Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Florentyna Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
1. Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků po přidání lžíce studené vody a špetky soli ušleháme měkký sníh. Postupně do něj za stálého šlehání přidáváme cukr a našleháme do husta. Pak opatrně a postupně zašleháme žloutky. 2. Mouku a maizenu přesijeme a postupně překládáním zapracujeme do našlehané hmoty. Vymažeme dortovou formu o průměru 22-24 cm, dno vyložíme pečícím papírem a nalijeme do ní těsto. Pečeme v troubě vyhřáté na 175°C asi 30 minut. Po vyndání z trouby necháme asi 5 minut odpařit ve formě, pak korpus vyklopíme na mřížku, sloupneme papír a necháme úplně vychladnout. 3. Máslo a Stellu (obojí pokojové teploty) našleháme ručním mixérem do pěny (tuk musí znatelně zvětšit svůj objem a zesvětlat) a postupně za stálého šlehání přidáváme asi 2/3 karamelu z kondenzovaného mléka. Korpus rozkrojíme na tři pláty, každý z nich nejprve potřeme trochou zbývajícího karamelu, poté krémem, sestavíme dort a nakonec natřeme i boky. Dobře uhladíme a necháme ztuhnout v lednici. 4. Máslo rozpustíme ve vhodné misce v mikrovlnné troubě (musí být tak horké, že pění). Přidáme najednou všechnu na čtverečky nalámanou čokoládu a rychle mícháme, aby se čokoláda rozpustila. Pomocí špachtle natřeme celý dort i boky dvěma vrstvami polevy (první vrstva rychle tuhne, takže není třeba před druhou vrstvou čekat). Ještě ne zcela ztuhlý vrch dortu posypeme hoblinkami a necháme v lednici aspoň 2 hodiny odpočinout.
Recept je z kategorií: Dorty
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Florentynin karamelový dort
439 příspěvků 25.1.09 03:43
Lindo, namísto karamelu z kondenzovaného mléka použij do krému slazený karamelový pudink z 4 dcl mléka (uvařený a vychlazený na pokojovou teplotu) a tam, kde se natírá samotný karamel na dort, použij tekutý karamelový topink, co se dává například na zmrzlinu. Stella je, jak už psala marmelada, margarín, který je určen k pečení, jejím účelem je trochu (opravdu jen trochu) odlehčit krém, ale klidně namísto ní použij jiný rostlinný tuk nebo i klasické máslo.
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Stella, Hera atd. rostlinný tuk na pečení
114 příspěvků 25.1.09 03:43
Neda se to slazene kondenzovane mleko necim nahradit, protoze to u nas nesezenu? A nebo mate nekdo nejaky jiny osvedceny recept na karamel, ktery by se mohl pouzit do tohoto dortu? A co je Stella? Diky
439 příspěvků 25.1.09 03:43
Tak to jsem fakt ještě nezkoušela, tenhle karamel mi na to přijde dost hustý, ale třeba se najde někdo, kdo už má tuhle zkušenost za sebou…
409 příspěvků 25.1.09 03:43
Flo, moc pěkný…jen mám dotaz, nepokoušela ses vyšlehat karamel se šlehačkou? Abych třeba znova neobjevovala Ameriku…
409 příspěvků 25.1.09 03:43
Potvoro, (myšleno Flo), pošli ji, co si ji hamouníš?
439 příspěvků 25.1.09 03:43
Já náhodou fotečku míám, chcete vidět, do čeho se pouštíte? Hi hi
841 příspěvků 25.1.09 03:43
Lass, pokud bude fotečka, bude to paráda!
409 příspěvků 25.1.09 03:43
Flo, tak tohle zkusím za 14 dní jako narozeninový dort. Tak pak poreferuju, případně se pokusím i vyfotit. (Ten dort.)
439 příspěvků 25.1.09 03:43
Karamel je hodně hustý, pokud máš obavy, klidně jej trochu zřeď (prý to jde smetanou) nebo ho můžeš natřít až na krém a pomocí vidličky trochu zapracovat. A pokud nemáš čas, tak klidně do másla zašlehej celou konzervu, taky se nic nestane…
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
nádhera, už se mi sbíhají sliny. Jen by mě zajímalo, jak je hustý ten karamel, jestli mi to při mazání nebude trhat těsto.