Recept Florentinský kelímkový koláč

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Florentinský kelímkový koláč

Postup

Smetanu dáme do uzavíratelné misky s objemem cca 3 l. Pak vymyjeme kelímek od smetany, usušíme a dále ho používáme jako odměrku (*nebo pokud schraňujete umělé obaly od potravinářských výrobků, vezmete si jiný, protože takových v zásobě máte jistě dostatek :-)*). Mouku smícháme s práškem do pečiva a prosijeme. Přidáme se všemi ostatními přísadami do těsta ke smetaně. Misku uzavřeme. Směs asi 1/2 minuty důkladně protřepáváme. Pak vše důkladně ušleháme, abychom především zapracovali suché přísady z okrajů misky. Stěrkou rozetřeme směs na vymazaný plech. (*Pokud se těsto dostane na okraj plechu, ihned je setřeme, jinak se při pečení připálí a dá se jen těžko odstranit.*) Pečeme asi 25 minut v elektrické troubě předehřáté na 200° C, v horkovzdušné při cca 180° C a v plynové na stupni 3. Na polevu zatím přivedeme k varu v hrnečku máslo, cukr a ořechy a chvíli povaříme. Necháme mírně vychladnout a po 10 minutách pečení rozetřeme na předpečený plech. Posypeme rozčtvrcenými kandovanými třešněmi. Koláč dopečeme. Plech odstavíme na kuchyňskou mřížku. Čokoládovou polevu nakrájíme, rozehřejeme v oleji, utřeme do hladka a nakapeme na povrch koláče. *Koláč obsahuje asi 80 g bílkovin, 304 g tuku, 684 g sacharidů = 6 182 kcal = 25 878 kJ.* Čerpáno z knihy Dr. Oetker - Schüttelkuchen (Protřepávané koláče).

Recept je z kategorií: Moučníky

Nahlásit recept

  • 29.08.04 vloženo
  • 5964x zobrazeno

Ingredience

  • Na 1 plech (32 x 38 cm) potřebujeme:
  • *Na těsto:*
  • 1 pohárek (*200 g*) smetany
  • - (*jako odměrka pro další ingredience slouží pohárek - kelímek od smetany*) -
  • 1 pohárek mouky (*150 g*)
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva (*6-6,5 g*)
  • 2 pohárky cukru (*200 g*)
  • 1 lahvička aroma na pečení
  • vanilkové máslo;
  • *Kromě toho:*
  • 125 g másla
  • 1 pohárek cukru (*100 g*)
  • 200 g nastrouhaných nebo nasekaných mandlí, lískových oříšků nebo kokosu, eventuálně směs všeho
  • 1 sáček (*100 g*) kandovaných třešní
  • 75 g polohořké čokoládové polevy
  • 1 ČL chuťově neutrálního oleje
  • tuk na vymazání plechu.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Florentinský kelímkový koláč

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Karbanátky

Nejlepší recepty

Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Karbanátky Karbanátky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz