Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
zébulon Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Fouace (nebo fouasse, fouée) je tradiční, původně velikonoční, francouzská brioška, na kterou existuje velké množství receptů, lišících se podle regionů, ale tady na Labužníku je jen jeden od babi, podle kterého se brioška nejspíš ne úplně povede (je tam příliš málo mouky se mi zdá). Přidávám ještě jeden, protože je to moučník zvláštní, moc dobrý a v době domácích pekáren ne už vražedně pracný. Voda z pomerančových květů se dá koupit v četných arabských obchodech.
Podle knihy Pâtisseries maison od Florence Edelmann
Všechny přísady necháme dosáhnout pokojové teploty. CELOU NÁSLEDUJÍCÍ ETAPU MŮŽE PROVÉST DOMÁCÍ PEKÁRNA NEBO ROBOT, pod naším dohledem. V míse smícháme přesátou mouku, sůl a cukr. Uděláme uprostřed důlek, dáme do něj vejce, droždí rozmíchané s trochou mléka a vodu z pomerančových květů. Mícháme a přidáváme pomalu zbylé mléko, až získáme těsto, které tvoří kouli a přestává se chytat stěn mísy. Je pořád dost řídké, ale to je v pořádku, nelekejte se. Pokud se i nadále chytá stěn, což se může stát, z důvodu vlastností použité mouky, poprášíme několikrát moukou, ale důležité je těsto zpracovávat dostatečně dlouho, 20 až 30 minut. Přidáme potom změklé máslo a dále zpracováváme, dokud se máslo úplně nevstřebá. Zpracováváme ještě nějakou dobu, abychom do těsta dostali co nejvíc vzduchu (tak praví originální recept :- ) ). Těsto se stává pevnějším a pevnějším. Těsto (před fází kynutí vyndáme z pekárny) přikryjeme utěrkou a necháme odpočívat přes noc na chladném chráněném místě (v některých receptech uvádějí v lednici). Další den těsto přendáme na pomoučený vál, pomoučíme si i ruce a zpracováváme těsto znovu, překládáme ho přes sebe, můžeme přidat rozinky nebo jiné suché plody (citronát, datle, mandle...). Pokud chceme dělat dvě menší briošky, rozdělíme těsto na poloviny, vyválíme z nich válce a vytvoříme kruhy, které položíme na plech, vyložený papírem na pečení. Aby se nám udržel otvor uprostřed, dáme do něj pomoučenou skleničku nebo kulaté tvořítko. Necháme zakryté kynout další hodinu. Troubu rozehřejeme na 160-175°C, briošky potřeme žloutkem, rozmíchaným ve lžíci teplé vody, posypeme perlovým cukrem (pokud máme) a pečeme cca 25 - 30 minut. V některých receptech se po upečení brioška potře rozšlehaným bílkem, ovoněným pomerančovou vodou (nesmí být asi v tom případě posypaná perlovým cukrem). Doporučuji udělat jednu větší briošku, je uvnitř vláčnější, než dvě malé. Dobrou chuť!
Recept je z kategorií: Moučníky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Fouace - velikonoční brioška
Ano, použila. Dělávám tuhle briošku už dlouho, poprvé jsem se s ní mořila po staru, ale teď už to nechávám na pekárně. Dokonce jsem mockrát vynechala tu odpočinkovou noc a jde to taky. Je to trochu jiné, možná vůně a struktura buchty je taková „obyčejnější“.
Vypada to moc zajimave, jen by me zajimalo, pouzila jsi pekarnu?