Recept Flammekueche (Slaný koláč)

Německá kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Flammekueche (Slaný koláč)

Postup

1. Droždí rozdrobíme do 100 ml vlažné vody. Promícháme s trochou cukru a mouky na kvásek, asi 15 min. necháme kynout. Z mouky, soli a sád­la vypracujeme těsto. Přikryjeme a necháme je zhruba 1 hod. na teplém místě kynout. Troubu předehřejeme na 250 °C. 2.Oloupanou cibuli nastrouháme na kolečka a na másle zesklovatíme. Slaninu nakrájíme na nudličky. Smícháme tvaroh, zakysanou smetanu a žloutek, ochutíme solí, pepřem a muškátem. 3. Z těsta vyválíme tenký plát a vložíme jej na vymaštěný plech. Potřeme jej tvarohovou hmo­tou a posypeme cibulí a slaninou. Na spodní liš­tě trouby pečeme 15 min. Koláč ihned po vy­jmutí z trouby nakrájíme a ještě teplý podávame.

Recept je z kategorií: Slané koláče

Nahlásit recept

  • 12.11.01 vloženo
  • 16999x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 20 g droždí
  • špetka cukru
  • 250 g mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžíce sádla
  • 2 velké cibule
  • 20 g másla
  • 200 g slaniny
  • 200 g tvarohu
  • 5 lžic zakysané smetany
  • 1 žloutek
  • sůl
  • pepř
  • muškát

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Flammekueche (Slaný koláč)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Flammekueche (Slaný koláč)

anickav
2904 příspěvků 30.11.12 11:54
V Nemecku

Si ho kupujem hotový, je báječný. Doma sa mi ho nepodarilo napodobniť… :nevim:

Eja
3862 příspěvků 30.11.12 11:13

Ještě něco - mouky nejsou stejné, některá pojme trochu víc tekutiny a jiná méně. Proto taky „práce rukama“, líp se pozná správná konzistence těsta. Obecně - je výrazně jednodušší do těsta mouku přidat než jí tam dát moc a pak přidávat tekutou složku, to jde dooost blbě :mrgreen:. Tím chci říct - pokud nemáš s receptem zkušenosti, je skoro lepší nedat celou dávku mouky, nechat třeba malou hrstičku v rezervě, a přisypat v průběhu zpracovávání. To dostaneš " do ruky" na druhý třetí pokus s kynutým těstem. A aby to ještě nebylo tak jednoduché, tak kynutá těsta jsou podle účelu různá, lehčí, těžší… :mavam: Ale neboj se toho, já si myslím, že je menší kumšt těsto kynuté než třeba křehké…

Zuzka1973
2362 příspěvků 30.11.12 09:29

@rastlinka myslím, že konkrétně zde by stačilo i použití sušeného droždí. Usnadňuji si jím sem tam kynuté těsto, které se pak jen válí nebo nevyžaduje nějaké náročnější zpracování. Třeba na vánočku se mi lépe pracuje s těstem z klasického kvásku, ale pokud jde jen o vyvválení koláče, používám to sušené droždí…
Jinak jak píše Eja…
Také jsem dlouho s kynutými těsty bojovala, ale časem jsem ty boje stále více a více vyhrávala já a nyní už se málokdy stane, že něco nevyjde. Takže se neboj a ať se daří :kytka:

Eja
3862 příspěvků 30.11.12 00:27

Smíchej si v hrníčku rozdrobené droždí ve vlažné vodě, přidej cukr a trochu mouky ( dvě lžičky) a nech stát na teplém místě, až do udělá „hrnečku vař“. Do mísy si dej mouku, změklé sádlo, sůl a nalej vzešlý kvásek. Vypracuj ( nejdřív vařečkou a pak nejlépe rukama) těsto, až bude hladké a nebude se lepit. Přikrej ho čistou utěrkou a nech v klidu hodinku kynout.
( Dá se dělat i smícháním všeho najednou, bez dělání kvásku, ale nejde to u všech těst a já to skoro nedělám)
Ať se Ti podaří :mavam:

rastlinka
1 příspěvek 30.11.12 00:14

Ahojte, ja som vo varení začiatočník. Najmä kysnutých koláčov som sa bála ako čerta. Napriek tomu, by som už nejaký rada vyskúšala - tento ma zaujal. Priznám sa aj som ho urobila, ale nebol mi jasný 1 - vý bod? Urobila som ho dvomi spôsobmi ( asi jeden horší ako druhý ) Viete mi ho lepšie vysvetliť?
Mám dať droždie, vodu, cukor a 250 g múky a nechať kysnúť? Alebo ako?

jolana
5068 příspěvků 9.11.12 18:48

Cesto na tenucko–na co najtensie, potriem creme fraiche asi tak na tri-styri milimetre, posypem na tenuuucko nakrajanou cibulou na rezance, posypem na kocky nakrajanou slaninou, slabuunko posypat gruyere dam do pece a upeciem..dobru chut :)
PS:..mozte dat dobru kvalitnu kyslu smotanu ak nie je creme fraiche..
Povod ma z Alsaska, ale az v 18 st. sa stala sucast francuzka..a potom zas trochu naspat a zas 1918 vzali francuzi, nemci priam total vacsina obyvatelstva tam boli nasilne odtrhnuty od povodu a jazyka.. zakaz pouzivat jazyk, nazvy ulic atd…tak, len tak v skratke uz len kvoli tomu objasneniu povodu..

Bali
1254 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Flammekueche (Slaný koláč)

tož todle mám taky ráda. Ale ve FR, doma jsem ho ještě nedělala.

Radinka
9 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Flammekueche (Slaný koláč)

Dobry den, tento kolac si privlastnuji i Alsasane (FR) ;-) kde bydlim, tak posilam me postrehy.

  • Nekdy kolac pripravuji i z listoveho testa - neni to stejne, ale take moc dobre.
  • hmotu tzn, zakysanou smetanu s muskatem, cibuli, spek (vajicko a tvaroh nedavam) naskladam syrove (!) na testo a pecu!
  • vyborne je pridat i houby (cersve) a nastrouhany syr
Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Ořechový koláč Ořechový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz