Recept Fondant z Franche-Comté

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Medjo mi svým receptem na „gougere“ připoměla mého oblíbeného gastronoma a tak jsem neodolal vložit sem další jeho recept ze stejné kapitoly a stejné oblasti.
Nevyčítejte mi, že mezi ingrediencemi něco chybí, dodržel jsem přesně i grafickou úpravu knihy z r. 1937.

Postup

K tomuto kusu těsta přidám sto gramů strouhaného ementálu a znovu prsty propracuji.
Pak rozválím toto těsto na silně pomoučeném válu tak, aby nebylo vyšší než čtyři milimetry. Z této placky pak vykrojím kolečka, která mají asi průměr šálku na čaj. Nato slepím dvě a dvě kolečka hustým bechameilem. Takto udělám asi dvanáct dvojitých koleček, která položím na omaštěný plech a která dám péci v horké troubě asi deset minut. Vytáhnu je z trouby a podávám je velmi teplé jako předkrm, k němuž budeme píti zase víno z Arbois. Takhle jsem viděl dělat tento předkrm zázračnýma rukama žaček kuchařské školy v Besanconu.

EDOUARD DE POMIANE, Veselé Umění kuchařské, Fr. Borový v Praze 1937

Dobrou chuť!

Recept je z kategorií: Slané pečivo


Reklama

Nahlásit recept

  • 01.05.10 vloženo
  • 2992x zobrazeno

Ingredience

  • Propracuji křehké těsto, které jsem si připravil tak, že jsem smíchal:
  • Mouku......................200g
  • máslo.......................100g
  • studenou vodu...........třetinu sklenice
  • špetku soli.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Fondant z Franche-Comté

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
niivka
79 příspěvků 17.05.10 21:38
Re: Fondant z Franche-Comté

Martin, tak isto aj Vám ďakujem za doplnenie receptu. Prajem príjemný deň :-)

 
niivka
79 příspěvků 17.05.10 21:37
Re: Fondant z Franche-Comté Casino

ou ďakujem Vám moc krásne, schválil ste mi moje syry :-) moje chuťové vnemy budú naplnené :-))

 
martin_etzl
280 příspěvků 17.05.10 04:57
Re: Fondant z Franche-Comté Niivko,

bešamel dělám z jedné lžíce másla, jedné lžíce hladké mouky a jeden a půl šálku mléka, sůl, pepř a já osobně ne oříšek, ale na špičku nože muškátového květu. A už jsem to zkusil i s tím, že jsem do chladného bešamelu vmíchal trochu strouhaného sýra, stejného jako byl ten v těstě. Nic se tím nezkazí.

 
casino
4466 příspěvků 17.05.10 02:51
Re: Fondant z Franche-Comté

Občas dělám bešamel podle tohoto receptu: Bešamel originál vědom si toho, že to není originál Ten se připravuje jen z másla, mouky, mléka, soli, oříšku (lze vynechat). Vím, je to maličkost (slovíčkaření), ale vše ostatní je ochucená bešamelová omáčka… Třeba sýrem :-) Nebo dvěma sýry :-))
Nevím jak martin_etzl :-), ale EDOUARD DE POMIANE jistě použil bešamelu i s muškátovým oříškem (no přece aby to mělo nějakou chuť :-)))

 
niivka
79 příspěvků 17.05.10 02:04
Re: Fondant z Franche-Comté

Martin, ako robíte bešamel k týmto kolečkám? Podľa ľubovôle chuti a snaženia, alebo … Ja mám veľmi rada bešamel z dvoch druhov syra…

 
martin_etzl
280 příspěvků 04.05.10 05:28
Re: Fondant z Franche-Comté

OK, zkusím šáleček jako náprstek

 
mjam  04.05.10 04:32
Re: Fondant z Franche-Comté

@ martin

Jasně, že jsem četl pozorně. Málokdo uvede zdroj, toho si moc cením. Většinou se recepty kradou Moje poznámka se vztahovala na obyčeje lokality a ne na autora či obsah knihy.

Francouzi pijí převážně kávu. Už jsi viděl, jak malé jsou jejich čajové šálky? Podle jejich velikosti dokážou z těsta udělat třeba i 28 koleček :)

 
casino
4466 příspěvků 04.05.10 04:30
Re: Fondant z Franche-Comté

Hmmm, za tři měsíce se zde vystřídali čtyři jedinci podobného ražení; že by se znovu okotili?:-()
martin_etzl, zkuste menší hrnek :-)))

 
martin_etzl
280 příspěvků 04.05.10 03:01
Re: Fondant z Franche-Comté Mjame,

tenhle recept jsem skutečně pekl tak, jak je napsán, krok za krokem. Jediné v čem se liším je, že nikdy nedokážu vyválet z množství těsta 24 koleček, maximum jsem se dostal na 20.
Ovšem pokud budeš pozorně číst, zjistíš, že v receptu nepopisuju vlastní zkušenosti, ale slovo od slova publikuji recept legendárního gastronoma E. de Pomiane. Proto je tam ementál, proto, že ho tam má on. A proto tam zůstane až do té doby, kdy se ho budeme moci zeptat, jak to myslel. A protože už dávno vaří na nebesích, bude to jistě ještě chvíli trvat :).

 
mjam  04.05.10 01:47
Re: Fondant z Franche-Comté

@ sveva

co když - co kdyby. Bývával jsem v Besanconu hodně často a naučil se tam, že pokud jde o sýry není žádná země Francii tak vzdálená jako Holandsko, Švýcarsko a Itálie :).

Slibuji, že až budu fondant dělat, udělám dva druhý těsta s oběma sýry a podám tady zprávu. Vyzkoušet je lepší než nastudovat :) I když věřím, že Martin už má obojí za sebou a tady předává dobré zkušenosti.

Pozdrav
mjam

 
sveva
751 příspěvků 03.05.10 19:04
Re: Fondant z Franche-Comté mjam

V Besanconu by mohli použít sýr comté, ale není vyloučeno použití ementálu s ohledem na sousedící Švýcarsko. Co když v té škole chtěli v receptu právě tu chutˇementálu?
Zdravím

 
mjam  03.05.10 07:21
Re: Fondant z Franche-Comté

Recept se mi líbí, určitě ho vyzkouším. Myslím si ale, že by Francouz z Besanconu použil místo ementálu místní sýr Comté, který je trochu slanější a má asi i víc tuku. Není-li k dispozici, mohl by se použít Gruyere, ale originál je prostě originál.

Arbois je vynikající vinko a zaslouží si víc pozornosti než má doposud.

 
karminek
757 příspěvků 02.05.10 02:28
Re: Fondant z Franche-Comté

Martine to se mi líbí

 
cookie123
253 příspěvků 01.05.10 22:37
Re: Fondant z Franche-Comté

Martine, krásný recept, tohle jsem ještě nezkoušela a ani nic podobného. Já jsem spíš na „slanoví“ než cukrovi:)))

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...
Karbanátky Karbanátky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz