Recept Falafel (také Ta"miyya) z Libanonu

babi Libanonská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Namočit cizrnu přes noc. Snažit se v dlaních zbavit slupek. Slít slupky, cizdnu vložit do studené vody a vařit ji po 1 - 1 1/2 hodiny do měkka. Slít a rozmixovat cizrnu na hrubou pastu. Vymačkat chleba a přidat jej s ostatními ingrediencemi k cizrně. Dobře promíchat. Nechat směs odpočinout po 1 - 2 hodiny a potom pomocí navlhčených rukou udělět asi 2.5cm kuličky. Rozehřát olej (asi 2.5cm) na pánvi a kuličky v něm postupně osmažit do hněda, asi 2-3min Osušit je na ubrousku a podávat horké s měsíčky citronu..

Recept je z kategorií: Speciality

Nahlásit recept

  • 22.02.03 vloženo
  • 20594x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 225g cizrny
  • 1 cibule na velice drobně nakrájená
  • 3 stroužeky česneku, utřeného
  • 1 krajíc bílého chleba, namočeného ve vodě
  • 1 vejce
  • 1/4 lžičky kayánského pepře, nebo podle chuti
  • 1 lžička pomletého koriandru
  • 1/2 lžíce pomletého římského kmínu
  • 2 lžíce posekané petrželky
  • sůl podle chuti
  • olivový olej na smažení
  • Vosku zbavená citron

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Falafel (také Ta"miyya) z Libanonu

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Falafel (také Ta"miyya) z Libanonu

1irena
596 příspěvků 31.1.10 21:06
Re: Falafel (také Ta´miyya) z Libanonu.

Děkuju! /ja se upnula na ten „fall“ a tak jsem nic nenašla/ :)

zwa
4 příspěvky 31.1.10 20:13
Re: Falafel (také Ta´miyya) z Libanonu.

mi to nedalo a nakonec se to uz na CZ internetu resilo (foul) a je to cesky proste bob.. Asi :)
A vite, kde se to resilo?
http://www.labuznik.com/recipe.php?…

zwa
4 příspěvky 31.1.10 20:04
Re: Falafel (také Ta´miyya) z Libanonu.

Jeste jedna rada: protoze jsem toho „nabobtnal“ cely kilogram surovin a nechtel jsem stravit u panve cele odpoledne, dodelavali jsme zbytek az o den pozdeji s moji pritelkyni (pro zamrazeni z obou stran jen lehce do zlatova). Par jsem jich samosebou dodelal uplne (nebojte se opravdu do hneda), rovnez jsem pridal vic koreni. Chutnalo to lepe nez den predchozi, troufnu si rict, ze jsem dosahl presne te chuti, na jakou jsem zvykly od rodilcu.
To se mi treba u smazenych nudli (to jsme zase v Cine, ano) nepovedlo. I kdyz maji doma velky uspech, tu spravnou chut proste netrefim

zwa
4 příspěvky 31.1.10 19:56
Re: Falafel (také Ta´miyya) z Libanonu.

Hmm. Ohledne toho fallu, prohrabal jsem kos a jeste nasel uctenku :)
Sparvne tedy „foul loupany“. Tak se omlouvam za zmatky..
Maji ho v te nize zminene prodejne, v pytli vedle cizrny. Vypada asi jako velky (hodne) placaty (hodne) burak, rozdeleny napul - tedy pukly, jak to buraky delaji. Po nabobtnani ve vode chutna dostatecne jinak, nez cizrna, ale je to take lustenina. Cesky nazev vazne netusim.

1irena
596 příspěvků 31.1.10 16:25
Re: Falafel (také Ta´miyya) z Libanonu.

už jsem našla vojtěšku/ AL-FAL-FA/, která se nejvíc blíží… je to ono?

1irena
596 příspěvků 31.1.10 15:06
Re: Falafel (také Ta´miyya) z Libanonu.- zwa

už jsem unavená hledáním, co je to fall :) Můžeš mi to, prosím, vysvětlit?

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 31.1.10 03:56
Re: Falafel (také Ta´miyya) z Libanonu - zwa

reklamu klidně dělej, zřejmě jde o prodejnu Farah, Myslíkova 5, Praha 1
Mají v sortimentu báječné věci :oops:

zwa
4 příspěvky 30.1.10 20:45
Re: Falafel (také Ta´miyya) z Libanonu.

Ja na to šel jinak. Falafel mi chutná, znám ho ale jen z našich arabských fasfoodů. Ne kuličky, spíše placičky.
Než jsem hledal na internetu, zeptal jsem se u zdroje a dokonce i nakoupil rovnou suroviny. Nechci delat nikomu reklamu, ale nedaleko Manesa v Praze je prodejna, kde maji vsechno a radi poradi; vcetne tvarovatka-vyhazovatka na falafel za cca 100 Kč.

Můj - jejich - postup (ověřený) :) je trochu jiný: Hmotnostně na 3 díly cizrny 1 díl loupaného fallu. Koření na falafel je k mání hotové, je dobré ho doplnit o římský kmín a trochu pepře a anýz (nechte si raději poradit).
Velká cibule nadrobno, volitelně půl zelené papriky a zkuste sehnat čerstvý koriandr (lepší, než petrželová nať).
Cizrna a fall se namočí přez noc, voda se slije a přidá se cibule, koriandr (případně paprika) a mizujeme nahrubo. Osolíme zlehka a přidáváme koření, nebojte se, vejde se ho tam dost.
Na pánev dost oleje a pomocí tvarovátka (asi by stačila lžíce, ale ta nemá vyhazovátko..) to dopravujte na pánev. Z obou stran do zlatohněda.

Jen si nekupujte kilo těl luštěnin, pak musíte předsmažené kousky zamrazovat jako já. Půl kila až až. A je to velmi, velmi levné jídlo.
Stačí už jen pita chleba, bílý jogurt (třeba s česnekem), rajče a salát a máte spokojenou rodinu :)

Labužník janat02
33 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Falafel (také Ta´mia) z Libanonu.

Tak jsem byla v sobotu ve Vídni a na Nashmarku jsem si nakoupila koule falafelu a homas tahina…pořád chodím do lednice užírat, a lituju, že se to množství na talíři stále zmenšuje, je to vynikající. Takže je to jednoznačné, babi je výborná kuchařka, proto hned ráno koupím cizrnu a jdu tento recept zkusit, doufám, že se mi to povede.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Renee...

podělíš se s námi o nějaké ty recepty z tvého CD-Rom? Bylo by to od Tebe hezké ;o)

Měj se pěkně!

Renee
93 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Falafel (také Ta´mia) z Libanonu.

No babi, ja vzdycky pouzivam suchou, ale samozrejme ji vzdycky namocim a uvarim (a netrva to tak dlouho, rekla bych, ze se vari tak 40 minut maximalne…). Akorat ze jednou jsem tech 225g navazila za sucha, a jednou az z te varene cizrny, takze ji bylo samozrejme min, protoze uz byla nacucla vodou :-)

Cili spravna byla ta prvni verze. Nejdriv navazit, pak uvarit.

At zije blizkovychodni kuchyne! Segra mi privezla na CD-Rom kucharku z Jordanska, tak sem vbrzku taky neco hodim :-)

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Kltko...

chtěla jsem také Tobě odpovědět ;o) S tou fritézou to je pochopitelně výborný nápad a s tou zmrzlinovou lžící/naběračkou také. Mám jich několik velikostí, od miniaturní, se kterou si pomáhám při tvoření hromádek cukroví na plech, až po velkou, na různé jiné použití. On si tak člověk zajistí stejné dávky a velikosti, což hlavně u cukroví je důležité při pečení. No a o tvých přílohách ani nemluvě ;o)

Příjemný den Ti přeje,

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Falafel (také Ta´mia) z Libanonu.

Renee, původně těch 225 g (on je to přesný převod z lb, proto takové divné číslo) je suché cizrny, která se musí namáčet a zdlouhavě vařit do měkka. Lze použít i cizdnu z konzervy (dobře propláchnuté), čímž se urychlí příprava Falafel. Jestli jsi použila suchou cizrnu, tak jsi z ní musela umlít mouku? To bych věřila, že se kuličky rozpadaly. Uvařená cizrna je spíš, jako hrubá kaše.

Ještě jednou Ti přiji Pěkný den!

Renee
93 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Falafel (také Ta´mia) z Libanonu.

Babi, prosim, tech 225 gramu cizrny je v suchem stavu, nebo uz po uvareni (pripadne z konzervy)? Asi suche, ze?

Ja mam dojem, ze kdysi jsem dala 225 g suche, dneska 225 g uvarene (nejak jsem nad tim nepremyslela). Obe verze byly skvele, jen u te prvni se kulicky trochu rozpadaly, ale to bylo treba necim jinym…?

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Falafel - babi

opäť technický tip; v Sýrii ich do oleja hádzali z naberačky - od pohľadu rovnakej ako sa u nás používa na zmrzlinu, s objemom cca 0,25 dcl
a kto má fritézu, nech ju určite použije :o)
ach jaj, kardamónová káva, falafel, mansaf, ovocný mixdžús, … Sýria je veeeľmi príjemnou krajinou :o)

Renee
93 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Falafel (také Ta´mia) z Libanonu.

Bylo to uuuuuplne uuuuuuuuuuuuzasne.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Hamburgerové bulky

Nejlepší recepty

Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz