Recept Finský žitný chléb - rusileipä / reikäleipä Pra

Jalava Finská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod

Recept na týdenní dávku tradičního chleba s dírou na zavěšení nad pecí.

Postup

V pátek dej do džberu tři litry vody teplé 37°C. Ve vodě rozdělej kvásek a přimíchej k tomu žitnou mouku, až vznikne hustá kaše. Lze přimíchat též obilný sirup. Na noc džber přikryj plátnem. V sobotu mezi šestou a sedmou ranní doplň do zvodnatělého kvásku žitnou mouku na původní hustotu. V devět hodin rozdělej kus droždí ve dvou decilitrech vody a zamíchej je do těsta. Přimíchej též tři lžíce soli. Pak přidej žitnou mouku a vypracuj husté chlebové těsto, jež se však ještě lepí na ruce. Nech těsto kynout půlden. Poté odeber kus těsta na kvásek a vypracuj kruhové, dva centimetry vysoké bochníky s dírou uprostřed. Nech je vykynout a pak je pec tak půl hodiny v troubě s 225–250°C.

Recept je z kategorií: Chléb

Nahlásit recept

  • 03.04.12 vloženo
  • 3576x zobrazeno

Čas přípravy

  • 36 hod

Ingredience

  • 3 l vody
  • žitná mouka
  • kvásek
  • droždí
  • 3 lžíce soli

Doporučená příloha

  • máslo a morušková marmeláda či fermentovaný sleď

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Finský žitný chléb - rusileipä / reikäleipä

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Mrkvový salát Mrkvový salát

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz