Recept Fazolovo-sýrový salát
Zuzka1973 Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Úvod
Dělávám si jej často, jistě žádná závratná novinka, ale nenašla jsem zde podobný a třeba to někoho přeci jen inspiruje... Gramáž neuvádím záměrně, protože u salátů to nehraje podstatnou roli.
Postup
Sýry nakrájet na drobno nebo nahrubo nastrouhat. Používám nejčastěji směs: hermelín + goudu či eidam + mozzarella, ale i jiné, dle aktuálního výběru v lednici, jelikož na vesnici nemáme možnost doběhnout si dokoupit podle potřeby... Cibuli pokrájet na slabé proužky a vmíchat do směsi sýrů a naklíčených fazolek. Nakonec vmícháme tolik lžic majolky, kolik uvážíme za vhodné. Já nesolím, ani nepřidávám žádné koření, ale pokud jsou čerstvé bylinky po ruce - těmi se nic nepokazí, rovněž je fajn občas přidat pálivou papričku (pokud mám čerstvé na okně, ale i naložené jsou dobré). Mužská část rodiny lehce dosoluje a dopepřuje... Když chci něco sytějšího (ono to ale poměrně syté je i takto), tak do tohoto "základu" stačí přidat vařené těstoviny a třeba ještě rajče... Masožravci mohou přidat kousek kuřecího masa, ale já to mám ráda jen tak bez masa, někdy přidám sice posekané vejce na tvrdo, ale jak píši, nejraději to mám v té nejobyčejnější verzi (viz. ingredience) :) Majolka (nebo její část) jde bez problémů nahradit zakysankou, bílý jogurt jsem ještě nezkoušela...
- 01.06.15 vloženo
- 3380x zobrazeno
Ingredience
- naklíčené fazolky mungo
- směs tvrdých sýrů (podle chuti)
- majonéza (podle potřeby)
- červená cibule
Doporučená příloha
Listy salátu, pečivo
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Fazolovo-sýrový salát
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Fazolovo-sýrový salát
@daduuja, slupky jíst či nejíst - jak kdy a jak u čeho
Já např. ráda nechávám naklíčit směs
zeleného hrachu a čočky (obyčejné, běžné). Někdy k tomu i pšenici.
Za 4 dny mám doplněk k listovým salátům + na to oblíbený dresink. Tedy
jen a jen pro sebe, masožravec „zelené“ v tomto „skupenství“
zásadně odmítá 
1151 příspěvků 2.6.15 15:34
Já klíčím na velkém hlubokém tácu z umělé hmoty, mám ho po mamce, tak se snažím věřit, že tenkrát byly tyto hmoty zdravé
Taky nechávám přes noc namočená, druhý den propláchnu, rozložím a zakryju tmavým papírem, klíčím potmě jako birkana
, propláchnu 3× denně na cedníku, bojím
plísní 
Před upotřebením dám do větší mísy se studenou vodou a promíchávám, aby se uvolnily slupky, které sliju.
Nedávno jsem četla klíčení v PET lahvi a po zkušenostech birkany zkusím
@birkana

Ty krabičky od nanukového dortu také docela dobře slouží, ale s tím „zatemněním“ - díky za tip
Sice je mám na parapetu ve stínu, ale v létě tam bývá světla moc, tak jim udělám stínítko, jelikož klíčení je u nás na poměrně časté frekvenci, každá rada vřele vítána
@jau
Díky za důvěru a jogirt by měl jít také s úspěchem použít, tak ať chutná
@jau, láhev nemusí být nutně barevná
, stačí průhledná. Pak je dobré ji
zakrýt (obalit) tmavým neprůsvitným papírem. Já i tu zelenou překrývám
- báječně mi poslouží 3 vrstvy dvoulistů z reklamního letáku Lidlu
Vyrobila jsem jakýsi kornout, který na láhev
seshora nasadím. A je tma 
457 příspěvků 2.6.15 13:00
@birkana Klíčidlo je dobrý nápad, jen ta zelená láhev od piva bude problém, u nás se pivo moc nepije a když už, tak ze skla. Ale možná na nějaké grilování by se jedna velká petka koupit mohla. Klíčím totiž ve sklenici a složitě vyklápím, proplachuju na cedníku a zase sypu zpět a občas se mi klíčky ulámou
@Zuzka1973 K těm superzdravým klíčkům místo majonézy dám raději jogurt
@daduuja, předem se omlouvám za to, že jsem vpadla do debaty - dotaz jsi položila Zuzce. Jen přispívám se svou troškou do mlýna
. 
Klíčidlo jsem si vyrobila z dvoulitrové PETky (tmavě zelené od piva). Seřízla jsem hrdlo a ve spodních pěti výstupcích jsem provrtala otvory asi 2 mm v průměru.
První den nechám semena namočena v misce (jako @Zuzka1973 ). Pak přesypu do upravené láhve, podložím tácem - přebytečná voda odteče. Pak každý den 1× - 2× propláchnu pod tekoucí studenou vodou (některá semena při klíčení „slizovatí“), opatrně protřepu. Nechám odtéci přebytečnou vodu a zase posadím na tác. To opakuji 3 - 4 dny; do té doby, než se vytvoří klíčky dle přání. Chci-li mít klíčky vybělené, ještě láhev překryju tmavým papírem. Tímto způsobem úspěšně klíčky vyrábím (na kuchyňské lince) již přes 3 roky.
Toť vše.
Edit: Dodatek: Semena plním max. do 1/3 láhve! Při klíčení zvětšují objem docela dost
Příspěvek upraven 02.06.15 v 12:38
@daduuja Kdysi jsem si našla návod na netu


Přes noc je namočím do vody a pak cca na 3 - 4 dny na slabou vlhkou vrstvu vaty do krabičky od nanukáče s propíchaným víčkem - jednou denně je propláchnu.
V té krabičce je to přesně na jednu porci, tak mívám krabičky čtyři na parapetu v kuchyni
Vodu dávám pokojové teploty.
Stejně nechávám klíčit i jiné luštěniny, mám ráda salát i z naklíčené čočky a z našich malých bílých fazolek.
Mungo jsem objevila teprve před cca dvěma roky, u nás ho nemají, ale když jedeme do Plzně, přivezu si.
Teď jsem koukala, že se dá koupit už naklíčené, ale četla jsem, že prý je lepší nechat naklíčit doma. Sice občas není naklíčení stoprocentní, ale to u žádných semínek, ale ta hráškově-fazolvá chuť za to stojí
1151 příspěvků 1.6.15 20:30
Zuzko, měly jsme stejný nápad na klíčení
Jak klíčíš? 