbí 8 labužníkům

Diskuse k receptu Fouace - velikonoční brioška

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
zébulon  29.03.13 20:14

Ano, použila. Dělávám tuhle briošku už dlouho, poprvé jsem se s ní mořila po staru, ale teď už to nechávám na pekárně. Dokonce jsem mockrát vynechala tu odpočinkovou noc a jde to taky. Je to trochu jiné, možná vůně a struktura buchty je taková „obyčejnější“.

 
Frantiska
927 příspěvků 29.03.13 19:36

Vypada to moc zajimave, jen by me zajimalo, pouzila jsi pekarnu?

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz