Recept Finský žitný chléb - rusileipä / reikäleipä Pra

Finská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Recept na týdenní dávku tradičního chleba s dírou na zavěšení nad pecí.

Postup

V pátek dej do džberu tři litry vody teplé 37°C. Ve vodě rozdělej kvásek a přimíchej k tomu žitnou mouku, až vznikne hustá kaše. Lze přimíchat též obilný sirup. Na noc džber přikryj plátnem.

V sobotu mezi šestou a sedmou ranní doplň do zvodnatělého kvásku žitnou mouku na původní hustotu.

V devět hodin rozdělej kus droždí ve dvou decilitrech vody a zamíchej je do těsta. Přimíchej též tři lžíce soli. Pak přidej žitnou mouku a vypracuj husté chlebové těsto, jež se však ještě lepí na ruce. Nech těsto kynout půlden.

Poté odeber kus těsta na kvásek a vypracuj kruhové, dva centimetry vysoké bochníky s dírou uprostřed. Nech je vykynout a pak je pec tak půl hodiny v troubě s 225–250°C.

Recept je z kategorií: Chléb


Reklama

Nahlásit recept

  • 03.04.12 vloženo
  • 2709x zobrazeno

Čas přípravy

  • 36 hod

Ingredience

  • 3 l vody
  • žitná mouka
  • kvásek
  • droždí
  • 3 lžíce soli

Doporučená příloha

  • máslo a morušková marmeláda či fermentovaný sleď

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Finský žitný chléb - rusileipä / reikäleipä

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz