Recept Fazolovo-sýrový salát

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Fazolovo-sýrový salát

Úvod

Dělávám si jej často, jistě žádná závratná novinka, ale nenašla jsem zde podobný a třeba to někoho přeci jen inspiruje…
Gramáž neuvádím záměrně, protože u salátů to nehraje podstatnou roli.

Postup

Sýry nakrájet na drobno nebo nahrubo nastrouhat.
Používám nejčastěji směs: hermelín + goudu či eidam + mozzarella, ale i jiné, dle aktuálního výběru v lednici, jelikož na vesnici nemáme možnost doběhnout si dokoupit podle potřeby…

Cibuli pokrájet na slabé proužky a vmíchat do směsi sýrů a naklíčených fazolek.

Nakonec vmícháme tolik lžic majolky, kolik uvážíme za vhodné.

Já nesolím, ani nepřidávám žádné koření, ale pokud jsou čerstvé bylinky po ruce - těmi se nic nepokazí, rovněž je fajn občas přidat pálivou papričku (pokud mám čerstvé na okně, ale i naložené jsou dobré).

Mužská část rodiny lehce dosoluje a dopepřuje…

Když chci něco sytějšího (ono to ale poměrně syté je i takto), tak do tohoto „základu“ stačí přidat vařené těstoviny a třeba ještě rajče…

Masožravci mohou přidat kousek kuřecího masa, ale já to mám ráda jen tak bez masa, někdy přidám sice posekané vejce na tvrdo, ale jak píši, nejraději to mám v té nejobyčejnější verzi (viz. ingredience) :)

Majolka (nebo její část) jde bez problémů nahradit zakysankou, bílý jogurt jsem ještě nezkoušela…


Reklama

Nahlásit recept

  • 01.06.15 vloženo
  • 1725x zobrazeno

Ingredience

  • naklíčené fazolky mungo
  • směs tvrdých sýrů (podle chuti)
  • majonéza (podle potřeby)
  • červená cibule

Doporučená příloha

  • Listy salátu, pečivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 01.06.15 13:54

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Fazolovo-sýrový salát

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
birkana
1667 příspěvků 02.06.15 16:26

@daduuja, slupky jíst či nejíst - jak kdy a jak u čeho :think: Já např. ráda nechávám naklíčit směs zeleného hrachu a čočky (obyčejné, běžné). Někdy k tomu i pšenici. Za 4 dny mám doplněk k listovým salátům + na to oblíbený dresink. Tedy jen a jen pro sebe, masožravec „zelené“ v tomto „skupenství“ zásadně odmítá :mrgreen:

 
daduuja
1139 příspěvků 02.06.15 15:34

Já klíčím na velkém hlubokém tácu z umělé hmoty, mám ho po mamce, tak se snažím věřit, že tenkrát byly tyto hmoty zdravé :-)

Taky nechávám přes noc namočená, druhý den propláchnu, rozložím a zakryju tmavým papírem, klíčím potmě jako birkana :-), propláchnu 3× denně na cedníku, bojím plísní :-)

Před upotřebením dám do větší mísy se studenou vodou a promíchávám, aby se uvolnily slupky, které sliju.

Nedávno jsem četla klíčení v PET lahvi a po zkušenostech birkany zkusím :mavam:

 
Zuzka1973
2185 příspěvků 02.06.15 14:16

@birkana
Ty krabičky od nanukového dortu také docela dobře slouží, ale s tím „zatemněním“ - díky za tip :kytka:
Sice je mám na parapetu ve stínu, ale v létě tam bývá světla moc, tak jim udělám stínítko, jelikož klíčení je u nás na poměrně časté frekvenci, každá rada vřele vítána :mavam:

@jau
Díky za důvěru a jogirt by měl jít také s úspěchem použít, tak ať chutná :kytka:

 
birkana
1667 příspěvků 02.06.15 13:12

@jau, láhev nemusí být nutně barevná ;), stačí průhledná. Pak je dobré ji zakrýt (obalit) tmavým neprůsvitným papírem. Já i tu zelenou překrývám - báječně mi poslouží 3 vrstvy dvoulistů z reklamního letáku Lidlu :potlesk: Vyrobila jsem jakýsi kornout, který na láhev seshora nasadím. A je tma :lol:

 
jau
457 příspěvků 02.06.15 13:00

@birkana Klíčidlo je dobrý nápad, jen ta zelená láhev od piva bude problém, u nás se pivo moc nepije a když už, tak ze skla. Ale možná na nějaké grilování by se jedna velká petka koupit mohla. Klíčím totiž ve sklenici a složitě vyklápím, proplachuju na cedníku a zase sypu zpět a občas se mi klíčky ulámou :cert:

@Zuzka1973 K těm superzdravým klíčkům místo majonézy dám raději jogurt :mavam:

 
birkana
1667 příspěvků 02.06.15 12:35
Výrobník klíčků

@daduuja, předem se omlouvám za to, že jsem vpadla do debaty - dotaz jsi položila Zuzce. Jen přispívám se svou troškou do mlýna :think::think:

Klíčidlo jsem si vyrobila z dvoulitrové PETky (tmavě zelené od piva). Seřízla jsem hrdlo a ve spodních pěti výstupcích jsem provrtala otvory asi 2 mm v průměru.

První den nechám semena namočena v misce (jako @Zuzka1973 ). Pak přesypu do upravené láhve, podložím tácem - přebytečná voda odteče. Pak každý den 1× - 2× propláchnu pod tekoucí studenou vodou (některá semena při klíčení „slizovatí“), opatrně protřepu. Nechám odtéci přebytečnou vodu a zase posadím na tác. To opakuji 3 - 4 dny; do té doby, než se vytvoří klíčky dle přání. Chci-li mít klíčky vybělené, ještě láhev překryju tmavým papírem. Tímto způsobem úspěšně klíčky vyrábím (na kuchyňské lince) již přes 3 roky.

Toť vše. :mavam:

Edit: Dodatek: Semena plním max. do 1/3 láhve! Při klíčení zvětšují objem docela dost ;)

Příspěvek upraven 02.06.15 v 12:38

 
Zuzka1973
2185 příspěvků 01.06.15 21:44

@daduuja Kdysi jsem si našla návod na netu :)
Přes noc je namočím do vody a pak cca na 3 - 4 dny na slabou vlhkou vrstvu vaty do krabičky od nanukáče s propíchaným víčkem - jednou denně je propláchnu.
V té krabičce je to přesně na jednu porci, tak mívám krabičky čtyři na parapetu v kuchyni :)
Vodu dávám pokojové teploty.
Stejně nechávám klíčit i jiné luštěniny, mám ráda salát i z naklíčené čočky a z našich malých bílých fazolek.
Mungo jsem objevila teprve před cca dvěma roky, u nás ho nemají, ale když jedeme do Plzně, přivezu si.
Teď jsem koukala, že se dá koupit už naklíčené, ale četla jsem, že prý je lepší nechat naklíčit doma. Sice občas není naklíčení stoprocentní, ale to u žádných semínek, ale ta hráškově-fazolvá chuť za to stojí :kytka:

 
daduuja
1139 příspěvků 01.06.15 20:30

Zuzko, měly jsme stejný nápad na klíčení :-) Jak klíčíš? :mavam:

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Girasoli gorgonzola e noci


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Mrkvový salát Mrkvový salát
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Houbová smaženice Houbová smaženice

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz