Recept Falešná dršťkovka z drůbežích kůžiček

verule Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Kůžičky i kůstky začínám vařit ve studené, osolené vodě s bobkovým listem a novým kořením. Aby byl silnější vývar vařím je na slabo, jenom aby voda bublala. Občas zamíchám. Pak si připravím jíšku na sucho. Na pánvičce si osmahnu hl.mouku na světlehnědou barvu. Tuhle jíšku si vždy udělám do foroty, když vychladne tak si ji nasypu do zásobníku a mám ji vždy po ruce když něco zavářím. Po 3/4 hod. vývar scedím. Kůstky odstraním, kůžičky nechám vychladnout. Cibule nakrájím na jemno a nechám ji na oleji zesklovatět. Mezitím nakrájím vychladlé kůžičky na proužky velké jak potřebuji a dám je na cibulku, přidám sl. papriku, majoránku, špetku drc. kmínu, ml.pepř, utřený česnek a to vše ještě nechám krátce orestovat, přiliji scezený vývar a přidám na zavaření kvásek z jíšky, když se začne vývar vařit. Polévku dovařím na slabo, ještě asi 20 minut, aby nebyla cítit mouka. Pak podle potřeby dochutím a nechám ji aspoň půl hod. pod pokličkou uležet. Je pak chutnější. A druhý den je ještě lepší. Já ji mám ráda hustší a ostřejší, proto si přidávám pálivou papriku a baštím ji bez chleba.

Recept je z kategorií: Polévky

Nahlásit recept

  • 01.04.09 vloženo
  • 8682x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 a půl hod.

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • Drůbeží kůžičky + kůstky.
  • 3 ks. cibule
  • 5 stroužků česneku
  • majoránka, ml. pepř, drcení kmín, sůl, sladká paprika ml.
  • Bobkový list, nové koření - kuličky.
  • Olej
  • Hladká mouka.

Doporučená příloha

  • Tmavý chléb.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Mirka z Ostravy 28.1.14 20:32

Já jsem postupovala podle receptu dle mé babičky na dršťkovou polévku. Prostě jsem na tuku osmahla cibulku, pak jsem přidala nakrájené kůžičky, po osmahnutí jsem přidala gulášové koření Pokud nemáte koření se solí, tak přidejte sůl. Nechám povařit, ale jemně, pak přidám kořenovou zeleninu a brambory, a dovařím do měkka. Pak už jen stačí zahustit zásmažkou (zákletkou) a dochutit. Rodina se mohla zabít.............

Diskuse k receptu Falešná dršťkovka z drůbežích kůžiček

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Falešná dršťkovka z drůbežích kůžiček

verule
53 příspěvků 6.4.09 23:27
Re: Falešná dršťkovka z drůbežích kůžiček.

A tys to rozsek gmp. :o)

Slibuji všem že zase napíšu další bezva recept, je na čase abychom změnili téma. Co takhle těstovinový nákyp se špenátem a sýrem? Máte zájem?

gmp
1603 příspěvků 6.4.09 19:52
Re: Falešná dršťkovka z drůbežích kůžiček.

… a co kdybychom Labužníka přejmenovali na Náhražníka. Dršťková polévka je z hovězích drštěk a polivka, která není z hovězích drštěk je poblivka z něčeho jiného a basta fidli. A nehádat se s mou osobou. Miloš

Bess
6 příspěvků 6.4.09 04:18
Re: Falešná dršťkovka z drůbežích kůžiček.

Ta houbička na obrázku je opravdu Kačenka česká a patří mezi houby smržovité, takže jako smrž vypadá, ale smrž to není. :-)

anickav
2904 příspěvků 6.4.09 03:24
Re: Falešná dršťkovka z drůbežích kůžiček.

Verulko, predstva si, že som objavila:Kačenka česká=Smrčkovec český=Psychoverpa bohemica. (Podobá sa smržom.)
Hřib peprný=Meďovec korenistý=Chalciporus piperatus a tým u Vás hovoríte zrejme kačenky.
Esme vie googliť.
Pekný večer!

verule
53 příspěvků 5.4.09 20:18
Re: Falešná dršťkovka z drůbežích kůžiček.

Pardón, Esmeralda.

verule
53 příspěvků 5.4.09 20:17
Re: Falešná dršťkovka z drůbežích kůžiček.

Marně jsem se snažila zkopírovat obrázek naši kačenky, neboli hřibu peprného, ale nejde mi to. Nejsem šikovná jako casino. Tak se na net podívejte prosím sami. :)

casino
4498 příspěvků 5.4.09 06:34
Re: Falešná dršťkovka z drůbežích kůžiček.

¨Ne prý:-) Toto je smrž.

esmeralda
4812 příspěvků 5.4.09 06:24
Re: Google se domnívá....

…že Kačenka česká je tohle

Také se tomu prý říká Smrž.

martinsog
103 příspěvků 5.4.09 06:13
Re: Falešná dršťkovka z drůbežích kůžiček - verule

Dík. Držková je už priebežne konzumovaná. Naozaj sa podarila varená v starej kotline. A zajtra ma čaká vykostiť morčacie stehno /pôvodná váha „majiteľa stehna“ cca 27 kg/ a to bude papina. Niečo v klasickom trojobale a niečo ako „černohor“…

verule
53 příspěvků 5.4.09 05:25
Re: Falešná dršťkovka z drůbežích kůžiček.

Mno mrtvolko, snad si zvyknu taky. :)

verule
53 příspěvků 5.4.09 05:24
Re: Falešná dršťkovka z drůbežích kůžiček.

Máš pravdu hafco, taky hodně pracuji s hlívou, ale na držkovku ji je škoda.

verule
53 příspěvků 5.4.09 05:19
Re: Falešná dršťkovka z drůbežích kůžiček.

Martinsogu já přeji dobrou chuť i tobě a dej si i za nás všechny tu tvou pravou držťkovku. My budeme mít kuřecí řízečky v těstíčku. A to je teprve mňamka.

verule
53 příspěvků 5.4.09 05:14
Re: Falešná dršťkovka z drůbežích kůžiček.

Pro parlesa. Tak ta bude asi nejnezdravější. :)

parles
308 příspěvků 4.4.09 17:23
Re: Falešná dršťkovka z drůbežích kůžiček.

Pod dojmem různých falešných dršťkovek a polévek na ošizení jsem vyndal z mrazáku jeden pruh vepřové kůže ( asi 10 krát 50 cm) ze zabíjačky, kterou mám normálně na sulc. Vařená je za 45 min, dále jsem postupoval zcela ortodoxně klasicky. A ejhle - další falešná dršťková polévka, a docela dobrá, možná že je to tím, že není až tak moc zdravá.

martinsog
103 příspěvků 4.4.09 05:17
Re: Falešná dršťkovka z drůbežích kůžiček.

Milé dámy, pisateľky. Po posledných dvoch týždňoch, prečítaní receptu a komentárov som sa rozhodol, že už budem variť držkovú zo všetkého možného, len nie z držiek. Dva týždne sme zháňali surové držky (nie ten uvarený pokrájaný maglajz) a keď mi dnes o 14:00 hod. konečne volala nemenovaná osoba, že 12 kg držiek je na svete, mali sme pocit ako keby nám padol Jackpot… Neviem, či je aj u vás taký problém, ale tu čoraz viac. No ale na zajtra sa teším, prajem Labužníkom dobrú chuť a dobrú noc…:-)))

hafca
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 4.4.09 04:43
Re: Falešná dršťkovka z drůbežích kůžiček.

Když falešnou dršťkovou, tak z hlívy ústřičné, je houževnatá jako dršťky. Navíc to má tu výhodu, že je celkem běžně ke koupi a nemusím čekat až porostou. I takový kotrč není k zahození, ale poslední dobou ani k nalezení.

mrtvola
1394 příspěvků 4.4.09 03:39
Re: Falešná dršťkovka z drůbežích kůžiček.

Verulko, mrtvola vyplynula z pocitů existenciálního zmaru, když jsem se sem hlásila. A teď už jsem se s ní tak sžila, že ji k sobě vinu jako milovaný starý plaid.

verule
53 příspěvků 4.4.09 03:13
Re: Falešná dršťkovka z drůbežích kůžiček.

Já se nezlobím mrtvolo. Jezus proč mrtvola? Tólik se mi to špatně píše. Jsi šikovná děvule a né nějaká mrtvola.

mrtvola
1394 příspěvků 3.4.09 20:10
Re: Falešná dršťkovka z drůbežích kůžiček.

Verulko, já to nemyslela ve zlém. Vůně kuřete nevadí, ale znáš to, slepičí tuk je cítit tak zvláštně.

verule
53 příspěvků 3.4.09 20:09
Re: Falešná dršťkovka z drůbežích kůžiček.

Tak jsem si na netu zjistila že za kačenku mají houbaři úplně něco jiného, ale houba které mi kačenka říkáme je vlastně hřib peprný. Mrkni sama na net a zadej si přímo hřib peprný. On se ti ukáže. :) To je naše kačenka.

verule
53 příspěvků 3.4.09 20:00
Re: Falešná dršťkovka z drůbežích kůžiček.

Ne Jandule, klouzky jsou jiná houba. Kačenkám je podobný ještě sameťáček. Má krásně sametový klobouček, ale voní stejně a po utrhnutí taky modrá, jako kačeny. Podívám se na net, jestli tam ta houba není a dám ti vědět.

verule
53 příspěvků 3.4.09 19:56
Re: Falešná dršťkovka z drůbežích kůžiček.

Já jsem přece nikde o kůžičkách pro zdraví nepsala, takže nevím jak to casino myslíš.

verule
53 příspěvků 3.4.09 19:54
Re: Falešná dršťkovka z drůbežích kůžiček.

Ano mrtvolo, je to jíška s vodou do hladka rozmíchaná. A polévka je cítit po drůbeži. Já bych ale řekla, že voní. :( Mě aspoň jo.

mrtvola
1394 příspěvků 3.4.09 18:29
Re: Falešná dršťkovka z drůbežích kůžiček.

Verulko, prosím tě, co je kvásek z jíšky? Je to jíška rozředěná vodou nebo něco spešl?
A ještě jeden dotaz - nesmrdí to slepičím tukem? Já mám tenhle problém i když dělám normální kuřecí polífku, musím obrat každý kousek sádla, jinak mi rodina vyčítá, že to smrdí. Mám představu, že nejvíc je toho asi na kůži.

casino
4498 příspěvků 3.4.09 15:51
Re: Falešná dršťkovka z drůbežích kůžiček-Jandule

Pokud jste to myslela s prospěšností drůbežích kožek pro zdraví jako fór, pak jste zapomněla na smajlíka:-); pokud to myslíte vážně, pak :o((((((((((((((

Labužník jandule02
1099 příspěvků 3.4.09 15:37
Re: Falešná dršťkovka z drůbežích kůžiček.

Nejsou kačenky klouzky? Tenhle recept nemusí každému chutnat, ale určitě je zdraví velmi prospěšný, lidi už nejedí moc různé kližky a kůže, prostě přírodní želatinu a to je důvod (mimo jiné) proč takové potíže s klouby. Z kotrče je výborná, dělám ji ale hlavně z václavek na podzim.

verule
53 příspěvků 3.4.09 07:10
Re: Falešná dršťkovka z drůbežích kůžiček.

Tu už jsem taky jedla kamilio, ale z kačenek je lepší. Kousky zůstávají celé, nedrolí se. Kdežto na másle nemají chybu. Dělá mi je bratránek na Šumavě. A je to paráda. Mňamka. :)

kamilio
551 příspěvků 3.4.09 06:51
Re: Falešná dršťkovka z drůbežích kůžiček.

Já měl vždy úspěch s dršťkovkou z růžovek - masáků - muchomůrka růžová - Amanita rubenses, jak kdo chce.

verule
53 příspěvků 3.4.09 06:14
Re: Falešná dršťkovka z drůbežích kůžiček.

Máš pravdu Marmeládo, kačenky jsou houby. Jsou celé žluťoučké a proto se jim tak říká. Rostou v celých hejnech a když je utrhneš tak trošku zmodraj. Ale nejsou to modráci.

marmelada
1642 příspěvků 3.4.09 04:07
Re: Falešná dršťkovka z drůbežích kůžiček.

Kačenky? To jsou určitě nějaké houby, ale nevím jaké, asi jim u nás říkáme jinak.
Já vím, s těmi chutěmi je to různé, ale musím říct, že mě to fakt překvapilo, proto jsem to psala.

verule
53 příspěvků 3.4.09 02:51
Re: Falešná dršťkovka z drůbežích kůžiček.

Ejo to jsem ještě nezkoušela, ale určitě zkusím. Ráda experimentuju. :)

verule
53 příspěvků 3.4.09 02:48
Re: Falešná dršťkovka z drůbežích kůžiček.

Víš marmeládo, ono každému vyhovuje něco jiného. Já mám taky ráda dršťkovku originál, ale když nejsou dršťky tak aspoň náhražka. A už jsi ji jedla z kačenek? To je teprve lahoda. :)

marmelada
1642 příspěvků 3.4.09 01:34
Re: Falešná dršťkovka z drůbežích kůžiček.

Dršťkovku miluji a zkusila jsem udělat velmi podobnou téhle a to z krůtích kůžiček. Bohužel musím konstatovat, že nás nenadchla a určitě si to nezopakuji. Ta chuť kůžiček je prostě jiná, než chuť drštěk. Dělávám i falešnou dršťkovku z kotrče, ale ta mi chutná a ta odlišná chuť mi nevadí.

Eja
3887 příspěvků 2.4.09 20:47
Re: Falešná dršťkovka z drůbežích kůžiček.

Jak už kdesi u dršťkovky říkala, skoro dokonalá iluze je falešná z kůže z konců krůtích křídel, kde už jsou v podstatě jen kosti potažené silnou kůží. Děkuji za připomenutí, už jsme ji dlouho neměli.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Rizoto s batáty

Nejlepší recepty

Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Reveňový koláč Reveňový koláč
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz