Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
jolana Jordánská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail
Portulaku omyjeme, nechame dobre dosucha okapat. Otrhame listky a mlade byle. Tie hrube nechame -nie su chutne. Vsetko nasekame na vacsie kusky. Salat: 1 arabsky chlieb alebo 2 krajce chlenba nakrajame na kocky a bud ich opecieme na oleji do zlatava alebo na sucho v rure. Vychladnute opecene kocky dame do misy(ak su na sucho kvapneme na ne kusok olivoveho alebo ineho oleja a premiesame). Pridame narezanu portulaku, na jemno narezanu 1 cibulu, 2-3 paradajky na mansie kocky, osolime podla chuti, ak mame sumac tak pridame 1/2 KL , premiesame, zalejeme citron stavou a este raz premiesame. Ihned podavame. "Privarok": 1 nasekanu na jemno cibulu oprazime do biela a makka na olivovom alebo inom oleji, pridame 2-3 nasekane struciky cesnaku, osmahneme, k tomu nasekanu na hrubo portulaku, stipku kurkum, 2 narezane na male kusky paradajky,sol, osmahneme , prikryjeme a dodusime do makka. Je to za chvilku hotove. Kto chce zamiesa vajicko ako do leca. Podavame s chlebom. Ako napln: Nasekanu portulaku premiesame s nasekanou cibulou, stipkou kurkumy, solou a stavou z 1/2 citrona. Kto ma sumac prida 1 KL. Dame do sitka a nechame trosku odtiect poripade trosku vymackame. Plnime nou kysnute cesto ako satocky , dobre zatvorime a pecieme do zlatava. Dobru chut! Dobra je aj len tak otrhana a cerstva prilozena ako salat. Portulaka ma lahodnu nakyslastu chut podobnu ako stovik. Na blizkom vychode a v stredomori je to velmi oblubena zelenina, ktora sa aj pestuje a predava. Forfahenna znamena veselucka..v obdobi postu a na jar je zvlast vitana a obstastni..;-))
Recept je z kategorií: Bezmasá jídla
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Forfahenna/Bagle
5068 příspěvků 2.8.15 21:43
..salat a zdravy

@Manana
konzervovanej najdeš někde tady , o čerstvém nevím, asi jen uzmout z nějaké zahrady. Hodně štěstí!
5068 příspěvků 28.4.10 02:32
Manano, si mi pripomenul ze musim kdesi ulupit nopal o);)
Dobrý recept na portulák s vepřovým je tady .
5068 příspěvků 28.4.10 01:32
foto ..srucha, portulaka a z nej salat..kupena u zeleninara
5068 příspěvků 17.4.09 22:32
Marianne, Srucha je velmi lahodna. Ja ju mam rada podusenu na cibulke a cesnaku, 1 paradajku na kocky, stipku kurkum, soli a nakoniec kvapku citr.stavu (ked je mladucka tak je prijemne kysela aj bez toho).
Alebo chleba na kocky oprazeny bud nasucho v rure alebo na oleji, na to nasekanu sruchu, paradajku na kocky, cibulu na kocky, sumac, sol, oli.olej a citronovu stavu.Fantasticky salat , ktory sa vola Fettus a v lete v horucavach aj obed…
Mozeme aj nasekat sruchu, ku nej cibulu na kocky, oliv.olej , sol, sumac a citr.stavu , dame do cedniku aby odtekala stava. Zamiesime obycajne kysnute cesto a plnime tasticky. Upecieme do zlatava. Su bozske.
Zdravim, pekny den, vikend a krasnu jar zelam..:))
297 příspěvků 17.4.09 21:27
Doma děláme salát ze šruchy zelné - omytou šruchu podusit/spařit, přidat prolisovaný česnek (hodně), ev. citronovou šťávu, olivový olej …a s husto-hustým bílým jogurtem a dobrým chlebem - super delikatesa, jedna z mých nejoblíbenějších…
Alena45 - kdybych bydlela v rozumné vzdálenosti, tak bych ji okamžitě vykupovala v neomezeném množství, až by se stala na Tvé zahradě nedostatkovou rostlinou …
Pěkný recept, zdravím. M. .-)
5068 příspěvků 5.3.09 21:29
o portulake a inych sa mozeme docitat v knihe: Pestovanie a prakticke vyuzitie menej znamych druhov zeleniny-Maria Klenova
5068 příspěvků 5.3.09 21:22
urob osvetu a predavaj…;-) ..je to lahodna zelenina a zdrava.Tak ak skusis nech chuti..:)
588 příspěvků 5.3.09 19:52
Ja ju mám strašne premnoženú v celej záhrade a fakt sa nedá vykynožiť. No a teraz sa dozviem, že ju môžem jesť ? To mi doma asi nikto neuverí.