Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
babi Finská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Vložit mléko do kastrolku a přivéct ho do varu (kruh malých bublinek se objeví okolo okraje kastrolku). Odstavit a nechat mléko zchladit na 41-43°C. Ve velké míse zašlehat kvasnive do vlažné vody a nechat je po 5min. vzejít do krémova. Zašlehat tam cukr, kardamom, sůl a vejce. Vařečkou zamíchat dovnitř 2 hrnky mouky a zpracovat směs dohladka. Zapracovat dovnitř máslo a potom po 1/2 hrncích přidávat tolik mouky, až vznikne tuhé těsto, které však nesmí být suché. (Těsto se může připravit v robotě). přikrýt těsto a nechat ho vzejít asi po 15min. Přendat těsto na vál a hníst ho na trochu pomoučeném povrchu asi 10min. (nebo v robotě). Vytvarovat těsto do koule, vložit ho do vymaštěné mísy a několikrát ho otočit. Přikrýt ho těsne plastickým filmem a nechat ho nakynout při pokojové teplotě asi 45min. až 1 hodinu. Vyložit kulatou velkou formu (asi 35cm) pečícím papírem a dát ji stranou (nebo plech). Zchladit pracovní plochu (máte-li horkou kuchyni) tak, že se naplní plechová nádoba kostkami ledu a několikrát se plocha dnem přejede. Plocha se pomastí lehce olejem. Těsto se vyklopí na pracovní plochu a rychle se lehce na chvíli prohněte, aby se těsto zbavilo vzduchových bublin. Rozdělit těsto na tři stejné části a vyválet z nich válečky asi 90cm dlouhé. Upléct z nich cop. Při kladení copu na připravenou formuplech/ utvořit z něho kruh. Odstřihnout asi 2cm konců copu na obou stranách a spojit cop dohromady (je-li nutné tak těsto smáčknout dohromady). Vytvarovat ze zbytků těsta asi 30cm dlouhý stočený ¨provázek¨ ze dvou válečků a ty zatočit do tvaru mašle. Položit mašli na spoj těstového copu. Nechat Pullu přikrytou utěrkou znovu nakynout asi po 45min. Těsto musí být nafouklé, ale na do dvojitého objemu. Položit mřížku v troubě doprostřed a předehřát troubu na 190°C. Potřít Pullu vejcem a posypat ji perlovým cukrem, nebo hrubým krystalovým a mandlemi. Péct po 20-25min. Dávat pozor, aby se Pulla nepřepekla. Přenést ji na mřížku a nechat ji vystydnout, než se bude krájet. TIP: Pulla vydrží jeden den při pokojové teplotě lehce přikrytá plastikem. Na delší dobu se zabalí vzduchotěsně a může se zmrazit na 1 měsíc. Ještě zabalenou Pullu nechat rozmrazit při pokojové teplotě. (osobně vkádám rozbalenou Pullu do trouby, kde se rozmazí a je jako čerstvá). Pekařka, Beatrice Ojakangas.
Recept je z kategorií: Sladké chlebíčky
Káva nebo čaj i čokoláda.
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Finská Pulla s kávou - autentický skandinávský zážitek
MZ promiň… za můj překlep…
NZ mockrát Ti děkuji za objasnění. To víš, když se po nějaké zemi cestuje, není to to, jako když se v ní žije, což je nejspíš Tvůj případ a také trikolky ;o)
Pěkný den Ti přeje,
3 příspěvky 25.1.09 03:43
Milé dámy, v případě pull(y) jde spíš o typ těsta (pullataikina) než o její výsledný tvar. Ve Finsku jsou velké rozdíly mezi oblastmi co se týče pečiva. Existuje pojem tzv. chlebová hranice tj. východ má blíž k Rusku - používá se víc pšenice, pečivo je světlé, chléb se jí především čerstvý. Západ má zase blízko ke Švédsku. Používá se více žito. Chléb se dřív nechával záměrně zestárnout na tyčích - proto některé chleby mají uprostřed díru. - to jenom pro dokreslení, že obsah je o něco důležitější než forma - ta je v protestantském Finsku více podružná. Od toho se odvíjejí i názvy - v čechách rohlík, houska, pletýnka atd. ačkoli jsou více méně ze stejného těsta, rozlišují se. Ve Finsku je všechno sämpylä… Rozlišení až s jiným typem těsta. Laskiaispulla = pulla, která se podává s horkým mlékem.
nic si z toho nedělej, někdy si nejsme něčeho vědomy, i když to máme vlastně pod nosem ;o) Pochopitelně bych Ti ihned uvěřila, kdybych neměla svoje vlastní zkušenosti .
Přání krásné neděle Ti posílám do Helsinek!
383 příspěvků 20.2.05 14:21
ja ti verim, jenom jsem to zatim nevidela. ale taky jsem jeste u zadneho Fina nesnidala, to je pravda
dekuju za rozsirovani mych (jak je videt znacne
omezenych) obzoru 
já Ti pošlu obrázek i s tou finštinou a uvidíš. Dnes je už pozdě fotografovat, a tak zítra. Možná že v obchodech je to praktičtější prodávat malé jednotlivé buchty ze stejného těsta. Vím, že Ty tam žiješ a já ne, ale co s tím mám udělat, když jsem navíc tu Pullu u známého v Helsinkách jedla ke snídani i stou mašlí, která na obrázku sice není, ale zalíbila se mně. Poptej se okolo. Podle mě to chutná něco jako brioška.
Měj se pěkně!
383 příspěvků 25.1.09 03:43
ahoj babi, tak jo, ja nerikam, ze znam vsechno, ale ve Finsku jsem takovou pletynku v zivote nevidela
no nic, clovek se porad uci… pulla to podle me
teda neni, neda se nic delat, ale dobrota to urcite bude 
Podívej se na zadní stranu RAE SOKERI z Finska. Tam je recept na Pullu ve finštině i s obrázkem velké pletýnky. Takže se Pulla nějspíš peče v různých podobách
Na požádání taktéž mohu poslat foto 
Měj se pěkně!
383 příspěvků 25.1.09 03:43
teda babi, nechci ti do toho kecat, ale pulla je buchta mnohem mensich rozmeru
spis jako nase loupaky, jenom kulata.
to jen tak na okraj, testo je pravdepodobne stejne, jenom ten tvar a rozmer! na
pozadani zaslu fotografie pull, ktere se tu prodavaji (ruzne druhy). to neni
kritika, pouze konstruktivni pripominka 