Recept Finský žitný chléb - rusileipä / reikäleipä Pra

Finská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Recept na týdenní dávku tradičního chleba s dírou na zavěšení nad pecí.

Postup

V pátek dej do džberu tři litry vody teplé 37°C. Ve vodě rozdělej kvásek a přimíchej k tomu žitnou mouku, až vznikne hustá kaše. Lze přimíchat též obilný sirup. Na noc džber přikryj plátnem.

V sobotu mezi šestou a sedmou ranní doplň do zvodnatělého kvásku žitnou mouku na původní hustotu.

V devět hodin rozdělej kus droždí ve dvou decilitrech vody a zamíchej je do těsta. Přimíchej též tři lžíce soli. Pak přidej žitnou mouku a vypracuj husté chlebové těsto, jež se však ještě lepí na ruce. Nech těsto kynout půlden.

Poté odeber kus těsta na kvásek a vypracuj kruhové, dva centimetry vysoké bochníky s dírou uprostřed. Nech je vykynout a pak je pec tak půl hodiny v troubě s 225–250°C.

Recept je z kategorií: Chléb


Reklama

Nahlásit recept

  • 03.04.12 vloženo
  • 2797x zobrazeno

Čas přípravy

  • 36 hod

Ingredience

  • 3 l vody
  • žitná mouka
  • kvásek
  • droždí
  • 3 lžíce soli

Doporučená příloha

  • máslo a morušková marmeláda či fermentovaný sleď

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Finský žitný chléb - rusileipä / reikäleipä

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz