Recept Fausi Talo Pra

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Fausi Talo

Úvod

No je to exoticky dezert z opacneho konca sveta zo Samoe, kde taro je zaliate skaramelizovanym kokosovym mliekom.

Postup

1-Taro dakde sa vola aj chlpate zemiaky. Poriadne umyjeme a osupeme aj skrabkou na zemiaky POZOR! kdo ma citlivu kozu nech to robi v rukaviciach lebo z lepkavej stavy moze mat alergicku reakciu.(Dakde varia v supke a az potom oskrabu).

2-Nakrajame na kocky a dame varit do polovicky kokosoveho mlieka s troskou soli.

3-Do druhej polky dame hnedy cukor a pomaly varime a miesame az nam zacne hustnut a cukor karamelizovat.

4-Skaramelizovane kokosove mlieko pridame k uvarenemu taru a prehrejeme ahned servirujeme.

5-ALTERNATIVA:

6-Mal som kokosovy lekvar “siamu popo” a mi poradili, aby som nevyrabal caramel, ale dal niekolko lyzic do kokosoveho mlieka rozvarit a pridal do uvareneho tara.


Reklama

Nahlásit recept

  • 23.02.11 vloženo
  • 2957x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 min

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 1 cca 350 g Taro
  • 420 ml konzerva Kokosove mlieko
  • 150 g Hnedy cukor
  • ¼ lyzicky sol
  • alebo nahradit kokosovym lekvarom siamu popo 3 lyzice

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Fausi Talo

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
esmeralda
4813 příspěvků 24.02.11 22:18

Bento, srovnávat Afriku, jižní Ameriku nebo Polynézii s Austrálií se mi nezdálo jako dobrý a objektivní nápad.
Proč nenapíšeš jak moc je oblíbené Taro třeba v Německu, Itálii, Francii nebo v ČR?

Taro se tady běžně prodává a není zrovna nejlacinější. Kupují ho většinou lidé původem z Pacifiku.
My Australané máme holt raději pořádnou flákotu masa.

I kapr je zde k mání ač je považován za škodnou, ale za odchyt se neplatí. Jenom pro něj musíš do asijského obchodu, protože asici ho mají rádi.

Jelikož je Austrálie země teplá a plodná, přemnožená flóra i fauna se musí regulovat. Na tom snad není nic špatného.
Do Austrálie bylo přivezeno mnoho věcí (jistě s tím nejlepším úmyslem), které sem dovezeny být neměly.

 
Bento
794 příspěvků 24.02.11 06:41

Ja som chcel len povedat, ze v druhych krajinach by to vsetko zuzitkovali ale v Australii krajine prebytkov to ide navnivoc.( okrem povodnych obyvatelov vela Australcanov su priamy a nepriamy potomkovia anglickych trestancov).

Příspěvek upraven 24.02.11 v 06:42

 
Kecal
126 příspěvků 24.02.11 05:30

…Australia ma problem so vselibarzcim … (asi preto ze anglicania nemaju nic radi …
Australie treba ma problemy, ale verte mi ze Australane(!) se velmi malo staraji o to co Anglicane nemaji radi. To vy Cesi nevite?

 
Bento
794 příspěvků 23.02.11 14:51

Taro je velmi pouzivane-oblubene po celom svete ci v afrike alebo juznej amerike a v polynezii.
Jedine v Australii je vyhlasene za burinu ale Australia ma problem so vselibarzcim a je to vyhlasene za haved - burinu ktoru treba likvidovat (asi preto ze anglicania nemaju nic radi ):roll: napriklad:
zajace, dive prasata, dive tavy ( rocne zastrelia cca.25000 ),dive kone-" brumby" ( strielanie bez limitu ),dive kozy ale aj riecne kapre ( ked chytite daakeho este vam zaplatia ) o klokanoch radsej ani nehovorim… :palec:

 
di
2451 příspěvků 23.02.11 14:21

Svevo, jen pro upřesnění, oxalátům se říká šťavelany. Jinak ohledně šťavelanů by to bylo na delší debatu, ale omlouvám se, až do večera nebudu mít čas. Však on se nějaký chemik zapojí.

 
sveva
751 příspěvků 23.02.11 13:59

Bento tak jsem se lépe poptala. Talo je skutečně výraz, který se používá pro taro v tongánštině. V gastronomii často označují rostlinu jako taro a vařené taro je talo. Ale to jsou drobnůstky, které vzbudí zájem jen u labužníků studujících jazyky.
Důležitější je upozornění na toxické vlivy hlíz. Obsahují oxalát vápníku a v přípravě pokrmů doporučují značnou opatrnost. Napřed hlízu spařit, potom oloupat, dokonce před položením na desku hlízu i nůž opláchnout. Nikdy nekonzumovat syrové. Neobávám se, že bychom to jedli často, tak jen pro doplnění.
Oxalát vápníku způsobuje tvoření nerozpustných močových kamenů. Miloš dobře ví proč se vyhýbá špenátu! A protože i čokoláda nějaké oxaláty obsahuje a vápník se lépe vstřebává v noci, já si ten kousek čokolády dopřeji po snídani a po večeři si dám vápník.
Zdravím.

 
Bento
794 příspěvků 23.02.11 12:58

jolana, je to dost domotane, to iste meno a uplne iny recept ,ked ides podla cinskych receptov ( singapour, cina , thajsko) davaju tam vajce.
Ked ides do Philippines , Samoa , Fidji je to bez ..
 http://en.wikipedia.org/…/Coconut_jam

nasiel som originalny recept … problem je ze potrebujes 100 kusov kokosovych orechov :lol: :lol

Figure 19: Coconut caramel spread (siamu popo) Coconut caramel spread (siamu popo)

To produce good quality coconut caramel spread, one starts with choosing 100 fully matured coconuts which are devoid of cracks or any damage. The selected nuts are dehusked, cut into halves and grated immediately. Freshly grated coconut meat has the characteristic coconut smell and must not have any off odour. It is also important that all containers used are thoroughly clean and the working place completely sanitary.

Once the grated coconut is ready, (33.3 kg) coconut milk may then be extracted by adding water in the proportion of 1 part grated coconut to 0.5 part water (if pressing to be done manually). However, no water is needed if pressing is done mechanically.

Strain or filter the coconut milk through cheesecloth to remove any solid particle or foreign matter from the milk. Weigh the coconut milk (12 kg) and determine the amount of brown sugar (2.13 kg) and glucose (1.06 kg) needed. Mix the sugar the glucose with one-half of the total volume of the coconut milk and boil slowly to dissolve the brown sugar and the glucose. Stir continuously for about 10 minutes and maintain the cooking temperature at about 78-80 degrees C.

Add the remaining half of the coconut milk extract when almost thick and boil for another 35 minutes until the temperature reaches to 100-102 degrees C. Stir the mixture frequently or almost continuously to prevent burning continue to boil until done. The end point is reached when a drop of the mixture forms a soft ball in cold water. Strain the cooked mixture through a clean wire mesh and pack while hot. Packing is best done using clean and sterilised bottles for longer shelf life. Cool the bottles, label and seal.

 
jolana
5064 příspěvků 23.02.11 12:22

Bento, ten jam/lekvar nasla na nete, je to naozaj s vajcami..

http://thaifood.about.com/…conutjam.htm

alebo asi tento..
http://www.mixph.com/…usiness.html

Příspěvek upraven 23.02.11 v 12:27

 
Bento
794 příspěvků 23.02.11 11:51

Alis, dakujem za ocenenie, kdo ma insiroval k takemu netradicnemu fotografovaniu je moj syn ktory dlhe roky bol uspesny fotenim jedal bez atelieru.( kto foti vie ake je to narocne) ist dakde do restiky a nafotit v kuchyni do casopisu…Teraz presiel uplne do extremu na tzv. „ulicnu fotografiu“ a foti len mobilom…
 http://mishobaranovic.tumblr.com/

PS: toto bolo tiez odfotene mobilom :oops:

 
Alis
2617 příspěvků 23.02.11 11:02

Recept komentovat nemohu, protože zřejmě nikdy neokusím a netuším, jaké by to mohlo být… ale fotka je excelentní - labužník přivítal krásně kreativního výtvarníka a fotografa. :palec:

Blahopřeju, Bento, žasnu a kroutím hlavou, jak může někdo, kdo ignoruje všechny zásady focení pokrmů, vytvářet takové krásy. Možná právě proto :lol:

 
di
2451 příspěvků 23.02.11 10:56

Bento: podle křížovek ;-) kalokázie.
Po editaci: a teď koukám, že podle české wiki taky.

Příspěvek upraven 23.02.11 v 10:57

 
Bento
794 příspěvků 23.02.11 10:11

Sveva, pytal som sa na to jedine Faausi alebo Fausi to neviem ale" Talo " su tie kocky z tara .. :roll: aspon tak mi povedali …
http://www.mapsofworld.com/…/recipe.html
PS:
Co som nevedel najst ako sa vola Taro po cesky alebo slovensky?
 http://en.wikipedia.org/wiki/Taro

Příspěvek upraven 23.02.11 v 10:28

 
jolana
5064 příspěvků 23.02.11 10:03

Bento, vdaka za tie recepty a fotecky.Zaujal ma kokosovy lekvar. Ako sa robi? Vy tam mate vecicky a chute… asijsak kuchyna je zvlastna.. okrem toho o nej viem skoro nic..Navyse mozem len urcite pokrmy s dacim a bez dacoho. Mozno zvyk, mozno jednoducho naturel..ale fascinuje ma.

 
sveva
751 příspěvků 23.02.11 10:00

Nemělo by to mít název FAAUSI TARO? Ale možná se pletu a jedná se o místní název ze Samoa.
Zdravím

 
Bento
794 příspěvků 23.02.11 09:51

Nezblaznil som sa, 8-o ale kokosovy lekvar som mal a taro mi rastie v zahrade.
PS: Malinky fialovy kvietok je lesna orchidea zo zahrady.

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Sluneční skvrny s broskvemi


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Kuře na medu Kuře na medu

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz