Recept Flammekueche (Slaný koláč)

pepicek Německá kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Flammekueche (Slaný koláč)

Postup

1. Droždí rozdrobíme do 100 ml vlažné vody. Promícháme s trochou cukru a mouky na kvásek, asi 15 min. necháme kynout. Z mouky, soli a sád­la vypracujeme těsto. Přikryjeme a necháme je zhruba 1 hod. na teplém místě kynout. Troubu předehřejeme na 250 °C. 2.Oloupanou cibuli nastrouháme na kolečka a na másle zesklovatíme. Slaninu nakrájíme na nudličky. Smícháme tvaroh, zakysanou smetanu a žloutek, ochutíme solí, pepřem a muškátem. 3. Z těsta vyválíme tenký plát a vložíme jej na vymaštěný plech. Potřeme jej tvarohovou hmo­tou a posypeme cibulí a slaninou. Na spodní liš­tě trouby pečeme 15 min. Koláč ihned po vy­jmutí z trouby nakrájíme a ještě teplý podávame.

Recept je z kategorií: Slané koláče

Nahlásit recept

  • 12.11.01 vloženo
  • 17548x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 20 g droždí
  • špetka cukru
  • 250 g mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžíce sádla
  • 2 velké cibule
  • 20 g másla
  • 200 g slaniny
  • 200 g tvarohu
  • 5 lžic zakysané smetany
  • 1 žloutek
  • sůl
  • pepř
  • muškát

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Flammekueche (Slaný koláč)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Flammekueche (Slaný koláč)

anickav
2904 příspěvků 30.11.12 11:54
V Nemecku

Si ho kupujem hotový, je báječný. Doma sa mi ho nepodarilo napodobniť… :nevim:

Eja
3871 příspěvků 30.11.12 11:13

Ještě něco - mouky nejsou stejné, některá pojme trochu víc tekutiny a jiná méně. Proto taky „práce rukama“, líp se pozná správná konzistence těsta. Obecně - je výrazně jednodušší do těsta mouku přidat než jí tam dát moc a pak přidávat tekutou složku, to jde dooost blbě :mrgreen:. Tím chci říct - pokud nemáš s receptem zkušenosti, je skoro lepší nedat celou dávku mouky, nechat třeba malou hrstičku v rezervě, a přisypat v průběhu zpracovávání. To dostaneš " do ruky" na druhý třetí pokus s kynutým těstem. A aby to ještě nebylo tak jednoduché, tak kynutá těsta jsou podle účelu různá, lehčí, těžší… :mavam: Ale neboj se toho, já si myslím, že je menší kumšt těsto kynuté než třeba křehké…

Uživatel je onlineZuzka1973
2364 příspěvků 30.11.12 09:29

@rastlinka myslím, že konkrétně zde by stačilo i použití sušeného droždí. Usnadňuji si jím sem tam kynuté těsto, které se pak jen válí nebo nevyžaduje nějaké náročnější zpracování. Třeba na vánočku se mi lépe pracuje s těstem z klasického kvásku, ale pokud jde jen o vyvválení koláče, používám to sušené droždí…
Jinak jak píše Eja…
Také jsem dlouho s kynutými těsty bojovala, ale časem jsem ty boje stále více a více vyhrávala já a nyní už se málokdy stane, že něco nevyjde. Takže se neboj a ať se daří :kytka:

Eja
3871 příspěvků 30.11.12 00:27

Smíchej si v hrníčku rozdrobené droždí ve vlažné vodě, přidej cukr a trochu mouky ( dvě lžičky) a nech stát na teplém místě, až do udělá „hrnečku vař“. Do mísy si dej mouku, změklé sádlo, sůl a nalej vzešlý kvásek. Vypracuj ( nejdřív vařečkou a pak nejlépe rukama) těsto, až bude hladké a nebude se lepit. Přikrej ho čistou utěrkou a nech v klidu hodinku kynout.
( Dá se dělat i smícháním všeho najednou, bez dělání kvásku, ale nejde to u všech těst a já to skoro nedělám)
Ať se Ti podaří :mavam:

rastlinka
1 příspěvek 30.11.12 00:14

Ahojte, ja som vo varení začiatočník. Najmä kysnutých koláčov som sa bála ako čerta. Napriek tomu, by som už nejaký rada vyskúšala - tento ma zaujal. Priznám sa aj som ho urobila, ale nebol mi jasný 1 - vý bod? Urobila som ho dvomi spôsobmi ( asi jeden horší ako druhý ) Viete mi ho lepšie vysvetliť?
Mám dať droždie, vodu, cukor a 250 g múky a nechať kysnúť? Alebo ako?

jolana
5068 příspěvků 9.11.12 18:48

Cesto na tenucko–na co najtensie, potriem creme fraiche asi tak na tri-styri milimetre, posypem na tenuuucko nakrajanou cibulou na rezance, posypem na kocky nakrajanou slaninou, slabuunko posypat gruyere dam do pece a upeciem..dobru chut :)
PS:..mozte dat dobru kvalitnu kyslu smotanu ak nie je creme fraiche..
Povod ma z Alsaska, ale az v 18 st. sa stala sucast francuzka..a potom zas trochu naspat a zas 1918 vzali francuzi, nemci priam total vacsina obyvatelstva tam boli nasilne odtrhnuty od povodu a jazyka.. zakaz pouzivat jazyk, nazvy ulic atd…tak, len tak v skratke uz len kvoli tomu objasneniu povodu..

Bali
1254 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Flammekueche (Slaný koláč)

tož todle mám taky ráda. Ale ve FR, doma jsem ho ještě nedělala.

Radinka
9 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Flammekueche (Slaný koláč)

Dobry den, tento kolac si privlastnuji i Alsasane (FR) ;-) kde bydlim, tak posilam me postrehy.

  • Nekdy kolac pripravuji i z listoveho testa - neni to stejne, ale take moc dobre.
  • hmotu tzn, zakysanou smetanu s muskatem, cibuli, spek (vajicko a tvaroh nedavam) naskladam syrove (!) na testo a pecu!
  • vyborne je pridat i houby (cersve) a nastrouhany syr
Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Hruškový koláč

Nejlepší recepty

Květáková polévka Květáková polévka
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Tatranské kuře Tatranské kuře

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz