Recept Falešná račí polévka z ryzců

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Falešná račí polévka z ryzců

Postup

Ryzce očistíme a nakrájíme a udusíme na tuku do měkka, poprášíme trochou mouky. Necháme dále dusit, aby zmizela moučná příchuť, zalejeme přecezeným vývarem z kostí a zeleniny. Do hotové polévky přidáme hrášek osmažený na másle spolu s petrželkou nebo šikmo nakrájené fazolové lusky.

Recept je z kategorií: Polévky

Nahlásit recept

  • 06.08.02 vloženo
  • 13887x zobrazeno

Ingredience

  • 500 g ryzců
  • 300 g kostí
  • 40 g másla
  • lžíce sádla
  • 10 g mouky
  • 50 g kořenové zeleniny
  • 90 g čerstvého či zmraženého hrášku nebo fazolových lusků
  • petrželová nať, sůl

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 14.10.17 16:32

Dnes jsem cibuli, kořenovou zeleninu, ryzce, fenyklové semínko a česnek nakrájela na kostičky, osmahla na máslovém oleji, zaprášila hladkou moukou, osmahla, zalila kuřecím vývarem a provařila. Dochutila jsem 2cm sardelové pasty, petrželkou a šnytlíkem.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Falešná račí polévka z ryzců

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Falešná račí polévka z ryzců

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Falešná račí polévka z ryzců - holkíííííí,

nestrašte mě.
Já už tady chodím skoro čtyřicet let po lesích a sním co najdu a teď se na stará kolena začnu bát abych se neotrávila. ;-))

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Falešná račí polévka z ryzců - Esme :-)

tak já už se nebojím .-), bylo by mi tu smutno bez tebe :-)), ale asi z 20ti druhů ryzců je jen 6 jedlých, nejlepší syrovinka - ta se dá sníst v lese :-), - borový a smrkový, ty jsou si podobný a mají oranžové mléko, kdežto oranžový a ostatní např: kafrový, černohlávek, syrovátkový,…snad jsou všechny, co se jedí…mají mléko bílé, …ostatní a je jich hodně mají mléko také bílé, někdy žlutavé - ryzec dubový, žloutnoucí - ryzec liškový, fialovějící - ryzec vodnatý, pravda je, že nejedlí mají nepříjemnou palčivou chuť, i když někdy kokosovou vůni, jsou to klamaví prevíti :-), ale než se naučit všechny druhy, které stejně v lese neseberete :-), tak sbírat jen ty oranžovozelené s oranžovým mlékem, jak říká jandule, ty si snad nemůže nikdo splést :-), anebo jet do Austrálie :-)) a to já bych moooooc chtěla .....na ryzce, Esme!!! :-)))

Labužník jandule02
1089 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Falešná račí polévka z ryzců

Nejlepší rozeznání jsou soustředné oranžovo-zelenkavé soustředné kruhy. Jiné druhy ryzců tam tu zelenou nemají. A mléko samozřejmě.

simonah
35 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Falešná račí polévka z ryzců

Díky za radu. Určitě vyzkouším.

Labužník Maris02
9 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Falešná račí polévka z ryzců

Tak to musím vyzkoušet. Doposud jsem ryzce jen zavařovala, jen doufám, že letos ještě nějaké budou !

svato
1422 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Falešná račí polévka z ryzců - simonah,

jedlé sú všetky rýdziky s oranžovým mliekom, tie s bielym nie vždy, ale každopádne nejedlé alebo málo jedlé rýdziky sú riadne štipľavé.

svato
1422 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Falešná račí polévka z ryzců - simonah,

jedlé sú všetky rýdziky s oranžovým mliekom, tie s bielym nie vždy, ale každopádne nejedlé alebo málo jedlé rýdziky sú riadne štipľavé.

simonah
35 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Falešná račí polévka z ryzců

Tak bych si také dala, ale u nás v rodině se nikdy ryzce nesbíraly, tak nevím, jak je bezpečně poznám - ty jedlé. Abychom neměli polévku třeba z lysohlávek :-)))). Nemáte nějakou lehkou pomůcku k bezpečnému rozpoznání (kromě atlasu hub)?

Eleeen
1127 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Falešná račí polévka z ryzců

u nás máme štěstí na ryzes smrkový. Takový ten oranžový se zelenými skrvnami. Papáme a chutná nám a žijeme. Tenhle recept je fakt hodně zajímavý, děkují!

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Falešná račí polévka z ryzců - Dando neboj....

…ten ryzec na obrázku je Ryzec pravý.
Naneštěstí jsou si všechny druhy ryzců velice podobné.
Hnědý ryzec je jedovatý, ale jen mírně. Sušený se dá v malém množství použít jako koření.

zlata
1200 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Falešná račí polévka z ryzců Dandi ..,

to koleno voní až k nám. Nechceš mě náhodou adoptovat, když ty chutě máme úplně, ale úplně stejné…?

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Falešná račí polévka z ryzců - Esme :-)

nechci být prorokem špatných zpráv, ale ten ryzec na obrázku moc jedle nevypadá, připomíná mi Ryzce hnědého a ten je jedovatý :-))

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Falešná račí polévka z ryzců - Esme a Zlati :-)

ještě vám prozradím, co bude zítra, teď jsem dovařila koleno , voní to tu a mám strach, aby se táta v noci nevyplížil v jedné ruce vidličku a v druhé křen :-)
Ale bude to zase určitě houbová dobrota :-)

zlata
1200 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Falešná račí polévka z ryzců - Dandi..,

ještě naposled, než mě někdo někam odkáže…tó bude tedy sen, ale slibuju, že se probudím teprve až budu mít plný košík pa a dobrou :-))))

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Falešná račí polévka z ryzců - Dando,

dík za vytažení tohoto pěkného receptu a samozřejmě také dík autoru Zuzík.
Ukládám do oblíbených a až zase pojedeme na houby určitě vyzkouším.

Klasických evropských hub tu roste pomálu, ale ryzcům se tu daří a můžeme pro ně jezdit s náklaďákem.

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Falešná račí polévka z ryzců - Zlati :-)

přijeď k nám :-), tady ještě, nebo už zase? rostou a ta polévka je …:-)))))

i já přeji hezké sny :-))

zlata
1200 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Falešná račí polévka z ryzců... Dando,

ále Ty mi dáváš. Kam mám jít na ty ryyyzce? Když jsem byla dítě a bydlela v Kašperských Horách rostly nám za barákem a to jsem tenkrát ještě houby vůbec nejedla. Ách jó, nemám já to pech. Přeji hezký večer - noc :-))

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Falešná račí polévka z ryzců - zuzik :-)

recept jsem našla v Jihočeské houbařské kuchařce od Viléma Vrabce, vydala ji v roce 1986 Svépomoc, a pak jsem objevila tvůj skoro stejný recept tady, polévka je výborná a stojí zato jít na ryzce, dík :-)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Česnečka podle šéfkuchaře

Nejlepší recepty

Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz