Recept Falešná račí polévka z ryzců

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Falešná račí polévka z ryzců

Postup

Ryzce očistíme a nakrájíme a udusíme na tuku do měkka, poprášíme trochou mouky. Necháme dále dusit, aby zmizela moučná příchuť, zalejeme přecezeným vývarem z kostí a zeleniny.
Do hotové polévky přidáme hrášek osmažený na másle spolu s petrželkou nebo šikmo nakrájené fazolové lusky.

Recept je z kategorií: Polévky

Nahlásit recept

  • 06.08.02 vloženo
  • 13409x zobrazeno

Ingredience

  • 500 g ryzců
  • 300 g kostí
  • 40 g másla
  • lžíce sádla
  • 10 g mouky
  • 50 g kořenové zeleniny
  • 90 g čerstvého či zmraženého hrášku nebo fazolových lusků
  • petrželová nať, sůl

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 14.10.17 16:32

Dnes jsem cibuli, kořenovou zeleninu, ryzce, fenyklové semínko a česnek nakrájela na kostičky, osmahla na máslovém oleji, zaprášila hladkou moukou, osmahla, zalila kuřecím vývarem a provařila. Dochutila jsem 2cm sardelové pasty, petrželkou a šnytlíkem.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Falešná račí polévka z ryzců

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Falešná račí polévka z ryzců - holkíííííí,

nestrašte mě.
Já už tady chodím skoro čtyřicet let po lesích a sním co najdu a teď se na stará kolena začnu bát abych se neotrávila. ;-))

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Falešná račí polévka z ryzců - Esme :-)

tak já už se nebojím .-), bylo by mi tu smutno bez tebe :-)), ale asi z 20ti druhů ryzců je jen 6 jedlých, nejlepší syrovinka - ta se dá sníst v lese :-), - borový a smrkový, ty jsou si podobný a mají oranžové mléko, kdežto oranžový a ostatní např: kafrový, černohlávek, syrovátkový,…snad jsou všechny, co se jedí…mají mléko bílé, …ostatní a je jich hodně mají mléko také bílé, někdy žlutavé - ryzec dubový, žloutnoucí - ryzec liškový, fialovějící - ryzec vodnatý, pravda je, že nejedlí mají nepříjemnou palčivou chuť, i když někdy kokosovou vůni, jsou to klamaví prevíti :-), ale než se naučit všechny druhy, které stejně v lese neseberete :-), tak sbírat jen ty oranžovozelené s oranžovým mlékem, jak říká jandule, ty si snad nemůže nikdo splést :-), anebo jet do Austrálie :-)) a to já bych moooooc chtěla .....na ryzce, Esme!!! :-)))

Labužník jandule02
1089 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Falešná račí polévka z ryzců

Nejlepší rozeznání jsou soustředné oranžovo-zelenkavé soustředné kruhy. Jiné druhy ryzců tam tu zelenou nemají. A mléko samozřejmě.

simonah
35 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Falešná račí polévka z ryzců

Díky za radu. Určitě vyzkouším.

Labužník Maris02
9 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Falešná račí polévka z ryzců

Tak to musím vyzkoušet. Doposud jsem ryzce jen zavařovala, jen doufám, že letos ještě nějaké budou !

svato
1418 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Falešná račí polévka z ryzců - simonah,

jedlé sú všetky rýdziky s oranžovým mliekom, tie s bielym nie vždy, ale každopádne nejedlé alebo málo jedlé rýdziky sú riadne štipľavé.

svato
1418 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Falešná račí polévka z ryzců - simonah,

jedlé sú všetky rýdziky s oranžovým mliekom, tie s bielym nie vždy, ale každopádne nejedlé alebo málo jedlé rýdziky sú riadne štipľavé.

simonah
35 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Falešná račí polévka z ryzců

Tak bych si také dala, ale u nás v rodině se nikdy ryzce nesbíraly, tak nevím, jak je bezpečně poznám - ty jedlé. Abychom neměli polévku třeba z lysohlávek :-)))). Nemáte nějakou lehkou pomůcku k bezpečnému rozpoznání (kromě atlasu hub)?

Eleeen
1127 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Falešná račí polévka z ryzců

u nás máme štěstí na ryzes smrkový. Takový ten oranžový se zelenými skrvnami. Papáme a chutná nám a žijeme. Tenhle recept je fakt hodně zajímavý, děkují!

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Falešná račí polévka z ryzců - Dando neboj....

…ten ryzec na obrázku je Ryzec pravý.
Naneštěstí jsou si všechny druhy ryzců velice podobné.
Hnědý ryzec je jedovatý, ale jen mírně. Sušený se dá v malém množství použít jako koření.

zlata
1200 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Falešná račí polévka z ryzců Dandi ..,

to koleno voní až k nám. Nechceš mě náhodou adoptovat, když ty chutě máme úplně, ale úplně stejné…?

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Falešná račí polévka z ryzců - Esme :-)

nechci být prorokem špatných zpráv, ale ten ryzec na obrázku moc jedle nevypadá, připomíná mi Ryzce hnědého a ten je jedovatý :-))

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Falešná račí polévka z ryzců - Esme a Zlati :-)

ještě vám prozradím, co bude zítra, teď jsem dovařila koleno , voní to tu a mám strach, aby se táta v noci nevyplížil v jedné ruce vidličku a v druhé křen :-)
Ale bude to zase určitě houbová dobrota :-)

zlata
1200 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Falešná račí polévka z ryzců - Dandi..,

ještě naposled, než mě někdo někam odkáže…tó bude tedy sen, ale slibuju, že se probudím teprve až budu mít plný košík pa a dobrou :-))))

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Falešná račí polévka z ryzců - Dando,

dík za vytažení tohoto pěkného receptu a samozřejmě také dík autoru Zuzík.
Ukládám do oblíbených a až zase pojedeme na houby určitě vyzkouším.

Klasických evropských hub tu roste pomálu, ale ryzcům se tu daří a můžeme pro ně jezdit s náklaďákem.

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Falešná račí polévka z ryzců - Zlati :-)

přijeď k nám :-), tady ještě, nebo už zase? rostou a ta polévka je …:-)))))

i já přeji hezké sny :-))

zlata
1200 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Falešná račí polévka z ryzců... Dando,

ále Ty mi dáváš. Kam mám jít na ty ryyyzce? Když jsem byla dítě a bydlela v Kašperských Horách rostly nám za barákem a to jsem tenkrát ještě houby vůbec nejedla. Ách jó, nemám já to pech. Přeji hezký večer - noc :-))

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Falešná račí polévka z ryzců - zuzik :-)

recept jsem našla v Jihočeské houbařské kuchařce od Viléma Vrabce, vydala ji v roce 1986 Svépomoc, a pak jsem objevila tvůj skoro stejný recept tady, polévka je výborná a stojí zato jít na ryzce, dík :-)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Bazalkové máslo

Nejlepší recepty

Mrkvový salát Mrkvový salát
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz