Recept Plněná placka - Farcita con gorgonzola

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Plněná placka - Farcita con gorgonzola

Úvod

Z kuchařky - Zlaté recepty

Postup

V míse smícháme mouku se solí.
Droždí rozmícháme se 200ml vody a necháme vzejít.
K mouce přilijeme vodu s droždím a olivový olej a zpracujeme na hladké a vláčné těsto. Podle potřeby přidáme vodu.
Pod utěrkou necháme těsto na teplém místě asi hodinu vykynout.

Gorgonzolu rozmačkáme vidličkou.
Bylinky omyjeme, osušíme, otrháme ze stonků a najemno posekáme.
Gorgonzolu smícháme s bylinkami, třemi lžícemi oleje a parmazánem.

Na pečící plech nalijeme asi dcl olivového oleje a rozetřeme.
Vykynuté těsto prohněteme na pracovní desce na trošce mouky. Rozdělíme na dvě části a vyválíme placky podle velikosti plechu.

Troubu předehřejeme na 220°C, horkovzdušnou na 200°C.

Jeden plát těsta přeneseme na plech, potřeme náplní a přikryjeme druhým plátem. Okraje spodního plátu potřeme vodou a důkladně slepíme.

Na povrchu vymáčkneme prstem důlky a nalijeme do nich olivový olej.
Těsto přikryjeme a necháme asi 10 minut odpočívat.

Pečeme uprostřed trouby asi 20-25 minut, do lehce zlatava.

Recept je z kategorií: Slané koláče


Reklama

Nahlásit recept

  • 26.07.15 vloženo
  • 4014x zobrazeno

Čas přípravy

  • 20min+1,10h kynutí

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 400g hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 21g droždí
  • 300ml teplé vody
  • 5 polévkových lžic olivového oleje
  • Náplň:
  • 200g gorgonzoly
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 2 snítky oregana
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 30g strouhaného parmazánu
  • hrubá sůl.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 26.07.15 21:18

Uvaření se již líbí 8 labužníkům

Diskuse k receptu Plněná placka - Farcita con gorgonzola

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Alis
2617 příspěvků 07.08.15 16:21

To se omlouvám, už na něj nesáhnu :D

 
jolana
5064 příspěvků 07.08.15 16:19

..ty taky MITO? tak pozri, na Mita mi nesahat, toho mam velmi rada… :mrgreen:

 
Alis
2617 příspěvků 07.08.15 16:12

Mito taky :mavam:

 
jolana
5064 příspěvků 07.08.15 15:58

@Alis, no nazdar 8o :mrgreen: a pritom to tu vsetko cierne na bielom? :mrgreen:.. som stale spokojna, mito jedno.. na rozdiel od teba… :mrgreen: :mavam:

 
Alis
2617 příspěvků 07.08.15 15:33

Nééé, musíš napsat Focaccia farcita, aby byla spokojená i Jolana :D

 
daduuja
1133 příspěvků 07.08.15 15:09

@Alis Tak jo, máš to v názvu :-) Příště přidám i pršut :-)

 
Alis
2617 příspěvků 07.08.15 14:53

Že jo? Divoké emoce, pošlu ti zprávy :)

Na druhou stranu, plněná placka je perfektní, i název je to dobrý :lol:

 
daduuja
1133 příspěvků 07.08.15 09:07

@Alis @Dadooa Už se perou… :dance:

Jeden netuší, že by plněná placka mohla vyvolat divoké emoce :-)

 
Dadooa
268 příspěvků 06.08.15 21:38

@Alis Dadooa se s tebou predevsim vůbec nechce bavit, tak ji prestan otravovat a porad ji psat. uz si ale zablokovana.
Otravujes a jeste si stezujes. :roll:

 
Alis
2617 příspěvků 06.08.15 17:35

Jooo, Casino, když bych dala k uveřejnění to,, co mi napsala v soukromé zprávě Dadooa, věřím, že ani Danda by si nemyslela, že je to její občas horší občas (dokonce!) lepší já

 
Alis
2617 příspěvků 04.08.15 15:17

Asi jsme se špatně pochopily… neznám plněnou focacciu, nezpochybnuji ji. Jen se občas zamýšlím, a kuchařkám, co vládnou kuchyním překážím. Omlouvám se za to, jen jsem prostě to, čemu se říká suchý teoretik. Neredukuju vodu na polovinu, nedělám, co dělají chef, jen občas nevařím, jen myslím :)

 
daduuja
1133 příspěvků 04.08.15 15:06

Hehehe, hlavně, že jolana našla jméno, už jsem začala propadat panice, že jsem stvořila něco, co neexistuje a přesto jsme to snědli :-)

Jojo, casino, Dadooa je moje druhé JÁ, někdy lepší, občas horší, udržuje mě v rovnováze :P

 
casino
4463 příspěvků 04.08.15 10:11
Furt si pletu ty dvě tady...

@daduuja a @Dadooa
Jsem si v duchu říkal, že něco takového (09:51) by Danda ani v rauši nenapsala :zed:
Hihi, a taky že nenapsala… :mavam: :)

Příspěvek upraven 04.08.15 v 13:37

 
Dadooa
268 příspěvků 04.08.15 09:51

@jolana :potlesk:
Miluju blaboly tupcu, ktery kdyz neco neznaj tak je to podezrely. a je okamzite nutno to zpochybnit, nejlíp nejak radobyvtipne aby to vypadalo nonsalantne. A pak se tvarit jako nepochopeny objevitel temi zamrzlymi hlupaky okolo. Ale ono to nakonec dopadne uplne obracene ;-) :-D

Příspěvek upraven 04.08.15 v 09:52

 
jau
457 příspěvků 04.08.15 08:55

Focacciu plněnou jsem pekla už několikrát, máme rádi i náplň s naloženými sušenými rajčátky. Mňam, jdu zadělávat :D :mavam:

 
jolana
5064 příspěvků 04.08.15 08:55

..hehe :mrgreen:..a co tak sa radsej usmiat trebras…ale, dajme tomu ze to je tak ako pises, tak naco potom mlatit slamu, ved ten net zjavne mas tiez, nemusis ani do tej italie chodit..ach jo, alis, alis,..mavam…a prosim ta, az budes odpovedat, tak daj po ach jo, trikrat jolana, nech to ma grady.. :mrgreen:

 
Alis
2617 příspěvků 04.08.15 01:14

Jolano, ach jo.

Střetla jsem se a dala jsem k dobru, každý pochopí dle svého, někdo si namasíruje ego dle svého, internet je velký a komu ku prospěchu… :D

 
jolana
5064 příspěvků 03.08.15 23:26

..sendvic je sendvic, ale foaccia farcita sa pecie s plnkou…zjavne ze si sa s tym este nestretla.. ono ta italie je kusok vacsia a ludnatejsia, potvora jedna,,,potrebuje to cas..len vydrzat! :mrgreen:

 
Alis
2617 příspěvků 03.08.15 22:47

Farcita… plněná, nadívaná, nejspíš. Nevím, prostě jsem se s tím nesetkala, ale je to jako bych řekla, že jsem se nesetlala s plněnou pizzou, calzone… člověk se pořád učí
Je to prostě takový fokáčový sendvič :lol:

 
Alis
2617 příspěvků 03.08.15 22:44

Daduujo, že to bylo skvělé, nepochybuji, stejně jakko jsem nikdy nepochybovala o tvé kuchyni… jen ta molekulární mě moc nebere, ale za to nemůžeš ty, prostě mě to nikdy neoslovilo a možná jsem dostatečně nepronikla do tajů :D

Vláčná placka po upečení na kamenech mi nedělá starosti, když rozpálíš kámen na víc jak na třista, stupňů, necháváš tam těsto jen chvilku, pár vteři, maximálně pár desítek vteřin, pak je vláčný indický naan v tandori peci stejně jako etruská placka

 
jolana
5064 příspěvků 03.08.15 22:19

…vola sa to Focaccia Farcita plus s cim je plnena..tej je tolko a vsakovakej..

 
daduuja
1133 příspěvků 03.08.15 22:05

@Alis :hug:, nevidím v tom nic osobního, jen nevím co napsat :-)

Tyhle placky, pocházejí opravdu na 99% od etrusků, ale nevím čím je kypřily aby zůstaly vláčné po upečení na těch kamenech :-), od nich je převzali Řekové, kteří začali dávat navrch něco :-) a nakonec z toho byla pizza, fakt. :-)
Kdysi možná ten sýr k nim přikusovali a zapíjeli vínem :-)
A jak jde čas, tak někdo vymyslel a do kuchařky napsal recept na placku plněnou sýrem a nazval ji foccacia, já jen vyzkoušela, protože měla přijít návštěva, která nejí maso ani sladké a dopadlo to dobře s bílým vínem :-)

 
Alis
2617 příspěvků 03.08.15 21:55

Beru zpět, milá Di, já už vzpomínat nemůžu. Dnes jsem k doma uskladněným mladým cuketkám a rajčatům koupila šalotku, papriku slovenskou, žlutou a červenou. Úmysl byl udělat jako přílohu k pečenému kuřeti grilovanou zeleninu.

Jooo, bylo to moc dobré, nemůžu si stěžovat, akorát jsem zapomněla přidat cukety a rajčata :roll:

 
Alis
2617 příspěvků 03.08.15 21:50

Vítej v klubu vykopávek, milá Di, já budu ve tvé společností spokojená :-)
A dokud si budeme pamatovat, můžeme vzpomínat :D

Bojím se, aby si to Daduua nevzala osobně, protoože ji mám ráda a osobní to není - já jen, že focaccia jako chlebová (pizzová) placka chudých se to peklo ještě před pár lety, nejen za památných etrusků…

Nicméně v místě, kde bydlím, což je nejrušnější centrum hlavního města, byla ještě před sto lety jen pole a trocha vinic, do kostela si chodili místní zemědělci pro duchovní útěchu několik kilometrů k Vltavě a kde nic, tu nic, co je to čas a běh času, že? Co je to pokrok… pak je nějaká placka, plněná, a bohatýrsky zalitá olejem jen podružnost :D

 
di
2451 příspěvků 03.08.15 20:31

No, náš chlapeček strávil poslední měsíc tím, že jako brigádu dělal pomocníka v jedné italské pekárně . Na dotaz o plnění odpověděl, že o tom nic neví, oni to tam nedělali, asi nepekli podle nových receptů, jen podle tradičních, denně zpracovali cca 65 kilo mouky (spíš víc). Ale třeba je vše jinak (i když Marcella Hazan taky o plnění nic nepíše), nejsem v italské kuchyni natolik zběhlá; asi by nám to nejlíp osvětlily místní italské diskutérky. Etrusky jsem nezažila, i když už jsem taky docela vykopávka, nevím.
P. S. Proti receptu jako takovému nemám nic, jen navazuji na níže uvedenou diskusi.

 
Alis
2617 příspěvků 03.08.15 15:13

Co já si pamatuju od Etrusků, mých lepších já, tak byly pečené na kamenech a vláčné, olejem se šetřilo jako platidlem :D

 
Dadooa
268 příspěvků 02.08.15 18:58

@daduuja my lepci ja, nediv se ze se to @Alis nezda. si to proste od etrusku pamatuje jinak. :lol:

 
daduuja
1133 příspěvků 02.08.15 13:32

@Alis od Etrusků se opravdu placky změnily, i když ty první pečené na kamenech byly asi křupavější :-)
Není to křupavé, zůstane vláčná a žvýkavá, i z fotky je vidět :-)

 
Alis
2617 příspěvků 01.08.15 20:20

Co se člověk nedoví… dodnes jsem žila v domění, že focccia je ten nechudší chléb chudých, tedy neplněný a nemastný, lehce pokapaný troškou oleje, rozmarýna a sůl. Dobře, dobře, vzdalujeme se v 21. století od předků, plníme, přidáváme, bohatýrsky bohatíme… :-)

Jen jedno mi nejde do hlavy: deci oleje na pečící papír? Není to trochu moc a nebude to spíš křupavě vysmažené než těstovitě vláčné?

 
Zuzka1973
2071 příspěvků 28.07.15 17:21

Už mám uloženo - tento typ pečiva mám moc ráda :kytka:

 
floridanka
20 příspěvků 27.07.15 22:34

Dala bych si. :D

 
Frantiska
927 příspěvků 27.07.15 20:56

Teda to musela byt dobrota. Při nejbližší příležitosti vyzkouším :)

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz