Recept Fazole v tomatě - konzerva Dia Veg Bezlep

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Fazole v tomatě - konzerva

Úvod

Proč kupovat k přípravě „anglické“ snídaně fazole v plechovce, když si je snadno můžu zavařit doma. Tak vím, kolik jsem solila, že zbytečně nepřidávám „éčka“ a třeba dám pro pikantní chuť feferonku v oblíbeném množství.

Postup

Den předem namočené fazole uvařím téměř do měkka (nerozvářím). Vodu sliju do připravené nádoby - nevylévám!

Cibuli pokrájím - není třeba příliš drobně - osolím a opepřím, podusím ji na oleji společně s feferonkou (dávám-li ji). Nesmažit, opravdu dusit; podle potřeby lze trochu podlít vodou. Změklou cibuli zaliju pasírovanými (nebo předem rozdušenými oloupanými čerstvými) rajčaty. Nechám provařit.

Do zeleninového základu zamíchám fazole, podle potřeby (je-li směs příliš hustá) přiliju část vody z fazolí. Ještě krátce povařím, případně ještě dosolím a plním do sklenic.

Steriluji při varu vody 40 minut.

Recept je z kategorií: Bezlepkové recepty Konzervace zeleniny Pro alergiky (mléko, vejce) Pro diabetiky Zeleninová jídla


Reklama

Nahlásit recept

  • 01.02.14 vloženo
  • 15868x zobrazeno

Čas přípravy

  • včetně namočení fazolí a sterilace cca 2

Ingredience

  • 500 g fazolí (bílé, černé, fialové, flekatě kropenaté, malé, velké - jaké chcete :-) )
  • cca 400 g cibule
  • 500 g pasírovaných rajčat
  • 100 g oleje
  • 1/2 - 1 feferonka (kdo nechce konzervu pálivou, množství sníží nebo úplně vynechá)
  • sůl
  • příp. mletý pepř

Doporučená příloha

  • opečená slanina, vejce, toast nebo samotné ohřáté či studené.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 26.08.14 20:21

Birkano, nejsou to klasické fazole v tomatě, ale mám ráda pečené fazole od Heinze, našla jsem tvůj recept a zkusila z půl kila fazolí, jenže potom mi pořád něco v chuti chybělo tak jsem přidávala podle oka a chuti - melasu, podrcená semínka hořčice, dva rajčatové protlaky, mletou papriku nejvyšší jakosti z Maďarska, sladkou, trochu pálivé a taky uzenou. Drcený pepř a koriandr. Asi hrnek a půl cukru. Všechno jsem pekla asi 1.5h na 150°C. Když jsem je nandala do skleniček, tak jsem si vzpomněla na tmavý kardamom, ten má pro mne krásnou uzenou vůni, tak jsem fazole zase vysypala do kastrolu a přidala kardamom, povařila a nandala do skleniček, zavařila jen co chytla víčka. Jsou výborné, už se těším na sobotní snídani s opečenou slaninou a vajíčkem :-)
A chci vaření fazolí naplánovat až se bude udit, celý pekáč do udírny, aby chytly kouřovou vůni :-)

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

birkana 01.02.14 11:01

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Fazole v tomatě - konzerva

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
daduuja
1140 příspěvků 30.08.14 21:03

@birkana určitě zavařím fazole podle tvého receptu jen jako polotovar, ty moje se už nemusí nijak dochucovat, ale taky nijak zvlášť chuťově obněňovat, což je naškodu. Takhle vypadaly ohřáté, jen jsem mohla nechat víc šťávy.

 
birkana
1670 příspěvků 24.08.14 11:12

@daduuja, já ti :potlesk:
Dej ten svůj nápad do „vyzkoušel jsem tento recept“ jako variaci (pokud možno s fotkama). Určitě by si tvé uvaření zasloužilo hvězdičky :mavam:

 
daduuja
1140 příspěvků 23.08.14 18:45

@birkana začala jsem tvým receptem, ale pak mě chytla múza :-), přidala jsem oregano, melasu, uzenou papriku, hořčici… :-), teď se pečou v troubě, ale už před pečením byly strašně dobré :-)

 
alena45
588 příspěvků 01.02.14 18:16

Ďakujem, ak sa tento rok podarí úroda fazule, určite vyskúšam. Príde mi to veľmi praktické a tiež som rada, keď viem, čo jem. Do suchej fazule vždy hrozí, že sa dostanú breberky, a pri dobrej úrode ju potom skladujem aj viac rokov, čo na jej kvalite nepridá.

 
Ala_V
100 příspěvků 01.02.14 14:19

Už jsem párkrát uvažovala, zda bych neměla vyzkoušet přípravu fazolí doma (přesně z důvodů uvedených v receptu - chci vědět, co v tom je, ale zároveň mít je vždy poruce). Děkuji, tohle určitě vyzkouším.

 
birkana
1670 příspěvků 01.02.14 12:31

Ve vodě, ve které se vařily, jsem je konzervovat nezkoušela. Zavařovala jsem scezené a zalité 2% slaným roztokem (nálevem). Používala jsem pro přípravu salátů.

 
alena45
588 příspěvků 01.02.14 12:14

Mám otázku - ja moc rajčinovým fazuliam neholdujem, ale rada by som mala takto zavarené obyčajné uvarené, pre rýchlu polievku alebo na falafel z fazule, alebo na pomazánky. Myslíš, že by rovnakým spôsobom išli zavariť len vo vlastnej vode, v ktorej sa varili? Neskúšal to niekto?

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Tažený štrůdl


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz