Recept Fazole z láhve

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Předěláváme komín a zároveň uklízíme půdu.
S úžasem koukám, co všechno je možné nashromáždit za 50 let od dvou generací na půdě :-)
Objevila jsem tam brožovanou kuchařku, tedy spíš sešitek - Kuchařka moderní hospodyně, Vaříme za šesták od S. Novákové, L. Moštěkové a J. Hrubého, je z roku 1980 a stála 11,80Kčs :-) Žádné objevné recepty v ní nejsou, spíš takové obyčejnosti, co jsme tenkrát vařívali všichni, ale jeden recept mne přesto zaujal a určitě ho vyzkouším, jen mi není jasné, proč zrovna se to musí dělat v té lahvi, proč ne třeba v zavařovačce s děravým víčkem?

Postup

Omyté fazole vsypeme do lahve, nalejeme na ně olej a vodu a okořeníme.
Láhev uzavřeme původní korkovou zátkou, do které uděláme dírku, (aby měla kudy unikat pára) nebo převážeme lněným hadříkem.
Lahev postavíme do kastrůlku a na slabém plameni (asi 160°C) vaříme v troubě.
Po třech až čtyřech hodinách jsou fazole hotové.
Osolíme je, opepříme a jíme teplé (třeba k vínu).

Recept je z kategorií: Luštěniny


Reklama

Nahlásit recept

  • 15.08.14 vloženo
  • 1607x zobrazeno

Čas přípravy

  • 4h

Ingredience

  • 1 lahev od italského vína Chianti bez slaměného obalu
  • fazole
  • 3 šálky vody
  • 1/2 šálku oleje, (nejlépe olivového)
  • bazalka nebo rozmarýn
  • popřípadě stroužek česneku.

Doporučená příloha

  • třeba víno

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Fazole z láhve

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
daduuja
1140 příspěvků 17.08.14 13:30

Našla jsem si na půdě krásnou rovnou sklenici, po celém povrchu je vytlačený včelí plást, má šroubovací víčko. Asi v takových Včela tenrát kdysi prodávala med. Původně jsem chtěla zkusit fazole v ní, ale vy skeptici mě nevědomky nutíte abych začala shánět Chianti nebo Ruffino, co já vím, které je které, hlavně budu koukat po opletené lahvi :-)

 
casino
4473 příspěvků 17.08.14 12:24

Hihi, o čápovi a lišce…, nebo též o pasti na opičky…, ale Saša Veliký by si s těžbou obsahu z lahve hravě poradil! :mrgreen:

 
hippolyta
394 příspěvků 17.08.14 10:55

Já byla tenkrát malá, takže jsem neuměla číst. O Ruffino jsem se zajímala jen proto, že se mi líbila ta flaška. Vzhledem k tomu, že do Tuzexu se u nás nakupovat nechodilo, mylnou dedukcí jsem usoudila, že Ruffino bylo náhražkou Chianti. Jak to bylo, to opravdu nevím. Ale vyndávat ty vařené fazole hrdlem láhve bych nechtěla. Zavání mi to trošku bajkou o čápovi a lišce.

 
daduuja
1140 příspěvků 17.08.14 10:29

@Wolfg snad kdyz se pouzijou male bile tak prolezou
@hippolyta ziju v bludu Chianti Ruffino nebylo Chianti? Vino neznam ted, natoz tenkrat :-)
@birkana 0myte - tak psano :-) myslim, ze po hodinach nabobtnaj a zmeknou
spis mne napadlo jestli tvar lahve nema vliv na vareni, jako tajin treba

 
birkana
1668 příspěvků 17.08.14 10:11

@daduuja, fazole suché, předem nenamočené?
@hippolyta, v Tuzexu občas bylo :lol:

 
hippolyta
394 příspěvků 16.08.14 21:57

Skrytej odboj a provokace! 1980 a láhev Chianti? Kdo měl známý, dostal maximálně Ruffino!

 
Wolfg
583 příspěvků 16.08.14 21:49
Nováková, Moštěková a Hrubý

Si nějak nevšimli, že standardní průměr hrdla láhve je pouhých 18mm. Až se fazole v té díře šprajcnou… jo a taky je dobré zkusit, zda se obyčejná láhev vejde nastojáka do trouby. Patrně nějakej projekt :lol:

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz