Recept Finský žitný chléb - rusileipä / reikäleipä Pra

Jalava Finská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod

Recept na týdenní dávku tradičního chleba s dírou na zavěšení nad pecí.

Postup

V pátek dej do džberu tři litry vody teplé 37°C. Ve vodě rozdělej kvásek a přimíchej k tomu žitnou mouku, až vznikne hustá kaše. Lze přimíchat též obilný sirup. Na noc džber přikryj plátnem. V sobotu mezi šestou a sedmou ranní doplň do zvodnatělého kvásku žitnou mouku na původní hustotu. V devět hodin rozdělej kus droždí ve dvou decilitrech vody a zamíchej je do těsta. Přimíchej též tři lžíce soli. Pak přidej žitnou mouku a vypracuj husté chlebové těsto, jež se však ještě lepí na ruce. Nech těsto kynout půlden. Poté odeber kus těsta na kvásek a vypracuj kruhové, dva centimetry vysoké bochníky s dírou uprostřed. Nech je vykynout a pak je pec tak půl hodiny v troubě s 225–250°C.

Recept je z kategorií: Chléb

Nahlásit recept

  • 03.04.12 vloženo
  • 3878x zobrazeno

Čas přípravy

  • 36 hod

Ingredience

  • 3 l vody
  • žitná mouka
  • kvásek
  • droždí
  • 3 lžíce soli

Doporučená příloha

  • máslo a morušková marmeláda či fermentovaný sleď

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Finský žitný chléb - rusileipä / reikäleipä

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Linecké slepovací cukroví

Nejlepší recepty

Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Štika na smetaně Štika na smetaně
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz