Recept Fideuá - těstoviny z Valencie

babi Španělská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Nalít víno do hrnce a vložit tam dobře očištěné slávky (Uzavřené slávky odrhnuté kartáčkem z zbavené možské řasy). Přikrýt a povařit do té doby, než se slávky otevřou. Slít je a uschovat tekutinu. Mezi tím v Paella, nebo podobné nádobě na oleji na chvíli orestovat cibuli, přidat česnek a pokračovat v restování, až jsou měkké. Přidat papriku, rajče, a šafrán. Za chvíli přidat 125 ml tekutinu ze slávek a papričky. Trochu zchladlé rozmixovat, odměřit množství a přidat tolik vývaru, aby se získalo 1.5 litru omáčky. Nalít ji do Paella nebo nádoby a přivéct ji do varu. Přidat nudle a vařit je tak 12 - 15 minut. Uschované slávky rozložit na povrch nudlí a ihned podávat s půlměsíčku citronu. P.S. Piquelo papričky pochází z údolí řeky Ebro v severním Španělsku. Mají tenkou dužinu, sladkou mírně pikantní chuť. Používají se ve formě kapie, to znamená opražené a oloupané a naložené. Plní se sýrem, masem i rybami, jsou však výbornou ingrediencí k mořským potvorkám, houbám, rybám, polévkám a také k rýži, olivám a salátům. Mohou se však pojídat přímo ze sklenice jako chuťovka. Fideó těstoviny se mohou nahradit nalámanými vermicelli těstovinami na 5 cm kousky. Vermicelli jsou tenčí než špagety. Lehké červené víno z Rioja, nebo suché rosé z Navarry. Prosím podívejte se na "Jak bezpečně koupit, uschovat a připravit mušle ":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=24580

Recept je z kategorií: Omáčky na těstoviny

Nahlásit recept

  • 28.11.06 vloženo
  • 7233x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 450 g v páře uvařených slávek
  • 120 ml bílého suchého vína
  • 5 lžíce španělského, nebo podobného olivového oleje
  • rybí vývar podle potřeby
  • 2 stroužky utřeného česneku
  • 1 posekaná cibule
  • 1 lžíce španělské červené mleté papriky
  • 6 Piquillo španělských papriček
  • 1 zralé rajče nastrouhané (rozkrojit napůl, vytřepat semínka a nastrouhat, potom zahodit slupku)
  • velká špetka šafránu
  • 450 g Fedeó, španělských těstovin, nebo nalámané vermicelli

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Fideuá - těstoviny z Valencie

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Fideuá - těstoviny z Valencie

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Fideuá - těstoviny z Valencie - buraci,

spaghetinni jsou výborný nápad! Zatím jsem přidala obrázek, než spanny bude mít čas ;o)

S přáním příjemného dne,

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Fideuá - těstoviny z Valencie - spanny,

díky za rady. V Kanadě jsem žádné potíže se zakoupením Fideuá těstovin neměla. Přidala jsem obrázek z webu a ta mince je myslím jen ;o)

Přeji Ti příjemný den!

buraci
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Fideuá - těstoviny z Valencie.

Slabsi spagety se u nas obcas vyskytuji, jmenuji se spaghetinni.

spanny
159 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Fideuá - těstoviny z Valencie.

babi, bohuzel nevim jake testoviny v CR mate k dostani. Ty fideua jsou tady k dostani v kazdem obchodu a takze to nemusim nicim nahrazovat. Kdyz jsem bydlela v Londyne tak jsme kupovali v Italskem obchode velmi slabe spagety. Ty by sli nahradit ale musi byt slabe. Ja dnes nemam cas ale zitra vyfotim ty fieua a vermicelli a dam obrazek.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Fideuá - těstoviny z Valencie - spanny,

děkuji Ti za vyzkoušení receptu, udělalo mně to radost! Tvůj komentář je věcný, pavdivý a myslím si, že platí v podstatě u všech receptů co se týče přidávání tekutiny, nebo i jiné ingredience ;o) Kdysi jsem přidala jiný recept Fideua - Paella z Valencie. , u kterého je poznámka, jak tento druh Paelly vzniknul. Vermicelli jsem uvedla, jako možnou náhradu, máš nějaký jiný nápad, co by se dalo použít? Jestli se nemýlím, Ty jsi hned u zdroje, tak prosím Tě poraď.

Dobrou noc!

spanny
159 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Fideuá - těstoviny z Valencie.

Ja jsem nedavno toto jidlo varila a pridala jsem tam i kousky kure, chobotnice a krevety. Je lepsi kdyz tu tekutinu nepridate vsechnu ihned ale po castech tak jak se vari Paella. Ty testoviny vzdycky nejsou stejne a ta tekutina se vsaje po kazde jinak. Vermicelli jsou dost tenke jak bai psala a myslim ze by se rychle rozvarili. Fideua jsou trochu silnejsi. Babi, neber to jako kritiku, pisu jen jake ja mam s tim zkusenosti.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Fideuá - těstoviny z Valencie - Manano,

překlep se snad může stát každému i Tobě. To ostatní můžeš vysvětlit SPISEROVI. Osobně nemám zájem neustále někoho napadat, poučovat a urážet tak jako on a dokonce i Ty.

Přeji Ti příjemné Vánoce!

Manana
1515 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Fideuá - těstoviny z Valencie - spicer?

Neměl bych se do toho míchat, ale když už jsou tady požadavky na to, jak má kdo psát a jak se má kdo chovat, tak by snad bylo vhodné si napřed pořádně přečíst přezdívku toho, komu píšu, a před tím si zamést před svým prahem.
Ať jsou ty vánoce ještě veselejší!!!

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Fideuá - těstoviny z Valencie - spicer,

očekávám od Tebe omluvu za tento výrok ¨tak jak jsi tento recept napsala bylo od Tebe neodpovedné¨! Prohlédni si recepty na Labu a na webu, abys věděl, kolik je tam imformací o přípravě mušlí!

Navíc, začni přidávat diakritiku. Osobně také nemám českou klávesnici, tak jako mnozí jiní!

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Fideuá - těstoviny z Valencie.

Hezký Advent babi.....

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Fideuá - bedlo,

po pravdě řečeno si nemyslím, že musíš někomu radit, co má psát a co ne.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Fideuá - Viktorko,

napsalas to přesně tak jak to cítím já. Když se mluví o nezodpovědnosti, tak to už je velice vážné obvinění! Všemožné mořské živočichy vařím málem 40 let, takže si nemusím nic ověřovat. Jak už jsem se znínila, recepty se takto píší a to je fakt!
Ráda bych ti poděkovala. A navíc, proč bys nemohla napsat svůj vlastní názor?

Přeji ti příjemný adventní večer!

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Fideuá - těstoviny z Valencie.

Viktorko, viděla bych to tak…nech hovořit Ty dva a nevměšuj se. Ty víš, co chtěla napsat babi či spiser? Oni si to vysvětlí, není třeba soudce.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Fideuá - těstoviny z Valencie spiser,

takto se běžně recepty píší a musím ti říct, že skoro každý co jsem otevřela, nemá víc informací. Avšak na druhou stranu se můžeš mrknout na tyto recepty, které jsem již hodně dávno přidala Mušle podle pana šéfkuchaře. anebo Mušle s dvojí nádivkou. a také Mušličky z česnekem a bylinkami. (ano, s tečkou nakonci názvu receptu, protože donedávna jsem si své recepty tak poznala) Musím Ti říct, že někdy člověk zapomene neustále opakovat, co je pro něj naprostou samozřejmostí! Upozornění by v tomto případě stačilo. Avšak, zde nejde o to CO jsi napsal, ale JAK jsi to napsal. Tak se mrkni, kolik těch nezodpovědných lidí jenom na Labužníku je a to nemluvím o webu!

spiser
717 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Fideuá - těstoviny z Valencie.

Samozrejme ze Babi nechtela nikoho otrávit! Tvrdit neco neco jiného by bylo smesné. V receptu ale Babi nepíse ze po uvarení se neotevrené slávky musí vyhodit. Není to tak dlouho co zde doslo k hromadné otrave slávkami práve z tohoto duvodu. To me primelo k poznámce o nezodpovednosti.
Ruku na srdce - snazím se overovat správnost vseho. U mnoha receptu na tom tolik nezálezí ale u jídel, která pri nesprávné príprave mohou zpusobit zdravotní potíze nebo dokonce neco jeste horsího, je nutno být presný a dusledný. Vsechno ostatní je nezodpovednost. Na tom trvám, z toho neslevím a nebudu to s nikým diskutovat!
Také já preji vsem, advent neadvent, klid a dobrou pohodu! To platí i pro Babi i kdyz se mozná na mne zlobí ze jsem ji neco vytknul.

viktorka11
194 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Fideuá - těstoviny z Valencie - Spiser

Ja vim, ze Tvuj koment neni ve zlem, ale Babi tam ma, ze se maji varit uzavrene slavky. Urcite nechtela nikoho otravit. A ruku na srdce - ty sam si overujes spravnost vseho? Nebo i ostatni? Myslim, ze bohate stacilo proste doplnit tvoji poznamku bez komentare o nezodpovednosti, v receptu neni uvedene neco nepravdiveho, jen to proste neni podrobne jako od tebe.
Je advent, takze svetu a labuzniku mir! Dobrou

spiser
717 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Fideuá - těstoviny z Valencie.

Tak takhle se slávky nevarí! Jak se varí:
Ocistené slávky musí být zavrené. Pokud je nekterá otevrená, poklepe se s ní o stul a musí se zavrít. Pokud se nezavre je mrtvá a musí se zahodit. Potom se slávky varí a po uvarení musí být vsechny otevrené. Pokud je nejaká zavrená, je mrtvá (byla uz pred varením mrtvá) a musí se vyhodit.
Tohle je dulezité! Mrtvé slávky mohou být velmi jedovaté (podobne jako ústrice) a zpusobily smrt nejednoho cloveka. Tím nechci strasit. Pokud se dodrzí tento postup, není se ceho bát.
Myslím si, Babi, ze tak jak jsi tento recept napsala bylo od Tebe neodpovedné. Príste se radeji seznam se skutecností nez zpusobís svým receptem mozné problémy. To myslím v dobrém. Mozná bys mohla recept upravit.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz