Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
daduuja Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Z kuchařky - Zlaté recepty
V míse smícháme mouku se solí. Droždí rozmícháme se 200ml vody a necháme vzejít. K mouce přilijeme vodu s droždím a olivový olej a zpracujeme na hladké a vláčné těsto. Podle potřeby přidáme vodu. Pod utěrkou necháme těsto na teplém místě asi hodinu vykynout. Gorgonzolu rozmačkáme vidličkou. Bylinky omyjeme, osušíme, otrháme ze stonků a najemno posekáme. Gorgonzolu smícháme s bylinkami, třemi lžícemi oleje a parmazánem. Na pečící plech nalijeme asi dcl olivového oleje a rozetřeme. Vykynuté těsto prohněteme na pracovní desce na trošce mouky. Rozdělíme na dvě části a vyválíme placky podle velikosti plechu. Troubu předehřejeme na 220°C, horkovzdušnou na 200°C. Jeden plát těsta přeneseme na plech, potřeme náplní a přikryjeme druhým plátem. Okraje spodního plátu potřeme vodou a důkladně slepíme. Na povrchu vymáčkneme prstem důlky a nalijeme do nich olivový olej. Těsto přikryjeme a necháme asi 10 minut odpočívat. Pečeme uprostřed trouby asi 20-25 minut, do lehce zlatava.
Recept je z kategorií: Slané koláče
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Plněná placka - Farcita con gorgonzola
To se omlouvám, už na něj nesáhnu
5068 příspěvků 7.8.15 16:19
..ty taky MITO? tak pozri, na Mita mi nesahat, toho mam velmi rada…
Mito taky
5068 příspěvků 7.8.15 15:58
@Alis, no nazdar
a pritom to tu vsetko cierne na bielom?
.. som stale spokojna, mito jedno.. na rozdiel od
teba…

Nééé, musíš napsat Focaccia farcita, aby byla spokojená i Jolana
1150 příspěvků 7.8.15 15:09
@Alis Tak jo, máš to v názvu
Příště přidám i pršut 
Že jo? Divoké emoce, pošlu ti zprávy
Na druhou stranu, plněná placka je perfektní, i název je to dobrý
1150 příspěvků 7.8.15 09:07
@Alis @Dadooa Už se perou…
Jeden netuší, že by plněná placka mohla vyvolat divoké emoce
268 příspěvků 6.8.15 21:38
@Alis Dadooa se s tebou predevsim vůbec nechce bavit, tak ji prestan otravovat a porad ji psat. uz si ale zablokovana.
Otravujes a jeste si stezujes.
Jooo, Casino, když bych dala k uveřejnění to,, co mi napsala v soukromé zprávě Dadooa, věřím, že ani Danda by si nemyslela, že je to její občas horší občas (dokonce!) lepší já
Asi jsme se špatně pochopily… neznám plněnou focacciu, nezpochybnuji ji. Jen se občas zamýšlím, a kuchařkám, co vládnou kuchyním překážím. Omlouvám se za to, jen jsem prostě to, čemu se říká suchý teoretik. Neredukuju vodu na polovinu, nedělám, co dělají chef, jen občas nevařím, jen myslím
1150 příspěvků 4.8.15 15:06
Hehehe, hlavně, že jolana našla jméno, už jsem začala propadat panice, že jsem stvořila něco, co neexistuje a přesto jsme to snědli
Jojo, casino, Dadooa je moje druhé JÁ, někdy lepší, občas horší, udržuje mě v rovnováze
@daduuja a @Dadooa

Jsem si v duchu říkal, že něco takového (09:51) by Danda ani v rauši nenapsala
Hihi, a taky že nenapsala…
Příspěvek upraven 04.08.15 v 13:37
268 příspěvků 4.8.15 09:51
@jolana

Miluju blaboly tupcu, ktery kdyz neco neznaj tak je to podezrely. a je okamzite nutno to zpochybnit, nejlíp nejak radobyvtipne aby to vypadalo nonsalantne. A pak se tvarit jako nepochopeny objevitel temi zamrzlymi hlupaky okolo. Ale ono to nakonec dopadne uplne obracene
Příspěvek upraven 04.08.15 v 09:52
457 příspěvků 4.8.15 08:55
Focacciu plněnou jsem pekla už několikrát, máme rádi i náplň s naloženými sušenými rajčátky. Mňam, jdu zadělávat

5068 příspěvků 4.8.15 08:55
..hehe
..a co tak sa radsej usmiat
trebras…ale, dajme tomu ze to je tak ako pises, tak naco potom mlatit slamu,
ved ten net zjavne mas tiez, nemusis ani do tej italie chodit..ach jo, alis,
alis,..mavam…a prosim ta, az budes odpovedat, tak daj po ach jo, trikrat
jolana, nech to ma grady.. 
Jolano, ach jo.
Střetla jsem se a dala jsem k dobru, každý pochopí dle svého, někdo si namasíruje ego dle svého, internet je velký a komu ku prospěchu…
5068 příspěvků 3.8.15 23:26
..sendvic je sendvic, ale foaccia farcita sa pecie s plnkou…zjavne ze si sa s tym este nestretla.. ono ta italie je kusok vacsia a ludnatejsia, potvora jedna,,,potrebuje to cas..len vydrzat!
Farcita… plněná, nadívaná, nejspíš. Nevím, prostě jsem se s tím nesetkala, ale je to jako bych řekla, že jsem se nesetlala s plněnou pizzou, calzone… člověk se pořád učí
Je to prostě takový fokáčový sendvič
Daduujo, že to bylo skvělé, nepochybuji, stejně jakko jsem nikdy nepochybovala o tvé kuchyni… jen ta molekulární mě moc nebere, ale za to nemůžeš ty, prostě mě to nikdy neoslovilo a možná jsem dostatečně nepronikla do tajů
Vláčná placka po upečení na kamenech mi nedělá starosti, když rozpálíš kámen na víc jak na třista, stupňů, necháváš tam těsto jen chvilku, pár vteři, maximálně pár desítek vteřin, pak je vláčný indický naan v tandori peci stejně jako etruská placka
5068 příspěvků 3.8.15 22:19
…vola sa to Focaccia Farcita plus s cim je plnena..tej je tolko a vsakovakej..
1150 příspěvků 3.8.15 22:05
@Alis
, nevidím v tom nic osobního, jen nevím co
napsat 
Tyhle placky, pocházejí opravdu na 99% od etrusků, ale nevím čím je kypřily aby zůstaly vláčné po upečení na těch kamenech
, od nich je převzali Řekové, kteří začali
dávat navrch něco
a nakonec z toho byla pizza, fakt. 


Kdysi možná ten sýr k nim přikusovali a zapíjeli vínem
A jak jde čas, tak někdo vymyslel a do kuchařky napsal recept na placku plněnou sýrem a nazval ji foccacia, já jen vyzkoušela, protože měla přijít návštěva, která nejí maso ani sladké a dopadlo to dobře s bílým vínem
Beru zpět, milá Di, já už vzpomínat nemůžu. Dnes jsem k doma uskladněným mladým cuketkám a rajčatům koupila šalotku, papriku slovenskou, žlutou a červenou. Úmysl byl udělat jako přílohu k pečenému kuřeti grilovanou zeleninu.
Jooo, bylo to moc dobré, nemůžu si stěžovat, akorát jsem zapomněla přidat cukety a rajčata
Vítej v klubu vykopávek, milá Di, já budu ve tvé společností spokojená

A dokud si budeme pamatovat, můžeme vzpomínat
Bojím se, aby si to Daduua nevzala osobně, protoože ji mám ráda a osobní to není - já jen, že focaccia jako chlebová (pizzová) placka chudých se to peklo ještě před pár lety, nejen za památných etrusků…
Nicméně v místě, kde bydlím, což je nejrušnější centrum hlavního města, byla ještě před sto lety jen pole a trocha vinic, do kostela si chodili místní zemědělci pro duchovní útěchu několik kilometrů k Vltavě a kde nic, tu nic, co je to čas a běh času, že? Co je to pokrok… pak je nějaká placka, plněná, a bohatýrsky zalitá olejem jen podružnost
2452 příspěvků 3.8.15 20:31
No, náš chlapeček strávil poslední měsíc tím, že jako brigádu dělal pomocníka v jedné italské pekárně . Na dotaz o plnění odpověděl, že o tom nic neví, oni to tam nedělali, asi nepekli podle nových receptů, jen podle tradičních, denně zpracovali cca 65 kilo mouky (spíš víc). Ale třeba je vše jinak (i když Marcella Hazan taky o plnění nic nepíše), nejsem v italské kuchyni natolik zběhlá; asi by nám to nejlíp osvětlily místní italské diskutérky. Etrusky jsem nezažila, i když už jsem taky docela vykopávka, nevím.
P. S. Proti receptu jako takovému nemám nic, jen navazuji na níže uvedenou diskusi.
Co já si pamatuju od Etrusků, mých lepších já, tak byly pečené na kamenech a vláčné, olejem se šetřilo jako platidlem
268 příspěvků 2.8.15 18:58
@daduuja my lepci ja, nediv se ze se to @Alis nezda. si to proste od etrusku pamatuje jinak.
1150 příspěvků 2.8.15 13:32
@Alis od Etrusků se opravdu placky změnily, i když ty první pečené na kamenech byly asi křupavější

Není to křupavé, zůstane vláčná a žvýkavá, i z fotky je vidět
Co se člověk nedoví… dodnes jsem žila v domění, že focccia je ten nechudší chléb chudých, tedy neplněný a nemastný, lehce pokapaný troškou oleje, rozmarýna a sůl. Dobře, dobře, vzdalujeme se v 21. století od předků, plníme, přidáváme, bohatýrsky bohatíme…
Jen jedno mi nejde do hlavy: deci oleje na pečící papír? Není to trochu moc a nebude to spíš křupavě vysmažené než těstovitě vláčné?
Už mám uloženo - tento typ pečiva mám moc ráda
Dala bych si.
Teda to musela byt dobrota. Při nejbližší příležitosti vyzkouším