Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
babi Kanadská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Rozehřát troubu na 230°C. Česnekem vytřít dno a stěnu gratinovací misky, nebo litinové i jiné těžké pánve vhodné do trouby. Olejem vytřít nádobu a její dno posypat rozmarýnem a zbytkem česneků. Poskládat tam těsně vedle sebe brambory. V míse smíchat sůl, mouku a pomalinku přidávat 125 ml vody, až je vše spojeno dohromady. Směs rozdělit ve stejnoměrné vrstvě na brambory. Zajistit, že jakokoliv mezera mezi bramborami je vyplněna. Vložit do trouby a péct 1 hodinu a 15 minut. Vyjmout a nechat 5 minut zchladnout. Obsah nádoby převrátit/vyklopit na velký servírovací talíř. Brambory pokapat olejem a podávat je horké s miskou kyselé smetany s pažitkou. TIP: Hodí se k různým masům, ale samotné se salátem jsou dobrou večeří. Dodatečná poznámka: Každý si dá bramboru na svůj talíř, rozřízne ji a na ni podle chuti navrší smetanu s pažitkou. Kdo chce, bramboru si předem oloupe.
Recept je z kategorií: Bramborová jídla
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
3.5.16 19:22
Uf
Malé nové 4cm jsem pekla v hliněném kastrolu 1h15min na 230°C, po
vyndání z trouby nechala 15 min odstát a pak jsem se bála, že tu hmotu
z kastrolu už nikdy nedostanu a vyhodit ho by mi bylo sakra líto.
Ale na druhý pokus vypadl celý koláč
Brambory jsou super, chutnají skoro jak z popela.
Děkuji Bábě za vytažení receptu, fakt jsme si pochutnali.
2.5.16 10:09
Koupila jsem si knížku Apetitu, věnovanou bramborám, vybrala, upekla a teď se chtěla vytahovat … a hele! Babi už je tu má. A taky má pravdu, ty brambory jsou opravdu fantastické. Jen vás nesmí vyděsit, že ta krusta soli s moukou ztuhne na beton - stačí pekáček obrátit vzhůru nohama na prkénko, chvíli počkat … a pak už to jde opatrně rozlámat. … Protože bylo zrovna období česneku medvědího, tak Lučina rozmíchaná se smetanou a medvěďákem … Éňoňůůůňo!
Líbí se mi Uvaření se již líbí 8 labužníkůmOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Fantastické brambory v soli
1150 příspěvků 3.5.16 08:47
@tlustá bába dík za info
, budou k večeři.
V receptu od Apetitu je na 750 g hrubé mořské soli jen 30 g hladké mouky… a věř mi, že beton je to spolehlivý!
Jestli máš ty brambůrky opravdu malilinkaté, klidně zkrať dobu pečení, ale to ty poznáš…
Ať vám chutná!
1150 příspěvků 2.5.16 20:04
Nekoupila jsem si knížku, koupila jsem dvě kila malinkých nových brambor, kilo soli a rozmarýnu v květníku.
Bábo, dík za inspiraci
lydia, děkuji Ti za obrázek a milý komentář. Když člověk recept vyzkouší, pak ví, o co jde ;o)
Moře pozdravů do Vídně!
Zajisté brambory vyzkoušené mám, tak jako jiné recepty na tento způsob a mám jich víc, některé jsou již na Labu ;o) Bleskový losos na slaném lůžku ®. , nebo Čínské pečené kuře ve slaném krunýři - Žebrákovo kuře. a dnes přidané hovězí. Ano, buraci má naprostou pravdu, krusta je jenom pro určitý způsob pečení a nejí se. Díky buraci, jsem ti vděčna za porozumění! Jakýkoliv recept na pečení v soli tu sůl používá stejně jako na příklad pečící papír, který se také nejí (ifka). Sůl zajišťuje ochranu před dlouhým pečením, aby se pokrm nevysušil (kafce). Brambory se pouze na krustě podávají a nejsou vůbec přesolené (neboj…bona). Kdo chce, může si brambory vyndat na talíř a krustu zahodit, ale já je mám ráda, když se pro efekt podávají přímo na krustě. Jandule, na smíchání mouky se solí používám metlu (opravím slovo šlehat na míchat), tak jako na přidání vody. Kamarádce a zanaza můžu jenom říct, že recept, jak jsem již řekla, mám vyzkoušený přesně tak, jak jsem popsala…ale jestli si myslíte, tak to můžu popsat víc ¨polopat쨅
Všem vám děkuji za přečtení receptu a přeji vám velice pěkný den ;o)
1227 příspěvků 25.1.09 03:43
Já už jsem také dělala. Ze soli se na bramborech udělá taková kůra, krusta, která se po upečení naruší a brambory se vytáhnou. Jedná se o brambory ve slupce, tak se nic nestane, když se vysypou na talíř. Sůl opadne, nejí se, ale může prý se použít ještě jednou. Je tu někde recept na kuře v soli, nebo ryba v soli, tam se také sůl nejí:-) Nejlepší je mořská sůl.
Asi tak to potom vypadá. Takže se nemusí vypít rybník
78 příspěvků 25.1.09 03:43
No teda babi, při vší úctě, máš to vyzkoušené přesně tak, jak jsi to napsala?
Umím si to představit tak, jak to napsala buraci, ale jinak ne. Asi jsi to tak myslela, že?
38 příspěvků 25.1.09 03:43
Ta samá nejistota je i v předchozích dotazech - kde skončí ta sůl? Skoro 3/4kg soli se sní s těma bramborama?? V textu je doslova, že se to vyklopí a servíruje, ne nic o tom, že se brambory servírují po vynětí se solné krusty. To by bylo jediné řešení, jinak vypijete rybník a ledviny pláčou.
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Ja si myslim, ze to je podobne, jako kdyz se pece ryba v solne kruste (kterou vyrobime tak, ze poradne promichame sul s moukou a pote pomalu prilejeme vodu, mouka slouzi jako pojidlo, aby se nam krusta pri peceni nerozpadla) tudiz 700 g soli neni moc. Proste kdyz brambory upecete, tak je vyklopite tak, ze krusta zustane dole a nejite ji. No ale jsou to jenom moje vyvody a mozna jsem uplne vedle:-)
Já prostě nevím, jak našlehat skoro 3/4 kg soli se 4 lžícemi mouky, vycházím z toho, že voda se tam přidává až potom! Tak nevím… Docela jsem zvědavá, až to někdo vyzkouší. Jinak brambory na všelijak miluji.
7 příspěvků 25.1.09 03:43
Zdravím babi. Recept není špatný, ale troufám si poznámku, na 1,5 kg brambor se mi zdá 700 g soli přespříliž. Kafce
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
tohle vyzkouším stoprocentně. Miluji slaná jídla a rodina spolu se mnou.. (moje máma říká, že skončím s vysokým tlakem:) a navíc: zatracená dieta! Ale pár brambor snad ničemu nevadí, což…:-) Bona
3 příspěvky 25.1.09 03:43
Ahoj babi, chcela by som tvoj recept vyskúšať, ale musím sa ťa spýtať, nevadí toľko soli?