Recept Falešná svíčková na smetaně (pro Papiňák)

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

V hrnci rozpusťte na másle nakrájenou slaninu a lehce osmahněte nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu. Maso osolte a ze všech stran lehce opečte - nechte " zatáhnout ". Vložte do " papiňáku ", podlijte vroucí vodou přidejte koření. Hrnec uzavřete, až začne syčet pojistka, snižte příkon energie na minimum a pokrm duste asi 1 hodinu. Po částečném zchladnutí a vypuštění páry měkké maso vyjměte. Obsah hrnce propasírujte přes síto, nebo vyjměte koření a rozmixujte. Ve smetaně rozšlehejte hladkou mouku, opatrně vmíchejte do omáčky, podle potřeby zřeďte vodou nebo mlékem a dochuťte cukrem, citronovou šťávou nebo octem. Čerpáno z časopisu Překvapení.

Další recepty na Svíčková

Recept je z kategorií: Hovězí maso

Nahlásit recept

  • 27.12.04 vloženo
  • 63677x zobrazeno

Ingredience

  • 600 g zadního hovězího masa
  • 40 g slaniny
  • 40 g másla
  • 1 cibuli
  • kořenovou zeleninu - 2 mrkve
  • kousek celeru a petržele
  • 3/4 l vroucí vody
  • nové koření
  • celý pepř
  • bobkový list
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 150 - 200 ml smetany
  • 70 g hladké mouky
  • 1 KL cukru
  • 1 KL citronové šťávy nebo octa;

Doporučená příloha

  • knedlíky, brusinkový kompot a plátky citronu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Falešná svíčková na smetaně (pro Papiňák)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
MilenaD
126 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Falešná svíčková na smetaně. (pro Papiňák)

Slušnou - ne výbornou - polévku v hrnci Papinově uděláte nejlépe z lýtka nebo oháňky, ale chce to tak po deseti minutách varu hrnec odkrytovat a přidat zeleninu, předem osmahnutou na tuku a zalitou trochou horké vody. Není to sice takové, jako když ji vaříte 3 hodiny klasicky, ale jako rychlovka uspokojující (případně je-li maso je takové, že když ho na sporáku necháte problublávat dva dny, jediný, kdo nakonec změkne, jste vy). A ještě - občas, je-li nejhůř - použiji směs sušené zeleniny, takovou domácí Vegetu bez glutamanu, kterou kupuji od babky kořenářky (a jejího dědka). Pravověrní gourmeti zřejmě omdleli, ale ano, občas to dělám. Kdož jsi bez viny . . .

Eja
3854 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Falešná svíčková na smetaně. (pro Papiňák)

Ivo, já papiňák používám dost často a s úspěchem, ale dobrá hovězí polévka se v něm podle mého názoru udělat nedá, to chce prostě spoustu času v normálním hrnci a veškerou péči. Pokud mám na svíčkovou maso z mamuta, tak to řeším kombinovaně, maso doměkka v papiňáku, zabalené do alobalu odložím, ostatní přehodím do kastrolu a šup do trouby, aby to dostalo ten správný šmak.
V troubě se mi osvědčilo maso pokrýt shora vrstvou zeleniny ( dávám jí hodně, aby bylo hodně omajdy) a kryt obnovit i při otočení masa, nevysychá tolik.
V lednici mám kastrol srnčího jako svíčkové na Nový rok, mňam, včera jsem hotovou omáčku pořád ochutnávala a ochutnávala…
Mimochodem - hovězí maso je jednoznačně lepší z kluka, tedy býka. Ovšem sehnat ho v našich krajích je skoro nemožné.

Ivo
1045 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Falešná svíčková na smetaně. (pro Papiňák) - Yvette

…děkuji za reakci. Tak si maně vybavuji (patřím také k odpůrcům papiňáků), že jsem přípravu pokrmů v tomto hrnci zavrhnul kdysi před 25ti léty, kdy jsme se snažili párkrát uvařit v papaňáku hovězí polévku. Nechutnala nám - poprve jsme si mysleli, že je to masem, podruhé jsme váhali a potřetí jsme se rozhodli, že je to hrncem a od té doby jsme ho nepoužívali. Polévka se nám zdála být jaksi bez chuti a bez „náboje“. Pokud by tato teorie platila, znamenalo by to, že při úpravě masa v papiňáku nedojde k tomu, že by maso pustilo tolik šťávy, jako je tomu při klasickém vaření. Když jsem se o svíčkovou snažil před dvěma dny (musel jsem použít roštěnku, neboť jsem šel nakupovat na poslední chvíli a už nic jiného z hovězího nebylo), tak jsem ji mordoval asi tak tři hodiny - maso bylo čím dál tuhší a suchší, ale zato omáčka z toho byla skvělá. Asi udělám výjimku a půjčím si onen hrnec a opět vyzkouším, co dokáže. Při nejhorším ho zase na pár let odložím. Ono by to také mohlo chtít maso z nějakých lepších kraviček (vybavuji si, že Drobek se kdysi rozplýval nad krásně žilkovatě prorostlým hovězím, které používá na grilování. Když si představím, že bych měl hodit na gril kus nějakého hovězího (kromě pravé svíčky), tak už vidím zubaře, jak mi dělá rekonstrukci chrupu. Takže budu zkoušet a bádat dál.

Yvette
704 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Falešná svíčková na smetaně. (pro Papiňák)

Ivo, z me zkusenosti mohu rici, ze maso z papinaku je stavnatejsi, nez-li klasicky dusene v troube. Muj muz je teda fajnsmekrik a ne vsechno jeho mlsny jazycek zblajzne. Ja se trapim s nakladanim masa, zabira mi misto v lednici a pak to temer cele dopoledne pecu a moje draha polovicka mi po prvnim soustu rekne, ze maso je suche a to podotykam, ze je hezky prospikovane slaninou a me muze ranit mrtvice. Jak vrazim kus masa do papinaku se zeleninou a obed je hotovy do hodiny, tak manzel se s prominutim nemuze „dozrat“. Takhle to Ivo chodi u nas v rodine.
Ivo, mej se hezky a Tobe a cele Tvoji rodine preji vsechno nej, nej, nej… v Novem roce.

Ivo
1045 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Falešná svíčková na smetaně. (pro Papiňák)

Chci se zeptat těch, kteří již mají se svíčkovou v papiňáku zkušenosti, zda je takto upravené maso šťavnatější než při klasickém dušení?
Děkuji.

kamilio
551 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Falešná svíčková na smetaně. (pro Papiňák)

Hrnec pana Papina nebo mikrovlnka - všechno jsou to zařízení pro zrychlení některých kuchařských činností. Labužníkovi je přece jasné, že když mám kvalitní surovinu a dostatek času, tak použiji známé klasické postupy. Je-li času málo, pak nastupují jiné typy receptů. Díky za tyto rychlostní recepty, člověk nikdy neví.

Vali
1326 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Svíčková na smetaně. (pro Papiňák)

Ifko, máš pravdu, opravím název (byl tak napsán v časopise). Jinak děkuji za doplnění zkušenostmi. Podle mě si každý může vybrat z receptů co mu vyhovuje a na co má finance. Pro fajnšmekry to možná děsné je, ale tak ať si vaří podle svého. Mě se taky nelíbí jeho Zelený houskový knedlík, ne proto, že je zelený, ale že asi pisatel u psaní receptu usnul. :-)))

ifka
38 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Svíčková na smetaně. (pro Papiňák)

No, hrůze to není, ale přátelé, to není svíčková! Ta se celým jménem nazývá svíčková PEČENĚ, takže není správné tak označovat dušené maso, ze kterého ještě zbude vývar. Jinak dušené hovězí na zelenině se smetanovou omáčkou může být moc dobré jídlo. Ovšem má úplně jinou chuť, protože je to pořád jen dušené maso ne pečeně.
 Ivana

MilenaD
126 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Svíčková na smetaně. (pro Papiňák)

Knedlík hrnkový, samozřejmě; i když, houska v něm vlastně byla také…

MilenaD
126 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Svíčková na smetaně. (pro Papiňák)

Souhlas, v neděli jsem dokonce použila tento postup (i koření a zeleninu) na přípravu kuřecích steaků - ty jsem předem osmahla na pánvi a pak s nim mrskla do Papína na orestovanou zeleninu a koření, po chvíli otevřela, vylovila maso a pak už pokračovala, jak v receptu uvedeno. Steaky byly bez kůže a s houskovým knedlíkem (z mikrovlny) jsem měla oběd za 30 minut i s přípravou. Neklamným znamením úspěchu byl pes, který zvedl nos do výše a uplacíroval se v kuchyni tak, aby nebyl k přehlédnutí (ani k překročení - je to vlčák). Opravdu, hrůza vypadá zcela jinak . . .

Labužník danka02
20 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Svíčková na smetaně. (pro Papiňák)

Já tuto svíčkovou taky dělám občas v papiňáku a někdy dokonce i z vepřového masa. Zatím vždy všem chutnalo.

Yvette
704 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Svíčková na smetaně. (pro Papiňák)

Pijisaku, co je hruza? Svickova na smetane v Papinaku? Ja to delam podobne, jako Vali a jeste pouziji vyvar na polevku. Take samozrejme obcas delam hezky, nakladanou pravou hovezi svicku, pekne v zelenince nalozenou a hezky pomaloucku pecu v troube. Ale pak mi manzel odsekne, ze maso je suche a to jej hezky protknu slaninkou. A maso z papinaku zbodne bez jakekoliv pripominky.A to mohu rici, ze manzel je na jidlo velice vybiravy. A navic velka vyhoda alespon pro mne je, ze Svickova na smetane v Papinaku je mnohem rychlejsi pripravena stravnikum k servirovani. Pro mne je Papinacek velkym pomocnikem v kuchyni, bez ktereho bych si vareni nemohla, v dnesni uspechane dobe, predstavit. No a kdo Svickovou na smetane v Papinaku nemuze, tak at ji proste dela podle sveho oblibeneho postupu. Ja si pamatuji, kdyz moje babinka videla delat moji maminku svickovou v Papinaku, braly ji mdloby, ale svickovou snedla a k Vanocum si prala tlakovy hrnec. Kazdy je zastancem neceho jineho.

Labužník Kafka02
41 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Svíčková na smetaně. (pro Papiňák)

Hruza vypada uplne jinak ty jeden PiJisaku.

pjs
26 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Svíčková na smetaně. (pro Papiňák)

To je hrůza!

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Karbanátky

Nejlepší recepty

Ořechový koláč Ořechový koláč
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz