Recept Falešná račí polévka z ryzců
Labužník Zuzik Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Ryzce očistíme a nakrájíme a udusíme na tuku do měkka, poprášíme trochou mouky. Necháme dále dusit, aby zmizela moučná příchuť, zalejeme přecezeným vývarem z kostí a zeleniny. Do hotové polévky přidáme hrášek osmažený na másle spolu s petrželkou nebo šikmo nakrájené fazolové lusky.
Recept je z kategorií: Polévky
- 06.08.02 vloženo
- 16889x zobrazeno
Ingredience
- 500 g ryzců
- 300 g kostí
- 40 g másla
- lžíce sádla
- 10 g mouky
- 50 g kořenové zeleniny
- 90 g čerstvého či zmraženého hrášku nebo fazolových lusků
- petrželová nať, sůl
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku14.10.17 16:32
Dnes jsem cibuli, kořenovou zeleninu, ryzce, fenyklové semínko a česnek nakrájela na kostičky, osmahla na máslovém oleji, zaprášila hladkou moukou, osmahla, zalila kuřecím vývarem a provařila. Dochutila jsem 2cm sardelové pasty, petrželkou a šnytlíkem.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 4 labužníkůmDiskuse k receptu Falešná račí polévka z ryzců
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Falešná račí polévka z ryzců
4812 příspěvků 25.1.09 03:43
nestrašte mě.
Já už tady chodím skoro čtyřicet let po lesích a sním co najdu a teď se na stará kolena začnu bát abych se neotrávila.
tak já už se nebojím .-), bylo by mi tu smutno bez tebe
, ale asi z 20ti druhů ryzců je jen
6 jedlých, nejlepší syrovinka - ta se dá sníst v lese
, - borový a smrkový, ty jsou si podobný a
mají oranžové mléko, kdežto oranžový a ostatní např: kafrový,
černohlávek, syrovátkový,…snad jsou všechny, co se jedí…mají mléko
bílé, …ostatní a je jich hodně mají mléko také bílé, někdy žlutavé
- ryzec dubový, žloutnoucí - ryzec liškový, fialovějící - ryzec
vodnatý, pravda je, že nejedlí mají nepříjemnou palčivou chuť, i když
někdy kokosovou vůni, jsou to klamaví prevíti
, ale než se naučit všechny druhy, které
stejně v lese neseberete
, tak sbírat jen ty oranžovozelené
s oranžovým mlékem, jak říká jandule, ty si snad nemůže nikdo splést
, anebo jet do Austrálie
a to já bych moooooc chtěla .....na ryzce,
Esme!!! 
Nejlepší rozeznání jsou soustředné oranžovo-zelenkavé soustředné kruhy. Jiné druhy ryzců tam tu zelenou nemají. A mléko samozřejmě.
35 příspěvků 25.1.09 03:43
Díky za radu. Určitě vyzkouším.
9 příspěvků 25.1.09 03:43
Tak to musím vyzkoušet. Doposud jsem ryzce jen zavařovala, jen doufám, že letos ještě nějaké budou !
1455 příspěvků 25.1.09 03:43
jedlé sú všetky rýdziky s oranžovým mliekom, tie s bielym nie vždy, ale každopádne nejedlé alebo málo jedlé rýdziky sú riadne štipľavé.
1455 příspěvků 25.1.09 03:43
jedlé sú všetky rýdziky s oranžovým mliekom, tie s bielym nie vždy, ale každopádne nejedlé alebo málo jedlé rýdziky sú riadne štipľavé.
35 příspěvků 25.1.09 03:43
Tak bych si také dala, ale u nás v rodině se nikdy ryzce nesbíraly, tak nevím, jak je bezpečně poznám - ty jedlé. Abychom neměli polévku třeba z lysohlávek
. Nemáte nějakou lehkou pomůcku
k bezpečnému rozpoznání (kromě atlasu hub)?
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
u nás máme štěstí na ryzes smrkový. Takový ten oranžový se zelenými skrvnami. Papáme a chutná nám a žijeme. Tenhle recept je fakt hodně zajímavý, děkují!
4812 příspěvků 25.1.09 03:43
…ten ryzec na obrázku je Ryzec pravý.
Naneštěstí jsou si všechny druhy ryzců velice podobné.
Hnědý ryzec je jedovatý, ale jen mírně. Sušený se dá v malém množství použít jako koření.
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
to koleno voní až k nám. Nechceš mě náhodou adoptovat, když ty chutě máme úplně, ale úplně stejné…?
nechci být prorokem špatných zpráv, ale ten ryzec na obrázku moc jedle nevypadá, připomíná mi Ryzce hnědého a ten je jedovatý
ještě vám prozradím, co bude zítra, teď jsem dovařila koleno , voní to tu a mám strach, aby se táta v noci nevyplížil v jedné ruce vidličku a v druhé křen

Ale bude to zase určitě houbová dobrota
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
ještě naposled, než mě někdo někam odkáže…tó bude tedy sen, ale slibuju, že se probudím teprve až budu mít plný košík pa a dobrou
4812 příspěvků 25.1.09 03:43
dík za vytažení tohoto pěkného receptu a samozřejmě také dík autoru Zuzík.
Ukládám do oblíbených a až zase pojedeme na houby určitě vyzkouším.
Klasických evropských hub tu roste pomálu, ale ryzcům se tu daří a můžeme pro ně jezdit s náklaďákem.
přijeď k nám
, tady ještě, nebo už zase? rostou a ta
polévka je …:-)))))
i já přeji hezké sny
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
ále Ty mi dáváš. Kam mám jít na ty ryyyzce? Když jsem byla dítě a bydlela v Kašperských Horách rostly nám za barákem a to jsem tenkrát ještě houby vůbec nejedla. Ách jó, nemám já to pech. Přeji hezký večer - noc
recept jsem našla v Jihočeské houbařské kuchařce od Viléma Vrabce, vydala ji v roce 1986 Svépomoc, a pak jsem objevila tvůj skoro stejný recept tady, polévka je výborná a stojí zato jít na ryzce, dík