Recept Falešné velikonoční kůzlátko

(Hodnoceno 1x) dag Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Kuře vykostíme, opláchneme a dobře osušíme. Alespoň na 6 hodin naložíme do marinády, kterou vytvoříme, když v míse rozmícháme jogurt se 3 lžícemi oleje. Vazkou tekutinu okořeníme třemi rozmělněnými česnekovými stroužky, podle chuti osolíme, opepříme a přidáme nasekané lístky tymiánu. Plát kuřete čas od času v marinádě obrátíme, aby se dostala do všech jeho částí. Před přípravou plát pozorně zarolujeme a převážeme provázkem.To proto, aby se nám nerozvinul a také proto, že svázaný plát po upěčení pěkně vypadá a i proto, že lze předstírat, že to není kuřátko, ale část malého kůzlátka. V kastrolku, nebo pekáčku roládu obložíme oloupanými a jen v půli překrojenými stroužky česneku. Podlijeme zbylou marinádou.A dáme péct. Během pečení roládu potíráme vytvořivší se šťávou smíšenou s odpařující se marinádou. Zatím co se falešné kůzlátko peče, upravíme na zpejchnuté cibuli špenát. A v okamžiku, kdy roládu obrátíme, aby zčervenala i na druhé straně,přidáme do kastrolku, či pekáče na rozměklé půlstroužky česneku ochucený špenát. Po upečení odstraníme provázek a roládu šikmo nakrájíme na plátky. Špenát rozmícháme se zbylou šťávou a měkoučkými půlstroužky česneku.

Recept je z kategorií: Kuřecí maso

Nahlásit recept

  • 06.04.09 vloženo
  • 6458x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1,5 hodiny

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 1 vykostěné kuře
  • 150ml jogurtu
  • 3 lžíce dobrého oleje
  • 3 velké česnekové stroužky
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce tymiánových lístků
  • Hrst oloupaných česnekových stroužků
  • cibule
  • 1 lžíce oleje
  • rozmrazený listový špenát.
  • sůl
  • pepř

Doporučená příloha

  • lehký bramborový knedlík

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

sivakova 29.4.12 22:56

Vařila jsem falešné kůzlátko na Velikonoce z 5ti kuřat,pro 11 lidí. Kuřata byla domácí, na naložení jsem dala pravý řecký jogurt ředěný trochou mléka. Brambory na knedliky jsem měla z vlastní zahrádky. Všem to znamenitě chutnalo. Recept byl zařazen do rodinného stříbra.

Diskuse k receptu Falešné velikonoční kůzlátko

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Falešné velikonoční kůzlátko

ewa
600 příspěvků 14.4.09 22:56
Re: Falešné velikonoční kůzlátko

Buraci, já jsem se styděla přiznat, že se mi eklovala manipulace s v jogurtu naloženým kuřetem, takže jsem ho dokázala srolovat jen tak halabala. Proto tvarově moc nepřesvědčilo, ale chuťově bylo výborné s moc dobrou šťávou. :-))

buraci
1136 příspěvků 14.4.09 21:19
Re: Falešné velikonoční kůzlátko

Musím recept moc pochválit. „Kůzlátko“ se skvěle hodí pro slavnostní příležitosti, dá se připravit dopředu a se samotným pečením už potom není moc práce, jediná změna byla, že jsem ho při pečení podlévala bílým vínem. Akorát jsem soptila, když jsem měla naložené maso zamotat do rolády, to jsem měla jogurt až za ušima, ale to proto, že jsem poněkud levá:-) S bramborovým knedlíkem a špenátem to bylo výborné, děkuji za recept:-)

dag
546 příspěvků 13.4.09 06:18
Re: Falešné velikonoční kůzlátko

Jau
d ěkuji, děkuji

svato
1445 příspěvků 10.4.09 01:47
Re: Falešné velikonoční kůzlátko / Bedla

toto je aj kosťou, krk je 5 euro, teľacie je tak 7-10. U chovateľa som pred dvoma rokmi kupovala mini kozliatko za 2000 Sk, teraz je to podstatne viac, Rakúšania nás hravo preplatia (tí, čo nechcú kupovať v hypermarkete). Ale to je Bratislava, smerom čo len kúsok na východ je to o kus lacnejšie. Želám príjemné sviatky, konečne po pár rokoch snáď vyjde aj počasie. Dana

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 10.4.09 01:26
Re: Falešné velikonoční kůzlátko

Svato, to je drahota … dnes jsem koupila levněji … tak jak píše Jandule 1 kg, ale bez kosti za 280,– Kč, bylo i telecí masko - kýta … tak bude i nějaký ten vídeňský řízek s bramborovým salátem. Pěkné velikonoční svátky přeju celé rodině. U nás stačí, že se všichni sejdeme.

svato
1445 příspěvků 9.4.09 23:37
Re: Falešné velikonoční kůzlátko - jahňacie stehno

tak som konečne nakukla k Orbánovi (slušné mäsiarstvo) a je to 15 euro/kg

jau
457 příspěvků 9.4.09 02:58
Re: Falešné velikonoční kůzlátko - dag

jé, kromě sympatického receptu i krásné vyprávění…dík ;-)

dag
546 příspěvků 8.4.09 23:58
Re: Falešné velikonoční kůzlátko - vysvětlení pro Miloše

Tvou výtku „zase falešný“ beru jako oprávněnou, ale jak bys pojmenoval recept t kterému říkáme již tři generace- Babičin kozlíček -
Moji krásnou babičku si dědeček přivezl až z Ameriky /tenkrát až/ a celý život dělal vše, co jí na očích viděl.
Babička se do konc e života nenaučila pořádně česky a svá povídání motala k naší potěše a dědečkově blaženosti.Ale snažila se.Četla knížky své nové vlasti a pokoušela se zachovávat její zvyky. No a jedny velikonoce prý řekla dědečkovi, že by taky měli mít kozlíčka.
Dědeček jako správný muž, myslel, že na pekáči a tak jedoho takového nejenom že obstaral ale chystal se ho i zabít.
Leta se pak v naší rodině vyprávělo , jak se babička zhrozila, jak tou svou hatlapatilkou protestovala, jak plakala, jak se sháněla čichací sůl a obklady na srdce.
Výsledek byl roztomilý kozlíček na zahradě /když umřel, kupoval se vždy nový/ a v komoře v kyselém mléce naložené velké kuře.

ewa
600 příspěvků 8.4.09 16:45
Re: Falešné velikonoční kůzlátko

Já nemám ani jehněčí ani kůzlečí, a proto tenhle recept ráda vyzkouším. Moc se mi zamlouvá. :-))

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 8.4.09 13:56
Re: Falešné velikonoční kůzlátko

Casino, i ta kůzlátka se musí vybírat: ne příliš mladá, ale taková ta pěkná. Co se týče skopového, dokáži ho rozpitvat, že není kousku loje a teprve pak na nahřátém talíři … to je teprve bašta. Takže pečená celá skopová kýta se u nás nikdy nekoná. V případě jehněčího masíčka, lůj oberu povrchově … není problém péci kýtu celou.
Nechte si chutnat … už jsem objevila ovčí farmu, tak se snad nákup podaří. Přeji všem dobré chutnání.

casino
4497 příspěvků 8.4.09 04:51
Re: Falešné velikonoční kůzlátko

bedla-20:13 souhlasím. svato, zkuste najít přímo chovatele (pěstitele?-). Letos odebírám 6ks kůzlat (4ks pro přátele) a dojednal jsem cenu 55,–/kg; při výtěžnosti 53% (vč. kořínku) to vychází na cca 115,–/kg. Z tohoto pohledu 200,–/kg není tolik, protože to určitě nebylo za hlavu, krk, přední, žebra-bedla. V neděli budeme mít jak smažené, tak pečené. Nenakládám! Spíše mi vadí, že ta kozí miminka jsou málo cítit prkem. Ale to lze vyřešit skopcem, že ?-)

jkpupak
20 příspěvků 8.4.09 03:01
Re: Falešné velikonoční kůzlátko

kdo bude mít jehněčí nebo kůzlečí,tak radím po odblanění naložit spolu s bylinkami do OLEJE-mlěko na lůj nestačí-jistě 24h.A místo špenátu kopřivy do nádivky.

buraci
1136 příspěvků 7.4.09 21:16
Re: Falešné velikonoční kůzlátko

Jogurt kuřeti nikdy neuškodí, u jehněčího může mít podobný efekt jako mléko, tedy, že částečně zbaví maso typického pachu, který může být pro některé stolovníky nepříjemný. Česnek k masu bych asi neloupala, ale použila celé stroužky i se slupkou, jak je zvykem ve středomořské kuchyni, bude lépe držet pohromadě a na talíři si ho každý jednoduše vymačká ze slupky pomocí nože a vidličky. Jinak pěkný recept:-)

Labužník jandule02
1097 příspěvků 7.4.09 20:58
Re: Falešné velikonoční kůzlátko

Každé velikonoce dělám jehněčí kýtu - bez toho to ani nejde. Na trhu je celkem běžně, cena je 280,– Kč za kg s kostí. Ale co by člověk nedal, že? Kozu nemusím a to vůbec, čili ani v mléku, sýrech či mláďatech - prostě mi kozina nechutná. Kuře bude vždycky kuře, pravda, tato úprava může být velmi dobrá.

gmp
1603 příspěvků 7.4.09 20:44
Re: Falešné velikonoční kůzlátko

Zase něco falešné, já už se z vás zbláznim, pozdě, už se stalo. Ale tou zpejchnutou cibulí si mě potěšila, nic si nepamatuju, musim si to napsat. Proč ten špenát, bez toho by to určitě taky šlo. Asi založim antišpenátovou ligu.. Jinak se mi to moc líbí, mám tam kousek jehněčího tak to zkusim v oríginále. Miloš

svato
1445 příspěvků 7.4.09 05:14
Re: Falešné velikonoční kůzlátko - bedla,

tak takéto niečo som tu nevidela, je pravda, že ja mäso v obchoďákoch obyčajne nekupujem. Skúsim sa pozrieť, ďakujem za tip.

dag
546 příspěvků 7.4.09 04:56
Re: Falešné velikonoční kůzlátko

marmeláda
bez kůže by se to nezavinulo a mimo to dobře opečená kůže je chutná.
pokusíš-li se, přeji dobrou chuť A VESELÉ VELIKONOCE.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 7.4.09 04:47
Re: Falešné velikonoční kůzlátko - svato ...

v letošním roce jsem zatím nic takového neviděla, loňský rok byl také neúnosný. V Německu se dalo jehněčí koupit (původ Nový Zéland) kg/cca v přepočtu na Kč 200,– … samozřejmě mražené.

svato
1445 příspěvků 7.4.09 04:38
Re: Falešné velikonoční kůzlátko - ale

v Bratislave sa kozliatka alebo jahniatka nedoplatíš, sú tu skutočne neúnosné ceny

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 7.4.09 03:13
Re: Falešné velikonoční kůzlátko

Vyzkoušejte do této marinády naložit jehněčí či skopovou kýtu. V době mého mládí kůzlata bývala na velikonočním stolu pravidelně. Kuře takto upravené bude určitě chutné, ale do kůzlete bude mít daleko. Tak jako ničím nenahradíte nadívané telecí hrudí.
Vím, že se píše falešné a vím i o čem píši já.
Určitě bude chutnat i nám, ale je tam to ale.

svato
1445 příspěvků 7.4.09 02:29
Re: Falešné velikonoční kůzlátko - pripomenulo mi to

recept „Krůta jako jehněčí“ od Ireny, ten som vyskúšala a chválim. Dokonca sa tam tiež ako príloha uvádza špenát a zemiaková knedľa. Možno by bolo zaujímavé porovnať, sú to dva recepty v niečom podobné, ale chuťovo asi každý iný.

marmelada
1642 příspěvků 7.4.09 01:29
Re: Falešné velikonoční kůzlátko

Dagu a co kůže - odstranit? Vypadá to náramně.

di
2453 příspěvků 7.4.09 01:27
Re: Falešné velikonoční kůzlátko

No to vypadá krásně, možná to o Velikonocích vyzkouším.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Hrachová kaše

Nejlepší recepty

Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Cibulačka Cibulačka
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Staročeské kotlety Staročeské kotlety

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz