Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
jcs1 Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail
Florentský koláč se tradičně dělá s vejci položenými a zapečenými nahoře na koláči. My jsme místo vajec pokládali slaninou. Vy využijte to, co je vám více po chuti.
Připravte si listové těsto, rozválejte na velkém plechu, na krajích nechte vyšší lem. Předehřejte troubu na 200°C.
V hrnci rozpalte olivový olej, přidejte česnek a po chvíli i čerstvý špenát.
Pod pokličkou nechte špenát uvadnout zhruba 5 minut. Zceďte a špenát vymačkejte.
Vložte zpět do hrnce, přidejte smetanu, lučinu, muškátový oříšek. Za stálého míchání vařte 8-10 minut, směs mírně zhoustne. Osolíme, opepříme.
Mezitím můžete do trouby dát listové těsto péct cca 15 minut.
Poté na těsto rovnoměrně rozprostřeme směs se špenátem - necháme ale místa na 4 vejce. Přidáme 4 vejce rovnoměrně do čtyř rohů. Místo vajec lze pokládat například slaninou (jako na fotce) nebo kvalitní šunkou.
Pečeme dalších 10 minut - žloutky by měly zůstat ještě trošku tekuté.
Vyjmeme z trouby a servírujeme. Pro menší jedlíky vyjde na 4 porce. Pokud jste hladoví, koláč vyjde pro 2.
Dobrou chuť!
Recept je z kategorií: Pizzy Slané koláče
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
01.04.12 21:20
Zde se slaninou, tradičně se dělá spíše s vejci.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 3 labužníkůmOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Tuto dobrotu dělám v období velikonoc místo tradiční nádivky, která už je „okoukaná“. Místo špenátu kopřivy, místo slaniny uzené maso a ty vejce navrch.
@2905 Vyzkoušej je to dobrota
Sveva, nevím jestli na zelený čtvrtek, tady se drží klasiky, špenátové rolády.
„Novoty“ mi neprojdou, v dohledné době vyzkouším, jsem zvědavá
sveva: Inspirace i název je z Albert magazínu a tam byl koláč s vejci, ale naše úprava se slaninou byla taky fajn
Já bych to viděla jako pizzu spíš než koláč.
Protože jsem to nikdy neslyšela tak jsem brouzdala. Samé stránky psané v angličtině, tak jsem z toho vyvodila, že to bude zase nějaký americký výmysl.
Pak jsem zašla na italský Yahoo a našla dotaz: víte, jestli existuje Pizza fiorentina? Vybraná nejlepší odpověď: Přece ta, na které je kilový biftek. Ironická narážka na tuto specialitu je jasná.
Takže v Itálii si neobjednávejte pizzu fiorentina,vyhnete se trapasu. Když jim popíšete Florentský koláč tak vám tu pizzu udělají – zákazník náš pán.
ALE jenom s vejci bez slaniny by to bylo výborné na Zelený čtvrtek.
Bude nám chutnat, slané koláče smíme
Možná se podívám i po kopřivách, jo
jo…
Velmi dobré těsto je zde:
http://www.labuznik.com/…ny-original/
Ještě jsem se k němu nedostala, vyrobila sousedka a chválí.