Recept Flip (pivní grog)

(Hodnoceno 1x) renard Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Tento horký nápoj se původně začal připravovat v historických dobách osidlování severoamerického kontinentu a vzniku kolonií, tedy v dobách, kdy kolonie ještě neměly vlastní pivovary a pivo se dováželo z Evropy. Důvod pro takový způsob přípravy byl nejspíš ten, že osadníci potřebovali zužitkovat pivo, které přepravu přes oceán nevydrželo a zkazilo se. Nevím, proč se tomuto nápoji mezi lidmi, kteří ho u nás dodnes připravují říká právě flip. Beru to ale jako fakt. Pokud by snad někoho tento název urážel, říkejme mu třeba pivní grog. A nyní k přípravě : do většího kotlíku zavěšeného na trojnožce (já mám pro tento účel železný kotel o objemu 15 litrů a vařím v něm převážně guláše, fazole a jiné dobroty) nalijeme pivo podle počtu zúčastněných osob a jejich předpokládané konzumace. Pod kotlíkem rozděláme oheň a čekáme, až pivo započne kypět. Mezi tím do ohně vložíme flipovadlo. Poslouží k tomu jakýkoli masivnější kus železa tyčovitého tvaru, např. krbový pohrabáč. Kdo si flip připravuje častěji, má pro ten účel ke konci klasického pohrabáče přivařenou kouli o přibližné velikosti golfového míčku. Jakmile počne pivo v kotlíku kypět, odstavíme ho z ohně, ponoříme dovnitř do červena rozžhavené flipovadlo a mícháme jím, dokud pivo nepřestane bouřlivě bublat. Dříve se tak zkažené pivo zbavovalo nežádoucích chutí. Dnes to má i ten význam, že základ nápoje jaksi zkaramelizuje a je mnohem chutnější. Každý piják si pak připraví nádobu většího objemu, ze které bude konzumovat. Stylové je popíjení z cínových korbelů, ale i větší smaltovaný hrnek nebo porcelán poslouží stejně dobře. Do nádoby nalije rum (v poměru 1 díl rumu na 4 díly piva), javorový sirup (případně třtinový cukr) podle chuti a trochu másla (tak ½ cm silný plátek krájený z menší strany osminky). Vše pak zalije vřelým pivem. Pokud jde o slazení : jak sirup, tak třtinový cukr sladí méně, než řepný cukr. Nápoj zahřeje, ale pozor! Poměrně slušně to „leze do hlavy“. Je samozřejmé, že přijde více k chuti v chladných měsících roku. Pokud nemáte možnost připravit si flip na ohni, nevadí. Dá se to zvládnout i v běžné domácnosti za použití hrnce. Míchání flipovadlem však nevynechávejte! Nějaký ten kus železa si v nejhorším rozžhavte na plynu nebo v kamnech.

Recept je z kategorií: Teplé alkoholické

Nahlásit recept

  • 03.12.07 vloženo
  • 10582x zobrazeno

Čas přípravy

  • Jen co ohĹ™

Ingredience

  • -černé pivo
  • -kvalitní tmavý třtinový rum
  • -javorový sirup (případně třtinový cukr)
  • -máslo
  • -flipovadlo (věc důležitá, vysvětlím níže)

Doporučená příloha

  • Dobrá společnost, sníh, studený vítr a teplé oblečení (alespoň zpočátku).

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

rybarka007 4.4.18 17:28

Kdo má rád chuť piva,tak asi rád ochutná

Odkaz na uvaření

rybarka007 12.8.17 17:32

To je síla

Diskuse k receptu Flip (pivní grog)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Flip (pivní grog)

jáprvní
1 příspěvek 18.10.12 11:21

A já si myslela, že slovo flipovadlo je jenom naše ; )
No, a ještě menší detail - máslo by se mělo dávat hned, než se začne ohřívat pivo. A to z jednoho prostého důvodu - aby z piva neutekl alkohol.

Papaja
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Flip (pivní grog)

S těmi fotkami je to ještě lepší :-)))
P. :-)

renard
20 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Flip (pivní grog)

Vyzkoušel jsem obojí. Třtinový cukr myslím neublíží, ale pokud máš na výběr, tak raději ten tmavší. Jednou jsem koupil třtinový cukr s melasou, je to takové až skoro tmavě hnědé a bylo to fajn. Důležité je nesladit řepným cukrem, protože ten se tam nevyskytoval.

jezevec
159 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Flip (pivní grog) - renard

Myslíš, že použití třtinového cukru flipu moc neublíží? Cena javorového syrupu je dost astronomická (podle netu tak 1000 Kč za 1 litr). Dík za inovaci v horkých nápojích, skvělá ochrana před nepříznivým počasím i řítící se lavinou pracinek, pusinek, rohlíčků…

Papaja
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Flip (pivní grog)

Krááása!
P. :-)

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami
Květáková polévka Květáková polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz