Recept Fazole z láhve
daduuja Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Úvod
Předěláváme komín a zároveň uklízíme půdu. S úžasem koukám, co všechno je možné nashromáždit za 50 let od dvou generací na půdě :-) Objevila jsem tam brožovanou kuchařku, tedy spíš sešitek - Kuchařka moderní hospodyně, Vaříme za šesták od S. Novákové, L. Moštěkové a J. Hrubého, je z roku 1980 a stála 11,80Kčs :-) Žádné objevné recepty v ní nejsou, spíš takové obyčejnosti, co jsme tenkrát vařívali všichni, ale jeden recept mne přesto zaujal a určitě ho vyzkouším, jen mi není jasné, proč zrovna se to musí dělat v té lahvi, proč ne třeba v zavařovačce s děravým víčkem?
Postup
Omyté fazole vsypeme do lahve, nalejeme na ně olej a vodu a okořeníme. Láhev uzavřeme původní korkovou zátkou, do které uděláme dírku, (aby měla kudy unikat pára) nebo převážeme lněným hadříkem. Lahev postavíme do kastrůlku a na slabém plameni (asi 160°C) vaříme v troubě. Po třech až čtyřech hodinách jsou fazole hotové. Osolíme je, opepříme a jíme teplé (třeba k vínu).
Recept je z kategorií: Luštěniny
- 15.08.14 vloženo
- 2097x zobrazeno
Čas přípravy
- 4h
Ingredience
- 1 lahev od italského vína Chianti bez slaměného obalu
- fazole
- 3 šálky vody
- 1/2 šálku oleje, (nejlépe olivového)
- bazalka nebo rozmarýn
- popřípadě stroužek česneku.
Doporučená příloha
třeba víno
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Fazole z láhve
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Fazole z láhve
1151 příspěvků 17.8.14 13:30
Našla jsem si na půdě krásnou rovnou sklenici, po celém povrchu je vytlačený včelí plást, má šroubovací víčko. Asi v takových Včela tenrát kdysi prodávala med. Původně jsem chtěla zkusit fazole v ní, ale vy skeptici mě nevědomky nutíte abych začala shánět Chianti nebo Ruffino, co já vím, které je které, hlavně budu koukat po opletené lahvi
Hihi, o čápovi a lišce…, nebo též o pasti na opičky…, ale Saša Veliký by si s těžbou obsahu z lahve hravě poradil!
395 příspěvků 17.8.14 10:55
Já byla tenkrát malá, takže jsem neuměla číst. O Ruffino jsem se zajímala jen proto, že se mi líbila ta flaška. Vzhledem k tomu, že do Tuzexu se u nás nakupovat nechodilo, mylnou dedukcí jsem usoudila, že Ruffino bylo náhražkou Chianti. Jak to bylo, to opravdu nevím. Ale vyndávat ty vařené fazole hrdlem láhve bych nechtěla. Zavání mi to trošku bajkou o čápovi a lišce.
1151 příspěvků 17.8.14 10:29
@Wolfg snad kdyz se pouzijou male bile tak prolezou
myslim, ze po hodinach nabobtnaj a zmeknou
@hippolyta ziju v bludu Chianti Ruffino nebylo Chianti? Vino neznam ted, natoz tenkrat
@birkana 0myte - tak psano
spis mne napadlo jestli tvar lahve nema vliv na vareni, jako tajin treba
@daduuja, fazole suché, předem nenamočené?
@hippolyta, v Tuzexu občas bylo
395 příspěvků 16.8.14 21:57
Skrytej odboj a provokace! 1980 a láhev Chianti? Kdo měl známý, dostal maximálně Ruffino!
584 příspěvků 16.8.14 21:49
Si nějak nevšimli, že standardní průměr hrdla láhve je pouhých 18mm. Až se fazole v té díře šprajcnou… jo a taky je dobré zkusit, zda se obyčejná láhev vejde nastojáka do trouby. Patrně nějakej projekt