Recept Florentský koláč

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Florentský koláč

Úvod

Florentský koláč se tradičně dělá s vejci položenými a zapečenými nahoře na koláči. My jsme místo vajec pokládali slaninou. Vy využijte to, co je vám více po chuti.

Postup

Připravte si listové těsto, rozválejte na velkém plechu, na krajích nechte vyšší lem. Předehřejte troubu na 200°C.

V hrnci rozpalte olivový olej, přidejte česnek a po chvíli i čerstvý špenát.

Pod pokličkou nechte špenát uvadnout zhruba 5 minut. Zceďte a špenát vymačkejte.

Vložte zpět do hrnce, přidejte smetanu, lučinu, muškátový oříšek. Za stálého míchání vařte 8-10 minut, směs mírně zhoustne. Osolíme, opepříme.

Mezitím můžete do trouby dát listové těsto péct cca 15 minut.

Poté na těsto rovnoměrně rozprostřeme směs se špenátem - necháme ale místa na 4 vejce. Přidáme 4 vejce rovnoměrně do čtyř rohů. Místo vajec lze pokládat například slaninou (jako na fotce) nebo kvalitní šunkou.

Pečeme dalších 10 minut - žloutky by měly zůstat ještě trošku tekuté.

Vyjmeme z trouby a servírujeme. Pro menší jedlíky vyjde na 4 porce. Pokud jste hladoví, koláč vyjde pro 2.

Dobrou chuť!

Recept je z kategorií: Pizzy Slané koláče


Reklama

Nahlásit recept

  • 01.04.12 vloženo
  • 4640x zobrazeno

Čas přípravy

  • 35 min

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 400 g listového těsta
  • 400 g čerstvého špenátu
  • 3 stroužky česneku
  • 1 smetana ke šlehání
  • 50 g lučiny
  • olivový olej
  • 4 vejce nebo několik plátků slaniny
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl
  • pepř

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

jcs1 01.04.12 21:20

Zde se slaninou, tradičně se dělá spíše s vejci.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Florentský koláč

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
birkana
1663 příspěvků 20.06.12 07:38
Kopřivová variace

Tuto dobrotu dělám v období velikonoc místo tradiční nádivky, která už je „okoukaná“. Místo špenátu kopřivy, místo slaniny uzené maso a ty vejce navrch.

 
jcs1
77 příspěvků 04.04.12 10:01

@2905 Vyzkoušej je to dobrota :mavam:

 
2905
753 příspěvků 04.04.12 02:45

Sveva, nevím jestli na zelený čtvrtek, tady se drží klasiky, špenátové rolády.
„Novoty“ mi neprojdou, v dohledné době vyzkouším, jsem zvědavá :mavam:

 
jcs1
77 příspěvků 02.04.12 20:58
Florentský koláč

sveva: Inspirace i název je z Albert magazínu a tam byl koláč s vejci, ale naše úprava se slaninou byla taky fajn :-)

 
sveva
751 příspěvků 02.04.12 18:26

Já bych to viděla jako pizzu spíš než koláč.
Protože jsem to nikdy neslyšela tak jsem brouzdala. Samé stránky psané v angličtině, tak jsem z toho vyvodila, že to bude zase nějaký americký výmysl.
Pak jsem zašla na italský Yahoo a našla dotaz: víte, jestli existuje Pizza fiorentina? Vybraná nejlepší odpověď: Přece ta, na které je kilový biftek. Ironická narážka na tuto specialitu je jasná.
Takže v Itálii si neobjednávejte pizzu fiorentina,vyhnete se trapasu. Když jim popíšete Florentský koláč tak vám tu pizzu udělají – zákazník náš pán.
ALE jenom s vejci bez slaniny by to bylo výborné na Zelený čtvrtek.

 
2905
753 příspěvků 02.04.12 02:52

Bude nám chutnat, slané koláče smíme :palec: Možná se podívám i po kopřivách, jo jo…
Velmi dobré těsto je zde:
http://www.labuznik.com/…ny-original/
Ještě jsem se k němu nedostala, vyrobila sousedka a chválí.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz