Recept Finská Pulla s kávou - autentický skandinávský zážitek

Finská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Finská Pulla s kávou - autentický skandinávský zážitek

Postup

Vložit mléko do kastrolku a přivéct ho do varu (kruh malých bublinek se objeví okolo okraje kastrolku). Odstavit a nechat mléko zchladit na 41-43°C. Ve velké míse zašlehat kvasnive do vlažné vody a nechat je po 5min. vzejít do krémova. Zašlehat tam cukr, kardamom, sůl a vejce. Vařečkou zamíchat dovnitř 2 hrnky mouky a zpracovat směs dohladka. Zapracovat dovnitř máslo a potom po 1/2 hrncích přidávat tolik mouky, až vznikne tuhé těsto, které však nesmí být suché. (Těsto se může připravit v robotě). přikrýt těsto a nechat ho vzejít asi po 15min. Přendat těsto na vál a hníst ho na trochu pomoučeném povrchu asi 10min. (nebo v robotě). Vytvarovat těsto do koule, vložit ho do vymaštěné mísy a několikrát ho otočit. Přikrýt ho těsne plastickým filmem a nechat ho nakynout při pokojové teplotě asi 45min. až 1 hodinu. Vyložit kulatou velkou formu (asi 35cm) pečícím papírem a dát ji stranou (nebo plech). Zchladit pracovní plochu (máte-li horkou kuchyni) tak, že se naplní plechová nádoba kostkami ledu a několikrát se plocha dnem přejede. Plocha se pomastí lehce olejem. Těsto se vyklopí na pracovní plochu a rychle se lehce na chvíli prohněte, aby se těsto zbavilo vzduchových bublin. Rozdělit těsto na tři stejné části a vyválet z nich válečky asi 90cm dlouhé. Upléct z nich cop. Při kladení copu na připravenou formuplech/ utvořit z něho kruh. Odstřihnout asi 2cm konců copu na obou stranách a spojit cop dohromady (je-li nutné tak těsto smáčknout dohromady). Vytvarovat ze zbytků těsta asi 30cm dlouhý stočený ¨provázek¨ ze dvou válečků a ty zatočit do tvaru mašle. Položit mašli na spoj těstového copu. Nechat Pullu přikrytou utěrkou znovu nakynout asi po 45min. Těsto musí být nafouklé, ale na do dvojitého objemu. Položit mřížku v troubě doprostřed a předehřát troubu na 190°C. Potřít Pullu vejcem a posypat ji perlovým cukrem, nebo hrubým krystalovým a mandlemi. Péct po 20-25min. Dávat pozor, aby se Pulla nepřepekla. Přenést ji na mřížku a nechat ji vystydnout, než se bude krájet. TIP: Pulla vydrží jeden den při pokojové teplotě lehce přikrytá plastikem. Na delší dobu se zabalí vzduchotěsně a může se zmrazit na 1 měsíc. Ještě zabalenou Pullu nechat rozmrazit při pokojové teplotě. (osobně vkádám rozbalenou Pullu do trouby, kde se rozmazí a je jako čerstvá). Pekařka, Beatrice Ojakangas.

Recept je z kategorií: Sladké chlebíčky

Nahlásit recept

  • 17.02.05 vloženo
  • 9250x zobrazeno

Ingredience

  • 250ml mléka (1 hrnek)
  • 1 lžíce suchých aktivních kvasnic, nebo 40g čerstvých
  • 4 lžíce vlažné vody (43°C)
  • 1/2 hrnku cukru, jemného krystalového
  • 1 lžička rozdrcených jader z tobolek kardamomu (asi 7 tobolek)
  • 1 lžička soli
  • 2 velké vejce při pokojové teplotě lehce našlehané
  • 4 1/2 až 5 hrnků nebělené polohrubé mouky
  • 110g másla, rozpuštěného
  • 1 velké vejce s 1 lžící mléka na potření
  • plátky, nebo posakané oloupané mandle
  • finský perlový cukr na posypání (lze dostat v obchodě IKEA pod jménem Rae sokeri v oranžové krabičce), nebo hrubý krystalový

Doporučená příloha

  • Káva nebo čaj i čokoláda.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Finská Pulla s kávou - autentický skandinávský zážitek

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Finská Pulla s kávou - autentický skandinávský zážitek

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Jééééjda mááánkote...

MZ promiň… za můj překlep…

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Finská Pulla s kávou - autentický skandinávský zážitek.

NZ mockrát Ti děkuji za objasnění. To víš, když se po nějaké zemi cestuje, není to to, jako když se v ní žije, což je nejspíš Tvůj případ a také trikolky ;o)

Pěkný den Ti přeje,

MZ
3 příspěvky 25.1.09 03:43
Těsto

Milé dámy, v případě pull(y) jde spíš o typ těsta (pullataikina) než o její výsledný tvar. Ve Finsku jsou velké rozdíly mezi oblastmi co se týče pečiva. Existuje pojem tzv. chlebová hranice tj. východ má blíž k Rusku - používá se víc pšenice, pečivo je světlé, chléb se jí především čerstvý. Západ má zase blízko ke Švédsku. Používá se více žito. Chléb se dřív nechával záměrně zestárnout na tyčích - proto některé chleby mají uprostřed díru. - to jenom pro dokreslení, že obsah je o něco důležitější než forma - ta je v protestantském Finsku více podružná. Od toho se odvíjejí i názvy - v čechách rohlík, houska, pletýnka atd. ačkoli jsou více méně ze stejného těsta, rozlišují se. Ve Finsku je všechno sämpylä… Rozlišení až s jiným typem těsta. Laskiaispulla = pulla, která se podává s horkým mlékem.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Finská Pulla s kávou - trikolko...

nic si z toho nedělej, někdy si nejsme něčeho vědomy, i když to máme vlastně pod nosem ;o) Pochopitelně bych Ti ihned uvěřila, kdybych neměla svoje vlastní zkušenosti .

Přání krásné neděle Ti posílám do Helsinek!

trikolka
383 příspěvků 20.2.05 14:21
Babi

ja ti verim, jenom jsem to zatim nevidela. ale taky jsem jeste u zadneho Fina nesnidala, to je pravda :) dekuju za rozsirovani mych (jak je videt znacne omezenych) obzoru :)

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Trikolko...

já Ti pošlu obrázek i s tou finštinou a uvidíš. Dnes je už pozdě fotografovat, a tak zítra. Možná že v obchodech je to praktičtější prodávat malé jednotlivé buchty ze stejného těsta. Vím, že Ty tam žiješ a já ne, ale co s tím mám udělat, když jsem navíc tu Pullu u známého v Helsinkách jedla ke snídani i stou mašlí, která na obrázku sice není, ale zalíbila se mně. Poptej se okolo. Podle mě to chutná něco jako brioška.

Měj se pěkně!

trikolka
383 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Finská Pulla s kávou - autentický skandinávský zážitek.

ahoj babi, tak jo, ja nerikam, ze znam vsechno, ale ve Finsku jsem takovou pletynku v zivote nevidela :) no nic, clovek se porad uci… pulla to podle me teda neni, neda se nic delat, ale dobrota to urcite bude :)

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Finská Pulla - trikolka...

Podívej se na zadní stranu RAE SOKERI z Finska. Tam je recept na Pullu ve finštině i s obrázkem velké pletýnky. Takže se Pulla nějspíš peče v různých podobách ;-) Na požádání taktéž mohu poslat foto ;-)

Měj se pěkně!

trikolka
383 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Finská Pulla s kávou - autentický skandinávský zážitek.

teda babi, nechci ti do toho kecat, ale pulla je buchta mnohem mensich rozmeru :) spis jako nase loupaky, jenom kulata. to jen tak na okraj, testo je pravdepodobne stejne, jenom ten tvar a rozmer! na pozadani zaslu fotografie pull, ktere se tu prodavaji (ruzne druhy). to neni kritika, pouze konstruktivni pripominka :)

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz