Recept Florentinský kelímkový koláč

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Florentinský kelímkový koláč

Postup

Smetanu dáme do uzavíratelné misky s objemem cca 3 l. Pak vymyjeme kelímek od smetany, usušíme a dále ho používáme jako odměrku (*nebo pokud schraňujete umělé obaly od potravinářských výrobků, vezmete si jiný, protože takových v zásobě máte jistě dostatek :-)*). Mouku smícháme s práškem do pečiva a prosijeme. Přidáme se všemi ostatními přísadami do těsta ke smetaně. Misku uzavřeme. Směs asi 1/2 minuty důkladně protřepáváme. Pak vše důkladně ušleháme, abychom především zapracovali suché přísady z okrajů misky. Stěrkou rozetřeme směs na vymazaný plech. (*Pokud se těsto dostane na okraj plechu, ihned je setřeme, jinak se při pečení připálí a dá se jen těžko odstranit.*) Pečeme asi 25 minut v elektrické troubě předehřáté na 200° C, v horkovzdušné při cca 180° C a v plynové na stupni 3. Na polevu zatím přivedeme k varu v hrnečku máslo, cukr a ořechy a chvíli povaříme. Necháme mírně vychladnout a po 10 minutách pečení rozetřeme na předpečený plech. Posypeme rozčtvrcenými kandovanými třešněmi. Koláč dopečeme. Plech odstavíme na kuchyňskou mřížku. Čokoládovou polevu nakrájíme, rozehřejeme v oleji, utřeme do hladka a nakapeme na povrch koláče. *Koláč obsahuje asi 80 g bílkovin, 304 g tuku, 684 g sacharidů = 6 182 kcal = 25 878 kJ.* Čerpáno z knihy Dr. Oetker - Schüttelkuchen (Protřepávané koláče).

Recept je z kategorií: Moučníky

Nahlásit recept

  • 29.08.04 vloženo
  • 6115x zobrazeno

Ingredience

  • Na 1 plech (32 x 38 cm) potřebujeme:
  • *Na těsto:*
  • 1 pohárek (*200 g*) smetany
  • - (*jako odměrka pro další ingredience slouží pohárek - kelímek od smetany*) -
  • 1 pohárek mouky (*150 g*)
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva (*6-6,5 g*)
  • 2 pohárky cukru (*200 g*)
  • 1 lahvička aroma na pečení
  • vanilkové máslo;
  • *Kromě toho:*
  • 125 g másla
  • 1 pohárek cukru (*100 g*)
  • 200 g nastrouhaných nebo nasekaných mandlí, lískových oříšků nebo kokosu, eventuálně směs všeho
  • 1 sáček (*100 g*) kandovaných třešní
  • 75 g polohořké čokoládové polevy
  • 1 ČL chuťově neutrálního oleje
  • tuk na vymazání plechu.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Florentinský kelímkový koláč

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Cuketové placky Cuketové placky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz