Recept Fondant z Franche-Comté

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Medjo mi svým receptem na „gougere“ připoměla mého oblíbeného gastronoma a tak jsem neodolal vložit sem další jeho recept ze stejné kapitoly a stejné oblasti.
Nevyčítejte mi, že mezi ingrediencemi něco chybí, dodržel jsem přesně i grafickou úpravu knihy z r. 1937.

Postup

K tomuto kusu těsta přidám sto gramů strouhaného ementálu a znovu prsty propracuji. Pak rozválím toto těsto na silně pomoučeném válu tak, aby nebylo vyšší než čtyři milimetry. Z této placky pak vykrojím kolečka, která mají asi průměr šálku na čaj. Nato slepím dvě a dvě kolečka hustým bechameilem. Takto udělám asi dvanáct dvojitých koleček, která položím na omaštěný plech a která dám péci v horké troubě asi deset minut. Vytáhnu je z trouby a podávám je velmi teplé jako předkrm, k němuž budeme píti zase víno z Arbois. Takhle jsem viděl dělat tento předkrm zázračnýma rukama žaček kuchařské školy v Besanconu. EDOUARD DE POMIANE, Veselé Umění kuchařské, Fr. Borový v Praze 1937 Dobrou chuť!

Recept je z kategorií: Slané pečivo

Nahlásit recept

  • 01.05.10 vloženo
  • 3175x zobrazeno

Ingredience

  • Propracuji křehké těsto, které jsem si připravil tak, že jsem smíchal:
  • Mouku......................200g
  • máslo.......................100g
  • studenou vodu...........třetinu sklenice
  • špetku soli.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Fondant z Franche-Comté

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
niivka
79 příspěvků 17.05.10 21:38
Re: Fondant z Franche-Comté

Martin, tak isto aj Vám ďakujem za doplnenie receptu. Prajem príjemný deň :-)

niivka
79 příspěvků 17.05.10 21:37
Re: Fondant z Franche-Comté Casino

ou ďakujem Vám moc krásne, schválil ste mi moje syry :-) moje chuťové vnemy budú naplnené :-))

martin_etzl
280 příspěvků 17.05.10 04:57
Re: Fondant z Franche-Comté Niivko,

bešamel dělám z jedné lžíce másla, jedné lžíce hladké mouky a jeden a půl šálku mléka, sůl, pepř a já osobně ne oříšek, ale na špičku nože muškátového květu. A už jsem to zkusil i s tím, že jsem do chladného bešamelu vmíchal trochu strouhaného sýra, stejného jako byl ten v těstě. Nic se tím nezkazí.

casino
4488 příspěvků 17.05.10 02:51
Re: Fondant z Franche-Comté

Občas dělám bešamel podle tohoto receptu: Bešamel originál vědom si toho, že to není originál Ten se připravuje jen z másla, mouky, mléka, soli, oříšku (lze vynechat). Vím, je to maličkost (slovíčkaření), ale vše ostatní je ochucená bešamelová omáčka… Třeba sýrem :-) Nebo dvěma sýry :-))
Nevím jak martin_etzl :-), ale EDOUARD DE POMIANE jistě použil bešamelu i s muškátovým oříškem (no přece aby to mělo nějakou chuť :-)))

niivka
79 příspěvků 17.05.10 02:04
Re: Fondant z Franche-Comté

Martin, ako robíte bešamel k týmto kolečkám? Podľa ľubovôle chuti a snaženia, alebo … Ja mám veľmi rada bešamel z dvoch druhov syra…

martin_etzl
280 příspěvků 04.05.10 05:28
Re: Fondant z Franche-Comté

OK, zkusím šáleček jako náprstek

mjam
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 04.05.10 04:32
Re: Fondant z Franche-Comté

@ martin

Jasně, že jsem četl pozorně. Málokdo uvede zdroj, toho si moc cením. Většinou se recepty kradou Moje poznámka se vztahovala na obyčeje lokality a ne na autora či obsah knihy.

Francouzi pijí převážně kávu. Už jsi viděl, jak malé jsou jejich čajové šálky? Podle jejich velikosti dokážou z těsta udělat třeba i 28 koleček :)

casino
4488 příspěvků 04.05.10 04:30
Re: Fondant z Franche-Comté

Hmmm, za tři měsíce se zde vystřídali čtyři jedinci podobného ražení; že by se znovu okotili?:-()
martin_etzl, zkuste menší hrnek :-)))

martin_etzl
280 příspěvků 04.05.10 03:01
Re: Fondant z Franche-Comté Mjame,

tenhle recept jsem skutečně pekl tak, jak je napsán, krok za krokem. Jediné v čem se liším je, že nikdy nedokážu vyválet z množství těsta 24 koleček, maximum jsem se dostal na 20.
Ovšem pokud budeš pozorně číst, zjistíš, že v receptu nepopisuju vlastní zkušenosti, ale slovo od slova publikuji recept legendárního gastronoma E. de Pomiane. Proto je tam ementál, proto, že ho tam má on. A proto tam zůstane až do té doby, kdy se ho budeme moci zeptat, jak to myslel. A protože už dávno vaří na nebesích, bude to jistě ještě chvíli trvat :).

mjam
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 04.05.10 01:47
Re: Fondant z Franche-Comté

@ sveva

co když - co kdyby. Bývával jsem v Besanconu hodně často a naučil se tam, že pokud jde o sýry není žádná země Francii tak vzdálená jako Holandsko, Švýcarsko a Itálie :).

Slibuji, že až budu fondant dělat, udělám dva druhý těsta s oběma sýry a podám tady zprávu. Vyzkoušet je lepší než nastudovat :) I když věřím, že Martin už má obojí za sebou a tady předává dobré zkušenosti.

Pozdrav
mjam

sveva
751 příspěvků 03.05.10 19:04
Re: Fondant z Franche-Comté mjam

V Besanconu by mohli použít sýr comté, ale není vyloučeno použití ementálu s ohledem na sousedící Švýcarsko. Co když v té škole chtěli v receptu právě tu chutˇementálu?
Zdravím

mjam
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 03.05.10 07:21
Re: Fondant z Franche-Comté

Recept se mi líbí, určitě ho vyzkouším. Myslím si ale, že by Francouz z Besanconu použil místo ementálu místní sýr Comté, který je trochu slanější a má asi i víc tuku. Není-li k dispozici, mohl by se použít Gruyere, ale originál je prostě originál.

Arbois je vynikající vinko a zaslouží si víc pozornosti než má doposud.

karminek
757 příspěvků 02.05.10 02:28
Re: Fondant z Franche-Comté

Martine to se mi líbí

cookie123
253 příspěvků 01.05.10 22:37
Re: Fondant z Franche-Comté

Martine, krásný recept, tohle jsem ještě nezkoušela a ani nic podobného. Já jsem spíš na „slanoví“ než cukrovi:)))

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Domácí svíčková omáčka

Nejlepší recepty

Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz